Mathieu van der Poel grijpt in Essen zijn derde seizoenszege

dinsdag 22 december 2020 om 16:04
Mathieu van der Poel grijpt in Essen zijn derde seizoenszege

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft in de Ethias Cross van Essen zijn derde overwinning van het veldritseizoen geboekt. De 25-jarige wereldkampioen plaatste de beslissende versnelling halverwege de cross, waarna hij soeverein de finish wist te bereiken. Quinten Hermans werd op geruime achterstand tweede, Tom Pidcock eindigde als derde.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Kopstart voor Sweeck
Laurens Sweeck dook als eerste de modder van Essen in, met Quinten Hermans in zijn wiel. Wereldkampioen Mathieu van der Poel kwam wat langzaam op gang, want hij moest ook Ryan Kamp, Toon Aerts en Tom Pidcock nog voor laten gaan in de eerste omloop.

In de tweede ronde wisten Pidcock en Van der Poel aan te sluiten bij Sweeck en Hermans, waardoor er een kopgroep van vier gevormd werd. Door een slippertje raakte de jonge Brit, afgelopen zondag nog derde in de Wereldbeker van Namen, op achterstand. Halverwege zat Pidcock op tien seconden van de andere drie.

Van der Poel trekt door
Dat was voor Van der Poel het signaal om het gaspedaal flink in te trappen. Die ene versnelling bleek de beslissing in de cross, want Sweeck en Hermans werden tot fouten gedwongen en bleken niet in staat om het tempo van de wereldkampioen te volgen. Het verschil schommelde lange tijd rond de tien seconden, maar liep daarna langzaam op.

foto: Cor Vos

De strijd om de tweede plaats was spannend, tot de zevende (van de negen) ronde. Hermans wist afstand te nemen van de Belgisch kampioen, die door een lekke band wegviel en zo Pidcock en Aerts zag aansluiten. Pidcock nam de derde plek over, hield die vast ondanks druk van Sweeck en mocht zo samen met Van der Poel en Hermans het podium beklimmen.

Drie op vier
De kopman van Alpecin-Fenix heeft zo zijn derde zege van deze winter binnen, eerder won hij al in Antwerpen en Namen. In Gavere moest hij zijn meerderen erkennen in Tom Pidcock. Op de erelijst in Essen is Van der Poel de opvolger van Quinten Hermans.

Eerder deze dinsdag ging de zege bij de vrouwen naar de teruggekeerde Marianne Vos. Woensdag gaat het crosscircus in deze drukke kerstperiode verder in Herentals.

Ethias Cross 2020-2021
Uitslag mannen – flag-be Essen

1. flag-nl Mathieu van der Poel in 1u02m43s
2. flag-be Quinten Hermans op 11s
3. flag-gb Tom Pidcock op 18s
4. flag-be Laurens Sweeck op 23s
5. flag-be Toon Aerts op 1m13s
6. flag-es Felipe Orts op 1m23s
7. flag-nl Ryan Kamp op 1m58s
8. flag-be Jim Aernouts op 2m17s
9. flag-be Nicolas Cleppe op 2m47s
10. flag-gb Ben Turner op 2m49s

Dit artikel delen:

32 Reacties

Yeez 22 december 2020 om 16:10

En de laatste ronde nog even kunnen uitbollen. Verliest daar 20/30 seconden. Niet meer dan een training voor de komende periode. Jammer dat Pidcock niet was sterker was, maar begrijpelijk na zo’n zware klimkoers zondag. Vandaag was ook op maat van mathieu met al dat draaien en keren

yo-eddy 22 december 2020 om 16:10

Tsja, wat ga je hier tegen beginnen? Concurrentie moet hopen op mindere dag van Mathieu en dan zelf een topdag hebben, anders win je gewoon nooit van deze gast.

Brabander 22 december 2020 om 17:01

Gavere?
Is 9 dagen geleden ;)

yo-eddy 22 december 2020 om 17:11

@brabander …. Uh ja, dat is precies wat ik schrijf toch?

doorak 22 december 2020 om 16:10

Voor alle Wout adepten en of Mathieu haters. Poeleke kan niet een modder cross aan.

Zoals we laatste jaren gezien hebben is dit klinklare nonsens.

PS ik zie beide gewoon erg graag rijden.

Barry Batsbak 22 december 2020 om 16:15

Nou nou… ik vond dit meer een plassencross dan een moddercross eerlijk gezegd. En dat zeg ik als duidelijk Van der Poel supporter. Baal. Daar zullen we zien hoe het in de bagger vergaat. Dat is een echte strontcross als er flink regen gevallen is.

-Stijn- 22 december 2020 om 16:39

dit was geen moddercross, misschien iets meer naar cross kijken. Wat niet wilt zeggen dat ik vind dat vdp geen moddercross aankan want dat kan die wel.

Lalsacien 22 december 2020 om 17:00

Er was in ieder geval genoeg modder in de wisselzone.

doorak 22 december 2020 om 19:27

Ja dat is waar, het was geen super dikke modder cross.
Anderzijds vorige week hier nog de comments dat MvdP in moddercrossen het moeilijk heeft of zelfs niet kan winnen wat al lang door hem ontkracht is. Vandaar.

ditisdavid 22 december 2020 om 16:11

Na een nederlaag en een race tot het gaatje zat het er wel weer aan te komen dat hij een makkelijke zege ging pakken. Die blokken zijn knap nutteloos trouwens, enige effect is dat een eventuele val een stuk harder wordt.

Dolfy 22 december 2020 om 16:15

Sweeck goed, moet wel Hermans laten gaan maar podium zat er zonder die lekke band toch wel ingezeten. Goed om te zien dat Hermans nu weer het vol kan houden. Van der Poel gewacht tot halfweg om te versnellen, gewoon lichtjes en de andere moeten passen. Mooie 6e plek van Orts en 7e Kamp, alweer top 10.

HoofdIsVrij 22 december 2020 om 16:20

Best vermakelijke cross. Jammer dat alles uit elkaar valt door foutjes en pech, maar goed… dat hoort erbij.

Morgen weer feest.

Murcia 22 december 2020 om 16:25

Ben net thuis en heb het niet kunnen zien maar hij heeft vandaag dus niet erg diep hoeven gaan begrijp ik.

harryjohan71 22 december 2020 om 16:41

Thibau Nys zijn resultaten zijn teleurstellend dit jaar. De verwachtingen van de Belgische pers en kenners m.b.t. Nys was zo te zien veel te hoog. Hij zou zonder problemen de stap naar de beloften zetten. Op dit moment kan hij niet eens zijn eigen leeftijdscategorie bijbenen.

-Stijn- 22 december 2020 om 16:48

reed die mee vandaag?

Murcia 22 december 2020 om 16:51

Teleurstellend voor wie?
De grootste en enige kenner die er toe doet is zijn vader en die kijkt in tegenstelling tot de vlaamse media niet door een roze bril naar zijn zoon. Thibeau is net 18, het zou absurd zijn om hem al in dit seizoen met vele ereplaatsen tussen elite en beloftes te zien rijden. Dit jaar is op de langere termijn perfect voor hem, hoe ga je om met het hoogste niveau mogelijk in deze sport.

-Stijn- 22 december 2020 om 16:56

Op zich had je wel iets meer mogen verwachten als je hem bezig hoort hoor maar het is niet dramatisch zoals sommigen doen. Hij is nu 18, toen van Aert 19 was versloeg die nys op de koppenberg.

Michelangelo 22 december 2020 om 16:59

Waarschijnlijk teleurstellend voor iedereen die hoopt op een nieuwe Nys in de cross.

Jeugdcategorieen zijn zoveel anders dan de beloften en uiteindelijk de profs. En bij de jeugd heeft hij altijd al de begeleiding (en materiaal) gehad waar veel profs enkel van kunnen dromen. Dat geeft je een enorme voorsprong.

Maar uiteindelijk zal de grootte van de motor steeds meer gaan bepalen hoe ver je kunt komen. En dan mag je een jochie van 18 niet vergelijken met iemand van 21 of van 25. Geef de jongen zijn tijd, zijn teleurstellingen, en hopelijk volgend jaar weer gewoon competitie tegen zijn eigen leeftijdsgenoten. En laat hem dan gewoon gezonde stappen zetten richting een volwaardige crossloopbaan.

Barry Batsbak 22 december 2020 om 17:00

Zag hem op de tv beelden volgens mij wel in het startvak staan (op de rug bij het jasjes uittrekken). Maar dat is ook het enige wat we van hem gezien hebben (aangenomen dat dat ook werkelijk kleine Nys was). Nou hebben we überhaupt weinig gezien van wat er nog achter Kamp (op plek 7) reed.

Massimo Bataille 22 december 2020 om 17:11

Ah terug aan de azijn gezeten harryjohan?
Laat die jongen toch rustig rijden, hij rijdt eigenlijk echt wel leuke resultaten. Is net 18 jaar, rijdt als eerstejaars belofte plots bij de elites en rijdt daar meestal tussen 15 en 25.

Als je specifiek kijkt naar de beloften steekt Kamp er een stuk bovenuit. Maar die is al 21 en als je naar zijn postuur kijkt is dat heus wel een ‘vent’.
Van de andere beloften heb je nog Niels Vandeputte (20), Pim Ronhaar(19), Toon Vandenbosch(21) en Yentl Bekaert (21) die in die top-25 rijden en waar Nys zeker tussen staat.

Als je dan bekijkt dat de beloften een vol uur moeten rijden ipv 50min, deze gasten vaak achteraan moeten starten en er toch al een paar ‘zware’ parcoursen zijn geweest waar de grotere motoren naar voren komen, dan rijden ze best goed.
Ter info, van Aert was net 20 op die koppenbergcross. En deze is ook wel een perfect voorbeeld hoe iemand nog kan groeien qua postuur/kracht. Was ook een ‘dun’ jongetje in de je jeugd en uitgegroeid tot een stevige beer nu.

Gala 22 december 2020 om 18:34

VDP werd in de Scheldecross 2013 (ik denk als laatsejaars junior) tweede achter Niels Albert.

harryjohan71 22 december 2020 om 18:49

@Massimo Bataille Dit heeft niets met azijn te maken. De verwachtingen van Nys was van de kenners heel hoog. Hij zou wel even snel bij de toppers aansluiten. De afgelopen weken hoor ik helemaal niks meer over Nys. Hier in Essen rijdt hij even snel of langzamer dan andere 18 jarigen. Dit mag je toch gerust teleurstellend vinden van iemand die vorig jaar bij de jeugd alles won. Zeker omdat hij in de eerste crossen in oktober wel redelijk met de top mee kon,

adelaarvanantwerpen 22 december 2020 om 19:06

@Gala
Als junior kan jij jammer genoeg niet meerijden met de profs. VDP was toen eerstejaars beloften, maar het is ook niet eerlijk tov van Thibau Nys om het te vergelijken met VDP. VDP was op zijn 21ste al wk bij de profs. Alle andere renners hebben meer tijd nodig om te groeien.

Zack 22 december 2020 om 20:32

Helemaal achteraan het pak starten als jonge gast is niet altijd makkelijk… Had voor hem beter geweest moesten alle categoriën apart gereden hebben.

Geef hem wat tijd, als je ziet wat zijn leeftijdsgenoten doen 17-18j dan is hij goed bezig met zijn net 18 jaar.

Martino87 22 december 2020 om 20:34

MvdP was zelfs maar net 20 toen hij wereldkampioen werd. Echt vergelijken kunnen we het niet, omdat Nys net 18 is terwijl Van der Poel bij zijn eerste profwedstrijden eind 18 was. Ik denk niet dat de net 18-jarige Van der Poel op 5 minuten gereden zou worden op zo’n parcours. Wat dat betreft verwacht ik niet dat Nys net zo goed wordt, maar dat betekent absoluut niet dat hij niet de beste kan worden over een aantal jaar.

harryjohan71 22 december 2020 om 21:15

@Zack De verwachtingen van zijn leeftijdsgenoten was ook anders dan de verwachting van Nys. Vandaag was hij niet de beste 18/19 jarige. De pers heeft hem steeds opgehemeld als junior en terecht. Dit jaar kan hij naar mijn mening die verwachting nog niet waarmaken. We zullen zien of hij de komende jaren de hoge verwachtingen wel kan waarmaken.

rogierb 23 december 2020 om 01:02

Laat die jongen lekker.

Doswielos 22 december 2020 om 17:09

Tja, als je dit ziet…. Heb nu toch wel het gevoel dat MvdP de juiste cross-vorm te pakken heeft. Zie hem vanaf nu niet echt meer verliezen.

Kijk naar de laatste twee/drie seizoenen en hoe weinig hij heeft verloren… Te bizar voor woorden eigenlijk….

yo-eddy 22 december 2020 om 17:15

Yup, dat nemen velen nu voor vanzelfsprekend, pas na het tijdperk VdP zullen sommigen pas inzien hoe bizar goed hij was.

Taurus 22 december 2020 om 18:27

Fijn om doordeweeks een cross te zien. Vreselijk parcours. Gelukkig lag er nog drek.

DonQuijote 22 december 2020 om 19:15

Weer zag ik een renner, Pidcock, met een ring aan zijn vinger rijden.
Bij de dames rijden er verschillenden met ringen aan.

Snap ik echt niets van, als je met je hand zo’n paaltje raakt een je vinger kneust of breekt….of er op valt etc.
Sporten met een ring om je vinger brrrr :(

Derierre de la course 22 december 2020 om 20:32

4 nationaliteiten in de top 10. Das nieuw.

Headlines

Materiaalzone

Populair