Australische rechter vernietigt vonnis over Mathieu van der Poel
Foto: Cor Vos
dinsdag 13 december 2022 om 07:51

Australische rechter vernietigt vonnis over Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel is in hoger beroep vrijgesproken van zijn aanvaring met twee tienermeisjes in zijn hotel de nacht voorafgaand aan het WK wielrennen op de weg in Australië. De 27-jarige Nederlander moest twee boetes tot 1500 Australische dollars betalen en mocht drie jaar lang het land niet in, maar die straffen zijn nu in hoger beroep van tafel geveegd.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De rechter die dinsdag in Sydney het vonnis vernietigde, noemde het gedrag van de twee meisjes “irritant en invasief”, noteert The Daily Telegraph. Hoewel de acties van Van der Poel als ‘storend’ werden ervaren, was en sprake van een “significant niveau van provocatie”. Ook had de rechter het over “dwaas gedrag van kinderen waar geen toezicht op werd gehouden”.

Verder stelde hij dat Van der Poel indirect al een forse straf had gekregen. Hij bedoelde daarmee dat Van der Poel zich al snel terug moest trekken uit de wegwedstrijd in Wollongong na een slapeloze nacht en het feit dat de Nederlander volop in de publiciteit stond na de gebeurtenis.

Reactie advocaat Van der Poel
Dhr. Bowe, de advocaat van Van der Poel, had eerder gesteld dat het incident voor “exceptionele vernedering en schaamte” bij zijn cliënt had gezorgd. De twee meisjes, zo ging Bowe door, waren Van der Poel bewust aan het tergen door op zijn deur te kloppen en dan weg te rennen. Van der Poel “viel in de val”, aldus zijn advocaat. In zijn pleidooi zei Bowe ook dat Van der Poel tijdens zijn wielercarrière problemen zou krijgen met internationale reizen, als het vonnis niet vernietigd zou worden.

Nadat dit wel gebeurde, vertelde Bowe aan NCA NewsWire dat hij nog niet met Van der Poel had gesproken, maar dat hij verwachtte dat deze “heel, heel blij” zou zijn. “Hij hoefde niet veroordeeld te worden, hij is een toegewijd sportman en wielrenner. Het is heel belangrijk dat deze veroordeling verworpen is.” Van der Poel werd wel veroordeeld tot een voorwaardelijke invrijheidstelling, meldt ABC. Deze heeft een loopduur van twaalf maanden. Daarnaast moet Van der Poel altijd voor de rechtbank verschijnen als hij wordt opgeroepen.

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
13 december 2022 08:38
Het recht zegeviert hier. Waar de pubermeisjes eerder werden neergezet als onschuldige kindertjes die slachtoffer waren, is wel degelijk aangetoond dat ze hinderlijk gedrag vertoonden. Ik heb me als puber ook weleens irritant gedragen in de openbare ruimte en er is mij toen ook wel, door volwassenen, op niet te misverstane wijze aangegeven dat dit onwenselijk was. Dan ga je niet mekkeren, dan ga je niet de politie inschakelen, dan ben je schuldbewust. "Als je geschoren wordt dan blijf je even stilzitten" luidt het spreekwoord. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat "daders" de omgekeerde weg bewandelen en zichzelf als slachtoffer zien. Zo werkt het natuurlijk niet.
Laten we daarnaast hopen dat ook Mathieu hiervan leert en zijn explosieve irritatie wat meer onder controle houdt.
    13 december 2022 10:28
    Dat spreekwoord is niet echt toepasselijk hier.

    "als je geschoren wordt, moet je stilzitten (=als er scherpe kritiek op je is (je wordt geschoren), kun je beter rustig wachten tot het voorbij is, in plaats van erop in te gaan)"

    Dan is beter: wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten (=als je iets doms doet, moet je de gevolgen dragen (liefst zonder klagen))
    13 december 2022 14:34
    @Jaepa, het was richting de Australische meisjes. Ze hadden gewoon stil kunnen zitten nadat ze een woedende Mathieu op hun kamer kregen. Het was immers een tegenreactie op hun irritante gedrag. Maar nee, er moest en zou aangifte worden gedaan. Daar had ik toen ik puber was niet mee thuis hoeven te komen hoor, na mijn eigen klierige gedrag. Mijn vader had gezegd: "daar heb je zelf om gevraagd."
13 december 2022 08:02
Klare taal wat mij betreft.
13 december 2022 08:17
Op zich terecht want hoewel oliedomme actie en door eigen schuld gezeik met politie (mag simpelweg niet mensen achterna hun eigen kamer in jagen) is het natuurlijk niet iets geweest of een strafblad voor te krijgen.

Het is namelijk niet dat de rechter hier zegt: goeie actie gast, volgende keer weer zo doen.
    13 december 2022 08:48
    Helemaal akkoord. De straffen waren mijns inziens volledig buiten proportie.
    Maar het is ook niet zo dat de rechter zegt dat VDP niets fout deed:
    "In lieu of the convictions Van der Poel was sentenced to a 12-month conditional release order (CRO).
    He is not to commit any offence while subject to the order and must appear before the court if called upon at any time during the year."

    EDIT: zoals nu ook hier in het artikel is toegevoegd
    13 december 2022 10:04
    De rechter kon niet meer zeggen dat hij niets fout deed, aangezien er een bekentenis ligt. Om vrijspraak te krijgen had hij weken in Australië moeten blijven.
13 december 2022 09:32
Is nog altijd een schandalig vonnis op basis van een afgetroggelde bekentenis (onder dreiging het land wekenlang niet te mogen verlaten). Mag hopen dat er desondanks nog mogelijkheden zijn de ouders van dit tuig aansprakelijk te stellen voor alle kosten en de geleden schade.
    13 december 2022 09:37
    Inderdaad, dit tuig naar hier halen en openbaar berechten op de markt van 's-Gravenwezel. Ik zeg stenigen, maar ook vierendelen met 4 baantoppers i.p.v. paarden is zeker een optie.

    En dan een toevallige voorbijganger: wat hebben deze kinderen gedaan??
    - Paar keer aangeklopt aan een hoteldeur als geintje.
    Hèh?!
    - Ja, maar wel bij Mathieu van der Poel.
    Oh, dan begrijp ik het.
    13 december 2022 09:55
    Je zou toch maar zo toegewijd zijn aan je rol als full-time Van Aert trol, dat je dit soort gedrag gaat goedpraten.

    Het is gelukkig ook niet alsof we overal in de westerse wereld een toenemend probleem hebben met het onvermogen om ongewenst gedrag te corrigeren. Deze ouders hadden toezicht op hun irritante kinderen moeten houden en toen duidelijk werd dat ze daarin gefaald hadden, hun excuses aan moeten bieden in plaats van de politie te bellen.

    Gaven in een interview achteraf zelfs toe dat ze het wel vaker deden. Vonden ze blijkbaar geen probleem. Fantastisch, maar dan moet je ook gewoon aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die je kroost veroorzaakt...
    13 december 2022 09:58
    'Full-time Van Aert troll', schitterend. :D
    13 december 2022 10:35
    Damn; nu ben ik jaloers Sjors. Die titel wou ik :-)
    13 december 2022 10:42
    Ach Beer, die titel is hier voor eenieder weggelegd die niet alles dat Matje doet blind verdedigt of adoreert blijkbaar.

    Het wat ver vinden gaan dat deze kinderen 'tuig' worden genoemd en ze VDP moeten betalen voor de geleden 'schade', en hop je bent een 'full-time Van Aert troll' die hun gedrag 'goed praat'. :D

    Wat zijn die hardcore MVDP-fans op deze site toch aandoenlijk om bezig te zien. Het doet me soms een beetje denken aan 12-jarige kinderen die een spreekbeurt mogen geven over hun grote held. En als er eens een zweempje van kritiek is of iemand eens wat relativeert, worden ze nijdig. :)

    Nog eventjes en ze beschuldigen ons ervan dat we dezelfde persoon zijn. :D Oh, de onmacht...
    13 december 2022 11:20
    Wat een quatsch Oblomov: MvdP had zelf wijzer moeten zijn en op de meest afgeschermde verdieping gaan liggen ipv een beetje rond te gaan cruisen. Het idee dat je vanwege je 'belangrijkheid' na een incident op basis van je 'belangrijkheid' claims in mag dienen is tegelijk lachwekkend en gelukkig onhoudbaar.

    En welke geleden schade? De WK-titel tot aan na 3 rondes beseffen dat de vorm er nog steeds niet was en anoniem afdruipen zonder nog een halve poot knechtenwerk te kunnen doen? Als aangeklaagde partij zou je dan een filmpje van REVKET kunnen opvoeren en stellen dat hij er uit economisch en sportief oogpunt helemaal nooit heen had moeten vliegen. Al had ie dat op tijd gedaan zelfs.
    13 december 2022 11:39
    edit wf: niet doen
    13 december 2022 11:50
    edit wf: niet doen
    13 december 2022 11:53
    edit wf: niet doen
    13 december 2022 15:08
    Lol, waarom niet doen moderator? Wij werden ervan beticht elkaar te zijn. En dan maken we een gebbetje en dan haal je onze reacties weg? Wat is dit? Wees dan consequent en verwijder ook de 'klare taal' reacties en al het andere wat flauw, melig of grappig bedoeld is.

    lopen wf'ers daadwerkelijk hierover te klagen? How sad

    wat een treurwilgen
13 december 2022 09:37
Het eerlijke verhaal zegeviert. Duidelijk aangeven dat Van der Poel zo niet had moeten reageren, maar ook wel begrijpelijk dat hij zo heeft gehandeld is bij de rechter goed beoordeeld.
Hopelijk zal het niet meer voorkomen, maar je weet nooit bij een volgende keer hoe het dan weer loopt. Andere omgeving, omstandigheden, etc... Ieder voorval staat toch altijd op zichzelf en nooit met elkaar te vergelijken.
Maar goed, nu weer met een goed gevoel op naar het WK cross in Hoogerheide. Ik kan niet wachten op de class Van der Poel, Van Aert, Pidcock.
13 december 2022 12:59
Oef: we leven in een tijd waarin je eerst in de opgehitste media aan de galg wordt gehangen. Dit op zijn middeleeuws, met omgekeerde bewijslast: je moet je onschuld bewijzen. Pas nadien volgt de nuance en/of de ratio, maar je bent voor je leven gemarkeerd.. en uiteraard had Mvdp best zijn cool behouden maar de manier waarop hij aangepakt werd was er even zo zwaar over
13 december 2022 08:50
Lijkt mij een terecht vonnis.
13 december 2022 09:04
Ik denk dat het geknaag in z'n hoofd dat ie daar een kans op de regenboog voorbij zag gaan al genoeg straf is. Zoveel kansen krijg je niet. Die 1500 AUD is 6 minuten cross aan startgeld, dus dat was het probleem ook niet echt. Het niet Australie binnenkomen en mogelijk problemen bij het binnenkomen van landen buiten de EU wellicht wel.
13 december 2022 09:20
Logisch, bakvissen op hun plek, VDP een ervaring rijker, zand erover…
13 december 2022 10:49
Mooi, MvdP is vanaf nu in alle opzichten weer de schone renner, die hij was. En, waarschijnlijk nog beter gemutst, in het vooruitzicht van z'n sneeuwavontuur in Italië.
    13 december 2022 12:52
    Oh nee hoor, hij rende nog steeds als een malle in ondergoed hun kamer binnen en zat met zijn fikken aan haar hoofd. Dat is gewoon gebeurd.
    13 december 2022 12:55
    Sinds hij zijn hoofd in bleekwater heeft gewassen, is hij gereinigd van alle zonden. ;)
    13 december 2022 13:45
    Bleekwater? Volgens mij ben je in de war met die Belgische veelgebruiker.
    13 december 2022 13:46
    Oh ja juist, bij een Belg is het een teken van keihard dopinggebruik. Bij Matje is het een ongelukje van de vriendin hihi.
    13 december 2022 20:39
    die ene die pakte wel ja, hoeven we verder niet moeilijk over te doen, dat ziet iedereen die beetje wielrennen rondom die tijd volgde en de prestaties van de vrinden bij Lotto onder de loep neemt.
    13 december 2022 21:01
    Je hebt het nu over Gilbert toch (net zoals die insinuatie in het Wilgen-artikel hier)? Een renner die al sinds 2006 sterke nummertjes opvoerde, in 2009 en 2010 hoge toppen scheerde, in 2011 in het voorjaar alles aan flarden reed en dan met een blond koppie een Tourrit won? Om dan in de jaren erna nog wereldkampioen te worden en meerdere klassiekers te winnen, in 2019 nog Parijs-Roubaix bijvoorbeeld. Daarvan is dus algemeen geweten dat hij zich dopeerde? Gedurende al die topperiodes dan of enkel ten tijde van het witte koppie?

    En MVDP, zoon van meermaals betrapte renner, die na een half jaar sukkelen met een wit koppie weer alles kapot rijdt, nee daarvan is glashelder dat die schoon is.

    Oké, weten we dat ook weer. :)
    13 december 2022 21:35
    Ga niet beweren dat Gilbert intrinsiek niet goed was en door doping enkel z'n resultaten behaalde. Daarvoor is z'n palmares te rijk. Het is meer hoe andere renners in zelfde team presteerden voor ongeveer diezelfde kortstondige periode, waarin zelfs een talent als Gilbert toch opmerkelijk uitzonderlijk presteerde. Types als Vanendert. Die zaten daar overduidelijk aan de spulletjes (zal de doc er nog maar buiten laten). Net zoals het door de warrigheid omtrent pakketjes, computers, pleisters en puffers zo klaar als een klontje is dat ze bij Sky en British Cycling niet aan een normaal bord spaghetti zaten.
    13 december 2022 21:59
    idd hihi ongelukje van de vrienden, oeps, haha lacheuh, verder niks aan de hand hoor,

    Rooie nek? Oens Roxanne hou tijgewoerdig oek een terraririum en ak doecht, iek goan doar ies ne wheely doen... Volgende kie niemieh ...
    13 december 2022 23:00
    ‘Types als Vanendert’, over wie hebben we het zo nog allemaal? Gilbert pakte dat jaar bijna alle zeges van zijn ploeg.

    Vanendert won 1 rit in de Tour toen ja, zelfs een zware. Maar die werd jaren later bv. ook nog tweede in de Amstel (2014), derde (2018) en 9de (2019) in de Waalse Pijl, 7de in San Sebastian (2019) en won ook nog eens ei zo na LBL. Nee joh, doping! Het is zo goed als bewezen.

    En ik maar denken dat er misschien ook iéts van bewijs nodig is voor algemeen aangenomen wordt dat renners en ploegen zich dopeerden. :D
    13 december 2022 23:36
    Dat jaar ging Lotto best goed hoor. JvdB ging er in de tour samen met oa Wiggo en Vino in een hele gore crash uit (duwden hem met gebroken ledenmaten terug in de afdaling in geloof ik zelfs) maar anders..
    13 december 2022 23:42
    Tuurlijk reden ze een goed seizoen, maar kan je dan ‘algemeen aannemen’ dat ze collectief aan de dope zaten? Benieuwd hoe ze hier binnen 10 jaar over het seizoen 2022 van Jumbo-Visma praten…

    Zal toch potjandorie niet zo zijn dat hier maar een beetje cherrypickend algemeen aangenomen wordt?
    13 december 2022 23:59
    Je hoeft niet te winnen om opvallend te rijden Mooie Sjors, pak de dokter van dienst en zijn verleden er bij en er begint al een rotte vislucht op te zetten. Die vislucht die je ook ruikt bij Bahrein die na twee invallen, die je als waarschuwingen zou kunnen opvatten, plots niet meer zo opvallend tweede deel van het seizoen rijden.

    Grappig genoeg gaat Gilbert op oudere leeftijd bij ome Pat rijden, waar de vroegere ploegarts zit, en maakt daar nog een paar grandioze hoogtepunten mee.

    Bewijs: nul, speculatie heel veel. Niettemin zou ik het erg naiëf vinden om in de Lotto casus te denken dat het allemaal gewoon klopte. In mijn optiek op zo'n wijze dat het gezonder is bij hen wat twijfels te hebben dan dat je allemaal gelooft wat je hebt gezien. Verder maakt dat niet per se heel veel uit daar vals spel toch diep in de wielerwereld geworteld zit. Ik ben daar als kijker wel aan gewend en kijk er ook niet minder om. Alleen bij een tiran als Armstrong of een over de top dopeur als Ricco trek ik het niet of het moet een cult race zijn zoals die Portugese ronde. Bij al het andere ga ik alleen niet zomaar mee in enige verheerlijking en heldendom.
13 december 2022 18:28
Vermoedelijk is die advocaat duurder dan die boetes, maar met dit terechte vonnis is die zijn geld meer dan waard.

Gezien komkommertijd verwacht ik wel dat er nog wat reacties worden opgehaald in het betreffende land?
13 december 2022 08:07
Lekker op tijd
    13 december 2022 09:35
    Voor een beroepszaak is dit nog best wel snel!
13 december 2022 08:11
Hup, Tour Down Under.
13 december 2022 09:03
Het recht zegeviert. Tijd om dit boek te sluiten.
13 december 2022 09:24
En terecht
13 december 2022 11:44
Dus dan zijn die puberale trutjes schuldig.
    13 december 2022 20:48
    ja duh, dat was op voorhand al de meest logische uitkomst. Nouja vanuit NL perspectief van mensen die ruim voor het millennium al hun kindertijd genoten dan.
13 december 2022 19:40
Dat hij daar s'nachts op het bureau geeft gezeten was natuurlijk al van den zotte. Kostte hem zn wereldtitel
    13 december 2022 20:46
    Ik heb nochtans het idee dat het er voor MvdP niet in zat als het WK wel normaal was gelopen. Niet vanwege het wonderjochie maar omdat hijzelf wellicht te weinig niveau had en verplicht in de meesluipmodus moest. Misschien dat z'n eerzucht 'm nog wel voorin had gehouden maar in de grote groep had ik 'm niet als winnaar gezien van een spurt mocht daar WK bepaald gaan worden. De VdP van 3 jaar geleden ofzo zou een ander verhaal zijn geweest.
    13 december 2022 23:05
    Haha zat ik er toch nog niet zo ver af met mijn spreekbeurt van een 12-jarige. Schaar westmalle1965 daar ook maar onder.
13 december 2022 20:09
Denk dat Matthieu nu extra gemotiveerd is voor Val di Sole.
13 december 2022 21:40
Mvdp heeft sinds 2012 284 profoverwinnigen behaald op road cx en mtb ,dit is meer dan 70,% dan de hele Jumbo Visma ploeg bij elkaar inclusief wva, zo slecht zal hij dan toch wel niet zijn? Bron vwcyclingstats
    13 december 2022 23:26
    Qua talent schat ik alleen Pogacar hoger in.
    Zijn natuurlijk nog wel meer talentvolle renners maar die zitten ook allemaal bij ploegen die hun echt beter maken dus weet niet of die qua talent echt bij Pogacar en van der Poel in de buurt komen.
    13 december 2022 23:33
    Hij heeft inderdaad best een hoop tijd verspild mbt wegwielrennen ja.
13 december 2022 23:17
Nu Evenepoel die WK-titel nog laten overdragen.
13 december 2022 11:46
Dit is natuurlijk geen vrijspraak. Wielerflits is niet de enige die deze terminologie overneemt, maar zoals uit de update blijkt is MvdP gewoon veroordeeld, maar is de eerdere uitspraak vernietigd voor wat betreft de strafmaat. Kon waarschijnlijk ook moeilijk anders als je je eerst schuldig hebt verklaard om het land te kunnen verlaten) Als ik het goed zie is er een soort voorwaardelijke straf uitgesproken en (mogelijk) zit daar niet de consequentie aan vast dat hij Australië 3 jaar niet mag. Als dat klopt, dan lijkt het me een straf die recht doet aan de omstandigheden. MvdP zat fout, maar de twee meisjes minstens net zo zeer.

Ps. Ik geen verstand van Australisch recht, maar lijkt me dat een procedure tegen die meisjes om schadevergoeding weinig kansrijk is. MvdP is nog steeds veroordeeld. Plus zelfs los daarvan maakt dat die meisjes zich mogelijk misdroegen niet dat zij de consequenties van de misplaatste reactie van MvdP zouden moeten dragen.
13 december 2022 09:31
Juridische vrijspraak en begrip voor de situatie van VDP is iets anders dan de juiste manier van reageren.

Reacties zijn gesloten.