Mathieu van der Poel gaat via WK mountainbike naar WK op de weg

Mathieu van der Poel gaat via WK mountainbike naar WK op de weg
dinsdag 27 juli 2021 om 12:16

Wie denkt dat Mathieu van der Poel lang in zak en as zat na zijn val gisteren tijdens de olympische mountainbike-wedstrijd, heeft het mis. De 26-jarige Nederlander kijkt alweer vooruit en heeft een nieuwe stip op de horizon gezet: het WK mountainbiken in Val di Sole op 28 augustus. “Het zou mooi zijn als Mathieu dit jaar nog een mooi mountainbike-resultaat kan neerzetten”, vertelt Gerben de Knegt aan WielerFlits.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De Nederlandse mountainbike-selectie reist vannacht om 01.00 uur Nederlandse tijd terug naar eigen land. Ze komen morgenmiddag om 15.00 uur aan op Schiphol, incluis Van der Poel. Na een paar dagen rusten is het zijn plan om terug op hoogtestage te gaan, vertelde zijn vader Adrie gisteren in een interview. MVDP richt zich nu op het WK mountainbiken in het Italiaanse Val di Sole, eind augustus. Daar wacht een zwaar klimparcours, waar hij overigens al eens een Wereldbeker won.

Bij diens ploeg Alpecin-Fenix zijn ze er nog niet helemaal over uit hoe zijn programma eruit ziet, maar bondscoach Gerben de Knegt bevestigt in ieder geval dat de Nederlander het WK MTB graag zou rijden. “Nadat hij maandag terugkwam uit het ziekenhuis, hebben we elkaar uitgebreid gesproken. Hij zei meteen dat hij het WK wilde doen. Daar hadden we het eerder deze week ook al over gehad. Toen was het nog enigszins onzeker, maar hij gaf nu aan het graag te willen doen.”

Definitief is zijn selectie nog niet, benadrukt De Knegt. “Maar het zou wel heel tof zijn. Ik proefde meteen dat hij vond dat hij iets had recht te zetten. Maar het is ook goed voor de UCI-punten, die heeft Mathieu wel echt nodig. Hij mist er nu een hoop en als hij het WK laat schieten, mag hij volgend jaar niet starten in de shortraces en krijg je dat weer. Het is niet dat hij ieder jaar tien wedstrijden rijdt, de UCI-punten zijn welkom voor zijn plaats op de ranking. En in potentie kan hij daar zeker winnen.”

WK en Parijs-Roubaix
Van der Poel reed het WK mountainbike één keer eerder. In 2018 werd hij in Lenzerheide derde achter de Zwitser Nino Schurter en de Italiaan Gerhard Kerschbaumer. “Momenteel bekijken we hoe we het programma daaromheen gaan vullen”, laat zijn ploeg ons weten. Wat vaststaat is dat hij eind september een gooi doet naar de wereldtitel op de weg in het Belgische Leuven en een week later in de Helleklassieker Parijs-Roubaix voor de overwinningskassei op de schoorsteenmantel gaat.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Franco Ballerini 27 juli 2021 om 12:23

Jammer. Ik had gehoopt dat hij zich volledig op de weg zou gaan richten.

Nog even over dat plankje: stel dat het er wel had gelegen en je ziet dat iedereen springt, dan is het toch levensgevaarlijk om het plankje te gebruiken aangezien de renners achter dan mogelijk in je nek springen? (Sorry als dit al eerder is aangekaart; ik heb niet alle reacties gelezen)

0
jooprioolpijp 27 juli 2021 om 12:33

Weet niet of het eerder is gezegd, maar springen is niet sneller dan rollen. Daarom wou vdP ook niet springen: minder risico en net zo snel.

0
Handige Harry 27 juli 2021 om 12:35

Nee dat zou niet gevaarlijker zijn, jij bent al weg van die plek voordat degene die springt land.

0
Thijs E 27 juli 2021 om 12:48

Pidcock had al wat afstand genomen omdat hij zag dat VDP die drop langzaam naderde

0
Franco Ballerini 27 juli 2021 om 12:50

Ok, duidelijk. Bedankt.

0
super 27 juli 2021 om 12:51

Springen was (in dit geval) wel degelijk sneller. Dat zag je vandaag ook bij de dames.
Je verliest snelheid door langzamer aan te rijden. Reden om het niet te doen is dat het rollen minder risicovol is tov het springen. Puur het verlagen van risico dus.

0
Groetjesaandevoetjes 27 juli 2021 om 13:24

In principe is rollen sneller dan vliegen. Kijk maar waarom bmx'ers altijd de wielen op de baan willen hebben. Nadeel is wel dat voor het rollen van zo'n drop er vaak vooraf wordt afgeremd, dus dat heft het voordeel weer grotendeels op.

0
Marco 27 juli 2021 om 13:34

The Dukes of Hazzard sprong noemen ze die ook wel.. dan land je voor degene die de plank gebruikt

0
Marco 27 juli 2021 om 13:38

@Groetjesaandevoetjes dat klopt want pidcock die achter hem reed wist al dat hij ging vallen want hij ging veel te langzaam

0
zacht 27 juli 2021 om 13:48

Ik zag dan weer vooral bij de dames een betere controle bij de bijna-val van Neff. Zij had dan ook geen last van haar zadel, omdat ze in tegenstelling tot MvdP wél een dropper gebruikte.

0
Romāns Vainšteins 27 juli 2021 om 14:14

Uiteenlopende meningen, in ieder geval was de variant die MvdP koos de minst succesvolle.

0
KnightBiker 27 juli 2021 om 14:40

@groetjesaandevoetjes rollen sneller dan vliegen? Lijkt me sterk. Maar bijtrappen en sturen als je in de lucht hangt is niet erg effectief. Voor de snelheid lijkt het mij vooral dat je door aandrijving snelheid kan toevoegen als je banden aan de grond zijn. Maar als je niet bij trapt zou rol weerstand vertragend moeten werken ten opzichte van een vrije val.

0
Turtlehead 27 juli 2021 om 12:29

Nou, veel succes. Ik hoop dat hij er motivatie uit put.
Ik had gehoopt dat hij het mountainbiken eraan zou geven en vol voor de weg zou gaan, maar het is dan maar zo.
Een maandje om weer terug te schakelen naar de weg kan wel denk ik, maar het is wel krap.

0
Richard van Hoof 27 juli 2021 om 15:15

Hij gaat dit doen vanuit zijn “drive” en ambitie om zich te revangeren voor de spelen. En het is juist dit wat hem net dat beetje extra geeft dan de gemiddelde topwielrenner, MTB, cyclocrosser.
Veel wegwielrennen fans zouden het liever zien dat hij het MTB laat voor wat het is en zich helemaal op de rest van het wegseizoen richt, maar dat zou ook betekenen dat Mathieu een beetje van zijn honger om zich tegenover zichzelf te bewijzen zou zijn verloren en als dat verval ingezet wordt dan zal dat ook vaker op andere momenten bij wegwijdstrijden het geval kunnen worden.

Ik ben dus juist heel blij dat Mathieu dit gaat doen, het laat zien dat hij nog steeds super ambitieus is en dat hij er niet voor terugdeinst om dingen te doen die anderen als niet verstandig achten. En juist DAT is wat hem maakt tot de sportman die hij is en waarom het altijd prachtig is als hij ergens aan meedoet, saai wordt het nooit zo lang hij er zin in blijft houden.

0
WoutMathieu 27 juli 2021 om 12:34

Zou mooi zijn, eind september drie regenboogtruien in bezit. Kan ie daarna gaan BMX-en

0
Magician 27 juli 2021 om 12:41

Vanaf ’23 de baan erbij en dan over drie jaar in Parijs voor een stuk of zes keer goud gaan? ;)

0
super 27 juli 2021 om 12:48

Het enthousiasme is weer terug. Hoeft hij er “nog” maar 2 te winnen.

Alleen Prevot is dat tot nu toe gelukt bij de dames.

0
FW07 27 juli 2021 om 12:36

Blij dat hij gewoon het mountainbike blijft doen. Zou toch wel ook ergens pijnlijk zijn mocht hij ineens op het WK weer het podium haalt.

0
super 27 juli 2021 om 12:47

Top dat hij meedoet, reizen we weer die kant af.

Jammer dat hij toch ook weer naar de weg gaat. Had gehoopt dat hij zich volledig op het MTB zou richten ;-)

0
Aerosolo 27 juli 2021 om 12:38

Het zou een bijzonder triplet zijn, als hij ze alle drie weet te winnen.
Misschien is dit ook een reden dat De Knegt gisteren mild was over Van Der Poel. Je wil hem graag terug bij de volgende kampioenschappen.

0
jooprioolpijp 27 juli 2021 om 12:53

Ik snap niet waarom mensen geloven dat MvdP er nu, of überhaupt, het MTBen er aan zou geven of zou moeten geven. MTB vindt hij het allerleukste en nu heeft hij nog wat recht te zetten ook.

0
super 27 juli 2021 om 12:56

Er zijn blijkbaar veel wielrenners waar wegrennen (en de tour daarbinnen) het hoogst haalbare is wat je kunt doen.

0
LPW van der Heijden 27 juli 2021 om 13:08

Ik begrijp dat eerlijk gezged ook niet. Volgens mij heeft vdP altijd aangegeven dat de cross en MTB zijn voorkeur genieten.
Persoonlijk hoop ik ook dat hij zich meer op het MTB gaat richten. Zou het zelfs niet erg vinden als hij zou switchen maar een professionele MTB ploeg (en ik weet ook wel dat dat nooit zal gebeuren, maar hopen mag je altijd toch?).

0
Maenhout 27 juli 2021 om 13:34

Op de weg is meer te verdienen. Geld, én eer. In dat ene weekje Tour heeft Matthieu een partij aandacht gekregen waar een ander jaren zijn best voor moet doen.

0
Canyonracer 27 juli 2021 om 14:11

Ik snap het ook niet. Ik vermoed dat de mensen die dit vinden wielrenners zijn van oudere leeftijd. Dezelfde groep die vind dat je niet bij een TdF mag afstappen uit respect voor de tour en meer van die onzin. :-)
Het is juist erg leuk om iemand te zien rondrijden die meerdere disciplines beheerst!

0
Koers 27 juli 2021 om 13:00

Geen mooiere revanch dan de regenboog. Ik zie dat veel mensen het jammer vinden dat hij blijft mountainbiken, maar ik heb wel echt het gevoel dat hij in 3 disciplines wereldkampioen wil worden. Had hij dit jaar os en wk gewonnen, dan kon het mountainbiken wel eens wat minder worden, maar ik vermoed dat indien hij geen wereldkampioen wordt, het volgend jaar gewoon weer op schema staat. Daarnaast lijkt het soms alsof hij dit het liefste doet, dus best er maar gauw aan te wennen :)

0
Panache 27 juli 2021 om 13:08

Het ‘nieuws’ van dit bericht is dus dat MvdP impulsief heeft aangegeven wel graag het wk-mountainbiken te rijden, maar dat in overleg uiteindelijk het programma wordt gemaakt. Kop dekt de lading niet.

0
madeinstars 27 juli 2021 om 13:20

Pas nou op. Straks wordt je bericht verwijderd…

0
biggy 27 juli 2021 om 13:21

Mits de pijn van de val een beetje meevalt en hij weer snel op de fiets zit kan hij zijn huidige vorm best een maandje doortrekken en nog wat bijschaven. Het zou natuurlijk wel heel vet zijn als hij het WK wint. Hij is ook meteen de topfavoriet want Pidcock staat daar in ieder geval niet aan de start. Pidcock rijdt de vuela tot begin sept.

Met alle respect voor Fluckinger en de rest maar die zie ik niet boven MvdP staan. Ik denk zelfs dat MvdP grote kansen had gehad op goud als je de verschillen tussen Pidcock en Fluckinger ziet. Maar goed, daar gaan we helaas nooit achterkomen…

0
Pietspeed 27 juli 2021 om 13:24

Eerst maar eens afwachten wat AFC, Roodhooft ervan vindt. Zij betalen hem tenslotte, hoewel Canyon kennelijk ook…

0
xistnc 27 juli 2021 om 13:39

De Roodhoofts zijn eerder bij Mathieu in dienst dan andersom.

0
Napoleon 27 juli 2021 om 13:56

Inderdaad. De hoofdreden dat van der Poel voor AFC rijdt, is dat hij hier zijn eigen programma mag bepalen. VdP beslist, de Roodhoofts faciliteren, en ze profiteren gezamenlijk.

Als Nuyens zijn ego opzij had weten te zetten voor een dergelijke constructie, had van Aert daar wellicht ook nog gereden.

0
Raafje 27 juli 2021 om 13:36

Nou, dan hebben we eindelijk bij het WK op de weg eens een echte top favoriet:) Zat al na te denken wie er dit jaar bij ons het meeste kans zou hebben en kopman kan zijn. Kwam bij dit parcours bij van Baarle uit, die natuurlijk erg goed is en zeker ver kan komen. Maar met vd Poel hebben wie iemand die het echt kan afmaken.

0
Scott Sunderland 27 juli 2021 om 14:04

Mathieu doet wat hij het leukste vindt en momenteel haalt hij veel plezier uit het mountainbiken. Dus dan doet hij dat. Zo houdt hij motivatie. Als liefhebber van het wielrennen op de weg zie ik hem liever niet mountainbiken en veldrijden, maar dat terzijde. Lekker doen wat hij wil doen. Hij zit ook bij een ploeg waar hij alles zo’n beetje zelf kan bepalen. Neem je hem de regie over zijn carrière dan denk ik niet dat hij goed blijft presteren.

0
DeGroteMolen 27 juli 2021 om 14:37

Veldrijden wel, maar deels als voorbereiding op het voorjaar.

0
Romāns Vainšteins 27 juli 2021 om 14:15

Tekenend voor zijn ijdelheid, hij moet en zal het plankje verwerken.

0
madeinstars 27 juli 2021 om 14:26

Ik weet niet wat dit zegt over zijn ijdelheid? Had hij dan moeten stoppen met koersen? Ik denk dat bij winst op de OS zijn programma er de rest van het seizoen vergelijkbaar had uitgezien.

0
DeGroteMolen 27 juli 2021 om 14:38

Hij wil in 3 disciplines WK winnen. Jij verwart ijdelheid met ongekende ambitie.

0
Canyonracer 27 juli 2021 om 14:54

Een nikszeggende reactie van je.
Hij is sporter en heeft ambitie en daarom wil hij dit doen.

0
Romāns Vainšteins 27 juli 2021 om 15:23

Ieder zijn mening, ik voel aan dat jullie juist sportieve ambitie met ongebreidelde ijdelheid verwarren.

0
Har77 27 juli 2021 om 16:33

Het (willen) bedrijven van topsport is sowieso een gegeven dat gebaseerd is op ijdelheid en het ultieme strelen van het eigen ego.
Beter dat iemand dat doet op de manier die hem/haar past dan op de manier die hem/haar wordt opgedrongen door een horde armchair warriors die hun eigen tekortkomingen en/of pure afgunst projecteren op publieke figuren.

0
De Cabybara van de Conradkade 27 juli 2021 om 15:34

Binnen het wegwielrennen wordt het WK in ieder geval hoger aangeschreven dan de OS.

Het zijn toch mentaal ongelofelijke mensen die topsporters.

0
Pole Pole 27 juli 2021 om 17:33

Ik wist het! Het compensatiegedrag is zo groot bij deze persoon.
Zijn programma lag al vast. En nu, uit eerzucht, gooit hij het zo om.

Succes!

0
Anders kijken 27 juli 2021 om 17:40

Hopelijk klopt het bericht en gaat MvdP naar het WK MTB. Dan staan er alleen grote doelen op zijn programma aangevuld met wedstrijden als voorbereiding. Een echte kampioen die er voor gaat en berei

0
Concorde 27 juli 2021 om 18:41

Mathieu volgt zijn hart. Ik begrijp de reacties niet die het jammer vinden dat hij niet kiest voor de weg.
Wat is jullie motivatie?
Zoals het Olympische Mtb parcours eruit ziet waarbij de Mtb sport perfect in beeld wordt gebracht is dit alleen naar reclame voor de sport en krijg ik als Mtb fanaat alleen nog meer respect vóór deze sport. Ik bedoel hiermee te zeggen dat Mtb niet onder doet voor race. Maar lis van dat. Denk niet dat Mattie zich daar wat van aan zal trekken.

0
Magician 27 juli 2021 om 18:51

Omdat iedereen Mathieu graag ziet koersen en het wegwielrennen wat betreft kijkers en aanzien (+kwantiteit van de wedstrijden en de uitzendingen daarvan) nog wel een treetje hoger staat dan het mountainbiken.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone