Mathieu van der Poel gaat in Noorwegen gewoon door met winnen

donderdag 15 augustus 2019 om 17:28
Mathieu van der Poel gaat in Noorwegen gewoon door met winnen

foto: Cor Vos

Voor Mathieu van der Poel is de Arctic Race of Norway zijn eerste wegwedstrijd sinds de Amstel Gold Race, maar de Nederlander was desalniettemin de beste in de openingsetappe naar Leknes. De Nederlander wist met een indrukwekkende sprint late aanvaller Steve Cummings in extremis bij te halen. Danny van Poppel eindigde als tweede.

Adembenemende vergezichten, een gevarieerd parcours en (vooral) Mathieu Van der Poel andermaal aan het vertrek. De Arctic Race of Norway belooft een prettig wielerspektakel te worden in het hoge noorden. De vierdaagse rittenkoers begon vandaag met een etappe tussen vissersdorp Å en Leknes. De renners koersten vandaag over de prachtige Lofoten, een eilandengroep voor de kust van de provincie Nordland.

Grote kopgroep krijgt de ruimte 
De 181 kilometer lange openingsetappe voerde over meerdere heuvels, gevolgd door een vlakke finale naar aankomstplaats Leknes. Het wonderschone landschap inspireerde de renners blijkbaar om eens ouderwets te koersen, want na vijftig kilometer was er nog altijd sprake van een compact peloton. Niet veel later wist een groep van maar liefst 33 renners weg te rijden. Het peloton (of wat er nog van over was) probeerde het verschil beperkt te houden.

De omvangrijke kopgroep – foto: Cor Vos

Het verschil bleef enige tijd schommelen rond de minuut, maar in de finale werd de voorsprong alsmaar groter, waardoor de winnaar toch vooraan moest worden gezocht. In de laatste tien kilometer probeerden verschillende renners een gaatje te slaan, maar niemand kreeg de ruimte. Zo werd de Franse kampioen Warren Barguil weer ingerekend na een late aanval.

Cummings strandt in zicht van de haven, Majestueuze Van der Poel 
Op vijf kilometer van de finish zagen we plots een versnelling van een renner van Dimension Data. Het was oudgediende Steve Cummings die een gaatje sloeg, op weg leek naar de zege, maar de streep kwam tweehonderd meter te laat. De Brit werd voorbijgereden door Van der Poel, die de concurrentie met een imponerende versnelling op meerdere fietslengtes wist te sprinten.

Voor Van der Poel is het alweer zijn zevende overwinning van dit wegseizoen. Eerder won hij natuurlijk al Dwars door Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. De kopman van Corendon-Circus bleef uiteindelijk zijn landgenoot Van Poppel en de Italiaan Andrea Pasqualon voor. In het klassement heeft Van der Poel een voorsprong van drie seconden op de Kazach Alexey Lutsenko.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

98 Reacties

Pietspeed 15 augustus 2019 om 18:54

MVDP is by far the best world cyclist today:

De UCI ranking punten op de wegfiets, cross, – en mtb opgeteld, scoort hij respectievelijk 1874 + 2700 + 1700 = 6274 !!!

Alaphilippe bijv zit op 3867

En met zijn wegcampagne scoorde hij van 24-3 t/’m 21-4 dit jaar een kleine 1000 punten. Geen wegrenner haalde meer punten in één maand.

Één woord : Fenomeen

west 15 augustus 2019 om 21:37

Beetje raar om een optelsom te vergelijken met renners die “gewoon” 1 discipline doen. Ja, hij is goed. En ja, hij is hoogstwaarschijnlijk de beste. Maar deze scores vergelijken bewijst, in tegenstelling tot zijn fietsen, helemaal niks.

jan jansen 15 augustus 2019 om 23:01

West;
De score van een discipline zegt ook weinig.
Feit blijft wel met wat hij laat zien in de verschillende disciplines dat dit nog nooit vertoont is en dat hij hiermee de beste allround wielrenner is, of je dat nou leuk vind of niet

EddyB1958 16 augustus 2019 om 09:43

Klopt Jan, maar je hoort meer en meer dat Vlaamse mensen liever naar de dames kijken tijdens het crossseizoen. Want ze weten toch wie er straks bij de mannen gaat winnen. Heeft dat te maken met de Nederlandse nationaliteit van Mathieu. Bijlange niet, want bij de dames is de kans ook behoorlijk groot, dat een Nederlandse wint. Zelfs na het verdwijnen van Betsema blijven er meer dan genoeg over.

thorsen 15 augustus 2019 om 19:07

Is dit ergens terug te kijken?

xistnc 15 augustus 2019 om 19:11

Eurosport Player.

HennieK 15 augustus 2019 om 21:15

Je kunt dit toch ook gewoon op Eurosport via de KPN app en via de Ziggo app en op TV via de decoder terugkijken?

Random wielerliefhebber. 15 augustus 2019 om 19:29

https://www.youtube.com/watch?v=lTU5KPcqRvA

Kopie van vorig jaar de eerste etappe

Melkzuur 15 augustus 2019 om 19:35

Moelijk hebben ze het hem natuurlijk niet gemaakt. Heeft er iemand een seconde gedacht dat er iemand anders kon winnen dan Mathieu, toen ze achter Cummings aan reden? In deze omstandigheden en met dit deelnemersveld wint hij minstens 9 keer op 10.

xistnc 15 augustus 2019 om 20:13

Misschien heeft Danny iets geroepen als “ik fix het wel”. Ik ben benieuwd hoelang ze daar blijven intrappen.

Emergo 15 augustus 2019 om 20:49

Wem solls wundern ??

west 15 augustus 2019 om 21:34

Dit was de laatste keer dat MvdP zich “bescheiden” mag opstellen. Met z’n laffe voorafexcuusjes. De volgende keer dat ie zo’n interview geeft is het niet meer schattig maar gewoon glashard liegen.

Samlambeej 15 augustus 2019 om 21:48

Ach verstandig ingeven van Adrie en Mathieu houdt misschien van een beetje dollen met de media.

west 15 augustus 2019 om 22:02

Ik zeg specifiek dat het nu nog net kan, maar als ie blijft winnen moet ie uit een ander vaatje gaan tappen. Het is zijn eigen geloofwaardig die ie te grabbel gooit als ie consequent blijft winnen en zich consequent van te voren “bescheiden blijft opstellen.
Vind het vooral getuigen van weinig respect naar de conculega’s om consequent te roepen dat je totaal niet in vorm bent en niks op de racefiets gedaan hebt om vervolgens iedereen uit het wiel te sprinten. Samengevat; ik versla jullie met 1 been op mijn rug. Kan wel zo zijn, maar dan hoef je het er niet vantevoren in te wrijven.
Er zijn drie redenen om dit zo te spelen;
1) jezelf vantevoren indekken. Ik geloof niet dat MvdP zo laf is.
2) hij heeft geen flauw idee hoe goed hij eigenlijk is.. Zou van weinig zelfkennis getuigen
3) hij roept maar wat de pers wilt horen en wat wel lekker sympathiek bekt. Volgens mij is een van de voordelen van een supertalent zijn dat je daadwerkelijk je ongezouten mening kan geven?

girardengo 16 augustus 2019 om 00:17

Het kan ook zo zijn dat die bescheidenheid aangeleerd is en in zijn karakter zit. Dat kan juist bedoeld zijn om respect voor de collega’s te tonen. Zie maar hoe het er aan toe gaat tussen Van Aert en Van der Poel in de cross. Dat komt authentiek en niet gespeeld over. Er zijn meer grote renners (geweest), die zich rustig en bescheiden opstellen (Merckx is een goed voorbeeld, ook Poulidor).

NvL2.0 16 augustus 2019 om 08:35

Is ook gewoon topsport he: bedrijfsvoering waar veel geld in omgaat. Tegenstander op het verkeerde been zetten buiten koers hoort daarbij

robert-jan 16 augustus 2019 om 09:08

TJV heeft hem toch maar even in een zetel naar de finish gereden. Wat dat betreft heeft het zand in de ogen strooien van de concurrentie het gewenste effect gehad.

Hensie 15 augustus 2019 om 21:45

Heeft Eddy al gereageerd? :’)

EddyB1958 16 augustus 2019 om 08:53

Ik weet niet of je mij bedoelt, maar een spurtzege in een vlakke rit verrast me niet. Maar als hij zegt dat hij de Artic niet gaat winnen, dan wint hij ze ook niet. Dat is geen zand in de ogen strooien zoals hier een dromer postte, neen dat is gewoon eerlijk zijn en zijn eigen capaciteiten als renner kennen.

robert-jan 16 augustus 2019 om 09:10

Ik sluit me aan bij Eddy. Het zou mij zeer verbazen als hij zaterdag met de eersten aan weet te komen namelijk.

Daarentegen gaat hij denk ik wel gewoon weer de puntentrui winnen net als vorig jaar.

assen 15 augustus 2019 om 22:38

Op eurosportplayer is de gehele koers te zien. De moeite waard!

Op het moment dat de groep wegrijdt, geven vooral Astana, TJV en MvdP flink gas.

Ivanoviclover 16 augustus 2019 om 00:26

Het wielrennen blijft mij verbazen. Het lijkt alsof die ploegleiders van Astana en Jumbo nog nooit van MVDP hebben gehoord OF ze wisten niet dat hij deelnam. Dachten ze nu echt de sprint te winnen tegen il fenomeno? Echt?

Chasse_patate 16 augustus 2019 om 07:33

Cummings niet terug halen hadden ze zeker niet gewonnen. Nu was er nog een kleine kans. Maar goed tweede achter Matje is niet slecht.

EddyB1958 16 augustus 2019 om 08:47

Mathieu en Remco zijn en twee fenomenen en twee winnaars. Maar er liggen ook vijf jaren tussen. Tussen Wout en Mathieu zijn dat iets meer dan vier maanden. Dus die twee kan je beter vergelijken. Was Mathieu op zijn 19 in staat San Sebastian te winnen en het EK tijdrijden tegen meer dan 54 km per uur? Ik denk het niet.

yo-eddy 16 augustus 2019 om 10:01

Eddy, lees je eigen reactie even terug ………… je maakt jezelf een beetje belachelijk hier helaas.

EddyB1958 16 augustus 2019 om 10:34

En hoe maak ik mijn eigen belachelijk? Door te stellen dat Remco op zijn 19 beter presteert, dan Mathieu op zijn 19? Door te stellen dat er vijf jaar verschil tussen beiden is. Het eerste deel van de IT in Alkmaar ging hij over de 59 met pieken tot 65. En tegen de wind in, reed die kleine ook het snelst. Ik heb zoiets van als renner A concurrentie krijgt van renner B die een aantal jaren jonger is, te gaan kijken naar de prestaties van renner A op dezelfde leeftijd als renner B.

Romāns Vainšteins 16 augustus 2019 om 10:57

Al jaren lang zijn hier velen zichzelf onsterfelijk belachelijk aan het maken met eindeloos gedweep van hun favoriet en de onaflatende drang om hierbij de ‘anderen’ en passant af te zeiken.

Het is allemaal vrij simpel > wanneer echt íedereen verplicht wordt om onder goede begeleiding te gaan wielrennen is het gehele peloton tot de mongolenwaaier of ergens in de buik van veroordeeld. Renners zijn passanten die op zijn best de tweede editie van ‘uit koers’ halen, allemaal.

EddyB1958 16 augustus 2019 om 10:58

Met renner B bedoelde ik niet Evenepoel en met renner A niet van der Poel. En wat een onnozele vergelijking maak je toch. Je vergelijkt de crosser op zijn 19 met de wegenrenner op dezelfde leeftijd. Ik vergelijk de twee wegrenners.

yo-eddy 16 augustus 2019 om 10:58

In je eerste zin schrijf je dat je VdP en Remco niet kunt vergelijken en vervolgens ga je zelf een fictief vergelijk maken tussen VdP en Evenepoel …….??????

EddyB1958 16 augustus 2019 om 11:15

Bernal presteert beter dan Froome op zijn 22 en Evenepoel op de weg op zijn 19 beter dan van der Poel op zijn 19. Dat zijn niet zozeer vergelijkingen maar waarheden. Maak ik me eigen nu belachelijk? Mij een zorg, ik vind de reacties van RV vaak een soort hautain, een soort van "ik ben de ultieme Kenner" uitstralen. Daarbij ik heb nog nooit een renner echt afgezeikt of van doping beschuldigd. Daar zijn hier andere specialisten voor.

Romāns Vainšteins 16 augustus 2019 om 11:56

Pak het niet persoonlijk op Eddy. De èmveedeepee’ers spannen de kroon op dit vlak, daar kunnen de Evenepoellovers nog niet aan tippen.

yo-eddy 16 augustus 2019 om 12:42

@RV

“Het is allemaal vrij simpel > wanneer echt íedereen verplicht wordt om onder goede begeleiding te gaan wielrennen is het gehele peloton tot de mongolenwaaier of ergens in de buik van veroordeeld. Renners zijn passanten die op zijn best de tweede editie van ‘uit koers’ halen, allemaal.”

…… en anderen maken zich belachelijk? ……

dumoman 16 augustus 2019 om 09:17

Dat gezeik de hele tijd over wie er beter is, MvdP, WvA of RE komt me wel de keel uit, geniet gewoon van alle drie….

André Hilgersom 16 augustus 2019 om 09:56

Eddy B 1958
Wat wil je daarmee nu zeggen?

EddyB1958 16 augustus 2019 om 10:53

Wat ik bedoel lijkt me duidelijk, ik schrijf niet in het Inuit en een cursus begrijpend lezen lijkt me ook niet nodig. Mij lijkt het dat bij Vlamingen natuurlijk ook wel van winnaars houden, maar ook voor outsiders supporteren als die een kans op winnen. Kijk als Mathieu in de Artic tijdens het weekend minder zou presteren, wat volgens hemzelf niet abnormaal zou zijn, zijn hier amper reacties te lezen.

Headlines

Materiaalzone

Populair