Mathieu van der Poel en Alpecin-Fenix stappen uit UAE Tour

maandag 22 februari 2021 om 10:43
Mathieu van der Poel en Alpecin-Fenix stappen uit UAE Tour

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel zal vandaag – samen met zijn ploeg Alpecin-Fenix – niet aan de start van de individuele tijdrit van de UAE Tour verschijnen. Bij de leider in de wedstrijd heeft een staflid een positieve coronatest afgeleverd, waardoor de Belgische ploeg de ronde moet verlaten.

Alpecin-Fenix laat in een verklaring weten dat de ploeg, in overeenstemming met de organisatie, besloot zich terug te trekken om de wedstrijdbubbel in stand te houden en het doorgaan van de wedstrijd te verzekeren. Uit een coronatestronde gisteren kreeg de ploeg een positieve test van een staflid terug.

“Nadat de testresultaten binnen waren, ging de besmette persoon meteen in isolatie. Iedereen die in contact is geweest met die persoon, is in zelfisolatie – in overeenstemming met de protocollen van de organisatie en de landelijke autoriteiten. Alle teamleden worden de komende dagen getest. Tot die tijd blijft iedereen in isolatie”, aldus het team.

Waaierspektakel
Van der Poel schreef gisteren de openingsrit van de UAE Tour achter zijn naam. De Nederlandse kampioen wist onderweg een waar waaierspektakel te overleven, maakte in de finale deel uit van een elitegroepje en bleek in Al Mirfa over de snelste benen te beschikken. David Dekker eindigde als tweede.

Omdat Van der Poel en zijn ploeg nu uit de wedstrijd zijn gestapt, gaat David Dekker als leider van start in de individuele tijdrit op Al Hudayriyat Island.

Kan Mathieu van der Poel starten in de Omloop Het Nieuwsblad?


Dit artikel delen:

96 Reacties

Jean Dumas 22 februari 2021 om 11:14

Leven met de dag, het is niet anders.

Verweggistan 22 februari 2021 om 11:14

Dat wordt vier weken je dancemoves oefenen op een hotelkamer in de UAE.

Berg op 22 februari 2021 om 11:17

Ik vind het altijd zo discutabel als het er maar een is. Vorig jaar vaak genoeg gezien dat er dan sprake was van en vals positieve test. Nu gaat de hele ploeg mogelijk voor niks uit koers…

Limal 22 februari 2021 om 11:24

Ik herinner mij véél meer correct-positief geteste gevallen dan vals-positieve…

Panache 22 februari 2021 om 11:59

Er is 0 bewijs voor ook maar 1 vals-positieve coronatest in het wielrennen.

skylimit 22 februari 2021 om 11:19

Ach. weer dat hysterische gedoe om een positieve test. Isoleer het staflid, laat de rest testen en starten bij negatief. Leer leven en omgaan met dit virus, wat minder panisch mag onderhand wel.
Heel erg vervelend voor VDP en de ploeg, en dat staflid zal zich wel dubbel “lekker” voelen nu.

Panache 22 februari 2021 om 12:00

Ieder soeverein land bepaalt in deze zijn eigen strategie. Dat weet je vóór afreizen.

nasibal 22 februari 2021 om 12:11

Dan moet de test procedure praktisch wel afgerond kunnen zijn voor de start van de volgende etappe. Dat zal niet altijd het geval kunnen zijn, wat weer voor lastige situaties zorgt. Éen lijn is een heel stuk duidelijker.

Limal 22 februari 2021 om 11:20

Merde voor Mathieu en het hele team, nu maar hopen dat het een vals-positieve test was en/of dat er voor de rest geen positieve gevallen komen. Ik wacht met argusogen af naar wat dit betekent voor eventuele quarantaine*, de terugreis en het openingsweekend.

(* het persbericht is nogal dubieus: eerst wordt gezegd dat zij die "in contact" gekomen zijn met de positief geteste persoon in isoaltie zitten, dan wordt gezegd dat iedereen opnieuw getest wordt en in isolatie blijft tot de resultaten bekend zijn – dus iederéén is in contact gekomen met de PCR-positieve?)
__
OT: ben benieuwd naar de tijdrit van Dekker. Hij heeft dat nog nooit met inzet gedaan, maar een vlakke tijdrit van 13 km zou voor zijn type renner best goed kunnen zijn.

Chris Van Uden 22 februari 2021 om 11:33

Ben ik ook benieuwd naar! Verwacht niet dat hij in de buurt blijft bij Ganna en Pogacar, maar hij zou best eens een verrassende tijd kunnen neerzetten.

Romāns Vainšteins 22 februari 2021 om 11:20

Nou ja, in ieder geval een leuke trui voor aan de muur er bij.
Hoe lang mag MvdP nu niet koersen en alleen maar spelletjes spelen en zwiften? Zou hij wel even onderbreken voor de Omloop en KBK kijken, waar hij natuurlijk gewoon had moeten rijden?

DeGroteMolen 22 februari 2021 om 11:26

Misschien kan hij nu naar de Teide, paar keer omhoog per dag en dan ’s avonds aan de ketonen om ‘te herstellen’?

Chris Van Uden 22 februari 2021 om 11:31

Wat een sneue opmerking om hier weer ketonen bij te halen. Sommige mensen genieten er blijkbaar van om altijd anderen af te zeiken.

Turtlehead 22 februari 2021 om 11:45

Reizen zal er ff niet inzitten denk ik. Volgens verklaring van de organisatie zitten er nu een heel stel (ik neem aan iedereen ‘uit de bubbel’) in zelf-isolatie. Dan is het in Nederland wachten op vijf dagen zonder symptomen voor je een test kunt doen waarmee je bewezen negatief bent. Weet niet of je in de Emiraten dan weg mag.

Romāns Vainšteins 22 februari 2021 om 11:49

Ik hoor het al, die gaat stadions moeten bouwen en zien we pas in 2034, met een lange baard en verwilderde blik in de ogen terug.

Gitan 22 februari 2021 om 11:51

12 years a slave, the sequel?

Beer 22 februari 2021 om 13:11

Zou me niet verbazen als Alpecin & VDP ook gewoon ketonen gebruiken.

Chris Van Uden 22 februari 2021 om 14:23

Lekker boeien Beer. Deceunink QS vast ook.

Beer 22 februari 2021 om 15:22

Zeker boeien Chris. Was een reactie op DeGroteMolen trouwens; net als die van jouw.

DeGroteMolen 22 februari 2021 om 11:24

Eerst de renners maar een ‘testen’, al zegt een PCR test niet zo heel veel heb ik begrepen.

Turtlehead 22 februari 2021 om 11:43

Dat heb je dan verkeerd begrepen. PCR is nog steeds de ‘gouden standaard’. Wereldwijd.

YogiBear 22 februari 2021 om 12:04

Hoezo begrepen? Heb ik gelezen door al die wappies te geloven die daar de ballen verstand van hebben, zou een betere zin zijn geweest.

nasibal 22 februari 2021 om 12:14

Ja en van die vaccinaties wordt je een staatsgecontroleerde cyborg.

Draadband 22 februari 2021 om 12:25

@Turtlehead Naar ik heb begrepen van mensen die in het vakgebied werken, is het in de discussie over betrouwbaarheid van PCR testen wel belangrijk of je het hebt over “een PCR test” of over “de SARS-CoV-2 PCR test”. Op zich zijn PCR testen de gouden standaard voor het opsporen van virussen, maar voor elk specifiek virus moet wel nauwkeurig een aparte PCR test ontworpen worden. Met de PCR test voor SARS-CoV-2 is het een en ander mis, mogelijk omdat het allemaal zo snel moest. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ook herhaaldelijk gewaarschuwd dat de SARS-CoV-2 PCR test niet volgens wetenschappelijke zorgvuldigheidseisen wordt uitgevoerd en derhalve niet zo veel zegt als nationale overheden hun bevolking voorspiegelen. Om een of andere reden besteden de massamedie daar geen aandacht aan.

Romāns Vainšteins 22 februari 2021 om 12:40

Moeilijk en diepgaand geouwehoer over allerlei testen en de (non)werking ervan, gevoerd door non-medici op basis van van horen zeggen en persoonlijke insteek…

Wie is er anno 21 niet groot mee geworden?

ssj 22 februari 2021 om 12:52

@Romans, en dan zijn er zelfs genoeg medici die er ook niet heel veel verstand van hebben omdat dit te ver buiten hun vakgebied zit. Maar waar wel veel gewicht aan wordt gehangen want hij/zij is arts.

Draadband 22 februari 2021 om 13:25

Je kunt je afvragen of deze discussie op een wielersite thuishoort, maar als we het toch erover hebben, ssj heeft helemaal gelijk.
Burger A heeft een bepaalde mening opgrond van een uitspraak van doctor X. Dan komt burger B met een andere insteek opgrond van wat medisch onderzoeker Y zegt. Repliek van Burger A: “ja maar vriend B, dat is horen zeggen / jouw bron is geen doctor.” Leuke manier van debateren !
Denk eens terug aan dit: een jaar geleden was het officieele verhaal dat SARS-CoV-2 niet wordt overgedragen door druppels die zo klein zijn dat ze in de lucht blijven zweven. Statisticus Maurice de Hond verkondigde toen dat hij medisch onderzoek had bestudeerd waaruit bleek dat fijne zwevende druppeltjes juist heel veel overdracht veroorzaken. Herinnerd iemand zich hoe hij verketterd werd ? Wat kon een statisticus immers van zoiets weten ?
Afijn, ik heb dus veel meer vertrouwen in mensen die wetenschappelijk onderzoek lezen dan in mensen die zich beroepen op expertise zonder daar enig bewijs voor te geven.

Chris Van Uden 22 februari 2021 om 11:30

Wat ontzettend jammer! Hopen maar dat de renners niet besmet zijn en snel weg kunnen.

Etika 22 februari 2021 om 11:32

De meerderheid van de renners in de zandbak vindt het vast niet erg dat VDP naar huis is. Kunnen ze misschien eens volgen.

Michelangelo 22 februari 2021 om 11:37

Naesen knijpt hem nu al… stel je voor dat Mathieu toch opduikt in de Omloop ;-)

Patrick 22 februari 2021 om 11:38

Overdreven en tevens lachwekkend besluit. Ah ja, het nieuwe normaal he. Bah.

Wheely 22 februari 2021 om 11:43

Misschien meteen maar een vaccin halen met de hele ploeg nu ze er een paar weken moeten verblijven. Dat schijn je daar momenteel te kunnen doen als “vakantieganger”.

Limal 22 februari 2021 om 11:59

Ik heb mijn tickets geboekt, nu nog even de baas op de hoogte brengen dat ik 3 weken ‘ziekteverlof’ neem.

Wheely 22 februari 2021 om 12:05

Je kunt natuurlijk ook zeggen dat je positief getest bent als je daar eenmaal bent en dat je daarom helaas wat langer weg moet blijven.

Limal 22 februari 2021 om 12:16

I like your thinking…

ssj 22 februari 2021 om 12:20

Weet niet wat voor beroep je hebt. Maar wellicht kan je vanuit daar “thuiswerken”. Qua tijdsverschil moet t kunnen

dynamo 22 februari 2021 om 12:09

gauw vliegtuig van uae nemen, staan er toch zat stil, vanwege corona, ook goed voor t vliegtuig , even vliegen, olie even overal doorheen pompen, landen op luik, en weer testen, daags weer testen, als je clean ben kun je starten.(wel dom van zo n staf lid, zeker even rondje wezen schaatsen met n minister)

getteman 22 februari 2021 om 12:31

De organisatie van UAE heeft samen met overheid van Qatar een zeer streng protocol uitgeschreven voor wanneer er een coronageval is . Ook zal dit reglement strikt worden toegepast. Als dit nog strenger is dan wat ze fdj en uae vorig jaar hebben aangedaan dan zien we Mathieu mss juist op tijd voor de RVL terug :)

Mystery Rider 22 februari 2021 om 12:33

Eerst en vooral hopen dat het close contact met het staflid niet zorgt voor meerdere positieve gevallen in het team en bij uitbreiding rest van het peloton en omkadering en dat iedereen gezond blijft.

Voor de rest omwille van de strenge quarantine regels in Abu Dhabi wel een streep door de rekening voor het team want dat wordt 10 dagen op de hotelkamer, maar ik veronderstel dat ze wel wat materiaal zullen leveren om te Zwiften.

Drie keer testen in de komende 8 dagen en op dag 10 kunnen ze het vliegtuig op terug naar huis!

Merlinappa 22 februari 2021 om 12:52

Organisatie van de Omloop wil Mathieu nu natuurlijk graag in koers, haha

https://www.indeleiderstrui.nl/wielrennen/organisatie-omloop-het-nieuwsblad-hoopt-op-van-der-poel-hebben-hem-er-graag-bij

flores 22 februari 2021 om 13:04

jammer, wat een gezeik voor de ploeg. Heel wat renners hebben nu een beter uitzicht op een ereplaats in sommige wedstrijden. Mathieu is toch altijd favoriet in de meeste klassiekers. Hij was bij het begin van dit seizoen veel beter in conditie als het jaar.

Romāns Vainšteins 22 februari 2021 om 14:05

Dit lijkt me wel op zijn plaats :

https://www.youtube.com/watch?v=ggj-BOs8lAI

Headlines

Materiaalzone

Populair