Mathieu van der Poel: “Durf niet te zeggen dat het in Overijse beter zal gaan”

Mathieu van der Poel: “Durf niet te zeggen dat het in Overijse beter zal gaan”

©Cor Vos

zondag 15 december 2019 om 07:30
Interview

Na 35 opeenvolgende zeges werd Mathieu Van der Poel dan toch een keertje geklopt. “Na een zware stage is het altijd afwachten hoe het loopt”, klonk het achteraf ontgoocheld. “Of het in Overijse beter zal gaan, is een vraagteken.”

“Nee, dit was zeker niet goed, maar dat kan gebeuren na een stage”, vertelde een koukleumende wereldkampioen na zijn derde plaats in Ronse. “De ene keer loopt het meteen goed na een zware trainingsweek, de andere keer niet. Je kan dat gewoon niet op voorhand weten. En deze keer viel het tegen. Ik wist al vrij vroeg in de wedstrijd dat het mijn dagje niet zou worden. Ik ben iemand die dat best snel aanvoelt. De benen waren nog niet hersteld van de trainingsarbeid in Spanje.”

Van der Poel ging tijdens de verkenning ook al enkele keren tegen de grond. “Ik ben wel drie keer gevallen tijdens de verkenning, waarvan een keer zelfs vrij hard. Maar ik heb daar geen last van ondervonden tijdens de wedstrijd, dus dat wil ik in elk geval niet als excuus inroepen.”

Zo kwam op de Hotondberg dus een einde aan de lange zegereeks van Van der Poel. Al gaat hij daar nuchter mee om. “Ach, ooit moest het gebeuren. En dit was sowieso een eerlijke wedstrijd. Door de zwaarte van het parcours gaat de sterkste hier met de bloemen naar huis en vandaag is dat Toon Aerts. Ik ben op mijn waarde geklopt. Het is natuurlijk zo dat op dit soort omlopen een mindere dag zwaarder wordt afgestraft dan op snelle omlopen.”

Een zwoegende Van der Poel in Ronse –  © Cor Vos

Ongeveer halfweg koers verkleinde Van der Poel de kloof op Toon Aerts van 23 naar 15 seconden. Maar dat gaf VdP geen vleugels. “Wellicht nam ik de schuine kant een keertje beter, terwijl Toon er net toen een slechte passage maakte. Het is niet dat ik plots beter werd. Ik maakte ook gewoon te veel fouten, terwijl hij er zo goed als geen maakte. Zijn tempo lag hoger dan dat van mij en ik kon die snelheid niet aan.”

De ontgoocheling was groot, maar toch slaagde de wereldkampioen er snel in de nederlaag te relativeren. “We hebben op stage met een dubbele agenda gewerkt: enerzijds met het oog op de rest van het veldritseizoen, anderzijds in functie van het voorjaar op de weg. Je mag die combinatie niet onderschatten. Ik was ook pas donderdagavond terug van Spanje. Of het in Overijse beter zal gaan? Dat is een vraagteken. Misschien wel…  Maar net zo goed heb ik hetzelfde gevoel als in deze wedstrijd. Na twee weken intensieve stage durf ik dat echt niet vooraf te zeggen.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Dn Does 15 december 2019 om 08:21

MVP is gelukkig toch een mens! Enne Toon Aerts reed zeer, zeer sterk.

sooike 15 december 2019 om 08:32

Logisch verhaal van Mathieu. Twee weken Spanje en dan ineens die modder in. Aerts was de sterkste en vanmiddag in Overijse is Mathieu dat weer ! Toch ?

Barry Batsbak 15 december 2019 om 09:37

Ga vandaag kijken. Ik hoop wel dat ie het vandaag wel beter doet, dat vakmanschap wil ik wel graag van dichtbij bekijken. Maar vooruit, als hij vandaag weer verslagen wordt ben ik in elk geval getuige geweest van iets zeldzaams, dat is ook wat waard…

leegloper 15 december 2019 om 10:53
Quote:
Ik wist al vrij vroeg in de wedstrijd dat het mijn dagje niet zou worden. Ik ben iemand die dat best snel aanvoelt.

Die "gave" van het snel aanvoelen kan deels een selffullfilling prophecy zijn. Van Aert won wel eens van VDP door altijd te blijven jagen en nooit te versagen.

Doswielos 15 december 2019 om 12:03

Alsof MvdP altijd snel opgeeft?! Ben jij de AGR vergeten?

Ronald van der Meer 15 december 2019 om 10:57

Er wordt in het artikel over ontgoocheld gesproken. Dat vond ik hem niet.

HSV 15 december 2019 om 11:35

Mee eens. Hij was niet ontgoocheld. Wist dat het een keer zou gebeuren. Groot kampioen.

Headlines

Materiaalzone

Populair