Mathieu van der Poel: “Deze titel is heel bijzonder”

zaterdag 28 september 2013 om 14:05

foto: Sirotti

Mathieu van der Poel heeft vanmiddag op het wereldkampioenschappen wielrennen de wegrace bij de junioren gewonnen. De zoon van oud-coureur Adrie van der Poel reed in de slotronde voorbij de Franse koploper Franck Bonnamour, met een aanstormend peloton in aantocht soleerde Van der Poel in Florence naar de wereldtitel. “Deze titel is heel bijzonder. Mijn eerste internationale titel op de weg”, zei hij op de persconferentie tegen WielerFlits.

De demarrage in de laatste ronde op de steile Via Salviati was geen geplande manoeuvre. De 18-jarige renner voelde gewoonweg dat het tijd was om op die plek te versnellen. “Samen met Bonnamour zijn we zo hard mogelijk naar die klim gereden en daar heb ik gewoon doorgetrokken tot aan de finish”, klinkt het nuchter. Van der Poel sukkelt al enige tijd met een blessure aan het rechterbeen. Een zeurende pijnsteek weerhoudt hem van onbezorgd fietsen. De kwetsuur is weliswaar irritant, het belemmert niet zijn manier van fietsen. “De afgelopen weken heb ik wedstrijden gereden en gewonnen met dat been. Ik wist dus dat het vandaag mogelijk was.”

Van der Poel tekende vorige week een vierjarig profcontract bij de Belgische veldritploeg BKCP-Powerplus. Met twee wereldtitels bij de junioren in het veldrijden zijn de verwachtingen van zijn eerste seizoen bij de beloften hooggespannen. Een volledige overstap naar de weg is voorlopig niet aan de orde. “Ik geniet meer van veldrijden dan wegwedstrijden. Het is niet zo dat ik volgend seizoen geen wegwedstrijden rijd. Mijn team heeft een mooi programma met internationale wedstrijden. Maar de komende vier jaar richt ik mij voornamelijk op het veldrijden. Daarna zien we wel. Mannen als Lars Boom en Zdenek Stybar (die eerder de overstap van het veld naar de weg maakte, red.) laten zien dat ik nog genoeg tijd heb om de overstap te maken.”

Door: Maxim Horssels vanuit Florence

Lees ook
Wedstrijdverslag

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair