Martínez triomfeert in Baskenland: “Ik zag mezelf even als een verliezer”

zondag 10 april 2022 om 09:08
Martínez triomfeert in Baskenland: “Ik zag mezelf even als een verliezer”

foto: Cor Vos

Daniel Felipe Martínez was twee jaar geleden al de beste in het Critérium du Dauphiné en won zaterdag zijn tweede grote rittenkoers bij de profs. De Colombiaan van INEOS Grenadiers reed in de krankzinnige slotrit van de Ronde van het Baskenland Remco Evenepoel uit de leiderstrui.

Martínez was dus de grote winnaar in de zware slotrit naar Arrate, maar daar zag het op een bepaald moment even helemaal niet naar uit. De Colombiaanse klimmer was in de afdaling van de Krabelin namelijk betrokken bij een valpartij, waardoor hij plots op achtervolgen was aangewezen. Martínez wist echter, samen met Evenepoel, de scheve situatie recht te zetten.

Op de slotklim naar Arrate bleek Martínez vervolgens nog genoeg in de tank te hebben om Evenepoel te lossen en zo uit de trui te rijden. En zo was de renner van INEOS Grenadiers na een ware rollercoaster alsnog de beste in de Ronde van het Baskenland. “Ik zag mezelf bij momenten als een van de verliezers. Ik dacht zelfs dat ik buiten de top-10 zou vallen. Ik wist pas na de streep dat het binnen was”, citeert Esciclismo.

Rolverdeling in de Tour
“Ik belandde na mijn valpartij in de groep met Evenepoel. Remco deed veel kopwerk om weer terug te keren. Op de slotklim moest hij vervolgens lossen, waardoor ik weer kansen zag om de ronde te winnen”, aldus Martínez, die met zijn eindzege een signaal afgeeft richting de ploegleiding van INEOS Grenadiers. De 25-jarige renner is al het hele seizoen uitstekend op dreef en zal stiekem toch hopen op het kopmanschap in de komende Tour de France.

Toch blijft Martínez bescheiden, als er een vraag komt over de Ronde van Frankrijk. “Ik was al kopman in rittenkoersen van een week, maar voor de grote koersen zijn er teamgenoten die het vertrouwen van de ploeg genieten. De Tour is en blijft een speciale wedstrijd. Ik sta klaar voor de ploeg.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Baukema Tomoulin 10 april 2022 om 09:42

Martinez verdient het kopmanschap in een GT. Met Bernal in de lappenmand, Thomas en Geoghegan Hart die niet overtuigen en Porte die definitief knecht is geworden staat hij volgens mij op gelijke hoogte met Adam Yates. Carapaz is wel een onberekenbare factor en ook de ploeg weet volgens mij niet goed hoe ze hem het best kunnen inzetten. Carlos Rodriguez komt er aan maar heeft nog wat tijd nodig net als Pidcock en Plapp. Sivakov heeft de stap dan toch niet kunnen maken.

0
Jean Dumas 10 april 2022 om 10:14

Dit is zo’n twee weken goed-renner – wel top 10 in de Tour maar top 5 wordt moeilijk. In de Vuelta zou ik het wel aandurven om hem medekopman te maken.

0
Kartouche 10 april 2022 om 11:14

Ik zie graag een sterke Carapaz terugkomen in de Tour. Plek 1 lijkt wel vergeven als er niets gebeurt met Pogacar. Tenzij Roglic terug op topniveau komt en niet ergens er bij gaat liggen. Maar dan krijg je tenminste een leuke strijd om de overige podiumplekken, zoals afgelopen jaar.

0
KimJungPoels 10 april 2022 om 11:44

@Jean Dumas

Zo’n twee weken goed renner die vorig jaar in de Giro in de derde week gewoon de beste van allemaal was bedoel je dan?

0
vlaamse ardennen 10 april 2022 om 11:59

+1 kimjungpoels

0
Silent Hill 10 april 2022 om 09:48

FlecheWallon, Doyenne, Binche, Francesco … al eens nagedacht voor je volgende nick ?

0
wimvl 10 april 2022 om 09:49

@ del Ponte. Jij hebt blijkbaar niet gekeken gisteren. Martinez verdiende eindwinnaar. Gisteren pech dat hij viel, maar dank zij het werk van vooral Remco krijgt hij terug aansluiting bij de eerste groep. Zonder Remco een andere eindwinnaar. En zeur zoveel je wil. Hij heeft een prima week gereden en bewezen dat hij wel degelijk mee kan met de groten.

0
Michelangelo 10 april 2022 om 10:50

Ik ben benieuwd wat hij kan. Ineos heeft veel goede renners, maar niet meer de kopman die overal bovenuit steekt zoals met Froome, Wiggins en Thomas in hun beste jaren. Ik zou hem graag zien als tweede kopman naast bijvoorbeeld Carapaz of een Yates-in-vorm. Want ook die twee zijn geen zekerheidjes.

Martinez heeft in ieder geval laten zien zijn mannetje te staan in goedbezette rondjes van 1 week. Nu rustig de volgende stap gaan zetten, en dat is toch een klassement in een grote ronde.

0
Romāns Vainšteins 10 april 2022 om 12:56

Martinez is toch ‘gewoon’ kopman vd giro? Voila daar zullen we het zien gaan.
Gaat meedoen om eindwinst denk ik.

0
vevie 10 april 2022 om 13:18

Carapaz was al aangewezen als kopman daar. Carapaz, Porte en Hart rijden de Giro. Thomas, Yates en Martinez de Tour. Hopelijk is Bernal op tijd fit voor de Vuelta.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone