Mark Renshaw (36) kondigt afscheid aan
Mark Renshaw (links) - foto: Cor Vos
donderdag 4 juli 2019 om 10:02

Mark Renshaw (36) kondigt afscheid aan

Mark Renshaw is bezig aan zijn laatste maanden als profwielrenner. De 36-jarige Australiër van Dimension Data stopt na dit seizoen. Zijn carrière begon in 2004 bij de Franse ploeg FDJ.

Renshaw maakte tijdens zijn loopbaan naam als sprintaantrekker. De laatste jaren deed hij dat voor Mark Cavendish, met wie hij ook al periodes samen reed bij HTC-Columbia en Omega Pharma-Quick-Step. Tussendoor zag Rabobank (en later Blanco en Belkin) in Renshaw de ideale piloot voor sprintkopman Theo Bos. Zelf wist Renshaw twaalf profzeges te boeken, waarvan ritwinst in de Eneco Tour 2013 de enige WorldTour-zege was.

“Als ik terugkijk op mijn loopbaan geeft het veel voldoening om de individuele successen te zien, maar ook dat ik een grote rol heb gespeeld in overwinningen van mijn ploeggenoten. Dat ik een sleutelrol heb gespeeld in deze zeges is hoe dan ook een hoogtepunt in mijn carrière. Het heeft mij gemotiveerd om de rol van lead-out te perfectioneren”, aldus Renshaw in een uitgebreid statement.

Voor de Aussie was al lang bekend dat hij niet aan de start zou staan van deze Tour de France. “Ik weet dat het tijd is om het wielrennen te verlaten. Mijn lichaam en geest stellen mij niet meer in staat om te presteren op het niveau dat nodig is voor een koers als de Tour de France. Ik ben gelukkig dat ik deze keuze kan maken, om dit hoofdstuk van mijn leven af te sluiten”, zegt Renshaw, die meer tijd aan zijn gezin gaat besteden.

 
18 Reacties
Sorteer op:
4 juli 2019
Zou er een link zijn met wat er afgelopen week is gebeurd bij DD?
  4 juli 2019
  tell me more
  4 juli 2019
  @chasse Renshaw heeft zich in de laatste jaren vastgeklikt aan Cav en die geraakt niet meer op niveau. Het terechte niet-selecteren van Cav zet vraagtekens bij de voortgang van zijn carrière en dus ook die van Renshaw. Renshaw is dan nog eens ouder dan Cav, dan lijkt dit wel logisch.
In de lead-out met Cavendish een van de beste sprinttandems ooit of overdrijf ik dan? Jammer dat dan net 1 grote overwinning ontbreekt op het palmares van zo'n jongen zelf.
  4 juli 2019
  Als we bv. de overwinnngen van Cav op de Champs-Elysees als uitgangspunt nemen dan heb je zeker een punt. Dat waren echt legendarische lead-outs.
  4 juli 2019
  Lombardi vormde toch ook wel een geweldige lead out voor mannen als Zabel en Cipollini. Maar echte specialisten gaan we denk ik toch wel minder zien. Teunissen is bijvoorbeeld ook een man voor 't voorjaar. Dat veelzijdige heeft Renshaw nooit echt gehad. Als sprinter vond ik 'm echt zeer beperkt
  Richeze en Morkov zijn nog steeds renners die zich puur op de leadout focussen, vooral Richeze.
  4 juli 2019
  die leadout tijdens TdF 2009 waar ze 1 en 2 werden... prachtig moment.
  4 juli 2019
  Dan heeft Steegmans het beter (of slimmer?) gedaan, door toch even Tommeke te kloppen en zo toch maar een mooie rit op zijn naam te hebben.
  4 juli 2019
  @ Rhohan Dat Renshaw beperkt is, is natuurlijk de reden dat ie lead-out is en geen kopman. Waar ie overigens uitstekend in was in zijn hoogtijdagen.
4 juli 2019
Mark Renshaw is een renner die in mijn ogen te lang is doorgegaan. Misschien zelfs te lang als waterdrager of lead-out. Aan de andere kant: wellicht vroeg hij geen riant salaris en heeft hij veel jongere renners wegwijs kunnen maken.
Rabobank haalde hem vomgens mij niet als piloot voor Bos, maar als sprinter. Mocht ie voor eigen succes gaan, haha. Echt zo'n rabo aankoop.
  Ja, precies ja, net als als Menchov, Freire, Nys, Rasmussen en Flecha bedoel je?
  4 juli 2019
  @parijstours2004, Terechte nuance, Rabo heeft ook veel goede renners aangetrokken. Maar Flecha was natuurlijk allang doorgebroken bij Fassa Bortolo. En Freire was ook al wereldkampioen vooraleer hij naar de boerenleenbank trok. Desalniettemin reden ze wel zeer goed bij Rabobank, die laatste reeg zelfs de overwinningen aaneen. Rasmussen en Menchov vind ik geen fraaie voorbeelden eigenlijk. Die reden niet op brood met pindakaas. Maar gezien jouw nickname lijkt dat voor jouw geen issue te zijn ;-)
@hartstikkebedankt, ja sterke trio met Eisel Renshaw en Cavendish. Van de huidige renners vergelijk ik Renshaw met Richeze, Sabatini, Guarnieri, Haller, Zabel en Ferrari, Henderson, Hondo, Dean, Veelers, Petacchi, Rodriguez van een paar jaar terug. Ik moet zeggen dat Roelandts Henderson Greipel ook wel een heel sterk trio was. Of Morkov Richeze Viviani op dit moment. Of Haller Debusschere alleen mist daar een sprinter :p @Rhohan Vergelijk je nou Teunissen met een lead out als Renshaw? Teunissen is een nuttige renner, maar als lead out was Renshaw toch van een ander niveau.
4 juli 2019
Deze kopstootmachine zal ik allerminst missen
  4 juli 2019
  +1 Die kopstoot van Renshaw in volle sprint staat mij nog altijd bij.
4 juli 2019
Zaninni was de allergrootste "aprepista"... beer van een vent die het oa. Steels, Boonen of Mc Ewen makkelijk gemaakt heeft om koersen te winnen...

Reacties zijn gesloten.