Mark Padun ‘misselijk’ van dopingverdenkingen: “Ik kwam niet uit het niets”
foto: Cor Vos
dinsdag 8 februari 2022 om 16:52

Mark Padun ‘misselijk’ van dopingverdenkingen: “Ik kwam niet uit het niets”

Mark Padun heeft zich uitgesproken over de dopingverdenkingen die hem sinds het Critérium du Dauphiné van 2021 achtervolgen. In gesprek met L’Équipe geeft de 25-jarige Oekraïner, die deze winter Bahrain-Victorious verruilde voor EF Education-EasyPost, aan dat hij gekwetst is door de beschuldigingen en houdt hij vol dat hij niet ‘uit het niets’ is gekomen.

Padun viel in het afgelopen voorjaar op in het Critérium du Dauphiné. De Oekraïner won eerst de koninginnenrit naar La Plagne door op de slotklim uit de favorietengroep weg te rijden en was de volgende dag, in de slotetappe over de Joux Plane naar Les Gets, weer de beste. Omtrent deze prestaties werden veel vraagtekens geplaatst. De Franse krant Le Parisien voerde twee anonieme bronnen op die spraken van een ‘absolute schande’ en moesten terugdenken ‘aan de jaren 2000’.

In gesprek met L’Équipe heeft de 25-jarige klimmer zich nu zelf uitgesproken. “Sommige mensen hebben dingen geschreven die ongegrond zijn – ‘deze man is een bedrieger’, ‘hij is uit het niets gekomen’ – maar dat is allemaal niet waar”, vertelt hij in aanloop naar zijn eerste wedstrijden voor zijn nieuwe ploeg EF Education-Easypost. “Ten eerste ben ik geen valsspeler, en bovendien heb ik jaar na jaar resultaten geboekt.”

“Het is heel onaangenaam, misselijkmakend. De vreugde is uit mijn overwinningen gehaald, ook al heb ik een paar weken na de Dauphiné, door met mensen in mijn naaste omgeving te spreken, tegen mezelf gezegd: oké, het hoort bij het spelletje”, gaat hij verder.

Padun tijdens zijn etappezege in La Plagne tijdens het Critérium du Dauphiné – foto: Cor Vos

Padun won als prof onder andere het eindklassement van de Adriatica Ionica Race en een etappe in de Tour of the Alps, voor zijn successen van afgelopen seizoen in het Critérium du Dauphiné. Hij haalde in gesprek met de sportkrant ook zijn resultaten aan van voordat hij in 2018 prof werd, zoals etappezeges in de Giro della Regione Friuli, de Giro Valle d’Aosta en de Giro d’Italia U23. “Al deze resultaten bewijzen dat ik niet uit het niets ben gekomen.”

Gewicht
Verder wees Padun op uitspraken van zijn nieuwe ploegmanager Jonathan Vaughters, die eerder aangaf dat de Oekraïner niet weet hoe hij goed moet eten en hij daarom veel schommelt in zijn gewicht. “Voor mij is het moeilijk om op mijn wedstrijdgewicht te komen en dat te behouden. Als ik daar ben, vlieg ik, maar die vorm behouden is een grote strijd. Je moet jezelf hard pushen, maar niet te veel, en dat was mijn fout. Ik belastte mijn lichaam te veel, ik werd ziek, ik was leeg.”

Veel kwijt over zijn vertrek bij Bahrain-Victorious, wilde hij niet. Hij zei wel dat hem nooit is verteld waarom hij niet in de ploeg voor de Tour de France zat. Die beslissing was ‘een van de redenen’ waarom hij vroegtijdig wegging. Over de andere redenen zei hij: “Die deel ik liever niet.”

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
8 februari 2022 17:11
Als je verdenkingen wilt voorkomen, hoe ongegrond die ook mogen zijn moet je niet je verhaal afsluiten met zaken waar je niet over wil praten. Dan blijft de geheimzinnigheid over het niet starten in de Tour en het waarom van het vertrek bij een succesvolle ploeg in stand en voer voor speculatie. Dat dieet verhaal van Vaughters kwam mij ook wat geforceerd over. Voor de rest wens ik hem veel succes en de kans om dit jaar vaker te schitteren en de Tour te rijden.
  8 februari 2022 17:22
  Kan een clausule zijn waarover hij niet mag praten, zoals DSM altijd doet.
  8 februari 2022 17:25
  @Peetvader
  Erg waarschijnlijk ja, maar dan kun je dus ook niet voluit je verdediging tegen die geruchten en verdachtmakingen voeren en heeft zo'n interview naar mijn mening ook niet veel zin. Wat natuurlijk meespeelt is dat Padun uit Oost-Europa komt wat automatisch al tot een stempel leidt en dat gaat ook niet zo snel weg.
  8 februari 2022 19:17
  En je moet volledige verantwoording nemen voor elke keuze in je loopbaan. Dus, kies jij voor een bepaalde entourage? Dan ook je mond houden over evt. suggesties. De wielersport heeft het echt aan zichzelf te danken, en de nieuwe generatie moet daar realistisch in staan.
8 februari 2022 17:30
Hij was onverwachts en extreem succesvol, en verdween in het niets. Dan moet je niet raar kijken als mensen de wenkbrauwen fronsen.
Hij mag het dit jaar en komend jaar laten zien wat mij betreft.
  8 februari 2022 18:14
  Onnozelaar. Hoezo kwam hij uit het niets? Hij had al enkele overwinningen als prof en niet tegen het minste deelnemersveld. Eveneens was hij ook bij de beloften een van de betere renners.
  8 februari 2022 18:20
  Eens met turtlehead, hij kwam met dit soort prestaties gewoon uit het niets en heeft daarna ook geen soortgelijke prestatie meer geleverd.
  8 februari 2022 21:08
  Nog zo'n kansenparel. Ben Hermans zijn gekende zomervorm en Evenepoel (een week voor ie San Sebastian won nota bene) verslaan is toch niet niks. Eveneens die etappe in de Tour of the Alps (wegrijden van een elitegroepje met Froome, Lopez, Pinot,...).

  Als belofte won ie ook al bergritten en klassementen; versloeg oa Masnada, Mas, Foss, Vanhoucke, Vlasov,...

  Maar goed, leef maar verder in jullie eigen wereldje.
  8 februari 2022 22:57
  Evenepoel kwam net van hoogtestage, was gevallen in rit 1 en moest minuten goedmaken, waardoor hij begon aan een hopeloze aanval die hem uiteindelijk nog meer verlies opleverde. De dag erna reed Evenepoel heel het peloton aan gort maar dat was niet genoeg om het opgetelde tijdsverlies goed te maken. In de laatste rit liet hij in de finale gewoon lopen na zijn werk in de sprintvoorbereiding te hebben gedaan.
  9 februari 2022 09:27
  @Haai: je moet beter lezen voordat je begint te schelden, dommerik.
8 februari 2022 17:43
Padun heeft kennelijk nog niet door hoe het werkt hier.

Als het een ''exoot'' is van een ''exotische ploeg'' die ''uit het niets'' komt en een paar ritten in de Dauphiné, is het doping. Als het een renner uit onze contreien is, en voor een van onze ploegen (en eentje met een flink dopingverleden, die uit het complete niets doorbreekt en o.a. op het podium van de Tour eindigt, dan is dat een compleet normale ontwikkeling.
  8 februari 2022 18:15
  +1 misselijkmakend hoe kortzichtig sommigen hier zijn. Zeker Oost-Europeanen moeten het altijd ontgelden hier. Sommigen leven echt nog in de koude oorlog
8 februari 2022 18:13
Ben je eerst misselijk van het volvreten, ben je daar eindelijk van af wordt je misselijk van de beschuldigingen...
  8 februari 2022 18:16
  Kan me voorstellen dat dat een serieuze impact heeft. Maandenlang trainen en wanneer je resultaten rijdt; komen de beschuldigingen. Ik snap dat je de weken/maanden erop minder presteert en eronder gebukt gaat
8 februari 2022 18:22
Krokodillentranen wat mij betreft. Op basis van de prestatiecurve zijn de opgetrokken wenkbrauwen heel erg logisch. Ik vind de onnozelaars vooral de mensen die niets willen weten van wat voor bedenkingen dan ook. Zoiets heet in het Nederlands ook wel: naïevelingen.
  8 februari 2022 18:34
  Kan ik een eind in meegaan maar we kijken allemaal naar prestaties van landgenoten door een roze bril. Neem nu de zware schildklier patient Wüst die de wereld verbaasd keer op keer met haar prestaties terwijl haar gebruik van Thyrax op zijn minst opvallend is te noemen. Dat wordt een stuk minder kritisch bekeken dan de capriolen van de Russen en een Pechstein. Ik wil maar zeggen dat de ogen wel eens wat langer dichtblijven bij landgenoten dan een willekeurige atleet ten oosten van Berlijn. Neemt niet weg dat met Erzen en de inval in de Tour Bahrain en haar renners niet te veel moeten piepen over een hernieuwde focus op hun prestaties.
  8 februari 2022 21:18
  Ik lees altijd met enige jaloezie de ‘naïve’ reacties van dopingontkenners. Ik ben helaas verbitterd door keer op keer teleurgesteld te worden door prachtige sportprestaties en atleten. Het is een publiek geheim dat de schaatsers in een donkergrijs spectrum bivakkeren terwijl ik op hetzelfde moment Erben en Co los zie gaan zonder dat er een kritische vraag gesteld mag worden. Ik word er heel cynisch van. Als je je als land en TV omroep sterk maakt tegen doping, moet je ook in de spiegel durven kijken.
  8 februari 2022 21:39
  @Dikke Man
  Daar raak je een cruciaal punt want het vergt moed om als TV zender of krant in te gaan tegen de publieke opinie, die wil gewoon niks weten van de grijze gebieden van onze topsporters en de keren dat ze over de grens gingen. Iedereen, dus ook wij Nederlanders zijn Captain Hindsight (mijn favoriete South Park personage) en kunnen pas achteraf schande roepen maar als we nog midden in onze euforie zitten zijn kritische mensen verraders van Team Oranje. Ik heb al eerder geleerd dat je voor niemand in de topsport je handen in het vuur kunt steken dat ze dopingvrij zijn, maar tegelijkertijd ga ik ook niemand veroordelen zonder concrete bewijzen of op zijn minst meerdere aanwijzingen.
8 februari 2022 18:24
De ploeg, Oekraïne en dan ineens extreem in de Dauphiné..
8 februari 2022 18:28
Natuurlijk vertrouw ik hem voor geen meter. Maar als je goed gaat nadenken, wie is dan wel te vertrouwen, uiteraard op onze Nederlandse en Belgische renners na dan? Anna Kiesenhofer, die als amateur een paar van de beste wielrensters aller tijden nauwelijks dichterbij laat komen? Afkomstig uit een sport die bol staat van de dopingschandalen? Onze Sloveense vrienden, uit het land waar alle prestatieboverdende middelen vrij verkrijgbaar zijn? (Zie operatie Aderlass, lees de Raboploeg, waar Duitse/Oostenrijkse "artsen" even naar Slovenië reden want daar doen ze niet zo moeilijk). Het is waar, het Sloveense wondertweetal is nergens op betrapt. Maar hebben zij de basis niet daaraan te danken? Vraagtekens, vraagtekens en nog meer vraagtekens.
8 februari 2022 20:12
Lees dit interview eens: https://www.cyclingnews.com/features/it-takes-one-to-know-one-vaughters-sees-no-red-flags-in-mark-padun/ daar zitten een paar mooie nuanceringen in tav prestaties Padun
8 februari 2022 20:31
Het niet selecteren voor de Tour voor de man in vorm is wel heel vreemd en ook weer niet.
8 februari 2022 21:00
Eens met Marik. De eerdere boycot vanwege het Russische programma zegt genoeg.
Ach Barcelona 92...
  8 februari 2022 21:10
  Nog zo'n held hier. Want Armstrong zijn dopingprogramma was niet georganiseerd of beschermd zeker? Om nog maar van de atletiek in Angelsaksische landen te zwijgen; maar niemand die beweert dat de VS of het VK niet meer mogen deelnemen.
  8 februari 2022 23:29
  Nibali is een held.
8 februari 2022 21:46
Het is niet zozeer raar dat Padun die prestaties neerzette, maar de manier waarop is wel raar. Op zich genoeg indicaties bij de jeugd dat hij die potentie had, maar voor de Dauphiné deed hij weinig bijzonders, in de Dauphiné reed hij plots een paar dagen aan 120% en na de Dauhpiné was 't weer een retourticketje naar de status van pelotonvulling.

Het zou eigenlijk minder verdacht zijn indien de progressie wat consistenter was. Hirschi en Vingegaard zetten ook uitzonderlijk grote stappen in een heel korte periode, maar met een veel minder extreme curve erin.

Weet niet of dat bij Padun duidt op bedrog, maar dat men ernaar wijst en zegt dat het erg raar is, lijkt me niet meteen misselijkmakend, want het is gewoon ongewoon.
  8 februari 2022 22:02
  Volledig eens, het is niet dat hij wint in de Dauphine of de manier waarop maar dat hij ervoor en erna in dit seizoen geen deuk meer in een pakje boter reed. In dezelfde ploeg heb je Mäder die ook plotseling op kwam maar vervolgens wel consistentie liet zien. Padun die in de Vuelta opeens weer in de krochten van het peloton verzeild raakte was opvallend en dat wordt dan ook benoemd.
  9 februari 2022 08:58
  Eens. De wijze waarop Padun reed in de Dauphine deed mij maar aan één renner denken: Riccardo Ricco toen hij uit de Tour gegooid werd.
8 februari 2022 22:36
Voor mij blijft in dat hele Padungate toch vooral staan dat de Dauphine maar een grillige en onbetrouwbare graadmeter is. De kans dat hij juist in die koers met allerlei lui die er maar half inzitten gepiekt heeft om, met succes, een mooi nieuw contract binnen te slepen acht ik ik groot. De hysterische verontwaardigheidsstorm om nou juist deze coureur in deze wedstrijd gaat verder dan het sportieve en hangt tegen het xenofobe aan.
  9 februari 2022 07:05
  Daarom is het ook zo’n heerlijke wedstrijd!
  Talansky piekte altijd perfect naar deze twee weken om vervolgens in de Tour niet meer dan een stompje nachtkaars te zijn. Geweldig.

  Ik hoop eigenlijk dat dit jaar Alaphilippe en Van Aert allebei vol voor t klassement gaan. Ze zouden het kunnen. Maar het zal wel weer sparen worden...
9 februari 2022 09:24
Ik geef m 't voordeel van de twijfel
9 februari 2022 10:17
Als je geen doping gebruikt dan zijn dopingbeschuldigingen toch het ultieme compliment.
9 februari 2022 11:11
De 2 grootste drogredeneringen voor een doping-verdenking:

1. Sportieve prestatie ('hij reed zo hard')
2. Afkomst
9 februari 2022 20:48
Misschien levert net de grilligheid van zijn carrière het bewijs dat hij geen doping neemt? Een gedopeerde mist namelijk nooit een afspraak: nooit slappe benen, nooit last van een slapeloze nacht,... Dat is uitgerekend één van de reden waarom men toevlucht zoekt tot verboden middeltjes.

Hopelijk verrast Padun ons nog enkele keren. Immers, bestaat er in deze sport iets mooier dan iemand die bergop alles en iedereen compleet in de vernieling rijdt?

Reacties zijn gesloten.