Meteen ritsucces voor Mark Cavendish in Giro: “Ik moest wel van ver gaan”
foto: Cor Vos
zondag 8 mei 2022 om 18:06

Meteen ritsucces voor Mark Cavendish in Giro: “Ik moest wel van ver gaan”

Mark Cavendish heeft de derde etappe in de Giro d’Italia aan zijn omvangrijke palmares toegevoegd. De 36-jarige Brit was in een ellenlange sprint de beste door Arnaud Démare en Fernando Gaviria te verslaan. “Ik ben erg blij, want ik wilde het goed doen in de eerste sprint. Dit is echt heel mooi!”, jubelt de renner van Quick-Step Alpha Vinyl in het flashinterview.

“We zijn hier met een halve klimploeg en een halve sprinttrein”, legt Cav uit. “Pieter Serry heeft vandaag lang op kop gereden. Mauro Schmid en Davide Ballerini zouden de laatste kilometer voor hun rekening nemen, maar Mauro hebben we niet gezien”, deelt hij een sneer uit naar de jonge Zwitser. “Ballerini reed zodoende de laatste tien kilometer alleen op kop. Dat deed hij heel goed.”

Nadat de Italiaan vol had doorgetrokken tot aan de alles beslissende rotonde, namen Bert Van Lerberghe en Michael Mørkøv de regie over. “Zij deden ongelooflijk goed werk. We hebben hier hard voor gewerkt en vandaag geleverd. Morky bleef heel koel op het einde. Uiteindelijk moest ik in de wind van ver gaan. Daardoor moest ik het veld aan de linkerkant houden, maar dat lukte. Zodoende kon ik het in de wind volhouden.”

Mørkøv en Serry delen mee in de vreugde
Ook aantrekker Mørkøv was in zijn nopjes na afloop. “We hebben gedaan wat we gepland hebben. We wilden van voren zitten bij de rotonde en daar zaten we met vier man. Cav deed in mijn ogen daarna een heel indrukwekkende sprint.” Ook Serry stak zijn vreugde niet onder stoelen of banken. “Ongelooflijk, wat een fenomeen. We hebben hem bij onze ploeg terug een winnaar gemaakt. Hoe hij op zijn leeftijd nog zo gemotiveerd is, is een voorbeeld voor velen.”

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2022 18:08
Wat een rare opmerking tov Schmid. Je hebt gewonnen, Cavendish.
  8 mei 2022 18:12
  Hoezo? Als jij je werk verzaakt zodat je collega’s dubbel zo hard moeten werken zeggen zij er toch ook iets van. Prima opmerking van Cavendish, staat dat ventje direct weer met beide benen op de grond
  8 mei 2022 18:15
  Zeg dat in de bus en zet die jonge knul niet voor lul in het flashinterview. Kampioenonwaardig.
  8 mei 2022 18:57
  Schmidt gaat op de Etna allicht proberen de top-10 te handhaven om zich op die manier vrij te stellen van kopwerk voor de sprints.
  8 mei 2022 19:37
  Blijft een a-sociaal straatschoffie...
  8 mei 2022 19:41
  @fietsvriend
  Idd wat een rare opmerking van je: "we didn't see Mauro". Dat is werkelijk het enige wat Cavendish in het flitsinterview tav de sprint voorbereiding mbt Schmit en Ballerini zei.
  Dat de redactie er een sneer van maakt, ok voor hun rekening. Maar om dat klakkeloos zo te interpreteren, vreemd.
  Misschien wel op z'n plaat gegaan of pech.
  8 mei 2022 20:02
  Ook als je Mauro Schmidt heet zul je je aan de teamorders moeten houden. Geen discussie mogelijk.
8 mei 2022 18:10
Mauro Schmid vanavond over de knie bij Lefevere
  8 mei 2022 19:37
  Hij heeft geluk: de camion staat al op Sicilië.
8 mei 2022 18:11
Inderdaad, the pack is geen pack meer... goed gedaan patje
8 mei 2022 18:56
Morky? :)
Doe eens ff normaal!
8 mei 2022 19:23
Ik had het toch gezegd dat hij ging winnen , wat knap van mark
8 mei 2022 21:07
Cavendish is een naar mannetje. Veel wedstrijden gewonnen, maar geen groot kampioen.

Als je je jonge ploeggenoot op deze manier een sneer geeft, dan ben je niet goed bezig. Net als hij ook materiaalmannen uitkaffert, met zichtbare tegenzin journalisten te woord staat, en te beroerd is om normaal met fans op de foto te gaan.

Nee, geef mij dan maar iemand als Tom Boonen. Minstens zo'n grote kampioen, maar voor zover ik weet nooit dit soort fratsen.
  8 mei 2022 21:24
  Nou idd zeg.. Dat zijn toch dingen die je intern bespreekt..

  Prima opsomming van een hele onhebbelijke persoonlijkheid en dan zijn alle ernstige valpartijen die hij heeft veroorzaakt nog buiten beschouwing gelaten..
  9 mei 2022 09:52
  Ja, hoe durft hij, een jonge renner een sneer geven!
8 mei 2022 21:29
Als je Ballerini en Morkov in je voorbereiding hebt, is er weinig te klagen.
8 mei 2022 22:15
Hopelijk kan hij nog wat ritjes winnen en Cipollini voorbij gaan qua ritoverwinningen in grote rondes. Ook al is sowieso wel al duidelijk dat Cipollini daar alleen maar staat omdat hij als Italiaan een Giro of 8 kreeg die voor hem was uitgetekend.
  8 mei 2022 22:26
  Keek je wielrennen toen cipollini zijn wedstrijden reed? Was gewoon de allerbeste sprinter van zijn generatie, daarom heeft hij zoveel zeges...
  8 mei 2022 22:58
  De sprinttrein is uitgevonden voor Cipollini. Ik kan mij niet herinneren dat voor zijn tijd gebruikelijk was.
  Met die sprinttrein was hij vrijwel onverslaanbaar.
  8 mei 2022 23:43
  Hopelijk wint Cavendish nooit meer. Wat een naar mannetje is het. Eerst huilen als je geen team meer hebt. Nu heb je een team dat alleen maar wil winnen in sprints en zijn ego is ineens weer groter dan de 1.40 meter die hij zelf is.
  8 mei 2022 23:56
  Quote:
  Keek je wielrennen toen cipollini zijn wedstrijden reed? Was gewoon de allerbeste sprinter van zijn generatie, daarom heeft hij zoveel zeges…


  Waar beweer ik dat hij niet beste van zijn generatie was? Ik zeg alleen dat hij qua aantallen in de Giro veel hogere cijfers haalt omdat hij veel meer opportuniteiten kreeg.

  Als er 5 sprintritten zijn en je wint er 5 of er zijn 10 sprintritten en je wint er 6, dan gaat een "6 > 5, dus dat is de betere sprinter" niet echt op. Moet ik dit echt uitleggen?

  Dan laat ik nog in het midden hoe Cipollini die zeges behaalde. Die hing nog vaker aan de broek van een ploegmaat dan Nibali aan een wagen.
  9 mei 2022 00:10
  Cipollini was een one trick pony qua spurts. Niks wendbaars of doosjeduveligs maar simpelweg na netjes afgezet te zijn 200 meter van kop af rammen. Pure krachtpatser. Zijn opvolger Petacchi nagenoeg hetzelfde verhaal.

  Cav heeft spurts op alle manieren vanuit alle hoeken en gaten gewonnen.
  9 mei 2022 02:29
  Dit is zijn 53e ritwinst in grote ronden als ik het goed begreep. Cavendish is echt een hele grote.
  9 mei 2022 08:54
  Voor wat het waard is: op de PCS all-time ranking hijgt Cavendish nu Tom Boonen in de nek, voor een plek in de top 25.
  En wie prijkt daar op plek 24: le beau Mario...
  Gilbert pas op plek 28, Contador op 29, Cancellara op 30.
  Dat haalt de relevantie van deze lijst meteen onderuit.
  Maar Cav staat daar toch maar mooi te grijnzen.
  9 mei 2022 10:02
  Cipollini zonder meer de stijlvolste, en ja, eigenlijk ook wel de beste sprinter die ik heb meegemaakt.
  Pure machine-esthetiek qua voorbereiding, en warm-menselijke oerdrift qua afronding.
  De groezelige lelijkheid van Cavendish is zeer effectief, maar bij mij raakt het geen snaar; ik zie dan nog liever een echte stierbuffel à la Abdoujaparov.
  9 mei 2022 10:19
  Ik heb dat dus totaal andersom, heb niets met die stilistische vankopfafbuffels net zomin als met ‘oooooooohhh, wat zit die man mooi op zijn fieieieieiiiits!!’ Hoe rafeliger des te beter.
  9 mei 2022 11:23
  Vainsteins is fan van Ricco... rafeliger dan dat worden ze niet.

  Verder heeft Cav het leeuwendeel van zijn overwinningen ook gewoon te danken aan zijn leadouts (Morkov, Renshaw). En niet omdat hij nu altijd in staat was om zichzelf perfect te positioneren zonder hulp. Een type als Freire, maar ook McEwan zochten het veel vaker zelf uit.

  Rafelige randjes... het is net waar je op kickt. Dat Cavendish kleur toevoegt aan het peloton is duidelijk, maar ik vind het vooral gewoon een zeer gevaarlijke sprinter en een gruwelijk nare persoonlijkheid. Dat jij daarvan houdt Romans, dat zegt misschien vooral ook iets over jezelf.
  Of is het weer zo'n gevalletje "MA zegt A, dus ik zeg B..."?

  Verder is Cipollini misschien wel de rafeligste van allemaal. Op de fiets aalglad, maar daarbuiten genoeg kartelrandjes.
  9 mei 2022 11:47
  @Lalsacien

  Vooral dat, ja. Cipollini heeft de sprint geprofessionaliseerd. De rest had hooguit 1 of 2 mannetjes in steun, Cipollini een stuk of 5. Het stond de rest uiteraard vrij om die tactiek ook toe te passen, daar kon Cipollini niets aan doen, maar de dominantie was zeker niet exclusief te danken aan gewoon de snelste benen, verre van. Hij had een machine ter beschikking die de rest (nog) niet had, net zoals Indurain dat bergop had. De eerste stappen van het berekende, doordachte en ook wel voorspelbare en saaie wielrennen.

  Ik denk dat je in het huidige peloton een hoop sprinters kan terugvinden die gelijkwaardige of zelfs snellere collega's zouden domineren indien je ze 10 jaar aan een stuk als enige een handvol Morkovs geeft.
  9 mei 2022 12:06
  @Deel,
  Ik denk dat je Cipollini daarmee toch tekort doet. Het was én-én.

  Als ik me goed herinner kon hij namelijk ook gewoon snoeihard fietsen, en won hij zelfs prologen.

  Neemt niet weg dat hij inderdaad de eerste was met een echte trein. En dat hem dat ook geen windeieren heeft gelegd.
9 mei 2022 07:51
Ik zie de discussie over de Tour snel oplaaien.
9 mei 2022 08:45
Tja, doet hij het toch weer...
Overigens wordt hij tijdens deze Giro 37. Pijnlijk voor hem is wel dat het net de veeleisende heuvelrit is met aankomst in Turijn. Misschien nog even een sneer naar de Giro-directie (zelf of bij monde van Lefevere) dat een groot kampioen als Cavendish op zijn verjaardag toch wel een rit op maat had verdiend? Stiekem hoop ik dat Mauro Schmid dat ritje even wint.
En voor hetzelfde geld heeft Cavendish er tegen dan alweer vier op de teller staan...
9 mei 2022 13:24
Laat ons toch vooral stilstaan bij de manier waarop! De trein was goed maar relatief snel op. Van kop af 300 meter volhouden, de andere blijven proberen maar komen geen centimeter dichterbij, en die anderen zijn van niveau. Dus knap. Gezien hoe hij werd toegejuichd bij de start van de Giro? het is een legende, maar dan één met motivatie en gusto, itt de niet meer zo hard gemotiveerde Sagan

Reacties zijn gesloten.