Mark Cavendish wint Brits kampioenschap na zware koers
foto: Cor Vos
zondag 26 juni 2022 om 19:21

Mark Cavendish wint Brits kampioenschap na zware koers

Mark Cavendish is zojuist Brits kampioen op de weg geworden. De Brit deed dat niet in een sprint, maar na een aanvallende en zware koers waarin hij tot het einde van de wedstrijd vooruit bleef.

Cavendish maakte onderdeel uit van een kopgroep van vijf. Ook Ben Turner, Matthew Bostock, Sam Watson en Alexandar Richardson bevonden zich in dit groepje.

Van hen leek Turner de sterkste. Op het heuvelachtige parcours viel de Brit meerdere keren aan, maar telkens kon de rest weer terugkeren. Alleen Bostock moest tegen het einde van de race de rol lossen.

In de slotkilometer probeerde Richardson het Brits kampioenschap nog naar zijn hand te zetten. Zijn aanval werd echter geneutraliseerd door Watson, die het in een sprint uiteindelijk moest afleggen tegen Cavendish. Richardson werd uiteindelijk derde.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2022 19:23
Wat een overwinning, niks aan gestolen. Benieuwd welke ploeg hem oppikt, zou zonde zijn als we de kampioenstrui niet zien volgend jaar. Zal Alpecin-Fenix balen dat ze Richardson geen verlenging hebben gegeven?
26 juni 2022 19:29
Zeer attractieve koers inderdaad! Mooi hoe Turner ook in t pak gestoken werd... En Cavendish is op t moment echt goed. Patlev krijgt nog spijt!
26 juni 2022 19:33
Morgen lezen we dat Cavendish de Tour gaat rijden ;)

Wat sterk was hij en hij klom sterk ook!
    26 juni 2022 19:38
    Mark Cavendish: 'Imagine getting the 35th Tour de France stage in the British champs jersey, it would be pretty beautiful, it would always be there in the photos forever.'
26 juni 2022 19:35
Wat een gek kampioenschap!
26 juni 2022 19:35
Wat een fantastische renner blijft die Cavendish toch! In een loeizware koers vandaag meteen al in de eerste ronde in de aanval getrokken en na een ware afvalkoers iedereen erop gelegd. Heeft waarschijnlijk gedacht: Ik grijp de laatste strohalm om misschien toch nog in de Tour te kunnen starten. Er zijn weinig renners in het huidige wielerpeloton, die over een dergelijke winnaarsmentaliteit beschikken. Chapeau!!!!!
26 juni 2022 19:38
Mooiste koers van het jaar gezien denk ik. Niets gestolen door Cav.
Prachtig hoe hij mee de koers maakte en waaiers trok. Iedereen reed achter elkaar aan in de kopgroep, waarbij Cav het meest moest dichtrijden (begrijpelijk). Ben Turner die niet meer kon en reglementair uit het wiel werd gereden na het eest even solo geprobeerd te hebben. Watson die zonder contract rondreed en zijn visitekaartje even af kwam geven.

Dit alles in een prachtig decor tussen de heuvels, koeien, schapen in een typisch Brits coulissenlandschap.

Mocht ik Patlev zijn wist ik het wel: Asgreen/Ala/Cavagna out, Cavendish in. In topvorm, gemotiveerd en bij voorbaat al een succes door de verhalenmachine voor het record.
    26 juni 2022 19:41
    Richardson bedoel je? Watson rijdt bij de opleidingsploeg van FdJ

    Schitterende race inderdaad, blij dat ik alsnog besliste even te kijken na het Belgisch Kampioenschap, dit was echt grote klasse van Cav.
    26 juni 2022 19:46
    En reclame voor de sport :-)
    26 juni 2022 20:07
    Coulissenlandschap. Die zoek ik ffkus op hoor. Toch wel het meest bijzondere woord wat ik de afgelopen tijd gehoord heb :)
    26 juni 2022 20:49
    Coulisselandschap is toch een vrij bekend woord. De Achterhoek is er een fraai voorbeeld van in Nederland! :)
    26 juni 2022 21:15
    Wordt hiermee houtwallen/heggen bedoeld?

    Calvados/la manche in Normandie heeft dat veel.
    26 juni 2022 21:19
    Ik kende het niet. Nu wel. Zo leer je vrijwel elke dag weer wat bij hè :)
    26 juni 2022 21:41
    Ook nog nooit van gehoord, wel mooi:
    "De overlappende delen van het landschap veroorzaken een dieptewerking, die in de schilderkunst en architectuur wordt aangeduid met coulissewerking."
26 juni 2022 19:48
Pfoe mark ... wat geweldig!
26 juni 2022 20:27
Vond de vrouwenkoers al heel aantrekkelijk maar dit was ook echt genieten. Cav de verdiende winnaar, initiatief getoond, demarrages gepareerd, garen dicht gereden. Watson bevestigt hier zijn status van toptalent voor de klassiekers. Ook Richardson alles goed gedaan vandaag en mooidat ie brons pakt. Al had ik Bostock ook wel echt een medaille gegund, heel sneu voor die jongen dat ie er, letterlijk, zo tussenuit valt want hij was echt heel sterk. Hij klopte vrijdag Watson nog op het Brits NK 'circuit'.
26 juni 2022 20:51
Ondanks dat ik Cav een vrij walgelijke renner vind, heb ik wel echt enorm veel respect dat hij dit weer klaarspeelt. Hij is de laatste jaren gelukkig ook wat cleaner gaan sprinten, dat zal vermoedelijk wel komen door clash met Sagan in de Tour destijds, waarin hij ook eens zelf de dupe ervan werd.
26 juni 2022 21:04
Wat gaaf, dit moet ik terugzien.
    26 juni 2022 21:30
    Nou top, hele race op YouTube!

    https://youtu.be/OUSzrj416a4
    26 juni 2022 21:53
    Ook een laatste 12 minuten. Doen! Nieuwelingen tegen uitgenaste Cav.
26 juni 2022 21:40
Dit verdient mijns inziens gewoon een selectie voor de tour. QS kan echt met zowel hem als Jakobsen een rit winnen en er gaan aankomsten zijn dat er 1 vd 2 af ligt.
    26 juni 2022 21:46
    sowieso dat er dagen zullen zijn waarop de een, dan wel de ander zware poten heeft

    eens
    27 juni 2022 06:10
    Ik kan mij echt niet voorstellen dat ze hem niet meenemen, maar ik weet zelfs niet of hij op de short list staat.

    Vanuit oogpunt van de sponsor is het sowieso een win / win, de enige renner aan de start die het record van Merckx kan breken en dat in een kampioenentrui. Dat is de eerste dagen telkens in het nieuws en gegarandeerd interviews ! Exposure kan echt niet beter!

    En als hij meedoet gaat hij sowieso zijn uiterste best doen om op de Champs Elysee te geraken !

    Stel je voor...overwinning 35 op de Champs Elysee in de kampioenentrui !!! De heroïek die daar uit gaat komen - woohoo !!!
    27 juni 2022 07:05
    Zou ik het ook mooi vinden als er een poging wordt gewaagd hem en paar anderen buiten tijd te rijden.
26 juni 2022 21:45
Amai! Dit vind ik wel bijzonder. Hij zou nu moeten zeggen ik stop. Maarja dat is niet de eigenzinnige Cavendish

De Wolfpack neemt ze wel te grazen, die NK's.

"Take no prisonerzzz" grrr
26 juni 2022 21:47
geweldige koers gezien. geen minuut saai
26 juni 2022 21:49
Hij zal toch niet meegaan naar de tour. Ze gaan willen dat hij de vuelta naar zijn hand zet ! Misschien kan hij wel naar .... Alpecin volgend jaar. :-) Philipsen is toch geen partij voor hem.
Lieve Mark,

Gefeliciteerd met je overwinning. En bedankt voor een geweldige middag. Het was natuurlijk wel te voorspellen dat jij de sprint zou winnen, maar niet dat die sprint 201 kilometer zou duren. Die film kende ik nog niet. En helemaal leuk om jou zowel Tim Declercq, Bert Van Lerberghe én Michael Morkov te zien doen. En de jongens van de vroege vlucht.
Ik vroeg me nog af waar je zo lang op zat te kauwen onderweg. Je bleef maar malen. Waren dat de broodjes die nog over waren van het BK uit de volgwagen? Het was duidelijk niet weg te krijgen. Hoe dan ook, je hebt ze allemaal opgevreten, met huid en haar. Heerlijk gedaan.
Misschien moet je toch nog een keep met Patlev om de tafel gaan zitten, zo te zien zit er nog een prima heuvelklassiekerspecialist ergens diep van binnen. Heerlijk de hele dag in de aanval en het dan in de sprint afmaken. Aangaan van 201 kilometer van de streep. Ik ga er alvast voor zitten. Op de bank, nootjes er bij, kauwen en loeren. Net als mijn grote held.

Met liefde,

Je Zen

Reacties zijn gesloten.