Mark Cavendish wil er nog een jaar bijdoen en dat hoeft niet per se bij Quick-Step

Mark Cavendish wil er nog een jaar bijdoen en dat hoeft niet per se bij Quick-Step

© Cor Vos

donderdag 12 mei 2022 om 07:00

Als het van Mark Cavendish afhangt, rijdt de bijna 37-jarige sprinter ook volgend jaar in het peloton. De kans dat dat opnieuw bij Quick-Step-Alpha Vinyl zal zijn, wordt overigens iets kleiner. Cav wordt door zijn management immers bij meerdere teams aangeboden. Castelli

Anderhalf jaar geleden was Mark Cavendish ei zo na prof af. De snelle Brit kampte onder meer (tot twee keer toe) met het Epstein-Barr virus en kwam drie jaar niet meer aan winnen toe. Patrick Lefevere ontpopte zich in extremis tot reddende engel en gaf Cavendish een eenjaarscontract.

Na exact 1.159 dagen zonder zege bedankte Cav zijn teammanager met een overwinning in de Ronde van Turkije. Het werd het begin van een straffe comeback, met vier ritzeges en de groene trui in de Tour de France als hoogtepunt. Het gevolg was een contractverlenging voor een tweede jaar, maar de voorbije maanden kwam toch wat ruis op de relatie.

Tour de France
Een van de oorzaken is dat Fabio Jakobsen eind vorig jaar al naar voor werd geschoven als zekerheid voor de Tour de France. Cavendish zou de Giro rijden. Achteraf werd dit wel bijgesteld door Lefevere. “Er kan nog veel gebeuren”, aldus de teambaas. “Kijk naar vorig jaar. Wie het best in vorm is, gaat naar de Tour.”

Ploegleider Brian Holm schetste het iets genuanceerder. “Er is nog niks zeker. Fabio staat als eerste op de lijst, maar dat is ook omdat Cavendish pas vrij laat besloot om bij te tekenen. We dachten zelfs even dat hij zou stoppen.” Wat Cav ook niet zinde, was dat ‘het team’ niet met hem praatte over deelname aan Milaan-San Remo, toen Alaphilippe moest forfait geven. Hij is nochtans oud-winnaar van de Primavera.

Cavendish was zondag de beste in de eerste massasprint in de Giro – foto: Cor Vos

Intussen is Cav aan de slag in de Ronde van Italië, waar hij wel bijzonder stevig omringd wordt. Met onder meer Michael Mørkøv, Davide Ballerini en Bert Van Lerberghe kreeg hij een bijzonder sterke lead-out mee naar de Giro. Een hongerige Cavendish bedankte op Hongaarse bodem meteen met ritwinst. Of dat zijn kansen op een eventuele Tourdeelname verhoogt, is nog maar de vraag.

2023
Lefevere gaf overigens onlangs nog aan op zoek te zijn naar een alternatief voor de bijna 37-jarige Brit. “Ik wil heel graag weer een Belgische sprinter in de gelederen”, vertelde hij half april aan La Dernière Heure. Doelende op Tim Merlier, die straks einde contract is bij Alpecin-Fenix.

Geen idee of dié uitspraak de reden is, maar het is een feit dat Cavendish het managementbureau waar hij mee samenwerkt de opdracht heeft gegeven om de markt te verkennen met het oog op een contract voor 2023. WielerFlits vernam uit meerdere bronnen dat de sprintbom de voorbije dagen aan een aantal topteams werd aangeboden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Geel Zwarte Bril 11 mei 2022 om 09:43

Die gaat dus sowieso weg en Cavendish zal dan volgend jaar niks meer winnen. Benieuwd welke ploeg hier zijn neus aan gaat stoten.

0
FDJ 11 mei 2022 om 09:51

Israël of Total Energies. Die hebben intussen wel de reputatie vooral op namen renners te binden.

0
Turtlehead 11 mei 2022 om 10:22

Natuurlijk gaat hij weg. Levèfre is een hele aparte, maar hij heeft een neus voor ‘op tijd afscheid nemen’.
Ik moet achteraf wel lachen om al die praatjes over ‘deel uitmaken van de ploeg, functie als ploegleider, blablabla’.
In topsport draait het om poen en om de vrijheid om je eigen kick na te streven. En dat is ook prima.

0
Dangeroe 11 mei 2022 om 09:47

Hij wil graag naar de tour om dat record te breken. Wordt alleen lastig bij Quick step door Jakobsen

0
Michelangelo 11 mei 2022 om 10:20

Dat wordt uiteindelijk denk ik ook het struikelblok voor Merlier. Die weet inmiddels wat het is om met 2 sprinters in 1 ploeg naar de TdF te moeten. En met Jakobsen heeft hij een concurrent die minstens net zo snel is als hij.

Verder de vraag hoe lang Morkov nog mee gaat. En dus moet je je afvragen of QS carrieretechnisch wel de beste stap is voor Merlier.

0
Pietspeed 11 mei 2022 om 09:48

Voor een paar ton uitbollen is geen verkeerde gedachte. Hij heeft nu zeker nog ‘marcwaarde’.

0
Pimpapzak 11 mei 2022 om 09:51

Misschien wat voor Israël. Hoef je niks te presteren maar krijg je wel een dik contract kijk maar naar Chris froome

0
Mystery Rider 11 mei 2022 om 12:12

Yep en als Froompie dan ook nog een jaartje bijtekent kunnen ze samen wedstrijden rijden en lekker keuvelen over de goeie oude tijd in het peloton!

0
jooprioolpijp 11 mei 2022 om 13:45

Want Froome en Cavendish presteren allebei niks meer??? Zonder iets af te willen doen aan de redenen waarom Froome niet presteert, het getuigd niet van veel kennis van zaken (en respect) om te doen alsof Cavendish niks meer kan.

0
Kopinkas 11 mei 2022 om 09:52

BixeExchange? Kan hij zich optrekken aan de concurrentie met Groves…
Of lekker uitbollen bij Israel…

0
Bospaadje 11 mei 2022 om 09:55

Anderhalf jaar geleden was Mark Cavendish ei zo na prof af.

Deze volg ik niet helemaal… Lijkt me grammaticaal onjuist.

0
Maillot à Pois 11 mei 2022 om 10:02

ei zo na = op een haar na
https://taaladvies.net/ei-zo-na/

0
LucasR 11 mei 2022 om 10:52

Ja, inmiddels is het Vlaams Nederlands op deze site de norm. Ik las gisteren in een titel “gegeerd” en zo zie je ze dagelijks langskomen.

0
Wheely 11 mei 2022 om 11:03

Miljaar! Ik begin het taalgebruik zelfs al over te nemen, mijn kotgenoten keken me vanochtend ook raar aan toen ik vroeg of ze een smoske of liever muizenstrontjes wouden eten.

0
Kopinkas 11 mei 2022 om 13:19

@Wheely
Muizenstrontjes? Ei zo na kotsgenoten dus…

0
Brabander 11 mei 2022 om 14:22

Haha Wheely :)
Als je net als ik 8 kilometer van de grens woont en vaak naar Sporza kijk zie je dat al geeneens meer. Ik ben al zo goed als ‘vervlaamsd’. Ik ben ook altijd ‘fier’ en ik heb er ‘goesting’ in. Enzo

0
chasse patat 11 mei 2022 om 09:58

Toegegeven dat Cav knap laat zien dat hij een perfecte leadout nog goed kan afmaken op zijn leeftijd. Maar Cav mag al blij zijn dat Pat hem nog binnen heeft gehaald vorig jaar (voor de kleine koersen). Dat wist Cav. Er was verder geen enkele ploeg die het nog in hem zag zitten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, dus kan Cav ook niet te veel meer eisen. Bij een andere ploeg waar de perfecte leadout mist, zie ik hem niet meer winnen op z’n 38e.

0
Massimo Bataille 11 mei 2022 om 09:59

Als hij verstandig is, stopt hij na dit jaar. Pikt hij een mooie koers uit om zijn afscheid te vieren, maak er een event van en geniet van je wielerpensioen. MEt waarschijnlijk een leuke PR-functie of een andere job in het wielerwereldje.

Maar Mark kennende (of toch hoe hij overkomt), zal hij nog altijd zo eergierig en gedreven zijn om dat TdF-record te willen behalen. Gaat hij waarschijnlijk naar een andere ploeg, waar hij direct een stuk minder zal presteren. Hij zal dat record niet behalen en toch iets roemlozer zijn einde moeten vieren

0
Michelangelo 11 mei 2022 om 10:01

Mark en PR? De gast die veelvuldig als een zuurpruim zijn interviews doet en vaak vol chagrijn op de foto gaat met fans? Lijkt mij niet….

0
Koers 11 mei 2022 om 10:13

Tuurlijk dat record najagen, desnoods als 40 jarige sprinter-af vluchter je medevluchters verslaan. Maar daar moet je nu toch nog wel even alles voor geven. Al is een gedeeld record ook niet slecht, alleen staat nog net iets chiquer. En aan die aantallen komen ze tegenwoordig niet meer.

0
bilthoven 11 mei 2022 om 12:43

@michelangelo Jij leest zeker geen Engelse wielerbladen???? Cav is al jarenlang de meest populaire Engelse renner. Dat is hij écht niet geworden, omdat hij zo’n chagrijnige zuurpruim zou zijn, als jij doet voorkomen….

0
Kopinkas 11 mei 2022 om 13:23

Ik vrees dat hij dat record in juli al behaalt. Samen met Jacobsen naar de Tour, en dan Morkov voor zijn eigen kar spannen.
En zelfs dan nog willen doorgaan, eergierig als hij is.
Nog even Cipollini voorbijsteken qua aantal behaalde ritoverwinningen in grote rondes (nu nog 4 te gaan), en dan wie weet nog het onhaalbare Merckx record (nu nog 12 te gaan) aanvallen.
De man met het meeste ritoverwinningen die het minst aantal meters op kop heeft gereden…

0
Merlinappa 12 mei 2022 om 06:20

@bilthoven

Je zegt het zelf al, ‘Engelse’ wielerbladen. Dumoulin is in Nederland ook een van de populairste renners terwijl die ook goed zuur kan overkomen als je het mij vraagt.

Overigens is Cav wel heel typisch. Als het slecht met ‘m gaat is ie bescheiden en zie je ‘m zelfs huilen op tv. Maar als het goed met ‘m gaat is ie een arrogant ventje dat zelfs na een overwinning z’n eigen ploegmaats (zie Schmid) voor de bus gooit. En niet te vergeten, op de OS andere renners expres tegen de grond kwakt. Kan ie best populair zijn in Engeland, ik vind het een verschrikkelijk ventje.

0
Turtlehead 11 mei 2022 om 10:23

Een terugkeer naar INEOS, dat zou ’t plaatje wel rondmaken ;)

0
Mystery Rider 11 mei 2022 om 12:15

Hahaha, stel je voor, samen met Froome die nog een jaartje bijtekent bij Ineos en terugkomt van Israel en dan samen elke wedstrijd rijden als afscheids tournee :)

0
Beer 11 mei 2022 om 10:30

Ze zijn elkaar wel waard; Cavendish en Lefevere.

0
de adelaar 11 mei 2022 om 10:32

Straatvechtertje, gaat zijn plek claimen voor de tour…

0
Mystery Rider 11 mei 2022 om 12:19

Ik denk persoonlijk ook dat hij de Tour gaat rijden, als hij met de vuist op tafel klopt en de nodige argumenten voorlegt, gaan ze heel moeilijk om hem heen kunnen.

Jammer voor Jakobsen dat hij dan dit jaar niet zijn Tourdebuut kan maken, maar hij is ook nog altijd maar 25 en gaat nog wel voldoende kansen krijgen.

Al bij al zie ik het wel nog gebeuren dat ze met twee topsprinters starten – zeker als Flip niet voldoende in vorm geraakt.

0
Kannibaal 11 mei 2022 om 17:26

Als Jakobsen fit is, rijdt hij natuurlijk gewoon de Tour. Alsof Lefevere zijn sprinter voor de komende jaren opzij gaat schuiven voor een 37-jarige die volgend jaar bij een andere ploeg rijdt én al de Giro gereden heeft. Gaat niet gebeuren. Dat hij het record kon breken, wisten ze al van vorig jaar. Hij heeft het record al, samen met Merckx. Nu is het aan Fabio om op 26-jarige leeftijd eindelijk kopman te zijn in de Tour, in zijn 5de jaar bij de ploeg, en na eerder tweede of derde viool te hebben gespeeld achter Viviani, Gaviria en Bennett. De tijd is rijp.

0
Romāns Vainšteins 11 mei 2022 om 10:33

Jayco lijkt me wel wat voor hem, kunnen ze hier ook gewoon hun verontwaardiging blijven spuien dat de beste spurter ooit de kansen van een Polderboy ondermijnt.

0
Michelangelo 11 mei 2022 om 10:51

Wie is “ze”??

0
Romāns Vainšteins 11 mei 2022 om 13:04

Het collectief der aangesprokenen

0
Michelangelo 11 mei 2022 om 13:11

O, die….

0
josemanuelfuente 11 mei 2022 om 10:41

Ik gun hem zijn pensioen ;)

0
Retro Lex 11 mei 2022 om 11:33

Cofidis of nog beter Movistar

0
BassieAdriaan 11 mei 2022 om 12:46

Speekenbrink let je even op?
Met Bol en Dainese kan het nog eens proberen

0
jooprioolpijp 11 mei 2022 om 13:59

Smaken verschillen, zo blijkt maar weer. Waarom wordt de eergierigheid van een Valverde wel en die van Cavendish niet gewaardeerd? Beide heren hebben zo hun smetjes uit het verleden, maar ‘leveren’ nog steeds. Ik heb bewondering voor het doorzettingsvermogen en de mentale hardheid.

0
serzzio 11 mei 2022 om 15:03

Israel kom er maar in. Misschien dat ze Dumoulin ook nog willen hebben als tijdritspecialist

0
Jose Maria 11 mei 2022 om 15:14

Ik zou er niet van staan te kijken als hij de overstap naar Alpecin-Fenix maakt, één van de weinige ploegen die vol de kaart van de sprinter durven te trekken. Merlier vertrekt wellicht en Mareczko komt geen berg over.

0
Kopinkas 11 mei 2022 om 16:50

Afwachten hoeveel bergen Cavendish in deze Giro nog over geraakt…

0
Turtlehead 11 mei 2022 om 20:20

Hij heeft zichzelf in ieder geval geen dienst bewezen. Nog n gelukkie dat Jakobsen niet heeft toegeslagen in Hongarije.

0
bellevue 12 mei 2022 om 00:25

dan gaat ie niet in schoonheid afsluiten vrees ik

Je moet het overwicht op ‘m hebbe of anders gaatie ie naast z’n schoene lopen

Zie niet direct de eveknie van Patje en Fitte

0
Scott Sunderland 12 mei 2022 om 01:11

Als Jakobsen sprinter nummer één wordt in de ploeg en Merlier erbij komt, dan moet Cavendish noodgedwongen verder kijken. En als hij nog graag een jaartje wil koersen moet hij dat gewoon doen. Natuurlijk wordt het een heel stuk lastiger zonder Mørkøv en Van Lerberghe om de spint aan te trekken. Alpecin is een optie.

0
Merlinappa 12 mei 2022 om 06:22

Als ik nu zie hoe die nog geen viaduct overkomt vind ik het wel hilarisch dat ie zo boos is geworden dat ie niet mee mocht naar Milaan – San Remo. Had ie na de Capo Berta al alleen mogen fietsen denk ik.

0
cowboy van tasjkent 12 mei 2022 om 07:46

Eens. Ik verwacht dat het heel lastig voor hem wordt komende vrijdag, als er flink oorlog wordt gemaakt in het eerste uur om in de vroege vlucht te geraken. Laat staan zondag naar de Blockhaus.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone