Mark Cavendish weet in Turkije na 1159 dagen weer te winnen
foto: Cor Vos
maandag 12 april 2021 om 13:47

Mark Cavendish weet in Turkije na 1159 dagen weer te winnen

Voor het eerst in drie jaar heeft Mark Cavendish weer eens gewonnen. In de tweede etappe van de Ronde van Turkije was de dertigvoudige Touretappewinnaar de snelste in de massasprint. Hij klopte Jasper Philipsen en André Greipel. Cavendish nam tevens de leiderstrui over.

De tweede etappe kende start en finish in Konya, de op zes na grootste stad van Turkije. Gisteren deed het peloton al de laatste zeventig kilometer van deze rit en pakte Arvid de Kleijn de zege. Nu was de wedstrijd twee keer zo lang met in de eerste helft twee klimmetjes van de tweede en derde categorie. “Ik verwacht niet dat de etappe van vandaag erg anders verloopt dat gisteren, ook al is deze langer. Ik probeer er weer te staan en nog een keer te winnen, om zo mijn bijnaam ‘de kleine gorilla’ te rechtvaardigen”, zei De Kleijn bij de start.

Weulink mee in de vroege vlucht
Door een val van enkele renners in de neutrale zone begon de etappe iets later dan gepland. Toen de gevallen renners weer waren aangesloten en de wedstrijd op gang was gebracht, werd meteen aangevallen om de vlucht op poten te zetten. Uiteindelijk was Meindert Weulink van ABLOC met Samuele Zoccarato en voormalig Lampre-renner Vitaliy Buts de aanstichter van de ontsnapping en het drietal zag Artyom Zakharov, Juan Antonio López-Cózar, Josu Etxebarria, Szymon Tracz en Ulises Castillo aansluiten.

Veel voorsprong kregen de acht vluchters niet en het verschil met het peloton schommelde lange tijd rond de anderhalve minuut. Met nog veertig kilometer te gaan begon het peloton het tempo op te voeren, waarbij de sprintersploegen Deceuninck-Quick-Step, Alpecin-Fenix, Delko, Rally en Uno-X allemaal een mannetje op kop lieten meedraaien. Op tien kilometer van de streep werden de eerste vluchters ingelopen en even later waren met Tracz en Castillo de laatste mannen uit de kopgroep bijgehaald.

Vanaf dat moment waren de treintjes van de sprinters aan het woord, waarbij ook Fabio Jakobsen kopwerk voor Mark Cavendish verrichtte. Voor de Nederlander was het zijn tweede koersdag sinds zijn rentree. Met nog vijf kilometer te gaan zat zijn werk erop.

Israel Start-Up Nation leidde het peloton naar de laatste twee kilometer, waarna Archbold met Hodeg en Cavendish in zijn wiel kwam opzetten. Op 700 meter schoot de trein van Alpecin-Fenix op gang. Jasper Philipsen leek goede papieren voor de zege te hebben, maar het was Cavendish die op honderd meter naar de Belg toesprong en de winst pakte.

Eerste zege sinds februari 2018
Voor Cavendish was het zijn eerste zege sinds 8 februari 2018. Destijds klopte de Britse sprinter in de derde etappe van de Dubai Tour Nacer Bouhanni en de inmiddels gestopte Marcel Kittel. Vorig jaar vreesde hij even voor het einde van zijn carrière, maar Patrick Lefevere en Deceuninck-Quick-Step visten hun oude pupil weer op.

Op zijn dertiende koersdag voor The Wolfpack was het raak voor de 35-jarige renner. Eerder dit seizoen was hij al tweede in de GP Monseré en derde in de Scheldeprijs.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
125 Reacties
Sorteer op:
12 april 2021 14:55
WAUW! Lang geleden dat ik zo heb lopen bleren voor de tv.... Wat gun ik hem dit.
12 april 2021 15:04
Nette overwinning van Cav, terwijl Jasper het hele goede werk van zijn ploeg niet kan afmaken. Verder is het echt wel een popcorn moment om de hier oplopende temperaturen aangaande pro en anti Cavendish DQS te aanschouwen.
12 april 2021 16:02
Mooi dat Cav na enkele kansloze jaren nu terug kan winnen, de tegenstand hier is eerder middelmatig maar de manier waarop vandaag was toch erg sterk. Generatiegenoot Greipel zakt er hier toch wel door, zat perfect geplaatst maar bezit duidelijk niet meer de versnelling noch de power. Philipsen is duideij geen pure sprinter, moet het vooral van zijn power hebben na een zware wedstrijd en dat was het hier vandaag niet.
12 april 2021 16:38
Wat mooi! En er gaan er nog volgen. Wel jammer van al die enge reacties..
12 april 2021 16:50
Het moet heel erg met je gesteld zijn als wielerliefhebber en als mens om hier niet op zijn minst een flauwe glimlach op je gezicht van te krijgen. Maar we weten sinds vorig jaar dat het niet zo lekker gaat met de mens.
12 april 2021 17:07
Leek wel dameswielrennen, deze sprint..
Ik schrijf hem nog niet op voor de Champs Elysées kortom.. (al vind ik die sprint van hem in 2012, toen hij al heel vroeg aanging, nog steeds heel indrukwekkend)
12 april 2021 17:17
Helemaal eens met Greenday,
Als de wielervolgers een afspiegeling zijn van de maatschappij, dan hoop ik toch dat het maar een klein groepje is die zo vervelend en irritant reageert.
Ik denk ook dat het vragen om aandacht is, negatieve aandacht is ook aandacht. En sla niet zo door met het supporteren van je favoriete team. Het doet me een beetje denken aan een collega, die loopt de Jumbo niet in, omdat hij alles wat geel zwart is associeert met Vitesse haha!
12 april 2021 17:20
leuk voor de turken misschien. zijn ze wielergek in turkije??
12 april 2021 18:33
Alleen bij de Deceuninck - Quick Step rijd 3 jaar rond voor de kat zijn viool
en hopla hij wint , dit team is met de dag ongeloofwaardiger , we zagen het nog in de ronde van het Baskenland , 1 en 2 in een etappe .......... de rest deed niet mee . Wanneer nummer 1 niet wint dan wel 2 , wanneer 2 niet wint dan wel 3 ,ruikt vreemd bij dit ploegje al jaren
    12 april 2021 18:40
    Sommige ploegen worden 1 en 2 in het eindklassement...
    12 april 2021 19:00
    Als je dit niet aankunt dan moet je écht een andere sport gaan volgen.
12 april 2021 19:21
Jammer van sommige negatieve reacties, maar dat houd je altijd. Het is toch wel bijzonder dat Cavendish na drie jaar en volledig afgeschreven te zijn toch weer is opgekrabbeld. Dat is de invloed van Lefevre enerzijds en de absolute wilskracht die Cavendish heeft (wat je ook van hem als persoon vindt) anderzijds.
12 april 2021 19:23
152 professionnele overwinningen, waarvan 30 in de Tour en 15 in de Giro als ik goed geteld heb. Deze man is een brok wielergeschiedenis. Dan is het niet verwonderlijk dat de liefhebbers van de sport verheugd zijn als hij na zo lang terug wint. Het is natuurlijk geen doetje en al bij al een controversieel persoon omwille van zijn persoonlijkheid ook. Maar dit is een held op 2 wielen, en dan is deze zege hem erg gegund, zeker na zijn calvarietocht van de laatste jaren. Dan maakt het voor mij persoonlijk ook niet uit voor welke ploeg hij uitkomt, al is het natuurlijk geen toeval dat het juist bij Quickstep terug prijs is. Ik word er blij van in elk geval en zijn concurrenten hebben er ook vrede mee blijkbaar. De stem van het peloton is in zo'n discussies toch net iets meer waard dan het gejoel van de volgers aan de kant.
    12 april 2021 20:12
    En ook olympisch zilver op de baan.

    En dan zo blij zijn met deze overwinning. Dit zat toch heel diep. Hopelijk kan hij zijn imposante carrière op deze manier toch nog op een mooie manier afsluiten.

    De wielersport eert zijn helden. Ik vind dat altijd mooi om te zien.
12 april 2021 20:30
Wel echt jammer dat dat .be nooit van de grond is gekomen. Je zou welhaast denken dat de mensen hier alleen komen voor het gehakketak.
De EO heeft vaak van die sentimentele natuurfilms, waarin het oude olifantenmannetje, ondanks een gewonde poot, toch op zijn tandvlees nog weet aan te sluiten bij de kudde. Paar violen eronder en de helft van de mensen pinkt een traantje weg.
Je moet er van houden.
12 april 2021 20:36
Het grote geheim van DQS is dat ze een zeer professionele, wetenschappelijke aanpak combineren met vriendschappelijke, familiale sfeer. Bij Quick Step worden de renners als mens bekeken, niet als een nummer. Het is een zeer goede zaak dat iemand als Remco Evenepoel voor 5 jaar bij de ploeg blijft.
    12 april 2021 21:03
    Op zich heb je wel een punt hoor. Met als toevoeging dat bijna iedereen een klein beetje bang voor Lefevre is. Zijn wil is echt heel erg wet.

Reacties zijn gesloten.