Mark Cavendish verovert wereldtitel

zondag 25 september 2011 om 15:52
Mark Cavendish WK Wielrennen 2011

foto: Sirotti

Mark Cavendish heeft zijn ploeg beloond en de wereldtitel gewonnen. Hij was in een ultieme sprint de betere van Matthew Goss en André Greipel. Cavendish is de tweede Britse wereldkampioen na Tommy Simpson in 1965.

De Britse ploeg heeft de hele wedstrijd gecontroleerd. Alle vluchters werden door Chris Froome en co onder controle gehouden.

Vroeg in de wedstrijd werd er nog gestreden om weg te rijden. Uiteindelijk slaagden vijf man hierin, met Pablo Lastras als grootste naam. De andere zes waren Anthony Roux, Tanel Kangert, Christian Poos, Maksim Iglinski, Robert Kišerlovski en Oleg Chuzda.

De zeven kregen ruim acht minuten voorsprong en halfweg koers probeerden vijf man er naar toe te rijden: Johan Vansummeren, Luca Paolini, Olivier Kaisen, Simon Clarke en Yoann Offredo.

Na een valpartij in de achtergrond van Biel Kadri waren een pak mensen uitgesloten voor de overwinning, waaronder Niki Terpstra. De belangrijkste die uitgeschakeld raakte was regerend wereldkampioen Thor Hushovd.

Van voren kwamen de twee groepjes samen en de Britten hielden alles binnen schootsafstand. Met nog twee ronden te gaan koos Anthony Roux voor de aanval, maar ook hij was uiteindelijk kansloos.

In de slotronde ontstond uiteindelijk een klein groepje met Thomas Voeckler, Klaas Lodewyck en Nicky Sörensen. Ze kregen ongeveer vijftien seconden en met nog tien kilometer te gaan sprong Johnny Hoogerland naar de kopgroep toe. Weer waren het echter de Britten die het weer bij elkaar fietsten.

In de laatste kilometer was het voor Cavendish even moeilijk om plaats te kiezen. Lars Boom liet zich van voren zien en ook Fabian Cancellara en Philippe Gilbert kwamen naar voren. In de laatste meters leek Cavendish ingesloten te raken en als Matt Goss het gat dicht had gegooid was het voor de renner van het Isle of Man moeilijk geworden om te winnen.

Cavendish kon er nog net door en versloeg zijn Australische teamgenoot. Daarachter kon André Greipel Fabian Cancellara nog net van de derde plaats afhouden. Pim Ligthart was uiteindelijk op de 21e plaats de beste Nederlander.

foto: Sirotti

Wereldkampioenschap op de weg 2011
Uitslag, Kopenhagen, 266 km:
1. Mark Cavendish (Groot-Brittannië) in 5u40m27s
2. Matthew Goss (Australië) z.t.
3. André Greipel (Duitsland) z.t.
4. Fabian Cancellara (Zwitserland) z.t.
5. Jurgen Roelandts (België) z.t.
6. Romain Feillu (Frankrijk) z.t.
7. Borut Bozic (Slovenië) z.t.
8. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen) z.t.
9. Oscar Freire (Spanje) z.t.
10. Tyler Farrar (Verenigde Staten) z.t.

21. Pim Ligthart (Nederland) z.t.
29. Lars Boom (Nederland) z.t.
35. Johnny Hoogerland (Nederland) z.t.
44. Maarten Tjallingii (Nederland) z.t.
60. Pieter Weening (Nederland) z.t.
62. Bauke Mollema (Nederland) z.t.
88. Wout Poels (Nederland) op 19s
89. Steven Kruijswijk (Nederland) z.t.
165. Niki Terpstra (Nederland) op 8m54s

Volledige uitslag WK Wielrennen 2011

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone