Mark Cavendish naar Dimension Data

dinsdag 29 september 2015 om 12:02
Mark Cavendish naar Dimension Data

foto: Sirotti

Mark Cavendish rijdt volgend seizoen voor Dimension Data, de opvolger van het huidige MTN-Qhubeka. Dat maakte de ploeg vandaag trots bekend. In het kielzog van de oud-wereldkampioen, van wie al bekend was dat hij zou vertrekken bij Etixx-Quick-Step, komen Mark Renshaw (ook van Etixx-Quick-Step) en Bernhard Eisel (van Sky) mee.

“Ik vind het geweldig om in 2016 voor deze ploeg te rijden”, valt Cavendish in het persbericht met de deur in huis. “Vanaf een afstand heb ik het team zien groeien en ik ben onder de indruk van de geestdrift, de kracht en de dynamiek van de groep.” De Brit zal niet alleen gaan voor zijn eigen successen. “Ik wil helpen om de jonge, Afrikaanse renners bij te staan in hun weg naar de top.”

De 30-jarige Cavendish reed drie jaar voor Etixx-Quick-Step, dat hem eind 2012 overnam van Sky. Met Renshaw kan hij bij zijn nieuwe ploeg rekenen op de hulp van zijn meest trouwe luitenant. Eisel is een oude bekende. De Oostenrijker was in het verleden zijn ploeggenoot bij HTC.

Details over het contract van Cavendish werden niet naar buiten gebracht. Volgens Sky Sports tekent hij voor drie jaar.

Dimension Data naar WorldTour?
De komst van Cavendish is een nieuwe stap in de ontwikkeling van het Zuid-Afrikaanse team. En die opmars zou wel eens kunnen resulteren in een licentie voor de WorldTour. Dat hoopt althans teambaas Doug Ryder. “Als de kans zich voordoet, grijpen we deze met beide handen aan”, zegt hij in een interview met Business Day.

Ryder is volop bezig om zijn team klaar te stomen voor het hoogste niveau. “De kosten zijn hoger omdat je een veel uitgebreider programma moet rijden. En het vraagt om logistieke veranderingen.” Begin november hoopt hij meer duidelijkheid te krijgen van de UCI.

Ook Deloitte komt als sponsor
“Dimension Data levert een grote bijdrage, maar we hopen de komende dagen nog een of twee partners te vinden die ervoor zorgen dat we financieel nog sterker staan als we gevraagd worden voor de WorldTour”, gaat Ryder verder. Hij zinspeelde daarmee vermoedelijk al op Deloitte, dat gisteren als extra sponsor werd aangetrokken.

MTN-Qhubeka nam dit seizoen dankzij een wildcard deel aan de Tour de France en de Vuelta a España en niet zonder succes. Stephen Cummings won een rit in de Tour, Kristian Sbaragli deed dat in de Vuelta.

Dit artikel delen:

25 Reacties

gavirialaphilippe 29 september 2015 om 12:06

gaaf

0
rahimns 29 september 2015 om 12:06

Geen echte verrassing meer. Ik zie deze ploeg ook nog wel WT worden volgend jaar. Verder vrees ik dat het voor Theo Bos nu een heel lastig verhaal gaat worden.

0
lrxrl 29 september 2015 om 12:13

zonde van het team, nu zal het TDF team ook wel om cav gebouwd zijn ipv de afrikanen

0
Burgravio 29 september 2015 om 12:14

Vraag me af hoe dat financieel (Etihad?) en materiaaltechnisch geregeld is. Verder natuurlijk geen donderslag bij heldere hemel.

0
Verweggistan 29 september 2015 om 12:19

Top voor het Afrikaanse wielrennen: Cavendish in, Meintjes uit…

0
Utrecht19 29 september 2015 om 12:20

Laat Bos dan maar terug komen bij Lotto.nl. Haalt best zijn overwinningen binnen die lotto dit jaar mist.
Ik ben verder benieuwd naar de nieuwe mtn ploeg wat er van over blijft. Had leuke sympathie voor deze ploeg met erg mooie shirts en nobel streven om afrikanen op te leiden.

0
Don Hamstre 29 september 2015 om 12:23

@Verweggistan,
Meintjes laten vertrekken naar een world tour formatie is natuurlijk prima voor het Afrikaanse wielrennen, het is niet voor niets een opleidingsploeg voor Afrikanen.
Bovendien is Cav een uithangbord van wereldformaat, dus op zich ook niet zo slecht. Alleen jammer dat er verder ook alleen maar naar half uitgerangeerde Europeanen lijkt te worden gekeken, hopelijk komen er ook nog wat nieuwe Afrikaanse talentjes bij…

0
Tuttipazzi 29 september 2015 om 12:25

Dat zijn weer drie goeie jonge Afrikanen erbij!

0
BasBelgie 29 september 2015 om 12:27

Morgen persco bij Etixx Quickstep over de toekomst van het team.

0
Verweggistan 29 september 2015 om 12:33

@DonHamstre: Klopt, het is top dat Meintjes doorstroomt; maar als je het geld hebt om Cav te halen had je ook Meintjes kunnen houden, die natuurlijk ook een goed uithangbord is (zelfde geld voor Grmay vorig jaar). En haal inderdaad dan bijv. Eyob, Debesay en Barbari terug als je zo graag Afrikaanse talenten opleidt. Of laat je opleidingsteam op continental niveau rijden zodat ze ook in Europa kunnen koersen.

0
SolerEritrean 29 september 2015 om 12:35

Idd, Teshome, Eyob, etc. Moeten doorstromen…

0
Marszzz 29 september 2015 om 13:14

Een streep door de Tourrekening van Theo Bos?

0
achtpuntzes 29 september 2015 om 13:35

@ Marszzz:
Theo wie? die c-sprinter die dit seizoen liefst 1 keer top tien reed? wat heeft die in de Tour te zoeken volgend jaar? die Nederlandse ploeg heeft precies op tijd afscheid genomen van hem.

0
karper 29 september 2015 om 13:55

Bos kan beter weer teruggaan naar de Baan.

0
Alexander 29 september 2015 om 14:50

MTN Qhubeka vond ik een prachtige sympathieke ploeg. Leuke renners en goed doel stond voorop. Nu lijkt het toch meer en meer op een standaard ploeg te lijken. Cavendish vind ik al helemaal jammer, want hiermee mikken ze nadrukkelijk op de sprint. Juist een onderdeel waar bij de meeste wielervolgers het minst het hart van gaat kloppen.

0
Coldeportes 29 september 2015 om 17:19

Waarom komt Agatha Christie toch steeds bij me op, iets met tien kleine… enzovoort. Wat blijft er over van dit sympathieke project, wat gebeurt er met de positieve Qhubeka-gedachte?! :6

0
DarioBirillo 29 september 2015 om 17:56

@Alexander
En met Goss, Farrar, Boasson Hagen, Bos, Sbaragli mikten ze al niet op de sprint? Dat is een evolutie die er vorig jaar ook al was, met Cavendish is er nu alleen een (normaliter) betere afwerker dan de andere gefaalde sprinters die er al zijn. De ploeg is in feite toch niet veranderd: sprint blijft belangrijk. En daar kan je nu eenmaal de meeste overwinningen scoren.

Op enkel sympathie zal een ploeg niet blijven overleven, ook deze niet. Lijkt me dus een goede stap. En als ze WT worden, zijn er toch meer dan voldoende wedstrijden waar ze niet voor Cavendish gaan rijden.

0
KnightBiker 29 september 2015 om 19:08

Als Theo nog ambities heeft gaat hij inderdaad weg… de vraag is of ze hem bij TJL terug willen en of Roompot hem evt wil, Roompot met giro ambities wellicht een goede combi? Dit jaar was wederom niets door blessures.

On topic: Cav krijgt weer een dedicated ploeg als lead out, zijn beste kans voor een goede comeback. Dat Levevre Cav geen nieuw contract aanbood was te verwachten na het aanwerven van Gaviria.

0
jooprioolpijp 29 september 2015 om 19:53

Ligt dit nu aan mij of zie ik hier het volgende kleine stapje omlaag van een ooit succesvol trio (Cav, Renshaw, Eisel) dat het nèt niet meer heeft? Omdat Cav z’n eigen geld/sponsor meeneemt zijn de kosten voor de ploeg vermoedelijk niet zo hoog in verhouding tot de extra aandacht, in dat opzicht is het vast een goede deal.

0
Cyclingbeast 29 september 2015 om 20:47

Morgen belangrijke persconferentie bij Etixx.. Over toekomst ploeg en wie weet aanwinst.. Van Avermaet heeft nog niet bijgetekend..

0
dnboom 29 september 2015 om 20:51

Volgens PCS rijdt Bos volgend jaar ook bij dit team.

0
Thijs E 29 september 2015 om 21:04

Eisel snap ik wel, die is multifunctioneel, maar wat heeft Renshaw de laatste jaren nou gebracht als sprintaantrekker? Andere andere kant wil Cav waarschijnlijk niet bij Farrar in het wiel in een galopperend peloton.

0
Sportdirector 29 september 2015 om 22:06

@cyclingbeast hoe weet je dat ze een persconferentie geven? Weet je misschien waarover het zou gaan?

0
vlek 30 september 2015 om 05:31

Kittel naar Etixx volgens het Nieuwsblad. Hij zou zelf zijn contract afkopen bij Giant. Wat heeft zich tussen hem en die ploeg werkelijk afgespeeld?

0
Cadellie 30 september 2015 om 08:42

@vlek
Zou het ermee te maken hebben dat hij de Tour niet mocht rijden?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone