Mark Cavendish getroffen door Epstein-Barr virus

woensdag 12 april 2017 om 11:19
Mark Cavendish getroffen door Epstein-Barr virus

foto: Sirotti

Mark Cavendish is getroffen door het Epstein-Bar virus. Het Epstein-Bar virus veroorzaakt onder andere de ziekte van Pfeiffer.

Cavendish heeft noodgedwongen een lange rustperiode ingelast om te herstellen en zich voor te bereiden op een terugkeer in het peloton. Volgens Cyclingnews is het virus aan het licht gekomen na een bloedtest van de UCI.

De sprinter van Dimension Data kent een ongelukkig voorjaar en heeft al sinds Milaan-San Remo niet meer gekoerst. In Tirreno-Adriatico ging hij in de afsluitende tijdrit niet meer van start vanwege een blessure door overbelasting. Vorige week maakte zijn team nog bekend dat hij de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix moest missen vanwege een enkelblessure. Nu blijkt nog een reden ten grondslag te liggen aan zijn absentie in de klassiekers.

De ploeg laat in een persbericht weten dat de Tour de France het hoofddoel blijft van de Brit.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Piet Lut 12 april 2017 om 11:21

Zeg maar dag tegen seizoen dan waarschijnlijk. Zie maar met Beñat Intxausti, die is ook al een jaar kwijt

0
Contador 12 april 2017 om 11:23

Ze worden niet echt gespaard van het ongeluk daarbij DD.

0
elander 12 april 2017 om 11:23

Logisch dat hij in die omstandigheden geen poot meer vooruit geraakt. Heb het zelf 15j geleden ook meegemaakt. Geen greintje kracht en uithouding meer gedurende een maand of 2. Lang rusten en niets forceren is de boodschap. Topniveau in de Tour wordt moeilijk. Zo belooft het wel een erg mager jaar te worden voor zijn ploeg…

0
Sagan=hulk 12 april 2017 om 11:27

Als ik hem was zou ik mijn fiets 2 maanden niet aanraken en daarna rustig toewerken naar de Vuelta. Daar dan terug vertrouwen opdoen door niet alleen een rit binnen te halen, maar ook door de zware ronde uit te rijden. Zodat hij met een goed gevoel de winter kan ingaan om volgend jaar nog eens een knalseizoen te rijden.

0
ah-ja 12 april 2017 om 11:30

Mononucleose, klierkoorts, ofte de kusjesziekte. Kan inderdaad tijd vergen. Anderzijds lijkt George Bennett er snel overheen te zijn en sterker dan voorheen.

0
Mathieu Moller 12 april 2017 om 11:33

Ook Alaphilippe was er volgens mij best snel weer van hersteld. Aan de andere kant hadden hij en Bennett het allebei volgens mij niet midden in het seizoen.

0
Spinergy 12 april 2017 om 11:43

Herpes!

0
Max01 12 april 2017 om 12:01

Spinergy je hoeft je eigen medisch dossier niet te delen hoor. Met het Epstein Bar virus van Cavendish heeft je opmerking iig niks te maken.
On. Doelen stellen is altijd goed maar geloof nooit dat Cav op tijd fit gaat zijn voor de tour

0
Mathieu Moller 12 april 2017 om 12:14
Quote:
Doelen stellen is altijd goed maar geloof nooit dat Cav op tijd fit gaat zijn voor de tour

Fit zijn is een ding, maar om te winnen, zal hij daar ook in topvorm moeten zijn en dat wordt al helemaal lastig.

0
JeDaRe 12 april 2017 om 12:29

Laat alsjeblieft die Tour schieten, ik weet uit ervaring dat je veel langer kwijt gaat zijn aan het herstel. Ook de Vuelta kan nog te vroeg komen, volgend jaar dan maar weer

0
PaulSchoonakker 12 april 2017 om 12:50

Jemig het anakdotisch bewijs is weer in overvloed aanwezig hoor. "Pietje kent Hans en die zijn kat hoorde van de goudvis dat iemand echt superlang last had van Pfeiffer". Tuurlijk bestaan die verhalen en gebeurt dit af en toe. Echter is de realiteit dat het overgrote merendeel van de mensen met een Epstein-Barr infectie niet eens door hebben dat ze het hebben (gehad). In een gedeelte is er sprake van keelpijn met enkele weken ziekte, in een klein gedeelte van de gevallen ontstaat chronische vermoeidheid.

De reden dat iedereen altijd direct in paniek slaat is dat alleen de 'ernstige' gevallen onderzocht worden en daar dan af en toe de diagnose uit rolt. De mensen die asymptomatisch een infectie hebben doorgemaakt worden nooit onderzocht dus weten ze ook niet dat ze Pfeiffer gehad hebben. Dit tekent natuurlijk het maatschappelijk beeld, waardoor er direct een doemscenario aan de term Pfeiffer wordt vastgeplakt (onterecht). Als je bij 100 willekeurige mensen op straat bloed afneemt op IgM en IgG voor EBV zul je vinden dat 80 mensen positief is. Als je dan terugkijkt of die 80 mensen ook allemaal een lange, slepende vermoeidheid hebben doorgemaakt is het antwoord: nee.

De grote vraag (waarom ik deze preek houd) is de zin in het artikel over de bloedtest van de UCI. Heeft Cavendish klachten en werd daarom bloedonderzoek gedaan? Of is het een routine test en kwam dit 'toevallig' uit de bus? In het laatste geval is er waarschijnlijk helemaal niets aan de hand.

0
NDI22 12 april 2017 om 13:00

Volgende maand even aansluiten bij de Britse baanploeg en hij is zo weer in orde.

0
Belkin 12 april 2017 om 13:00

Ik heb weleens last van het Epstein-Brian virus, waardoor ik de hele dag naar de Beatles luister…

0
achtpuntzes 12 april 2017 om 13:01

PaulSchoonakker +1
zowaar een relevante bijdrage in dit ‘nieuwstopic’.
@ redactie:

Quote:
Nu blijkt nog een reden ten grondslag te liggen aan zijn absentie in de klassiekers.

die stelling lijkt me veel te voorbarig.

0
Spinergy 12 april 2017 om 13:09

@Max01: Epstein-Barr is een variant van het Herpes-virus, net als een koortslip dat is.

0
KnightBiker 12 april 2017 om 13:10

1 cavendish is wat aan de oude kant voor dit virus. Het zijn meestal jongere renners die hier mee te maken krijgen.
2 Bennet van Lotto-Jumbo werd er ook mee gediagnostiseerd afgelopen winter begreep Ik, Maar die heeft nauwelijks competitie gemist en rijdt de pannen van het dak op dit moment. (Het kan dus korter duren.)
3 Er blijft niet zo veel over voor dimension data dit seizoen, weinig andere renners die kunnen winnen en Steve Cummings heeft ook al breuken begreep Ik.

0
ssj 12 april 2017 om 13:32

@PaulSchonakker,
Het lijkt erop dat het het eerste is:
Mark has been experiencing some unexplained fatigue during training. Recent blood analysis has revealed him to have infectious mononucleosis caused by the Epstein Barr Virus.

0
Jan Blokland 12 april 2017 om 14:04

Dit is funest voor de rest van het seizoen.
Epstein-Barr virus is best hardnekkig. Mijn vrouw heeft twee jaar geleden ook gehad en werd zelfs opgenomen om dat men dacht dat ze hartproblemen had. Totaal uitgeput door ademhalingsproblemen. Erg snel moe, zijn bekende verschijnselen. Zoals gezegd, we zijn nu twee jaar verder, maar ze is nog steeds niet de oude. De professor die haar had onderzocht had dit voorspeld en heeft dus gelijk gekregen. Vooral je rust nemen is erg belangrijk. Natuurlijk is het één niet met de ander te vergelijken maar als ik Cavendish was zou ik maar voorzichtig zijn en dit seizoen maar laten voor wat het is. Ook al vallen de klachten nu mee kan je het wel verder verslechteren als je er geen aandacht aan besteedt en denkt dat het wel meevalt.

0
Wielrennertje 12 april 2017 om 16:10

De tijd zal het leren wanneer het weer beter gaat. Sowieso niet forceren is het devies.

0
Marszzz 12 april 2017 om 16:47

Aangezien het een herpesvirusinfectie betreft, kun je er dan wel van afkomen? Koortslip is ook steeds latent aanwezig. Je komt er nooit meer van af.

0
Kosmonaut 12 april 2017 om 16:59

Balen voor hem, maar ik zal persoonlijk dat onsymphatiek stuk vreten niet missen.

0
Spinergy 12 april 2017 om 17:04

@Marszzz: dat klopt, je komt er nooit meer vanaf, echter bijna iedereen is wel drager van 1 of meerdere ‘slapende’ herpesvirussen.

0
Koekiemonster 12 april 2017 om 17:55

Fit voor de zesdaagse van Gent

0
nederbelg 12 april 2017 om 18:19

@Belkin
En je advies aan Cavendish? ‘Let it be’?

0
schipperaar 12 april 2017 om 18:29

@nb
Decompenseren in the yellow submarine while the engine gently weeps.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone