De nationaliteitsverandering van Marion Norbert-Riberolle is officieel. De 22-jarige renster van Starcasino en Rupelcleaning-Champion Lubricants heeft namelijk de Belgische nationaliteit verkregen. 20 juni staat ze dan ook aan het vertrek van het Belgisch kampioenschap in Waregem.
Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. Begin april liet Norbert-Riberolle namelijk al weten dat ze de Belgische nationaliteit had aangevraagd. Maar nu is het dan ook officieel rond, schrijft ze op social media. “Na enkele weken te hebben moeten wachten, ben ik blij te mogen aankondigen dat ik de Belgische nationaliteit heb verkregen en dat ik op 20 juni aanstaande van start ga op het BK in Waregem.”
“Ik heb de kleuren van Frankrijk, mijn geboorteland, steeds met trots gedragen. Ik heb het beste van mezelf gegeven om die kleuren eer aan te doen. Ik dank de Franse wielerbond en haar personeel. Met hen heb ik onvergetelijke momenten beleefd en zij stonden tot het einde voor me klaar.”
“Dit is een weldoordachte beslissing die om verschillende redenen genomen is, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ik zal met dezelfde trots de kleuren van mijn adoptieland België dragen”, aldus de kersverse Belgische.
In het veldritseizoen 2019-2020 pakte Norbert-Riberolle de Franse titel in het veld bij elite-vrouwen. Als klap op de vuurpijl werd ze dat seizoen wereldkampioen veldrijden bij de beloften-vrouwen in het Zwitserse Dübendorf.
15 Reacties
Van zo’n veranderingen ben ik geen fan als er geen speciale connectie is zoals een geboorteplaats of als kind ergens opgroeien. Begrijp ook niet wat het grote voordeel is voor Norbert-Riberolle om dit te doen.
Misschien recht op Belgische (financiële) ondersteuning in haar cyclocross carrière?
Ik ben ook wel benieuwd wat de ‘professionele reden’ is om dit te doen.
Het antwoord op “Waarom?” zou waarde toevoegen aan het artikel. Nu moet je gokken en kom je dan toch uit op “lalalala Geld’. Wat wrs tegenvalt, tenzij ze vloeiend Vlaams spreekt.
@ThijsE: lijkt me logisch dat we zo eerst zo snel mogelijk het ‘nieuws’ brengen. We gaan zeker op zoek naar het ‘waarom’. Wordt vervolgd ;-)
@ThijsE: Volgens mij woont ze ook gewoon in België.
En waarom zou je Vlaams/Nederlands moeten spreken om de Belgische nationaliteit te verkrijgen? Er bestaat ook nog zoiets als Wallonië. Volgens mij woont ze in de buurt van Dottignies.
“Het is met dezelfde trots en inzet dat ik de nieuwe kleuren van mijn adoptieland, België, zal dragen en eren. Dit is een weloverwogen besluit vanwege verschillende redenen van mijn kant, zowel professioneel als persoonlijk.”
Volgens Sporza, en ze woont schijnbaar al een tijd in België.
@Jowinho: ik bedoel dat redelijk Vlaams/Nederlands bij de cross een vereiste is om een redelijk startgeld op te strijken. Frans is minder interessant voor de sponsors.
Zou niet moeten kunnen als je al voor een land uitgekomen bent. Wellicht op speciale uitzonderingen na, zoals politieke vluchtelingen etc.
Lekker je laten naturaliseren, maar niet voor de sport.
Is dit de nieuwe tactiek van de Belgische wielerbond om toch nog wat kwaliteit in het damesveldrijden te pompen? (disclaimer; dit was een poging tot humor). Het is niet helemaal nieuw natuurlijk, Ted-Jan Bloemen komt om sportgerelateerde redenen ook uit voor Canada. Het is me alleen niet duidelijk of Riberolle nu uitsluitend de Belgische nationaliteit heeft of een dubbele zoals Bloemen.
Fransen mogen een dubbele nationaliteit hebben, dit is het logische gevolg van hun koloniale verleden. Dus Marion heeft er alle recht toe en als haar dit helpt (financieel en sportief) zie ik er geen probleem in mits we niet over twee jaar een volgende switch krijgen. Het meest absurde voorbeeld is de handbalploeg van Qatar die bij het WK in eigen land bestond uit Serven en Kroaten die voor wat miljoenen opeens genaturaliseerd werden.
Ja dit soort onzin uit opportunisme mag dringend stoppen. Je bent geboren in Frankrijk, je sport voor Frankrijk, je wordt zelfs nationaal kampioen in Frankrijk, maar plots gaan we even Belg worden? Even kappen met die sportnaturalisaties.
Nu Ceylin Alvarado en MvDP nog adopteren en België speelt terug mee in het veldrijden.
En Nederland een paar Belgische voetballers naar binnenhalen. Trouwens Max kan ook nog Belg worden.
Zou zeggen dat ze meteen de beste Belgische veldrijdster is, maar dan moet Cant toch al een slechte dag hebben. En als Kopecky meedoet en er echt zin in heeft, is die natuurlijk ook beter.
Maar dat ze aanzienlijk beter is dan de rest van het zieltogende Belgische dames-veldrijden lijkt me evident.
Als alles zo geweldig was in Frankrijk, waarom ga je dan weg.