Marijn van den Berg wint waaieretappe in Tour de l’Avenir
foto: Cor Vos (archief)
maandag 16 augustus 2021 om 16:18

Marijn van den Berg wint waaieretappe in Tour de l’Avenir

Marijn van den Berg heeft de derde etappe van de Tour de l’Avenir gewonnen. De jongeling, normaal gesproken uitkomend voor de opleidingsploeg van Groupama-FDJ, was de snelste van een kopgroep van zeventien renners die ontstaan was na waaiers. Hij versloeg de Belgen Arnaud De Lie en Stan Van Tricht. Mick van Dijke werd vierde in de rit en behoudt de gele leiderstrui.

De kopgroep van de dag bestond uit Artjom Mirzojev (Estland), Adam Ward (Ierland), Valère Thiébaud (Zwitserland) en Louis Coqueret (Hauts-de-France). Zij lieten de Canadees Thomas Schellenberg niet aansluiten, waardoor hij in een chasse patate belandde. De vier koplopers hielden lange tijd een voorsprong van zo’n vijf minuten vast.

In het peloton was er slecht nieuws voor Søren Waerenskjold. De Noorse winnaar van de proloog en de eerste rit-in-lijn kwam ten val en moest daarom opgeven. Ook de Belgische kopman Henri Vandenabeele kuste de grond, maar hij kon wel verder. Ward moest ondertussen zijn medevluchters laten rijden, want na een lekke band kenden Mirzojev, Thiébaud en Coqueret geen genade met de Ier.

Peloton breekt in stukken uiteen
Waaiers zorgden op ruim zestig kilometer van de finish voor opschudding in het peloton. De Colombiaan Abner Santiago Umba – een van de favorieten voor de dagzege – kwam in de chaos ten val en greep naar zijn schouder, terwijl Luca Colnaghi ook betrokken was. De Italiaan kon wel verder. Het op hol geslagen peloton, dat in meerdere stukken gebroken was, haalde door de wind al op 46 kilometer van de meet de kopgroep bij.

De eerste waaier was slechts zeventien renners groot, maar daarbij zaten wel klassementsleider Mick van Dijke, Daan Hoole, Marijn van den Berg en Casper van Uden namens de Nederlandse ploeg. Ook Tobias Halland Johannessen (Noorwegen), Arnaud De Lie, Stan Van Tricht (België), Rait Ärm (Estland), Lewis Askey (Groot-Brittannië) en Ben Healy (Ierland) waren mee.

Van den Berg rondt het af
Zij pakten een veertigtal seconden op de eerste achtervolgende groep en gingen strijden om de ritzege. Daarin was het de Nederlandse ploeg die alles in het werk stelde voor Van den Berg, die het vervolgens op de oplopende aankomst (900m aan 5,5%) in Donnemarie-Dontilly vakkundig afrondde. De puncheur van Groupama-FDJ U23 wist er De Lie en Van Tricht voor te blijven. Daarachter werd Mick van Dijke vierde, waardoor hij zijn leiderstrui wist te behouden.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
17 Reacties
Sorteer op:
16 augustus 2021 16:28
Dominant ploegje, dat Nederland …
16 augustus 2021 16:31
Marijn begint een ware veelwinnaar te worden.
16 augustus 2021 16:33
Impressionante sprint toch wel. Dit soort finish ligt De Lie enorm goed en Van den Berg sprint hem zomaar op enkele fietslengtes. Nederland de eerste vier posities in het klassement nu, dominant. Al zijn ze alle vier wel vrij irrelevant voor het eindklassement. Wat dat betreft deed Johannessen de beste zaak vandaag.
  16 augustus 2021 16:41
  vd Berg is natuurlijk wel 3 jaar ouder dan de Lie.
  16 augustus 2021 16:51
  @Yeez
  Natuurlijk, in principe de logica zelve en absoluut geen schande voor De Lie om er zo opgelegd te worden. Voor een 18 jarige is het eigenlijk gewoon zeer knap om tweede te worden na zo een harde rit. Maar de manier waarop Van den Berg De Lie op afstand sprint is wel indrukwekkend.
16 augustus 2021 16:37
Chasse patate!!!
16 augustus 2021 16:37
Van den Berg verdiend toch wel een kans bij een WT-ploeg zou je zeggen. Erg bijzonder dat FDJ iemand als Welten haalt terwijl ze deze jongen in hun eigen opleidingsploeg hebben...

Jumbo is vol, maar een Lotto of Intermarche zou toch prima zijn?
  16 augustus 2021 16:56
  Jij weet niet wat FDJ-Groupama met hem van plan is.
  16 augustus 2021 18:29
  Bij Jumbo zijn ze slapende blind.
16 augustus 2021 16:37
Die Warenskjold is toch een bikkel. Uitgevallen en nog steeds derde in het klassement ;)
Zal wel aangepast worden.
16 augustus 2021 17:05
Een aansprekende koers die winnaars heeft gehad die in totaal 15 Tour de France zeges hebben behaald. Gimondi, Zoetemelk, Fignon, Lemond, Indurain, Bernal en Pogaçar.
Een mooie lijst om op te staan dus!
16 augustus 2021 17:40
Vandenabeele DNF. Och ja dan is het ook maar zo.
16 augustus 2021 17:46
Heel veel DNF's, ook veel sterke mannen. Toch jammer van al die valpartijen
  16 augustus 2021 17:53
  Ze maken het wel erg makkelijk zo voor Ayuso. Blijven nog 2 tegenstanders die naam waardig over: Johannessen en zijn landgenoot Rodriguez.
16 augustus 2021 18:08
Ze hebben dit jaar echt wel het zekere voor het onzekere genomen om geen Colombiaan op het eindpodium te hebben. Een proloog, een sprint, een ploegentijdrit en een waaieretappe...
  16 augustus 2021 19:01
  Hoort ook bij het wielrennen. Ardilla ook al op 5 minuten. Benieuwd hoe lang van Dijke het volhoud.
  16 augustus 2021 19:27
  Uiteraard. En het zijn ook al lang niet meer de onwetende berggeitjes die voor het eerst in hun leven in Europa koersen. Maar twee keer op de tijdritfiets op drie dagen vind ik wel opvallend veel.

Reacties zijn gesloten.