Marianne Vos wint sprint van elitegroep in Trofeo Alfredo Binda

zondag 24 maart 2019 om 15:58
Marianne Vos wint sprint van elitegroep in Trofeo Alfredo Binda

foto: Cor Vos

Marianne Vos heeft een grote overwinning geboekt. De Nederlandse kopvrouw van CCC-Liv won met gemak de sprint van een elitegroep van acht in de Trofeo Alfredo Binda, een Women’s World Tour-wedstrijd in Italië. Amanda Spratt (Mitchelton-Scott) en Cecilie Uttrup Ludwig (Bigla) werden op ruime achterstand tweede en derde.

Door een hoog tempo in de beginfase was het voor potentiële vluchters lastig om een kopgroep te vormen. Onder meer via Trek-Segafredo werd het peloton op de lokale omloop rondom Cittiglio gedecimeerd. Taylor Wiles wist vervolgens wel een gat te slaan.

De eerste aanvallen
De Amerikaanse van Trek-Segafredo pakte een kleine minuut voorsprong en hield die goed vast. CCC-Liv en Mitchelton-Scott leidden de achtervolging en pakten Wiles op zestig kilometer van de meet terug. Het peloton was op dat moment wel in meerdere delen gebroken. Grace Brown van Mitchelton-Scott wilde daarvan profiteren met een demarrage, maar die hield geen stand.

Zwitsers kampioene Jolanda Neff liet haar daalkunsten zien en daarmee voerde ze de druk hoog op. Het peloton werd alsmaar kleiner. Ashleigh Moolman liet bergop op de Orino haar benen spreken in de voorlaatste ronde, want een select groepje bleef over. Achtervolgers konden nog wel terugkeren, waardoor een ruim peloton de slotronde rond Cittiglio in ging.

Vollering krijgt de ruimte
Demi Vollering van Parkhotel Valkenburg koos vervolgens een stil moment om een aanval te plaatsen. De 22-jarige renster kreeg de ruimte, omdat in het pelotonnetje de toppers zich klaar maakten voor de laatste twee klimmetjes. Vollering hield de benen echter niet stil en pakte een halve minuut voorsprong. Dat was niet genoeg op de laatste beklimming van Orino: negen kilometer voor de meet werd ze gepakt.

foto: Cor Vos

CCC-Liv speelt overwicht in elitegroep uit
Katarzyna Niewiadoma ging daarna op de pedalen staan. Een favorietengroepje bleef over, met ook Marianne Vos daarbij. Zij probeerde het overtal met Moolman uit te spelen, maar toch bleef het achttal bij elkaar in de afdaling. Diverse demarrages werden teniet gedaan. Daardoor werd wel veel getwijfeld en konden de achtervolgers dichterbij komen.

CCC-Liv trok de kaart-Vos in de finale. Moolman hield het tempo hoog om haar kopvrouw goed af te zetten. Floortje Mackaij wist haar ploeggenote Rivera nog in het wiel van de koplopers af te zetten in de laatste bocht, maar op dat moment was Vos haar sprint al begonnen. Met een aantal ferme trappen zette de meervoudig wereldkampioene de concurrentie op grote achterstand. Ruim voor de finish kon ze daardoor haar feestje al gaan vieren.

Het is de vierde keer dat Vos de Italiaanse eendagskoers wint: in 2009, 2010 en 2012 won ze ook al de Trofeo Alfredo Binda.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

10 Reacties

Arema Pro Cycling Team 24 maart 2019 om 16:01

Wat een machtsprint zeg! Veruit de sterkste in koers.

Vlinder 24 maart 2019 om 16:08

Wat een heerlijke wedstrijd en een fenomenale lange sprint van Vos. Wauw! Ontzettend jammer dat dit niet uitgezonden wordt op tv. Echt doodzonde!

Dolfy 24 maart 2019 om 16:12

Zeer sterke sprint, ze kon al ver voor de meet de handen in de lucht steken..

ikbenprocycling 24 maart 2019 om 16:20

Vos voor de 4e keer daar vincitrice. Mooi live gezien te hebben.

Pol 24 maart 2019 om 16:26

Weten ze bij Mitchelton Scot niet als het volkslied gespeeld wordt, je pet moet afzetten ???
Adam Yates was het ook vergeten afgelopen dinsdag.

Hoebele 24 maart 2019 om 16:33

Als Rivera niet ingesloten raakte toen ze de sprint aanging, had een podium er misschien nog ingezeten. Vos met recht de sterkste, met grote dank aan Moolman!

freirefreire 24 maart 2019 om 17:01

Ik heb net even het palmares van Vos erop nageslagen. Ik kreeg er hoofdpijn van.

‘Alles gewonnen wat er te winnen valt’ is zelden zo van toepassing geweest.

Dat je drievoudig wereldkampioen bent en dat dat meer had kunnen zijn en dat dát de grootste leegte op je palmares is. Het zegt alles.

KnightBiker 24 maart 2019 om 19:04

+1 en dat in een vrouwen peleton dat steeds meer kwaliteit heeft, waar steeds meer nieuw en groot talent een kans krijgt en waar Ook steeds meer vrouwen wielrennen als een echt beroep kunnen uitoefenen. Onder al deze omstandigheden blijft Vos winnen! Pet je af! Bovendien een echte teamplayer, coureur en liefhebster!
Hoop dat ze In 2020 een gooi mag doen naar De eerste editie van Paris-Roubaix voor vrouwen.

leegloper 24 maart 2019 om 17:26

Zeer sterk. Ik heb ook net even de uitslagenlijsten bekeken en het is niet meer zoals vroeger, maar ze blijft belangrijke wedstrijden winnen. 13 seizoenen na haar eerste wereldtitel.

Poeksel 24 maart 2019 om 18:36

Voor wie het wil terugkijken: https://www.youtube.com/watch?v=w-KJDXgc2g8 (met Italiaans commentaar).

Headlines

Materiaalzone

Populair