Marianne Vos wint razendsnelle waaieretappe in La Vuelta Femenina

woensdag 3 mei 2023 om 16:09
Marianne Vos wint razendsnelle waaieretappe in La Vuelta Femenina

foto: Cor Vos

Een ontzettend snelle en interessante waaieretappe in La Vuelta Femenina 2023 is woensdag gewonnen door Marianne Vos. Een groep van dertig rensters bleef na ruim 157 kilometer over en ging sprinten om de dagzege in La Roda. Klassementsleidster Vos ging vroeg aan en bleef Charlotte Kool, die gisteren de tweede etappe won, nipt voor.

Met Marianne Vos in de rode leiderstrui ging de derde etappe van La Vuelta Femenina van start in Elche de la Sierra. Op het eerste oog stond een sprintersrit op het programma, maar de wind kwam gevaarlijk uit zuid-zuidoostelijke richting en dus lagen waaiers op de loer.

Meerdere aanvalspogingen in de openingsfase, vooral Sara Poidevin van EF Education-TIBCO-SVB was actief, werden tenietgedaan. Daardoor was het peloton compleet toen een kleine 100 kilometer voor de finish er waaiers getrokken werden. Overal reden groepjes rond in de provincie Albacete.

Demi Vollering (uiterst links) draait mee in de waaier – foto: Cor Vos

Gaia Realini het grootste slachtoffer
De voorste groep was ongeveer vijftig rensters groot. Onder meer Gaia Realini, de kleine klimster van Trek-Segafredo, en Kristen Faulkner hadden de slag gemist en moesten achtervolgen. Maar vooraan werd ook niet stilgezeten en brak de waaier opnieuw in twee delen.

Dit keer was het onder andere Silvia Persico die de slag miste. Mavi Garcia kwam ook in de problemen, maar de Spaanse wist terug te keren bij de kopgroep van ruim dertig rensters met daarbij alle andere topfavorieten. In die groep viel het door de stevige wind en de grote verschillen niet stil. De groep-Persico volgde op een halve minuut en de groep-Realini op bijna anderhalve minuut.

Marianne Vos in de rode trui – foto: Cor Vos

Dertigtal strijdt om de ritzege
Twintig kilometer voor de finish werden opnieuw waaiers getrokken. Dat ging ten koste van Blanka Kata Vas en Quinty Ton. Door het hoge tempo bleven de verschillen met de groepen van Persico en Realini oplopen, terwijl ondertussen ook aan de sprintvoorbereiding gedacht moest worden. Daarbij waren de ogen gericht weer op Charlotte Kool en Marianne Vos.

Team DSM zette zich op kop, waarna Kool een plek in de sprinttrein van Jumbo-Visma zocht in de slotkilometer. Vos ging vervolgens aan de rechterkant van de weg haar sprint als eerste aan en trok die inspanning lang door. Kool kwam nog dichtbij, maar strandde op de tweede plek. Chloe Dygert werd net als dinsdag derde.

Door haar zege, de eerste overwinning van het seizoen voor Vos, breidt de ervaren kopvrouw van Jumbo-Visma haar leidende positie in het algemeen klassement verder uit.

Dit artikel delen:

25 Reacties

JohnDeere 3 mei 2023 om 16:13

De manier waarop Vos door het peloton manoeuvreert is pure kunst. Erna werkt ze het dan ook nog af met een indrukwekkende sprint… Wat een renster!

9
Davbam 3 mei 2023 om 21:33

Diepe buiging voor Vosje. Vroeger was ze simpelweg de beste, en won ze wat ze maar wilde. Op de baan, veld of op de weg.

Inmiddels steekt ze er al lang niet meer met kop en schouders bovenuit, en toch weet ze nog altijd hele mooie prijzen binnen te fietsen. Denk aan het WK veldrijden, de TdF van vorig jaar, en ook nu weer. Wie niet meer de sterkste meer is moet ook slim kunnen zijn.

Voor mij de grootste Nederlandse sportvrouw van deze eeuw. Zonder enige twijfel.

5
kelderfan 3 mei 2023 om 16:28

La Grande Dame heet dat tegenwoordig. Hoed af voor deze dame.

4
Cayolle 3 mei 2023 om 16:33

Na zo’n zware etappe zie je dat Vos toch een betere sprint heeft dan de pure (massa-)sprinter Kool die natuurlijk ook niet meer echt goed gebracht werd (ondanks de aanwezigheid van meerdere ploeggenoten).

4
Poeksel 3 mei 2023 om 18:24

Volgens de NOS: “Het is maar liefst de 247ste zege in de lange carrière van de 35-jarige Vos. ” Nog drie dus (als het klopt) voor een extra feestje!

4
KopOverKop 4 mei 2023 om 06:12

Ken werkelijk waar geen grotere renster in meerder opzichten dan Marianne Vos. Ook ons Tinus kan er niet aan tippen.

0
Pol 3 mei 2023 om 16:48

2- Juli -2022 Naar haar 2e plaats in de Giro achter Balsamo, een stukje van de echte kenner Oblomov.Ook voor Vos komt het einde nu toch wel in zicht. Daarna wint ze nog meerdere etappes en veroverd ze nog meerdere truien. Een vos verliest nooit zijn streken. Hoe kan je nu zo iemand afschrijven.

3
AnderJ 3 mei 2023 om 17:04

Begrijp niet wat je schrijft.

-2
Pizzi 3 mei 2023 om 17:19

Ik zou er nog eentje nemen. Op de GOAT, proost!

-2
Handige Harry 3 mei 2023 om 17:59

Goed geheugen of stond dit in je dagboek?

0
Asje Menou 3 mei 2023 om 19:45

Pol heeft gelijk. Ik herinner het me ook.

0
In de waaier 3 mei 2023 om 16:23

Effe recht zetten heet dat.

2
fietsvriend 3 mei 2023 om 16:30

Heerlijk – in de leiderstrui winnen. Extra genieten omdat ze deze finishfoto – in de rood van de Vuelta – nog niet had.

2
Paddie 3 mei 2023 om 17:10

The Queen. Wij buigen diep.

2
Cayolle 3 mei 2023 om 17:52

Verschillende favorieten voor het eindklassement (waaronder Realini) verliezen hier toch al behoorlijk wat tijd.

2
chasse patat 3 mei 2023 om 20:56

Erg knappe sprint van Vos en mooi ploegenspel. Ook heeft Marianne de wegsituatie voor de sprint goed voorbereid door meteen naar rechts in het gat te duiken en zo de kortste route te nemen. DSM daarentegen was nergens te vinden in de laatste kilometers om Kool te helpen. Daar mogen ze het nog wel even over hebben.

2
Dutch Smartie 3 mei 2023 om 17:16

En weer laat een Markus een gaatje vallen in het peloton. Wel frappant.

1
Robertje 3 mei 2023 om 16:29

Wat een renster is het ook, geweldig!

@redactie: Volgens mij is het al vaker gevraagd / aangekaart, maar de uitslag wordt vermeld via een connectie met PCS. Zij hebben geen vlaggen van Rusland op de site stan, maar jullie wel. Is dat een bewuste keuze of kunnen jullie hier niks aan veranderen?

Edit redactie: Wij kunnen daar niets aan veranderen, omdat we het op een standaard manier direct overnemen van PCS.

0
Maillot à Pois 3 mei 2023 om 16:35

Op hun site plakt PCS eigenlijk een wit vlakje over de Russische vlag heen.
In de plugin die PCS aanbiedt om resultaten op andere sites te laten zien, zit dat witte vlakje niet. Hier kan wielerflits dus niets aan doen, dat zit aan de kant van PCS.

3
thorsen 3 mei 2023 om 16:38

Bovendien plakt PCS dit gewoon blind over alle Russische vlaggetjes heen. Ook voor de boycot, wat dan technisch gezien ook weer niet klopt.

1
Robertje 3 mei 2023 om 16:47

Bedankt redactie en de rest voor de uitleg!

0
Verweggistan 3 mei 2023 om 16:48

Fenomeen Vos.

0
johny2 3 mei 2023 om 18:37

@poeksel
Op PCS is het de 247ste overwinning op Vos haar profile of de 249ste overwinning in statistics most wins.

De TTT overwinning van eerder deze week telt niet mee.

0
Martino87 3 mei 2023 om 19:01

En dan ook nog 119 veldritten, 12 baanwedstrijden en 13 keer op de mountainbike, volgens Wikipedia.

2
Cornelius 3 mei 2023 om 18:43

Meest intrigerend vond ik vandaag de tussensprint. In eerste instantie had Marianne geen interesse en liet het over aan Riejanne; om vervolgens een machtige sprint uit de benen te schudden. Ik vermoed dat ze op het laatste moment bedacht dat anders Dygert, die overal boni probeert te pakken, heel gevaarlijk zou kunnen worden voor het rood; of wilde Marianne even haar benen testen als generale repetitie voor de eindsprint? Hoe het ook zij, het was een hoogst merkwaardige situatie.

Verder een etappe met zware gevolgen voor Jayco en FDJ. Beide ploegen mogen hun ambities voor het algemeen klassement opbergen tot volgend jaar. Muzic verliest 1:32 en Faulkner maar liefst 2:41 (net als Steels).

Movistar indrukwekkend vandaag: met vijf van de zeven in de kopgroep gebleven. Dit zal Annemiek een goed gevoel moeten geven.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone