Marianne Vos wint na Nederlands onderonsje in Pontchâteau

zondag 20 januari 2019 om 14:21
Marianne Vos wint na Nederlands onderonsje in Pontchâteau

Foto: Cor Vos

Marianne Vos heeft in Pontchâteau de voorlaatste wereldbekercross van het seizoen gewonnen. De Nederlandse rekende af met landgenotes Denise Betsema en Maud Kaptheijns. Vos is dankzij deze overwinning ook al zeker van de eindzege in de wereldbeker, met nog een manche te gaan.

Het lichtlopende parcours in Pontchâteau, dat we nog kennen van het Europees kampioenschap van twee jaar geleden, staat steevast garant voor een tactische cross. Ondanks een razendsnelle openingsronde van wereldbekerleidster Marianne Vos, kregen we een gesloten eerste wedstrijdhelft waarin er steeds meer dan tien rensters wiel in wiel bleven.

Na een half uur cross wilde een herboren Maud Kaptheins een beslissing forceren. De Nederlandse trok op de hellende stroken bergop stevig door, waarna alleen Marianne Vos en Denise Betsema hun wagonnetje nog wisten aan te haken. Optimaal was de samenwerking niet, want toen het drietal op het asfalt richting aankomst kwam, maakte Kaptheijns zich – door middel van een armgebaar – kwaad op haar vluchtgenotes, die niet meteen overnamen.

In de daaropvolgende rondes deden Betsema en Vos daar nog een schepje bovenop. De twee werkten de explosieve Franse hellingen zo snel af dat Kaptheijns een kloofje moest laten. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde mocht ze nog even terug vooraan komen postvatten, maar bij een nieuwe versnelling van Betsema en Vos was haar liedje uitgezongen.

Betsema en Vos bleven elkaar voorbeeldig afwisselen tot Vos in de laatste hectometers toch nog wat overschot bleek te hebben. Op de oplopende strook richting balkjes zette de leidster in de wereldbeker aan, en daar had Betsema simpelweg geen antwoord op. Vos is dankzij haar overwinning ook al zeker van de eindzege in de wereldbeker.

Het podium van Pontchâteau – foto: Cor Vos

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 7: Pontchâteau

1. flag-nl Marianne Vos (CCC-Liv)
2. flag-nl Denise Betsema (Marlux-Bingoal) op 8s
3. flag-nl Maud Kaptheijns (Charles) op 36s
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus) op 57s
5. flag-it Alice Maria Arzuffi (Steylaerts-777) op 1m06s
6. flag-be Ellen van Loy (Telenet-Fidea) op 1m07s
7. flag-nl Annemarie Worst (Steylaerts-777) op 1m22s
8. flag-nl Fleur Nagengast (Telenet-Fidea) in z.t.
9. flag-nl Inge van der Heijden (CCC-Liv) op 1m23s
10. flag-us Katie Compton (Trek) op 1m24s

Dit artikel delen:

14 Reacties

Wielervolger 20 januari 2019 om 14:23

Betsema is goed maar koerst steeds echt ongelofelijk dom

0
Emergo 20 januari 2019 om 14:28

In ieder geval moet ze technisch het een en ander bijleren, zie de verloren tijd bij de laatste balken door niet snel genoeg weer op de fiets te springen.

0
Emergo 20 januari 2019 om 14:26

Een wegwedstrijd op een half verhard parcours, veldrijden ?? Maar goed, Nederland boven, bij NPO vergezeld van een flut commentaar met het ene cliché na het andere, onafgemaakte zinnen, in het vervolg Wuyts en Herygers maar inhuren.

0
limburgia 20 januari 2019 om 15:51

Niet alleen een flut commentaar , maar direct gevolgd door en competitie wedstrijd volleybal met zeker een kijkcijfer van 5000 kijkers.
NPO dank je wel .

0
DarkShadow 20 januari 2019 om 17:25

Je snapt wel dat je regen nodig hebt om modder te krijgen, en dat men het weer niet kan beïnvloeden? Of moeten ze de race afzeggen als het een tijdje droog is geweest?

0
Kelder is de Man 20 januari 2019 om 18:29

limburgia
Waar je je druk om kan maken.

0
Dolfy 20 januari 2019 om 14:27

Mooie wedstrijd. Nederlandse domineren toch wel. Compton kon het niet volhouden toch meer.. Vos de slimste, maar ook een pluim voor Kaptheijns om alles uiteen te rijden..

0
Arema Pro Cycling Team 20 januari 2019 om 15:46

Wat een weelde! Hoop dat ze op het WK elkaar niet in het wiel gaan rijden.

0
Mwielerfan 20 januari 2019 om 16:30

En als ze dat wel doen zijn er nog 3 favoriete nlse over

0
winningmood 20 januari 2019 om 16:52

"Betsema en Vos bleven elkaar voorbeeldig aflossen"; weet niet waar dat te zien was. Betsema deed het werk, sluwe Vos 2 ronden in het wiel om op het laatst te demarreren.
Volgend jaar springt Denise Betsema over de balkjes en wint ze nagenoeg alles.

0
maklukzat 20 januari 2019 om 17:31

Betsema kan ook nog wel een lesje tactiek gebruiken. Bleef maar rijden met Vos in het wiel.

0
winningmood 20 januari 2019 om 18:26

Ja, Mario de Clercq mag zijn pupil wel iets van het wieltjesplakken gaan leren, maar niet alles want dat maakt de sport zeker niet mooier.

0
Peerke buitenblad 21 januari 2019 om 07:35

Commentaar NOS was echt triest ja , bij Eurosport stukken beter. Die gasten weten alles.

0
sooike 21 januari 2019 om 08:35

Mee eens. Ene Koster of Lippens waren in de studio in Hilversum in de bezemkast gezet om deze wedstrijd van commentaar te voorzien. Bij de vrouwen vergiste de commentator zich zelfs in het aantal ronden, wist niet wie er in de kopgroep zaten en haalde allemaal ouwe koeien uit eerdere wedstrijden uit de sloot zonder op het verloop van de wedstrijd te letten. Een schande, zoals de NOS deze wedstrijd coverde. Ruim twee uur live volleybal is immers veel interessanter? Maar wel tekenend hoe de NOS omgaat met de wielersport in het algemeen en in dit geval het veldrijden in het bijzonder. Vos en Van der Poel hebben ondanks hun klachten over het gebrek aan deskundigheid bij de NOS er zich al lang bij neergelegd en focussen hun aandacht terecht naar Sporza en Eurosport.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone