Marianne Vos schrijft Tour de Yorkshire op haar naam

Marianne Vos schrijft Tour de Yorkshire op haar naam

foto: Cor Vos

zaterdag 4 mei 2019 om 14:21

Marianne Vos heeft de Tour de Yorkshire op haar naam geschreven. De renster van CCC toonde zich na een spectaculaire etappe in Scarborough de beste van een kopgroep van drie. Mavi Garcia (Movistar) en Soraya Paladdin (Alé Cipollini) werden door Vos naar de plekken twee en drie verwezen.

Koers in de Tour de Yorkshire! Wie zaterdagochtend naar het routeprofiel van de tweede etappe in de Britse etappekoers keek en dacht dat het opnieuw een dag voor een massasprint was, had het mis. In de etappe naar Scarborough grepen de vrouwen elke heuvel aan om koers te maken.

Van der Breggen luidt finale vroeg in
Het was Anna van der Breggen die op één van de eerste heuvels van de dag de lont in het kruitvat stak. Op de Côte de Hooks House Farm, toen er nog zeventig kilometer gereden moest worden, schudde de wereldkampioene goed aan de boom en luidde zij op deze manier al vroeg de finale in.

Van der Breggen soleert, Wiebes past
Van der Breggen kwam solo te rijden en zag achter haar dat het peloton in stukken werd gescheurd. Het peloton kwam weer deels bij elkaar en Mitchelton-Scott nam vervolgens het voortouw om Van der Breggen tot de orde te roepen. Voor leidster Lorena Wiebes was het echter gedaan: zij wist al vroeg dat de eindzege in de Tour de Yorkshire niet voor haar zou zijn.

De beste rensters onderscheiden zich: Paladin, Vos en Garcia maken zich los
Het lukte het peloton niet om Van der Breggen te grijpen, want op de volgende beklimming – toen het peloton op het punt stond de aansluiting weer te maken – versnelde zij opnieuw. Soraya Paladin en Annemiek van Vleuten zagen op dat punt het gevaar in en versnelden met de wereldkampioene mee. Achter de drie koploopsters vormde zich een achtervolgende groep met daarbij Amy Pieters, Amanda Spratt, Mavi Garcia, Liane Lippert, Marianne Vos, Christine Majerus en Elisabeth Deignan.

Zij achtervolgden het leidende trio en in het laatste wedstrijduur sloten de achtervolgers weer aan vooraan. Hierna was het wachten op de Côte de Grosmont en de Côte de Ugglebarnby, die de wedstrijd in een definitieve plooi zouden leggen. Op de Côte de Grosmont was het eerst Garcia die ten aanval trok en een voorsprong van een halve minuut bij elkaar reed, waarna Paladin en Vos op de Côte de Ugglebarnby in de tegenaanval trokken.

De drie koploopsters in actie – foto: Cor Vos

Vos wint de Tour de Yorkshire
Paladin en Vos sloten uiteindelijk aan bij Garcia, waardoor de winnares vooraan gezocht moest worden. De achtervolgsters achter hen verloren namelijk steeds meer terrein. Zij verloren zoveel terrein dat de drie koploopsters het in de laatste kilometer zelfs konden veroorloven om heel even sur place te staan. In de laatste 150 meter was het Garcia die aan durfde te gaan, maar Vos bleek uiteindelijk een klasse beter te zijn dan haar vluchtgenoten. De Brabantse won na een machtige sprint de rit en dus ook het eindklassement.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Gilberto 4 mei 2019 om 14:30

Netjes Marianne!

rahimns 4 mei 2019 om 14:48

Het blijft toch een klasbak…

Mwielerfan 4 mei 2019 om 14:59

Mooi dat ze dit jaar juist in zware koersen naar boven komt. Was vorig jaar en iig de directe jaren ervoor wel anders

ikbenprocycling 4 mei 2019 om 15:12

Vos the Boss

Sephiroth 4 mei 2019 om 15:15

Maar vlagen gezien maar mooie strijd weer hoor. Blijft een genot om naar te kijken die hoeveelheid actie.

Daarnaast ook super dat vos na haar sterke klassieker optreden hier nu scoort.

Wildebert 4 mei 2019 om 15:36

Fijn dat Vos wederom gloreert. Echte kanjer.

Vlinder 4 mei 2019 om 15:43

Oh ik wil dit zo graag terugkijken! Heeft iemand een link? Op you tube Tour de France staan alleen de mannen volgens mij…

Brabander 4 mei 2019 om 17:17

Knap hoor van Voske. Hoort zo zeker weer bij de absolute top. Hier reden geen pannekoeken rond.
En Alice Maria Arzuffi kan ook op de weg rijden dus. Die had ik nog nooit gezien