Marianne Vos: “Dit had niet mooier gekund”

zondag 27 juli 2014 om 17:39

Op de erelijst van La Course zal Marianne Vos voor de eeuwigheid bovenaan prijken. De wereldkampioene won vanmiddag in een massasprint de eerste editie van de nieuwe vrouwenwedstrijd La Course.

De ASO, de organisator van de wedstrijd, is getrakteerd op misschien wel het mooist mogelijke scenario. Het was Vos zelf die afgelopen september het idee voor de wedstrijd lanceerde. De dag na het door haar gewonnen WK op de weg in Florence sprak ze in Parijs met Christian Prudhomme, de directeur van de Tour de France. In dat gesprek werd afgesproken dat op de dag van de Tourfinish het vrouwenpeloton een eigen wedstrijd zou krijgen op de lokale ronde dwars door het historische centrum van de Franse hoofdstad. Die dag was vandaag en voor het oog van vele duizenden toeschouwers sprintte Vos naar de winst op de Champs-Élysées. “Dit had niet mooier gekund”, glunderde ze na afloop.

Het komt niet vaak voor dat een wedstrijd nog vóórdat die verreden is al wordt omschreven als officieus wereldkampioenschap. Het bevestigt het belang van La Course voor het vrouwenwielrennen. Dat was ook terug te zien in het koersverloop. Het unicum van de live televisieregistratie leek het damespeloton even te gijzelen. De wil om in beeld te rijden stuwde de snelheid zo hoog dat er niet meer kon worden gedemarreerd. Pas toen het gemiddelde zakte, sprongen rensters met succes weg uit het peloton.

Ondanks verschillende aanvalspogingen was de aangekondigde massasprint onafwendbaar. Vos draaide na dertien rondes in het tweede wiel de bekendste straat van Frankrijk op. Kirsten Wild sprong vanuit haar wiel naar de leiding in de sprint, maar het was de Brabantse veelvraat die vlak voor de finish de eerste positie terug overnam en zo een nieuwe grote overwinning pakte.

Vos: “Het feit dat La Course vandaag verreden is, is al een overwinning op zich. Niet alleen voor mij, maar voor heel het vrouwenwielrennen. Ik hoop dat dit het startpunt is voor nog veel meer. En dat ik deze wedstrijd dan ook nog weet te winnen is echt heel bijzonder. Heel de wedstrijd werd er zo verschrikkelijk hard gereden en op die steentjes is dat niet gemakkelijk,” kijkt ze terug.

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair