Marianne Vos klopt Kool en Balsamo in tweede etappe Giro d’Italia Donne

zaterdag 2 juli 2022 om 14:09
Marianne Vos klopt Kool en Balsamo in tweede etappe Giro d’Italia Donne

foto: Cor Vos (archief)

De tweede etappe in de Giro d’Italia Donne is gewonnen door Marianne Vos. De Nederlandse, die gisteren nog haar meerdere moest erkennen in wereldkampioene Elisa Balsamo, was in de massasprint de snelste. Charlotte Kool werd tweede, Balsamo eindigde op plek drie.

De tweede etappe in de Ronde van Italië voor vrouwen was de laatste op het eiland Sardinië. De rensters kregen een rit voorgeschoteld van 113 kilometer, die van Dorgali naar Olbia voerde. De verwachting was dat er net als gisteren gesprint zou worden. Toen werd Marianne Vos nipt geklopt door Elisa Balsamo. Laatstgenoemde mocht op dag drie (de rittenkoers begon met een proloog) ook van start in de roze leiderstrui.

Kopgroep en achtervolgers
Na de officiële start ging het de eerste kilometers in dalende lijn. Daar zagen we de nodige aanvallen, maar uiteindelijk kwam alles weer bij elkaar. Vervolgens kregen drie rensters wel een vrijgeleide. Marketa Hájková, Asia Zontone en Alice Palazzi kregen uiteindelijk meer dan drie minuten voorsprong op het peloton. Ondertussen waren er echter wel acht rensters in de achtervolging gegaan. Giulia Marchesini, Gemma Sernissi, Giorgia Vettorello, Lucía González, Jennifer Ducuara, Katia Ragusa, Alessia Missiaggia en Alessia Vigilia reden lange tijd tussen het pleoton en de koplopers in.

Uiteindelijk konden alleen Vigilia en Ragusa met nog 23 kilometer de aansluiting maken met de voorste drie. Op dat moment begon het peloton, waar Trek-Segafredo de hele dag al controleerde, het tempo op te voeren voor Elisa Balsamo. Vooral door hun werk en dat van Jumbo-Visma – met name Nederlands kampioene Riejanne Markus reed veel kilometers op kop voor Marianne Vos – werden de laatste vluchters met nog zeven kilometer te gaan ingelopen. We konden ons opmaken voor een massasprint.

Vos gaat vroeg aan
Richting die sprint, zagen we onder andere Annemiek van Vleuten nog vooraan het peloton. Uiteindelijk was het echter Trek-Segafredo, in de persoon van Elisa Longo Borghini, dat de leiding had bij het aangaan van de sprint. Balsamo zat in derde positie, maar werd verrast door Vos, die van ver aanging. De Nederlandse hield vervolgens sterk stand en verwees Kool en Balsamo naar de ereplaatsen.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Oblomov 2 juli 2022 om 14:38

Dat moet een opluchting zijn, na Leuven, Wevelgem en gisteren. Die sprint bergop blijft een fantastisch wapen…

0
Pol 2 juli 2022 om 14:41

Gisteren Schreef je toch wat anders.

0
Asje Menou 2 juli 2022 om 14:50

Zie de reactie van Pol.

Jij had haar al afgeschreven, maar ze heeft nog niet zo heel veel koersdagen in de benen. Die gaat nog wel even mee hoor, zolang ze fris in haar hoofd blijft.

0
Oblomov 2 juli 2022 om 14:59

Ik schreef dat het einde zo langzamerhand in zicht komt. En dat is natuurlijk ook zo. Dit moet echt wel een opluchting zijn, na drie keer op rij door Balsamo geklopt te zijn.

0
Asje Menou 2 juli 2022 om 15:10

Ze heeft ook in de voorafgaande winter gereden Oblomov, en na de broodnodige vakantie moest ze zich even in gang trekken. Ik denk dat ze nog wel even meegaat, maar we zullen zien.

0
Brabander 2 juli 2022 om 15:53

Ze is dus gewoon nog steeds prima in orde. En dat verhaaltje over Balsamo was ook wat warrig. Op je 24e aan de 100 overwinningen zitten gaat namelijk nooit meer voorkomen. Andere tijden weet je wel.

0
Pol 2 juli 2022 om 14:38

De mensen die zeggen dat het tijdperk Vosje over is zitten er weer lekker naast (oblomov).

0
Asje Menou 2 juli 2022 om 14:51

Misschien is het een betere strategie voor haar om zelf de renster te zijn die de laatste jump maakt. Ik heb soms het idee dat ze de sprint net iets te vroeg aangaat.

Edit: heb net die sprint gezien. Was niets mis mee.

0
Oblomov 2 juli 2022 om 15:14

Ik zei dat het einde ook voor Vos in zicht komt. Daar lijkt me toch weinig tegen in de brengen. Nu het afscheid van Van Vleuten is aangekondigd, is Vos de laatste der Mohikanen van de sterkste generatie wielrensters die Nederland ooit gekend heeft.

Nou ja, samen met Van Dijk dan…

0
kelderfan 2 juli 2022 om 14:39

Mooi dat Vos de ploeg een zege gunt. Het is dit jaar wat magertjes.

0
Comments 2 juli 2022 om 17:30

Mevr Vos; Bloem van de natie.

0
Bontempi1962 2 juli 2022 om 17:40

Ik had het niet mooier kunnen zeggen.

0
Pol 2 juli 2022 om 18:27

Nog even dit voor jowinho geen Belgische in de top 2 wel 2 Nederlandse.

0
Jean Dumas 3 juli 2022 om 04:47

Zelfde sprint, misschien iets meer hellend. Nu lukt het wel.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone