Marianne Vos blijft peloton nipt voor in Tour of Norway

vrijdag 23 augustus 2019 om 18:40
Marianne Vos blijft peloton nipt voor in Tour of Norway

foto: Cor Vos

Marianne Vos heeft op indrukwekkende wijze de tweede rit van de Ladies Tour of Norway naar haar hand gezet. Op de laatste klim op zes kilometer van de finish reed ze weg uit het peloton, waarna ze knap, maar nipt standhield. Ook nam ze de leiding over van Lorena Wiebes.

In de tweede etappe van de Ladies Tour of Norway koerste het vrouwenpeloton van Mysen naar Askim, een rit over 131 kilometer. De renster legden eerst een tachtig kilometer lange lus ten zuiden van de stad af. Het recept was hetzelfde als op de eerste dag: twee klimmetjes en twee tussensprints. Bij de tweede sprint was het peloton weer in Mysen, waarna middels een kleine lus koers werd gezet richting een plaatselijke omloop, die drie keer moest worden afgelegd.

Rensters proberen tevergeefs weg te komen
Meerdere rensters probeerden in de beginfase van de koers weg te komen uit het peloton, maar niemand slaagde er in de eerste dertig kilometer in een succesvolle ontsnapping op te zetten. Na de beklimming van Linnekleppen, waar Soraya Paladin goede zaken deed in de strijd om de bergtrui, werd opnieuw aangevallen. Ditmaal zocht Diana Peñuela het avontuur en zij pakte een half minuutje voorsprong.

Materiaalpech leek de Colombiaanse echter terug te slaan, maar ze herpakte zich en rondde als eerste de top van de tweede en laatste gecategoriseerde klim. Het zou evenwel voortdurend op en af blijven gaan in deze etappe en Peñuela werd spoedig weer ingerekend. De ploegmaats van Lorena Wiebes, winnares van de openingsrit, namen dan de controle in het peloton en zij zorgden ervoor dat vluchters geen kansen kregen.

Wiebes gaat tegen de vlakte
Dan draaide het peloton het 8,2 kilometer lange lokale circuit rond Askim op, met daarin een steile klim. In de eerste van drie passages probeerden zeven rensters weg te raken, met daarbij Floortje Mackaij, Jeanne Korevaar en Kasia Niewiadoma. De samenstelling was echter te sterk, waardoor de groep snel weer werd teruggehaald. Bij het ingaan van de laatste twee ronden gingen leider Lorena Wiebes en Jip van den Bos tegen de vlakte.

Wiebes moest hard vechten om terug te keren in het peloton, waaruit haar teamgenotes zich lieten terugzakken, en even later kon ze opnieuw de aansluiting maken. Kort daarna reed opnieuw een groep weg, met ditmaal Marianne Vos erbij. Met nog eens vier rensters sloeg ze een gaatje, waardoor het peloton weer moest achtervolgen en op tien kilometer van de finish was alles weer samen.

Op zes kilometer van de streep, op de laatste passage van de steile klim in de lokale ronde, zette Vos dan aan voor haar beslissende aanval. Ze reed een halve minuut weg bij de tegenstand, die ze ook in de volgende kilometers wist af te houden. Het peloton deed er alles aan om de ervaren Nederlandse terug te halen, maar op haar tandvlees wist ze het peloton nipt voor te blijven. Alice Barnes strandde in haar achterwiel op de tweede plaats, Marta Bastianelli werd derde.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Franco Ballerini 23 augustus 2019 om 18:47

Heldin!

Brabander 23 augustus 2019 om 18:54

Die beleeft inderdaad weer een boerenjaar zeg. Indrukwekkend

Guushovd 23 augustus 2019 om 18:55

Wow, Vosje is echt ‘back with a vengance’.

Pietspeed 23 augustus 2019 om 22:01

Mevrouw La Vos,… niks vosje :)

xistnc 23 augustus 2019 om 22:18

Hier kun je het terugkijken, klik (laatste ronde). De aanval van Vos is bij 5,8km te gaan, tussen de bomen.

TeamNL 23 augustus 2019 om 23:05

Zege 193 nog maar op de weg… wat een klasbakkin!

Jacco van Stierop 24 augustus 2019 om 14:20

Hoewel ik al op de hoogte was van de uitslag vond ik de beelden nog billenknijpend spannend. Wat een klasse! Een overwinning van Vos lijkt inmiddels zo gewoon en vertrouwd dat we nauwelijks beseffen wat voor fenomeen ze is. Blijft altijd een groot genot haar te zien koersen, in welke rol dan ook.

Headlines

Materiaalzone

Populair