Marianne Vos: “Blessure resultaat van jaren van overbelasting”

Marianne Vos: “Blessure resultaat van jaren van overbelasting”

foto: Sirotti

zondag 26 april 2015 om 12:23

Marianne Vos is langzaam op de weg terug van een slepende blessure. De renster van Rabobank-Liv reed vorige week in de Ronde van Gelderland haar eerste wegwedstrijd van 2015. “Ook al is het de Ronde van Gelderland en niet de grootste wedstrijd die er is, vind ik het spannend om te zien hoe het gaat en waar ik sta”, zegt ze tegen CyclingTips.

Het probleem van haar hamstringblessure was dat ze geen datum voor een comeback kon plannen. “Het niet weten hoe lang het herstelproces zou duren of hoe lang het zou duren om weer fit te worden, was lastig. Ik mocht niks plannen na het WK veldrijden. En dat is heel moeilijk voor mij”, zegt Vos.

Het was wel een leerzaam proces. De Brabantse zegt in het interview dat ze heeft geleerd dat haar blessure het resultaat was van jaren van overbelasting van haar lichaam. Nu is het tijd om naar haar lichaam te luisteren. “Ik besef dat de blessure niet bij toeval is gekomen”, aldus Vos. “Het was duidelijk overbelasting in trainingen en wedstrijden. Het betekende dat ik een stap terug moest doen, of het zou alleen maar erger worden.”

“Door mijn carrière heb ik altijd veel dingen willen combineren, en dat lukte ook. Ik heb veel kunnen doen en kon mijn lichaam belasten in trainingen, wedstrijden en daarbuiten. Dit stond me toe om verschillende disciplines te combineren en mijn grenzen te verleggen. Daardoor vergeet je te luisteren naar je lichaam, en tot nu kon ik er mee wegkomen.”

De palmares van de pas 27-jarige Vos is indrukwekkend. Drievoudig wereldkampioen op de weg, zevenvoudig wereldkampioen veldrijden, Olympisch kampioene op de weg in 2012 en ook meervoudig Olympisch- en wereldkampioene op de baan. Een nieuw doel is het mountainbiken. Vos wil zich in deze categorie kwalificeren voor de Spelen van 2016 in Rio en zet de weg op een zijspoor, al zal ze enkele grote wegwedstrijden wel rijden. “Wat mij motiveert is om mijn grenzen te verleggen en de wil om de beste te zijn.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Merijn Neeman 26 april 2015 om 12:31

Wat een beest!

pirazzi 26 april 2015 om 12:51

Dan zal Vos geen vrouwengiro rijden dit jaar.

Onie 26 april 2015 om 13:04

Het zou wat zijn. Op de baan, op de weg en dan met het mountainbiken een Olympische medaille (goud). Klasbak.

Guushovd 26 april 2015 om 14:16

Vos, wat een held. Toch zorgelijk dit artikel. Eerst meldt ze overbelast te zijn door disciplines te combineren en dat ze daar niet meer mee wegkomt. Vervolgens gaat ze vrolijk verder door zich op de mountainbike te richten. Klinkt dan niet echt verstandig.

Daarnaast zie ik haar persoonlijk liever op de weg.

Har77 26 april 2015 om 14:23

Ws is de keuze voor de mtb ingegeven door die blessure. Statische houding op de racefiets vs dynamische houding op de mtb. Daarnaast kortere wedstrijden. Hamstringklachten komen in 99% van de gevallen voort uit rugproblemen, dus vind de keuze verstandig.

Guushovd 26 april 2015 om 14:30

@Har – Als ze zou stoppen met fietsen op de weg heb je gelijk, maar dat zie ik niet gebeuren. Vos heeft de neiging teveel te willen, tot nu toe overigens met gigantisch succes, ben benieuwd of ze echt keuzes gaat maken.

zacht 26 april 2015 om 14:59

Nu nog wat medailles op de OS 2018.

schipperaar 26 april 2015 om 20:56

@har
Denk dat je gelijk hebt, hamstrings en/of kuit overbelasten komt veelal door spanning vanuit de rug, ging zelf naar “kwakzalver” Sickesz en was na 4 keer verlost.
Zelf gaf ze aan dat 3 a 4 x trainen id week volstond voor haar dus begrijp die overbelasting niet
helemaal.

billi 28 april 2015 om 09:43

Vos zal dit jaar minder op de weg te zien zijn, vanwege haar doelstelling het kwalificeren voor het mountainbiken

Headlines

Materiaalzone

Populair