Marianne Vos begint Tour of Scandinavia met sprintzege

dinsdag 9 augustus 2022 om 18:00
Marianne Vos begint Tour of Scandinavia met sprintzege

foto: Cor Vos

Marianne Vos is de Tour of Scandinavia uitstekend begonnen. In Helsingør sprintte de kopvrouw van Jumbo-Visma naar de zege in de eerste etappe. Daarmee nam ze de ultieme revanche voor haar veelbesproken diskwalificatie in de wegrit van de PostNord Vårgårda WestSweden. Vos werd vanzelfsprekend ook de eerste leider in het algemeen klassement.

De Tour of Scandinavia ging vandaag in Denemarken van start. De zesdaagse ronde die ook door Zweden en Noorwegen voert, begon met een 145,6 kilometer lange rit tussen Kopenhagen en het noordelijker gelegen Helsingør. Het was een rit met kansen voor sprinters. Verschillende rensters probeerden in de eerste helft van de wedstrijd weg te rijden, maar niemand kon een serieus gaatje pakken. Wel werd om de eerste sprint- en bergpunten gestreden.

Bij de eerste sprint ging Nina Kessler (BikeExchange-Jayco) Eline van Rooijen (AG-NXTG), Alison Jackson (Liv) en Femke Markus (Parkhotel Valkenburg) vooraf. Femke Gerritse (Parkhotel Valkenburg) kwam vervolgens als eerste boven op het eerste klimmetje van de dag, voor Jumbo-Visma-rensters Amber Kraak, Marianne Vos en Anouska Koster. De tweede tussensprint werd een prooi voor Jackson, die Markus, Kessler en Van Rooijen voorafging.

Net na halfkoers viel eerst Lieke Nooijen aan. De renster van Parkhotel Valkenburg pakte een klein gat, maar werd niet veel later ingelopen. Ook Deens kampioene Cecilie Uttrup Ludwig probeerde het. Het bleek het begin van een levendige tweede wedstrijdhelft, die werd beslist op twee lokale ronden van 14,8 kilometer. In de laatste bergsprint van de dag kwam Kraak als eerste voorbij en zo verzekerde de 28-jarige renster zich van de bergtrui.

foto: Cor Vos

De derde tussensprint bij het ingaan van de laatste lokale ronde was een prooi voor Jackson, die zo de trui van de tussensprints veiligstelde. Op de korte klim na de finishpassage viel Demi Vollering aan en ze kreeg Floortje Mackaij mee in haar wiel. Het zorgde voor de nodige actie bij de toprensters, maar uiteindelijk kwam alles samen en maakte het peloton zich op voor de sprint. Trek-Segafredo voerde de meute naar de finish, waar Vos over het beste eindschot beschikte.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Poeksel 9 augustus 2022 om 18:05

Nou maar hopen dat de UCI niets bedenkt om de zege af te pakken ;)

Mooi ook dat roeister Amber Kraak de bergtrui pakt!

0
Ronellenfitsch 9 augustus 2022 om 18:16

De uci zal het wel gevaarlijk vinden dat ze haar armen op de streep omhoog deed.

0
Verweggistan 9 augustus 2022 om 18:37

Leuk dat er opvolging is, precies het jaar nadat ik ermee gestopt ben. #rondevanScandinavië ;)

0
De Dikke Dromedaris van Diemen-Zuid 9 augustus 2022 om 19:56

Hebben ze ook etappes van je gekopieerd?

0
Pol 9 augustus 2022 om 18:47

Naar haar 2e plaats in de eerste etappe in de Giro werd hier door de de echte wielerkenners Vosje al afgeschreven. Het tijdperk Vos is nu overduidelijk over. Vervolgens won ze nog 4 etappes in de Giro en de Tour. Wat heb je toch veel wielerkenners op deze site.

0
Brabander 9 augustus 2022 om 19:14

Dat kwam natuurlijk wel omdat ze van ‘prutser’ Balsamo verloor hè ;)

0
Pietspeed 9 augustus 2022 om 22:15

Wie waren dan die echte wielerkenners. Ik ken ze niet.

0
De Dikke Dromedaris van Diemen-Zuid 9 augustus 2022 om 22:57

Ik was ook nieuwsgierig en kwam er na lang zoeken uiteindelijk maar eentje tegen in de comments.

https://www.wielerflits.nl/nieuws/vos-kijkt-vooruit-na-nipte-nederlaag-er-komen-ongetwijfeld-nieuwe-kansen/

0
Pol 10 augustus 2022 om 08:19

Dat was de grootste negatieveling van het Nederlandse dames wielrennen oblomov.

0
Lalsacien 10 augustus 2022 om 09:10

José Been en Marianne Vos de twee negatieve insteken van Oblomov…

0
Rondje 25 9 augustus 2022 om 18:48

Hopelijk is ze niet betrapt op drie seconden "losse handjes" fietsen. Ha, ha, ha.

Ik vraag me overigens af met die regel waarom het met etenszakjes aannemen, juichend over de streep komen wel mag. Regels toepassen is prima, en Marianne Vos heeft het super opgepakt, maar willekeur bij DQ is bij de UCI zeker van toepassing

0
Emergo 9 augustus 2022 om 19:34

10 nationaliteiten bij de eerste 10, ook niet alledaags.

0
Bimbo Visma 9 augustus 2022 om 22:13

Ik heb het idee dat Jastrab wel blij was met haar tweede plaats.
Wel knap om het zo op te pakken als Wiebes en Kool op weg zijn naar het EK

0
Pietspeed 9 augustus 2022 om 22:28

Sportieve revanche op zichzelf en mn de UCI. Vind overigens dat 'La Vos' wel haar b.llen had mogen tonen tegen de UCI ipv van verstandig mainstream politiek correct te zeggen dat regels regels zijn. Dat, terwijl zij zelf ook dondersgoed weet dat ze geen enkel voordeel heeft gehad uit de 3 sec verboden positie in relatie tot bijvoorbeeld de hoeveel renners er al dan niet terecht stayerend achter een auto netjes worden teruggebracht in koers. Over voordeel gesproken. Btw, voldoet een sprint wel aan de regels vwb de 3 contactpunten van stuur, zadel en pedalen in vergelijking tot de supertuck positie? Beide potentieel gevaarlijke situaties. Weet iemand dat?

0
ken dcq 10 augustus 2022 om 13:30

Supertuck en zo gaan niet over voordeel halen maar wel over dat ze gevaarlijk zijn omdat je fiets minder onder controle is. Het argument dat een pro weet wat hij doet is in wezen niet eens een goed argument, ze gaan genoeg tegen de vlakte dus zo stabiel zitten ze ook niet allemaal, en het is ook bedoeld om te voorkomen dat jongeren hun idolen gaan nadoen en met hun beperkte maar wel zelfoverschatte stuurvaardigheid wel zwaar verongelukken.

En de renners moeten gewoon niet teveel zeuren over die nieuwe regels, ik meen me te herinneren dat toen ze in voege gingen er veel protest was. Maar dat toen ook bleek dat amper een pro-renner de moeite had gedaan om de communicatie op te volgen over die zaken toen ze ermee bezig waren (UCI, rennersvakbond, …) . En ze dus alle kansen hadden om in dialoog te gaan, maar die niet hebben gebruikt.

On topic, goed van Marianne dat ze gewoon verder gaat met winnen :-)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone