Marengo boekt eerste profzege in Utah, Craddock nieuwe leider

woensdag 14 augustus 2019 om 08:04
Marengo boekt eerste profzege in Utah, Craddock nieuwe leider

foto: Cor Vos

Een bijzonder moment voor Umberto Marengo: de 27-jarige Italiaan heeft namelijk zijn eerste profzege te pakken. De eerstejaars prof van Neri Sottoli-Selle Italia-KTM bleek de beste in de eerste rit-in-lijn van de Tour of Utah. Marengo versloeg Lawson Craddock en Edwin Avila. De leiderstrui hangt nu om de schouders van Craddock.

De eerste echte etappe in de Tour of Utah speelde zich af in en rond North Logan City. In de 140 kilometer lange etappe kregen de renners direct een paar pittige klimmetjes voor de kiezen, waardoor de puncheurs een kans zagen om uit de greep te blijven van het peloton.

Vroege vlucht krijgt weinig ruimte 
De Canadese klimmer James Piccoli mocht in de leiderstrui rondfietsen, aangezien de coureur van Elevate-KHS Pro Cycling de snelste tijd wist te klokken in de proloog. Zijn continentale werkgever reed de hele dag achter vijf koplopers aan: Francesco Manuel Bongiornio, Ignacio Prado, Sam Boardman, Camden Vodicka en Travis Samuel.

Deze vijf vluchters kregen in bloedhete omstandigheden een maximale voorsprong van drie minuten, maar ze werden één voor één ingerekend door het peloton. De beslissing moest vallen in de laatste lokale ronde, maar vlak daarvoor reed leider Piccoli lek. De Canadees wist met hulp van zijn ploeggenoten wel weer aan te sluiten.

Piccoli moet terugkeren na lekke band
Piccoli had echter de benen niet meer om te reageren op een aanval van de nummer twee in het klassement: Lawson Craddock. De Amerikaan van EF Education First wist samen met Marengo, Sebastian Schönberger, Edwin Ávila, Griffin Easter en de jonge Portugees João Almeida een gaatje te slaan.

De achtervolgende groep – met daarin leider Piccolo – kwam te laat, waardoor de zes aanvallers mochten sprinten om de overwinning. Het was Neri Sottoli-Selle Italia-KTM dat zijn overtal perfect wist uit te spelen met Marengo en Schönberger, waardoor de Italiaan zijn eerste profzege wist te boeken.

Lawson Craddock is de nieuwe leider – foto: Cor Vos

Craddock grijpt de macht, tijdstraf Piccoli
Craddock moest genoegen nemen met de meest ondankbare ereplaats, maar de 27-jarige Texaan wist wel de leiderstrui over te nemen van Piccoli. Voor de Canadees waren de druiven extra zuur, aangezien hij na afloop nog eens twintig strafseconden aan zijn broek kreeg vanwege stayeren in de laatste tien kilometer.

Dit artikel delen:

7 Reacties

assen 14 augustus 2019 om 08:35

Goed gedaan Craddock!
Goede renner. Net als Dombrowski. Bij beiden heb ik altijd het gevoel dat er meer in zit.

0
Brabander 14 augustus 2019 om 10:05

Dombrowski vind ik ook een aparte. In de Giro liet-ie ineens weer wat van zijn kwaliteiten zien. Maar vaak is-ie ook volkomen onzichtbaar

0
HoofdIsVrij 14 augustus 2019 om 09:56

Na de straffe prestaties en vette weergave van EF in de offroad wedstrijden toch meer sympathie voor de ploeg gekregen.

0
lander luypaert 14 augustus 2019 om 11:04

die Almeida ook een sterk rennerke!

0
Thoin 14 augustus 2019 om 11:39

Ja inderdaad, lijkt mij nu al beter dan de broertjes Oliveira bij UAE.
Zal ook wel naar die ploeg verkassen wss in navolging van Phillipsen, de broertjes en Bjerg.

0
lander luypaert 14 augustus 2019 om 11:45

Ja, stel Costa verlengt nog met 1 jaar heeft hij er nog 3 Portugezen dat zal ook nog wel de keuze makkelijker maken denk ik. Verder staat UAE goed in contact met Hagens Berman en Team Colpack.

0
Thoin 14 augustus 2019 om 11:33

Hermans toch ook weer van de partij, zal ook weer top 5 rijden wss.

Misschien met het verlies van Lambrecht, geen slechte optie voor Lotto-Soudal.
Want daar moet nu toch iets bijkomen in het klimmende compartiment.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone