Marc Soler wint solo kletsnatte etappe in Romandië

vrijdag 30 april 2021 om 17:14
Marc Soler wint solo kletsnatte etappe in Romandië

foto: Cor Vos

Marc Soler heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. In Estavayer kwam de Spanjaard solo over de streep, nadat hij op tien kilometer van de finish uit de favorietengroep was weggereden. Ook nam hij het geel over van Rohan Dennis, die in de finale ten val kwam.

Met Rohan Dennis voor de derde dag op rij in de gele trui werd de etappe om kwart over een op gang gebracht. De rit begon met een grote omloop van 65 kilometer met daarin de beklimming van de Surpierre van derde categorie, waarna de finish viel na drie ronden van 34,5 kilometer rond Estavayer. Daarin waren de klimmetjes van Câbles en Les Granges de scherprechters. Van de top van de laatste klim was het nog negen kilometer naar de aankomst. Na opgaves van Erik Baska, Sam Bewley en Chris Hamilton gisteren, waren ook Romain Seigle en Patrick Bevin er niet meer bij. Het duo verscheen vandaag niet meer aan het vertrek.

Zeven vluchters trotseren kletsnat weer
Na dertig kilometer kwam de vlucht van de dag tot stand. In kletsnat weer sloegen zeven renners de handen ineen. De Belgen Sander Armée en Kobe Goossens kregen de Zwitsers Stefan Küng, Johan Jacobs, Stefan Bissegger en Mathias Reutimann en de Brit Charlie Quartermann met zich mee. In aanloop naar de drie plaatselijke ronden rond Estavayer groeide hun voorsprong tot vier minuten, maar eenmaal op de klimmetjes van Châbles en Les Granges slonk het verschil: INEOS Grenadiers, de ploeg van geletruidrager Rohan Dennis, had in het peloton de vlucht van de dag onder controle.

Op de tweede lokale lus kwam Armée bergop in de problemen, waarna hij de andere vluchters moest laten gaan. Ook Quartermann en Reutimann losten, terwijl Küng, Jacobs, Goossens en Bissegger nog maar een minuut over hadden. Toch wist het viertal zijn voorsprong na de tweede passage van Les Granges weer op te rekken naar meer dan tweeënhalve minuut. Vanaf dan was het nog een volle ronde van 34,5 kilometer over de twee klimmetjes naar de streep. Inmiddels kwamen ook Bahrain Victorious en BORA-hansgrohe, de ploegen van Sonny Colbrelli en Peter Sagan, zich op kop van het peloton roeren.

In aanloop naar de laatste beklimming van Châbles voerde het peloton het tempo op, waardoor het verschil met de kopgroep terugliep tot een halve minuut aan de voet. Küng wilde zich niet zomaar laten inlopen en versnelde toen de weg omhoog begon te lopen. Alleen de 25-jarige Goossens kon zich in het wiel van de Zwitserse kampioen vastbijten. In de afdaling ging Küng echter spectaculair onderuit toen hij over de witte belijning op de kletsnatte wegen weggleed. Zijn kampioenstrui was weliswaar gescheurd, maar gelukkig kon hij zijn weg vervolgen. Wel was hij de aansluiting met zijn medevluchter kwijt.

Rohan Dennis tegen de grond
Goossens begon vervolgens met een halve minuut voorsprong aan de laatste klim van de dag, Les Granges. Daar openden Michael Woods en Ion Izagirre de debatten in het peloton, waarna ook Sepp Kuss aanviel. De voorsprong van de Belgische koploper verdween daarmee als sneeuw voor de zon en met nog tien kilometer te gaan waren alle vluchters ingelopen. Uit het peloton was Rohan Dennis letterlijk weggevallen. De drager van de gele trui ging tegen de grond en liep daarbij een flinke schaafwond aan zijn bovenbeen op. Dinsdag had de Australiër nog de proloog achter zijn naam gezet.

foto: Cor Vos

Net nadat Goossens ingelopen was, reed Marc Soler weg uit het uitgedunde peloton. De Spaanse Movistar-renner stond na drie dagen 23e in het klassement, op 27 seconden van het geel, en kon een mooie slag slaan. Soler wist overeind te blijven tot aan de streep in Estavayer en de dagzege veilig binnen te brengen. 22 seconden later won Magnus Cort de sprint van de grote groep, vóór Sonny Colbrelli, Gorka Izagirre, Diego Ulissi en Ilan Van Wilder. Dankzij zijn etappezege neemt de Spanjaard van Movistar ook de gele leiderstrui over van Rohan Dennis, die in de tweede groep op achterstand over de streep kwam.

In verband met het verwachte weer is morgen de koninginnenrit in Romandië met twee uur vervroegd.

Dit artikel delen:

48 Reacties

Al Phila 30 april 2021 om 17:20

Kruijswijk weer niet te zien. Waarschijnlijk aan het opbouwen richting de TdF.

0
Marik 30 april 2021 om 17:23

Het schijnt dat Kruijswijk expres in de remmen kneep om zijn criticasters hier extra te ergeren.

0
Xevar 30 april 2021 om 17:24

De jaren beginnen duidelijk te tellen bij Kruijswijk. Ik had alleen niet verwacht dat hij zo snel zo veel minder zou worden bergop…
Gelost worden terwijl Cort, Sagan en Colbrelli nog mee zijn is wel heel treurig. En gezien de rest van zijn seizoen is het geen incident.

0
martini151 30 april 2021 om 17:28

Net als Lopez, Hirschi, Cavagna, etc. Allemaal over hun top heen. Misschien goed om eerst even af te wachten alvorens we conclusies trekken, we hebben veel beelden niet gezien

0
S. Morgenstern 30 april 2021 om 17:28

Ook einde carrière? Hij komt natuurlijk niet toevallig binnen in een groepje met Leemreize, die eigenlijk ook al gestopt is..

0
Joaquim Agostinho 30 april 2021 om 17:36

Hirschi zat er gewoon bij, niet alles geloven wat het illustere duo op E.S. beweert.

0
Cyclingfever 30 april 2021 om 17:25

Sagan 3de. Zijn sprint is misschien wel afgebot, maar de conditie is top voor de Giro. Ik zie hem zeker ereplaatsen verzamelen daar.

0
martini151 30 april 2021 om 17:25

Er moet toch zeker iets meer gebeurd zijn dan wij hebben gezien. Want er zij veel “grote” namen die niet in het eerste groepje zaten

0
martini151 30 april 2021 om 17:34

Lopez en Hirschi zijn toch wel grote namen die normaal gewoon meekunnen komen bergop. En dan Reichenbach nog, maar die daalt als een krant natuurlijk.

0
reusjen 30 april 2021 om 18:07

Hirschi in groep 1.

0
Glorious 30 april 2021 om 17:26

Kruiswijk echt overschat. Leuk meerijden of er helemaal niet bij.

0
Joaquim Agostinho 30 april 2021 om 17:49

Ik vermoed dat hij geen risico heeft genomen, geef hem eens ongelijk, voor hetzelfde geld ben je tijden uit de roulatie.

0
S. Morgenstern 30 april 2021 om 17:27

Ideale finale voor Soler dit, valt perfect in zijn specialisme. Je ziet daarvoor wat klimmers iets proberen, maar te weinig teweeg brengen en dan knalt Soler met zijn power overtuigd weg nadat het even stil viel.

Kelderman zat er constant heel goed bij en ook Arensman in tweede instantie aangesloten bij de eersten. Goede zaak voor het weekend. Kruijswijk er niet bij is jammer, maar nu ook weer niet zo heel gek in zo’n rit.

0
platteprijs 30 april 2021 om 19:08

Ik ben benieuwd waarom het niet gek is dat Kruijswijk niet in deze groep zit. Heeft hij lek gereden of is hij gevallen?

0
S. Morgenstern 30 april 2021 om 19:25

Regenachtige dag met korte klimmetjes en een lastige afdeling vlak voor de laatste klim. Ik vind het in zo’n geval niet zo gek dat een Kruijswijk zonder topvorm dan zo’n eerste groep moet missen, ook zonder valpartij of een lekke band.

0
Beer 30 april 2021 om 20:50

Klinkt als een zwakke prestatie goed praten.

0
FritsvanHoefelen 30 april 2021 om 17:31

De DSM-beloften laten zich voorlopig goed zien. Nu ook 1 en 2 in jongerenklassement.

Benieuwd naar morgen

0
Westfalen 30 april 2021 om 17:35

Morgen wordt wel een belangrijke dag voor die 2. Als ze dan ook kunnen bevestigen is een mooie uitslag in het klassement binnen handbereik. Geeft hoop voor de toekomst wat klassementsrenners betreft.

0
Dikke vrouw 30 april 2021 om 17:42

Hirschi nog beste jongere hoor

0
Joaquim Agostinho 30 april 2021 om 17:43

2 en 3 Frits… Hirschi wellicht van fiets gewisseld?

0
FritsvanHoefelen 30 april 2021 om 18:12

Ah, Hirschi werd niet in de groep opgenomen. Zal dus andere fiets geweest zijn

0
bartp25 30 april 2021 om 17:32

Kuss die wel probeerde maar meer bezig was met achterom kijken, ik vind hem wel opvallend oplettend deze ronde en verwacht zeker iets van hem morgen. Hij zal toch een buffer moeten opbouwen tegen heel wat andere renners maar een mooie klassering zit er zeker in. Kruijswijk ja, ben benieuwd wat er gebeurd is, was het niet beter kunnen of niet beter willen/durven

0
harryjohan71 30 april 2021 om 17:37

Kuss is volgens mij ook geen held in het dalen. Het is al goed dat hij erbij zit. Ik verwacht echt niet dat hij in deze etappe gaat winnen door een solo. Kuss staat er prima voor met de Koninginnerit nog te gaan.

0
Kelder is de Man 30 april 2021 om 17:34

Mooi dat Soler ‘m binnenharkt. Hopelijk het hele rondje. T’is hem gegund. Dat uit laten zakken in de Vuelta 2019 zit nog steeds in m’n hoofd.

0
Dikke vrouw 30 april 2021 om 17:34

Mooi gesoleerd

0
Murcia 30 april 2021 om 17:39

Knap gedaan door Soler, die op het juiste moment vol overtuiging weg springt en de dubbelslag pakt. Door de regen een tricky finale wat de valpartijen van Küng en Dennis bewijzen. Verder een wat halfhartige aanval van Sepp die met ook het AK in het achterhoofd volgens mij beter wat energie had kunnen sparen voor morgen.
G. is nog steeds de absolute dirigent bij INEOS maar de ploeg moest vandaag al vroeg Porte inzetten door de val van Dennis. Gijs laat zien dat het vertrouwen in hem bij TJV volkomen gerechtvaardigd is. Binnenkomen in de tweede groep is gewoon goed en Steven was niet goed maar afdalingen zijn al niet zijn ding en in dit weer al helemaal niet. Toch met het oog op de Tour kan hij niet super tevreden zijn lijkt me.

Morgen maar afwachten of de etappe wordt ingekort of erger gezien de voorspellingen.

0
Veloburto 30 april 2021 om 17:42

MAL ook veel verloren!

0
Dikke vrouw 30 april 2021 om 17:44

Morgen jan zomaar afgelast worden ziet er niet best uit

0
Gerrie Kneetbom 30 april 2021 om 17:46

Kelderman morgen zeker naar een top3 plek in klassement.

0
vincenzo 30 april 2021 om 21:34

Dat zou voor hem een goede zaak zijn.

0
Kelder is de Man 30 april 2021 om 17:49

Eerst de naam fatsoenlijk leren schrijven..

0
Jean Dumas 30 april 2021 om 17:54

Arensman kan nog een of twee plekjes stijgen, maar is wel knoeperd van een slotklim.

0
debarreman 30 april 2021 om 17:56

En zo beland je opeens in het Kruijswijk bashing topic. Rare jongens dit soort “wielerliefhebbers”. Grote bek en negatieve bijdragen, niet van de koers kunnen genieten en vooral je ‘five seconde of fame’ even pakken. Toppers!

0
Kelder is de Man 30 april 2021 om 18:05

Plus veel debarreman.

0
Marik 30 april 2021 om 18:10

Een met sarcasme doordrenkte reactie. Ik kan het wel waarderen.

0
Derierre de la course 30 april 2021 om 18:25

Wat mij betreft reactie van de week.

0
xistnc 30 april 2021 om 18:30

Het ‘grappige’ is ook dat dergelijke diarree stelselmatig wordt geloosd voordat het verhaal uit de koers bekend is. Dat moet natuurlijk ook wel, want zodra dat verhaal bekend is bestaat de kans dat alles achterhaald is. En dan ben je het toch maar mooi ff kwijt.

0
Kelder is de Man 30 april 2021 om 19:03

Kruijswijk heeft het wielervermaak absoluut gekleurd de afgelopen 10 jaar. Hem afmaken op een resultaat in een voorbereidende rit, dan heb je het niet helemaal gevolgd. Sowieso.. als telt niet, maar zonder die sneeuwmuur was hij de eerste NL Giro winnaar geweest.. en op het podium in de Tour. Ga fietsen.

0
fietsvriend 30 april 2021 om 19:27

Respectloos gezever van een paar trollen. Kansloze stakkers.

Kruijswijk . Die Giro die hij zo onfortuinlijk verloor (3’50 voorsprong of zoiets, krankzinnig dat ie toch nog verloor). Jaar daarop alle ogen op hem, pakt Dumoulin de eerste NL Girozege en toen kwam alsnog de beloning, 3de in de Tour. Is een sportboek an sich. Kijk uit naar zijn biografie.

En maar zeveren die trollen.

0
ervee 30 april 2021 om 19:35

@ debarreman: +1

0
ervee 30 april 2021 om 19:36

Niet veel gewonnen, maar veel vergeten weleens dat Kruijswijk de enige Nederlander is die in alle 3 de grote rondes top 5 is geeindigd (top 4 zelfs volgens mij)

0
thorsen 30 april 2021 om 19:52

Kruijswijk is altijd een ‘pieker’ geweest. Zijn uitslagen voordat hij de Giro bijna won: 23e in Ruta del Sol, 38e in Paris-Nice, 39e in Volta a Catalunya, 5e in Tour de Yorkshire. Enkel de laatste etappe van Yorkshire (en daarmee ook het klassement) reed hij top10.

Dit jaar werd hij 29e in Paris-Nice en 22e in Volta a Catalunya. Beide beter dan in 2016 ;)

0
fietsvriend 30 april 2021 om 19:55

@Ervee +1, ik bedoel maar

0
Beer 30 april 2021 om 19:59

De Jurgen VDB van Nederland. Ik heb het wel voor hem.

0
Jean Dumas 30 april 2021 om 17:57

Hij heeft moeilijke jaren achter de rug, is alsnog doorgebroken in de Giro met uiteindelijk vette pech, heeft toen teruggevochten met een podiumplaats in de Tour en wordt nu ingehaald door de jeugd.

0
reusjen 30 april 2021 om 18:09

Ik zou tekenen voor 2 profzeges.

0
Wildebert 30 april 2021 om 18:11

Vroeg me in het volg topic af of de vlam nog in de pan zou slaan. Dat is toch wel gebeurd. Kopgroep toch nog gepakt, Küng en Dennis tegen de grond, Soler mooie solo, Wilco recht gebleven en Kuss nog in positie. Maar Thomas met verreweg beste papieren. En dat is wat telt in der Schweiz.

0
Koers 30 april 2021 om 19:14

Volgens mij is het al jaren verplicht om zichtbare regenjasjes te dragen (dus met logo), maar ploegen hielden zich daar zelden aan. Vandaag zag ik echter allemaal verschillende regenjasjes, wat is veranderd?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone