Marc Sergeant deelt steek onder water uit aan John Lelangue

vrijdag 30 september 2022 om 09:25
Marc Sergeant deelt steek onder water uit aan John Lelangue

foto: Cor Vos

Marc Sergeant heeft op Twitter uitgehaald naar John Lelangue, manager van Lotto Soudal. Hij noemt daarbij de naam van Lelangue niet, maar alles wijst erop dat het bericht aan hem gericht is. De tweet is een reactie op het nieuws over het vertrek van Lelangue als manager van de Belgische formatie, dat gisteren bekend werd gemaakt.

Hij verwijt Lelangue onder meer de teleurstellende prestaties van de ploeg. “Stel je voor, je krijgt een mooi schip, het was al decennia lang goed onderhouden en toch begin je er een gat in te maken”, aldus Sergeant.

Ook neemt de oud-renner het Lelangue kwalijk dat hij vertrekt terwijl de ploeg in zwaar weer verkeert. “Terwijl het schip aan het zinken is, zorg je eerst voor een nieuwe boot en verlaat dan snel het zinkende schip”, besluit hij.

Sergeant was tot vorig jaar negentien jaar werkzaam bij Lotto Soudal en zijn voorgangers. In 2019 werd hij als manager vervangen door Lelangue. Na drie jaar komt er dus ook een einde aan zijn leiderschap. Axel Merckx, die momenteel manager is bij Hagens Berman Axeon, wordt genoemd als mogelijke opvolger.

Op sportief vlak loopt dit seizoen stroef voor Lotto Soudal. Ondanks de inhaalslag die de ploeg leek te maken met de overwinningen van Arnaud De Lie lijkt het team af te stevenen op degradatie uit de WorldTour.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Wheely 30 september 2022 om 10:07

Wielerflits vraagt zich af, met wie zou u liever uit eten gaan?

○ Marc Sergeant

○ John Lelangue

12
thorsen 30 september 2022 om 10:10

Hoeveel zou u voor dat etentje betalen?
1 miljoen?
2 miljoen?
onbetaalbaar?

5
Limal 30 september 2022 om 12:59

Ik ga voor “iemand anders”. Yana Seel lijkt mij namelijk een veel aangenamere gesprekspartner ;-)

2
Brabander 30 september 2022 om 11:55

Haha. Prachtig dit :)

Vanaf nu gewoon graag bij elk artikel een poll

1
zietemgaan 30 september 2022 om 09:40

Zijn reactie is terecht: Sergeant was behoudend maar hij verzorgde het schip wel.

5
Cochise 30 september 2022 om 09:48

Maar hij blaast nu wel koud en warm tegelijk. Toen De Geyter een frisse wind wilde laten waaien met oa De Weert werd die laatste wel flink tegengewerkt door “de oude garde” (Frison en Sergeant) die zich gesteund voelden door een aantal renners die het ook nog vooral op hun eigen manier wilden doen. Ook al waren er toen vooral verliezers in dat “conflict” was het toch vooral De Weert die uiteindelijk het gelag moest betalen voor Lelangue (die intussen De Geyter was komen vervangen).

2
Murcia 30 september 2022 om 11:24

Eens, al hielp de De Weert zichzelf vooral om zeep met zijn verhouding tot de alcohol. Boekhouder Marc hield het schip dan wel drijvende maar verzuimde om te moderniseren. De trainingsmethoden waren nog uit de tijd van de Post-ploeg en met name jonge renners klaagden steen en been.

1
Albeijing Feeniks 30 september 2022 om 10:15

En terecht. Lotto zou altijd World Tour moeten zijn. Het is een echte traditieploeg en gaat al langer mee dan bepaalde olieteams en chemieteams, die maar geld pompen maar weinig voeling hebben met het wieltennen.

4
ken dcq 30 september 2022 om 14:12

Inderdaad, zo’n ploegen hebben misschien niet de grotere geldschieters maar zijn wel een stabiel gegeven in wielerland. Als de miljardairs achter bijvoorbeeld Jumbo, Ineos of Uea hun speeltje beu zijn is het ook ineens kraan dicht en gedaan met de ploeg.

0
Pedalo 30 september 2022 om 10:12

Het is wel makkelijk om nu kritiek te geven maar de ouderwetse aanpak van Sergeant en Frison werkte ook niet meer. Maar dat die Lelanque er een potje van maakt is ook duidelijk!

3
Panamaman29 30 september 2022 om 10:28

Ik denk dat de ouderwetse aanpak op zn minst “minder slecht” was geweest gedurende de afgelopen 3 jaar. De ploeg is een beetje haar cultuur/identiteit kwijtgeraakt, en daarmee denk ik ook haar teamspirit. Aan de andere kant zou de ontwikkeling van bijvoorbeeld De Lie misschien minder geweest zijn met de ouderwetse aanpak, al zullen we dat nooit weten. Dus misschien is dit hele gedoe wel goed geweest om met een schone lei te beginnen. Een tussenweg was dnek ik, naast het niet contracteren van o.a. gilbert en degenkolb, het beste geweest, maar frison en sergeant hebben dat zelf een beetje getorpedeerd.

0
Cornelius 30 september 2022 om 10:30

Hoe ging dat ook weer met de pot en de ketel? :(

0
Mooie Sjors 30 september 2022 om 12:10

Contracteren van Gilbert en Degenkolb vond ik niet per sé verkeerd, alleen waren de contracten te zwaar en te lang.

0
Mooie Sjors 30 september 2022 om 09:54

Kan mij de frustratie van Marc wel inbeelden. Aan de kant geschoven door een mooiprater als Lelangue, die vervolgens doet wat hij altijd doet. De boel de dieperik in trekken.

Al is dino Sergeant wellicht ook voorbijgestreefd in het hedendaagse wielrennen.

2
Seppie 30 september 2022 om 10:30

Belgisch wielrennen is vaak net als GTST, een echte soap en WF wordt steeds meer een Telegraaf/Prive!

2
AWestie 30 september 2022 om 11:28

Inderdaad, je ziet het heel goed terug in het veldrijden (bij het wegwielrennen is het iets subtieler): De Belgische wielerpers houdt zichzelf ieder jaar lekker bezig met reactie op reactie op reactie op reactie rondom nieuws wat soms ook gewoon non-nieuws is.

Dat een CEO stopt na een degradatie lijkt me trouwens best logisch: topmannen gaan vaak zat weg om verantwoordelijkheid te dragen voor matig beleid. Sergeant heeft vast prima op de winkel gepast, maar we weten nooit of hij nou het team echt had laten floreren de afgelopen paar jaar.

0
Marlin 30 september 2022 om 12:12

De drie heren verantwoordelijk voor de neergang van Lotto zijn CEO Lelangue en (ex)ploegleiders Sergeant en Frison. Alle drie totaal onbekwaam. Toen het al lang fout liep, bleven ze op dezelfde manier tewerkgaan. Miljoenen euro werden over de balk gegooid. Renners waren duidelijk niet gemotiveerd en werden niet voor hun verantwoordelijkheid geplaatst. Jonge talentvolle renners zakten al snel helemaal terug. Dat ze elkaar nu de zwarte piet willen doorschuiven, was natuurlijk voorspelbaar.

1
Romāns Vainšteins 30 september 2022 om 10:32

oeoeoeoeoeoeoeo bit-chy!

0
Joachim 30 september 2022 om 11:36

Mooi dat de immer minzame Sergeant zich ook eens fors durft uit te spreken.

0
Gelei 30 september 2022 om 12:02

Vooraleer iemand als hij dit doet, moet het echt wel diep zitten.

Als je het brokkenparcours van Lelangue ziet, ga je haast denken dat het moedwillig was. Volgens HLN 1miljoen per jaar voor Gilbert en 500k voor Degenkolb. Hoe kom je erbij??

0
ken dcq 30 september 2022 om 15:09

@Gelei, als je in acht neemt dat Gilbert in 2019 nog best een mooi seizoen had gedraaid is het niet zo vreemd dat je hem binnenhaalt voor de eendagwedstrijden en etappewinsten hé. Roubaix, twee ritten in de Vuelta, nog wat andere kleinere wedstrijden en een boel ereplaatsen. over Degenkolb heb je gelijk…

0
Gelei 30 september 2022 om 16:32

@ken,

Net daarom: een 36-jarige die na een paar jaar aanmodderen bij bmc onverhoopt nog een hoogtepunt kent bij QS; dan is de kans meer dan reëel dat hij dat niet nog eens gaat herhalen bij een ploeg die al jaren geen klassieker meer gewonnen heeft en qua omkadering achterop is.

0
Shinzawai 30 september 2022 om 11:37

Lotto was een schip dat met moeite drijvende gehouden werd op een ouderwetse manier. Lelangue heeft dat schip laten zinken en nu mag Merckx het schip weer zeewaardig maken en moderniseren.

0
Brabander 30 september 2022 om 11:59

Het lijkt wel zeilen zo met al die maritieme termen ;)

0
jooprioolpijp 30 september 2022 om 15:12

Als iemand een gat in mijn schip hakt, zou ik niet direct die persoon vragen de boel weer vaarklaar te maken. Sergeant, met z’n verwijt van de kapitein die het schip verlaat, kennelijk wel. Zegt genoeg.
off topic – Heb ik toch weer gereageerd op een die-zegt-dit-en-die-zegt-dat-artikel. Dom dom dom.

0
de adelaar 30 september 2022 om 18:24

Hij zou beter zijn mond houden, het ontslag van Lelangue is al duidelijk dat Lotte de verkeerde heeft genomen , zelf is Sergeant ook debet aan het oude wielrennen en niet ruimte geven aan vernieuwing binnen Lotto in zijn jaren. Maar kennelijk wil hij even zijn ei kwijt

0
Ronny0114 30 september 2022 om 12:09

Je mag niet vergeten , dat dit apentheather gesponsord is met overheidsgeld . Onverantwoord.

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone