‘Axel Merckx op pole position als nieuwe teammanager Lotto Soudal’
foto: Cor Vos
donderdag 29 september 2022 om 16:06

‘Axel Merckx op pole position als nieuwe teammanager Lotto Soudal’

Lotto Soudal stuurde donderdag John Lelangue de laan uit. Het aflopende contract van de teammanager werd niet verlengd. Yana Seel – die afgelopen jaar overkwam van Astana-Premier Tech – doet een stap omhoog, maar de Belgische ploeg is wel op zoek naar iemand naast haar met sportieve ervaring. Volgens onze bronnen moet dat Axel Merckx zijn.

De 50-jarige Belg stichtte in 2009 zijn eigen ploeg, die nu bekendstaat als Hagens Berman Axeon. Deze talentenfabriek richt zich puur op beloften en via de Amerikaanse formatie stroomden onder meer João Almeida, George Bennett, Michel Bjerg, Joe Dombrowski, Tao Geoghegan Hart, Ruben Guerreiro, Jasper Philipsen, Taylor Phinney, Neilson Powless, Jhonatan Narváez en Jasper Stuyven door naar de profs. Merckx is de zoon van de beste wielrenner aller tijden, Eddy Merckx.

De teammanager woonde jarenlang in het Canadese Kelowna, maar zou volgens HLN recent terug verhuisd zijn naar België. Nu ziet Lotto Dstny – zoals de ploeg vanaf volgend jaar heet – in hem de ideale opvolger van Lelangue. De Belgische ploeg zette de voorbije jaren fors in op eigen jeugd, zoals het nieuwe wonderkind Arnaud De Lie, maar ook jonge talenten als Florian Vermeersch en Brent Van Moer. Komend jaar komen Lennert Van Eetvelt en Liam Slock ook over van Lotto Soudal U23.

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
29 september 2022 16:17
Klinkt op papier als een goede zet van Lotto.
29 september 2022 17:42
Hopelijk gaat dat niet ten koste van HBA. Die zijn al enkele jaren zeer belangrijk, zowel als stabiele factor in het Amerikaanse wielrennen als de talentontwikkeling voor de WT
29 september 2022 17:05
Lijkt me een uitstekende keuze voor beide partijen.

Oh, en Knaven - waarvan ik al overtuigd was dat hij naar QS zou gaan - heeft nog samengereden met Merckx Jr. Interessant om volgen waar iedereen na deze stoelendans eindigt...
29 september 2022 17:32
Voor een team dat de focus wil en gezien de budgetsituatie ook moet leggen op het verder ontwikkelen van eigen talent is de keuze voor Axel een logische. Daarin heeft hij zijn sporen verdiend. In het Belgische geweld van 4 WT ploegen zal de ploeg haar eigen gezicht moeten tonen en dat lijkt mij het best te slagen met de focus op Vlaams en Waals talent voor de sprints en klassiekers en etappekapers.
29 september 2022 16:50
Hoe voorspelbaar…
29 september 2022 17:31
Als Merckx ook maar voor een deeltje verantwoordelijk was voor het succes van Hagens, dan is dit natuurlijk een belangrijke aanwinst voor Lotto.

Jumbo en recenter Intermarché hebben bewezen dat investeren in een goed kader vaak duurzamere resultaten oplevert dan dure renners of talenten zomaar een contract geven. Als Merckx met renners als De Lie en Van Eetvelt kan tonen dat hij talenten ook op hoogste niveau kan begeleiden, kan dit over enkele jaren misschien een aanzuigeffect creëren, zeker als de banden met Hagens behouden blijven.

Reacties zijn gesloten.