Marc Lamberts, coach Wout van Aert, wil lange rustpauze: “Desnoods bouwen we van nul weer op”

Marc Lamberts, coach Wout van Aert, wil lange rustpauze: “Desnoods bouwen we van nul weer op”

DILEMMA: WEL OF GEEN WK CX VOOR VAN AERT?

woensdag 6 oktober 2021 om 10:37

Na een slopend seizoen is Wout van Aert toe aan een break. En dat mag een lange zijn, als het van coach Marc Lamberts afhangt. “Liever een week langer dan een week minder. Het kan me niet schelen hoe het nadien met zijn vorm en gewicht zal zijn gesteld.” Hoe zijn veldritseizoen eruit zal zien, weten we nog niet. Vooral deelname aan het WK in de VS staat ter discussie.

Op vakantie gaan, genieten van vrouw en zoon, lekker niks doen. Dat wordt de komende weken het menu voor Wout van Aert. “Af en toe trek ik wel eens de loopschoenen aan”, gaf hij in De Tribune mee. “Maar de fiets laat ik langs de kant. Ik ben toe aan rust. Het is lang geleden. Het veldrijden hervat ik ergens in december. Maar een concreet programma heb ik nog niet.”

Van Aerts coach Marc Lamberts bevestigt vandaag in Het Laatste Nieuws. “Wout gaat drie, vier weken niets doen. Waardoor hij alles, zo niet veel van zijn huidige conditie gaat verliezen. Dat mag. Het kan me niet schelen hoe het nadien met zijn vormpeil en gewicht zal zijn gesteld. Desnoods bouwen we van nul weer op.”

Eind november, begin december
Binnen drie, vier weken pas zal Van Aert ook een keer met Mathieu Heijboer en Merijn Zeeman om de tafel zitten om zijn winterprogramma uit te tekenen. Verwacht wordt dat Van Aert de competitie eind november hervat in de X2O Trofee-manche van Kortrijk (waar zijn persoonlijke sponsor CAPS ook partner is). Komt dat te vroeg, dan wordt het 4-5 december met het weekend Boom-Antwerpen.

Vorig jaar hervatte Van Aert ook a in de Kortrijk Urban Cross – foto: Cor Vos © 2020

Wat Van Aert ons deze zomer al vertelde, geeft nu ook Lamberts aan. Grote vraag voor de kopman van Team Belgium: zal hij mee afreizen naar het WK in het Amerikaanse Fayetteville, exact één maand voor de start van het klassieke wegseizoen (Omloop Het Nieuwsblad op 29 februari). “We zijn er nog niet uit”, aldus Lamberts. “Trainingsgericht zou je kunnen zeggen: niet doen. Maar er spelen nog andere, sportieve belangen.”

“We moeten het plaatje eens goed bekijken bij Jumbo-Visma, zien wat mogelijk is en tot een aanvaardbaar compromis komen. Áls hij het doet, zou ik sowieso geen overdaad aan competitie inplannen in de aanloop. Niet meer, zoals de vorige jaren, van cross naar cross naar cross trekken, het WK rijden, snel wat rusten om dan rap, rap voldoende basis te kweken voor het wegseizoen. Dat lijkt me niet opportuun.”

Dit artikel delen:

44 Reacties

platteprijs 6 oktober 2021 om 10:45

Slimme keuze. Hopelijk trekt Van der Poel eenzelfde plan.

Barry Batsbak 6 oktober 2021 om 10:52

Van der Poel doet hoofdzakelijk wat hij leuk vindt. Als dat spelen in de modder is rijdt hij binnenkort gewoon weer in het veld. Alpecin Fenix is ook een ploeg die de cross ook een warmer hart toedraagt dan TJV. Ploegen als TJV, Ineos en DQS zien het volgens mij ook een beetje knarsetandend aan als hun renners ook de bagger in willen.

blix 6 oktober 2021 om 10:53

Hmmm, Van der Poel is in het veld óók on a mission: de 7 wereldtitels van Eric De Vlaeminck evenaren (of verbeteren). Dan laat je Fayetteville niet liggen, lijkt me.

mackie 6 oktober 2021 om 11:01

Verwacht vd Poel inderdaad ook gewoon weer in het Veld. En ook op het WK in USA. VDP heeft alleen maar grote 1-daagse wedstrijden als doel en het openingsweekend valt daar niet eens onder. En MvdP hoeft voor de tour ook niet perse nog een hoogte stage te doen om in de bergen echt goed te zijn. Kan in het seizoen wat meer pauzes inlassen.

zag net op Twitter een leuk statistiekje over aantal koersdagen vanaf 01-08-2020
MvdP 78 races (weg, MTB & CX)
Wout 98 races weg CX

Rolic bv heeft ook 98 races vanaf 01-08.

dus zoveel rijdt MvdP niet. en de helft van de races zijn ook nog eens inspanningen van 1 tot 1.5 uur

rahimns 6 oktober 2021 om 11:05

@Barry dat vind ik wat overdreven, natuurlijk heeft Alpecin meer met de Cross daar ligt hun basis maar TJV heeft ook door de jaren heen een goede cross geschiedenis gehad met een aantal van de allergrootste namen onder hun hoede. Ze wisten wat ze binnenhaalde met Wout en ook dat hij de cross nooit volledig achter zich zou laten. Dus hebben ze dat ook volledig omarmt.

Mwielerfan 6 oktober 2021 om 12:47

Je bedoelt rabo, de ploeg die volledig op de schop ging?

Barry Batsbak 6 oktober 2021 om 12:47

@Rahimns, zó stevig omarmt dat ze uitsluitend met fietsleveranciers in zee gaan die geen volwaardige wedstrijdgerichte cross-fiets in het programma hebben? Ik ben nog even niet overtuigd. Laat overigens onverlet dat áls je van eindwinst in klein rondewerk en winst in eendagsraces je doel wilt maken, Wout er niet slecht aan doet om het cross-seizoen te laten voor wat het is.

rahimns 6 oktober 2021 om 14:15

@Barry als het nieuws een beetje had gevolgd dan had je geweten dat Cervelo aan het begin van dit jaar al had aangekondigd een crossfiets te gaan ontwikkelen, dus zo serieus nemen ze het

Merlinappa 6 oktober 2021 om 14:30

Nou poeh he, de aankondiging dat ze het gaat ontwikkelen. Zou Wout daarop kunnen crossen denk je, op die aankondiging?

bswinkelss 6 oktober 2021 om 10:59

Hopelijk gaat hij niet naar het WK, dat heeft echt een negatieve invloed op zn klassieke voorjaar. Is er trouwens al bekend op welke fiets wout het veldritseizoen gaat rijden?

Aart van Woud 6 oktober 2021 om 11:01

En de REV fans maar afgeven op Wout..

josi 6 oktober 2021 om 11:04

Het zou me niet verbazen als Van Aert het WK laat schieten. Een topvoorjaar met winst in Vlaanderen en/of PR zal toch het hoofddoel zijn. Heel veel te winnen heeft hij niet in de VS.

Alfons Haavers 6 oktober 2021 om 11:13

Heel veel meer is er ook niet meer te behalen eigenlijk in de cross tout court, tenzij een goeie voorbereiding op het wegseizoen.

Of hij nu nog een 4e of 5e keer wereldkampioen wordt in het veld, maakt niet zo veel uit.

Wout moet al genoeg keuzes maken op de weg en bepaalde wedstrijden laten schieten waar misschien ook wel wat te rapen valt, dat het veldrijden wellicht eerder geslachtofferd zal worden. Hij kan zichzelf ook perfect voorbereiden met behulp van hoogtestages, iets wat (zowel fysiek als mentaal) niet voor iedereen is weggelegd.

Ik zou zeggen: gebruik de cross in je voordeel als voorbereiding maar probeer vooral aan je palmares te timmeren als wegcoureur, want dat zal toch vooral zijn waarmee de mensen je onthouden.

Wout zijn hart ligt daarnaast ook meer op de weg dan dat van Mathieu lijkt het, alhoewel ik dat bij vdP ook nog wel wat zie veranderen gezien de glorie en de aandacht van het grote publiek vooral bij de grote wegwedstrijden te rapen valt. Zo leek hij dit jaar bv. enorm gecharmeerd van de Tour en zal hij er volgend jaar zeker willen terugkeren.

Mwielerfan 6 oktober 2021 om 12:48

Ik denk dat sven nijs populairder is dan Greg van avermaet hoor

Natte spons 6 oktober 2021 om 14:25

@Wielerfan: In Vlaanderen waarschijnlijk wel, maar met zijn gouden medaille heeft Greg wereldwijd wel wat meer aanzien. Boonen staat dan weer duidelijk boven Nijs.
Daarnaast heeft populariteit ook met persoonlijkheid te maken.

DeGroteMolen 6 oktober 2021 om 11:08

Ik hoop niet dat TJV een soort Sky 2.0 gaat worden en alles vanuit hoogtestages / grote rondes gaat benaderen voor WvA. Een grote ronde gaat hij nooit winnen zonder heel veel andere wedstrijden / overwinningen in te leveren. Laat ook ruimte voor plezier. WvA vindt crossen vlgs mij erg leuk om te doen en het WK meepakken is zeker een vette prijs.

bartp25 6 oktober 2021 om 11:17

Ze gaan hem zeker niet verbieden om te crossen, maar ik denk dat ook WvA begrijpt dat een WK aan de andere kant van de wereld misschien niet de beste optie is om zijn wegseizoen in te gaan.

Derierre de la course 6 oktober 2021 om 14:52

Nee zeker gezien het tijdverschil en de tijd dat je weg bent bij je familie. Een WK in west-europa kan je zowat vanuit huis doen.

bloemist 6 oktober 2021 om 11:13

Mathieu heeft door omstandigheden vanaf 3 juli slechts zes wedstrijden gereden, Wout reed er in diezelfde periode 26,

xistnc 6 oktober 2021 om 11:20

De toon van Lamberts verbaast mij een beetje, maar dat kan ook liggen aan hoe het opgeschreven is. Het komt op mij over alsof Van Aert de afgelopen jaren het crossprogramma móest rijden dat hij reed. Maar dat was toch gewoon 100% eigen keuze?

Romāns Vainšteins 6 oktober 2021 om 11:21

Vergeet niet dat van Aert een jonge vader is hè, in combinatie met ongezond veel aandacht en geouwehoer van patriotten in je nek doet dat wel wat met je.

dit is mijn voorwiel 6 oktober 2021 om 11:35

Och ja, hij is ook gewoon nog mens. Met alle gedoe die daarbij hoort. Je zou het bijna vergeten. Goed punt RV

hanjovdberg 6 oktober 2021 om 11:21

Ik vind overigens de stelling dat je in 3-4 weken al je conditie kwijtraakt en van 0 af moet beginnen wel wat overdreven … De basis van deze gasten is zo goed en van hoog niveau dat een week of 3 vakantie echt niet ineens een terugval tot 0 betekent.

Sterker nog het kan af en toe juist heel goed zijn voor lichaam en geest om even helemaal niets te doen. Daar kom je sterker en frisser uit.

xistnc 6 oktober 2021 om 11:27

‘bij wijze van spreken’

Turtlehead 6 oktober 2021 om 13:36

Inderdaad, overdrachtelijk bedoeld. Anders zou het ook vreemd zijn om drie weken na dat ‘nul’ alweer te koersen…

Allemaal praatjes voor de Vaak. WvA verdient een miljoen euro of meer met die winter hobby en hij moet daarvoor opdraven.
Vandaar ook evt. tóch naar de VS, voor de centjes en de privé-sponsoren.

Als ik hem was… (zou ik ook de centjes pakken?), zou ik hopelijk kiezen voor minimaal winterprogramma en maximaal voorjaar.

Man met de hamer 6 oktober 2021 om 13:44

Het nul van Van Aert is mijn honderd.

assen 6 oktober 2021 om 11:33

Kan me goed voorstellen dat WvA even totale rust wil. Wat een druk afgelopen week met het WK en PR, en vooral, wat een gezeik!

Als ik WvA en TJV was zou ik alleen veldrijden voor de lol en voor de opbouw naar het wegseizoen, dus geen klassementen (teveel verplichtingen). Jezelf ook niets opleggen of hoge verwachtingen hebben. Laat MvdP en de veldritbelgen maar begaan.

FondriestTF3 6 oktober 2021 om 12:18

Ik denk zomaar dat de hoge verwachtingen van Wout zelf komen. De ploeg heeft een ambitieuze renner. Ze willen alleen in december horen wat hij als doelen ziet en dan passen ze dat in.

Qua cross, hij kan niet eventjes het WK winnen zonder serieuze crossvoorbereiding. Dus dan is het inderdaad het afwegen waard of die voorbereiding + de trip naar de VS samen niet een te grote wissel trekt op z’n doelen in het voorjaar.

Daar komen ze vast uit en met alleen wat crossjes doen voor de lol is ook niets mis.

Mwielerfan 6 oktober 2021 om 12:51

Ik hoor juist in een podcast een deskundige zeggen dat helemaal niks doen een lange periode helemaal niet goed voor je is. Kan je beter een langere periode paar keer per week in plaats van alles of niets.

Yeez 6 oktober 2021 om 12:55

Ze zullen bij jv toch ook wel deskundigen hebben ;)

Wheely 6 oktober 2021 om 13:11

Op pad met de fam is gelukkig ook niet hemaal niks doen. Lekker af en toe het woud in met de poten in de aarde zal hem goed doen.

Natte spons 6 oktober 2021 om 14:28

Hij houdt zijn conditie op pijl met hardlopen geeft hij zelf aan.

Panache 6 oktober 2021 om 14:53

Helemaal niets doen, drie weken in coma liggen of zo, is inderdaad killing voor je conditie. Gewoon wat vakantie pakken en drie weken leven als een sterveling doet 80% van het peloton en met de juiste opbouw ben je dan vanaf maart echt wel weer in angstaanjagend goede vorm.

Wheely 6 oktober 2021 om 13:08

Crossen is de fundatie van het omniversum. Haal je dat compleet weg blijft er helemaal niks meer over.

Marco 6 oktober 2021 om 13:31

Ik durf zelfs te voorspellen, als er ooit een 3e WW komt dan zal die over Crossen gaan

Barry Batsbak 6 oktober 2021 om 13:42

Op goede vrijdag herdenken we zelfs dat de heiland aan het cross genageld werd. Toen al riep de cross rabiate gevoelens op. En de stap van heiland naar weiland is niet zo groot.

Harrogate19 6 oktober 2021 om 13:48

Heb na Roubaix veel renners gehoord die toe zijn aan een lange pauze. Ook Mathieu benadrukte dit. Midden dit seizoen zeiden ze al dat het voelde alsof het seizoen sinds de herstart in 2020 bezig was.

Reiger 6 oktober 2021 om 16:38

Eigenlijk klopt dit gevoel natuurlijk wel. Er is bijna 2 seizoenen onzekerheid geweest over wat er wel of niet door zou gaan. Dan probeer je denk ik mee te pakken wat er is. Maar het is vooral mentaal een extra belasting geweest zodat die behoefte aan pauze/rust heel goed te begrijpen is. Hopelijk volgend jaar geen corona-gezeik meer!

Koersmaniak 6 oktober 2021 om 13:51

Gaat Wout wel starten in het openingsweekend?
2jaar geleden is dat pas last minute toegevoegd aan zijn programma, wegens onzekere situatie in Italië voor de Strade Bianche.
Afgelopen seizoen was Van Aert nog op hoogtestage voor de klassiekers, waarna hij super was in TA.

kelderfan 6 oktober 2021 om 13:58

Dat kan heel goed weer zijn voorbereiding zijn. Dat heeft zich wel uitbetaald.
Met de komst van Laporte en Tosh Van Der Sande kun je de openingsweekend goed bemannen. Die Christoph Laporte lijkt mij een goede zet van de ploeg.

Madone E 6 oktober 2021 om 13:59

Welk merk fiets gebruik TJV dit jaar eigenlijk in de cross?

Reiger 6 oktober 2021 om 15:01

Het programma dat Wout volgt is op termijn mentaal en fysiek door geen paard vol te houden. Mathieu rijdt ook het hele jaar door maar zijn disciplines liggen nét iets dichter bij elkaar dan die van Wout met zijn klassementsambities. Wout zal elke dag alert moeten zijn en een zg “rustdag” zit er dan niet tussen. Wout was ook gewoon opgebrand na zijn zilveren WK-tijdrit. Wat ook mee zal spelen is dat het BK/WK veldrijden de enige wedstrijden zijn die de broek nog een beetje doen bollen bij hem.
En als het er écht op aankomt schat ik Mathieu in het veld net een tikkie beter (explosiever) in zodat de kans op WK-zilver weer groot is. En daar zal hij zich niet makkelijk voor motiveren. Het all-rounden wat Wout dit seizoen als de beste beheerste heeft als nadeel dat hij vaak tegen een specialist zal botsen die hem verslaat. Mij lijkt het beter dat hij zich focust op klassiekers en het klimmen/knechten in een grote ronde laat voor wat het is. Lekker voor zichzelf rijden in massasprints en tijdritten en de hoge cols laten voor wat het is.

de adelaar 6 oktober 2021 om 15:22

Wie zijn wij om hun plan te bekritiseren , hier is over nagedacht en gezondheid zowel mentaal als fysiek voert hier de boventoon….. hulde

lescargot 6 oktober 2021 om 16:35

Als hij voor de lol crosst, moet hij lekker blijven crossen. Als het een moetje is dan man hij beter de tijd nemen

Headlines

Materiaalzone

Populair