Majerus grijpt de macht in Boels Ladies Tour, etappezege voor Koch

Majerus grijpt de macht in Boels Ladies Tour, etappezege voor Koch

foto: Cor Vos

zaterdag 7 september 2019 om 14:29

Christine Majerus heeft de macht gegrepen in de Boels Ladies Tour. De Luxemburgse renster reed in de voorlaatste etappe naar Nijmegen op 45 kilometer van de meet weg met Sara Penton, Riejanne Markus en Franziska Koch, met wie zij om de ritzege mocht strijden. In Nijmegen werd zij weliswaar geklopt door de Duitse Koch, maar pakte Majerus genoeg seconden om Lisa Klein uit de leiderstrui te rijden.

De verschillen in de top van het klassement van de Boels Ladies Tour zijn klein. Voor aanvang van de voorlaatste etappe stonden de nummers één (Lisa Klein) tot en met zes (Lisa Brennauer) binnen twintig seconden van elkaar.

Zaterdag bood de regen en de beklimming van de Oude Holleweg in de laatste tien kilometer mogelijkheden om tot grotere verschillen in het klassement te komen. Verschillen die er uiteindelijk ook kwamen.

Onrustige etappe zorgt voor breuken
In de etappe tussen Arnhem en Nijmegen bleef het de gehele dag onrustig. In het eerste koersuur wisten elf rensters zich af te scheiden van het peloton, maar hun vlucht was geen lang leven beschoren: daarachter werd namelijk hard doorgekoerst.

Uiteindelijk resulteerde dit tot diverse breuken in het peloton. Halverwege de etappe wist een groep van 24 zich los te maken: daarbij zat de gehele top-5 van het klassement, maar misten onder andere Lisa Brennauer en Elizabeth Deignan.

Majerus, Markus, Penton en Koch rijden weg
Zij maakten op 45 kilometer van de meet weer de aansluiting. Op dat moment werd de etappe beslist. Riejanne Markus, Sara Penton, Christine Majerus en Franziska Koch reden weg uit het peloton, waarna zij in korte tijd een voorsprong van bijna twee minuten bij elkaar reden.

Het peloton was verslagen. De winnares moest bij de vier rensters vooraan gezocht worden. De Oude Holleweg zorgde er op acht kilometer van de finish voor dat Penton moest lossen, waardoor Markus, Majerus en Koch samen verder gingen.

Christine Majerus – foto: Cor Vos

Koch wint de etappe, Majerus neemt de leiding
In de slotkilometer deed Markus een verwoede poging om weg te rijden bij haar vluchtgenoten, maar zij kreeg geen ruimte. In een sprint-a-trois was het vervolgens Koch die Majerus en Markus naar de plekken twee en drie verwees.

Majerus is de nieuwe leider in het algemeen klassement. De Luxemburgse renster van Boels-Dolmans stond voor de etappe op de negende plaats, op 23 seconden van leidster Klein. Zaterdag maakte zij meer dan genoeg tijd goed om als leidster zondag slotetappe in te gaan.

Dit artikel delen:

6 Reacties

KennyKlimmen 7 september 2019 om 14:32

Een soort van blij dat het geen Nederlandse is…

Brabander 7 september 2019 om 17:05

Het moet ook weer niet overdreven worden hè? Soms lijkt er een soort schaamte te heersen over het feit dat de Nederlandse dames zo goed zijn

maklukzat 7 september 2019 om 14:43

Heb het idee dat er bewust niet op een sprint wordt aangestuurd door de meeste ploegen. Het is wel duidelijk wie dan wint.

SnellePelle 7 september 2019 om 21:35

Ik denk eerder een gevolg van het uitvallen van, en ontbreken van de power van van Dijk.

Poeksel 7 september 2019 om 14:59

Ook vandaag: Annemiek van Vleuten (of ploeggenote) reed op een fietspad en kreeg toen een bidon tegen zich aangegegooid.

https://twitter.com/ProCyclingStats/status/1170303107290533888

Brabander 7 september 2019 om 17:04

Haha. Een voltreffer

Headlines

Populair

Materiaalzone