Madiot: “Tinkov mag de Tour boycotten, maar FDJ zal koersen”

zaterdag 4 juli 2015 om 10:03
Madiot: “Tinkov mag de Tour boycotten, maar FDJ zal koersen”

Foto: Sirotti

Oleg Tinkov dreigde deze week de Tour de France van volgend jaar te boycotten. De ploegbaas van Tinkoff-Saxo wil dat wedstrijdorganisatoren meer gaan betalen aan ploegen. “Prima”, reageert FDJ-ploegbaas in een column op Cyclingnews. “Maar onze ploeg zal gewoon koersen.”

“Ik ben een Fransman, ik heb een Franse ploeg en geen reden om de wedstrijd te boycotten”, vervolgt Madiot. “De Ronde van Frankrijk is geen product, maar een erfgoed. Een zakenman die geld wil verdienen in de sport zou niet de wielrennerij moeten kiezen, maar eerder tennis of voetbal.”

De ploegbaas benadrukt dat zijn sponsors hem juist vanwege de grootheid van de Tour de France steunen. “Sommige mensen wil altijd meer geld voor de grootste ploegen, maar ik ben bang dat het gat tussen de grote en de kleine ploegen steeds groter wordt. Dat is een gevaar voor de wielrennerij.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

alsjewint 4 juli 2015 om 10:10

Ik kan me wel wat voorstellen bij hetgeen Madiot zegt. Aan de andere kant heeft Tinkoff ook wel een punt wat betreft de financiele cultuur qua sponsoring en daarbij horende kwetsbaarheid. Waarschijnlijk zal het in het traditioneel denkende wielerwereldje nog wel wat jaartjes duren voordat die financiele structuur echt gaat veranderen en iedereen daar dan achter staat.

klootje kriekeljon 4 juli 2015 om 10:27

Goede uitspraak van Madiot zeg. Take that Oleg.

blanco 4 juli 2015 om 10:36

Tinkov.. de Abramovic van het wielrennen denk dat hij overal wat te zeggen heeft.. ga volgend jaar de tour maar boycotten.. dan rijd Contador dus Giro en Vuelta.. so what.. 10 andere voor die plek..

ikbenprocycling 4 juli 2015 om 10:46

Romantisch betoog van oldskool Madiot. Het profwielrennen is de point of no return qua commercieel/bedrijfseconomisch denken echter al lang gepasseerd.

SolerEritrean 4 juli 2015 om 10:54

Het bedrijfsmodel van het wielrennen is gewoon zeer slecht. Madiot, een chauvistisch klootzakje gaat in tegen mensen die verandering willen. Typisch

wielermaster 4 juli 2015 om 11:04

Hoezo bedrijfsmodel ?
Gaan we nu alles langs de lat van de economie leggen ? Alsjeblieft niet zeg want dan kun je straks alleen nog maar koers kijken op een grasveld met 150.000 anderen , op afstand op een groot scherm waar de renners vanuit jouw standpunt ongeveer net zo groot zijn als een pinda.
Nee dank u.

Sephiroth 4 juli 2015 om 11:23

SE +1
Tinkov heeft gewoon een valide punt. Ook met het oog op de toekomst van ons geliefde wielrennen.

achilles 4 juli 2015 om 11:26

Tuurlijk gaat fdj de Tour niet boycotten. Een Franse sponsor die haar belangen in Frankrijk heeft gaat toch de grootste wedstrijd (met een publicitaire exposure x100) niet laten schieten. Kunnen ze evengoed geen sponsorgeld uitbetalen volgend jaar.

En ik zie het Tinkov eigenlijk ook niet doen als het erop aankomt.

LB108 4 juli 2015 om 11:38

Wat zegt hij nu?? Dat mannen met geld naar een andere sport moeten overstappen? Idioot!!

Spruch 4 juli 2015 om 11:53
Quote:
Madiot, een chauvistisch klootzakje gaat in tegen mensen die verandering willen. Typisch

Lekkere ruimdenkende opmerking, beetje in de trant van: “SolerEritrean heeft zijn kortzichtige mening alweer klaar staan. Typisch.”

Madiot geeft enkel aan hoe de wereld in elkaar zit. De Fransen hechten erg aan tradities en voor hen is de Tour de France een traditie. Die traditie gaat door met of zonder Oleg Tinkov, of Tinkov dat nou leuk vindt of niet. Daarbij heeft Madiot gelijk dat voor zijn sponsor, anders dan voor Tinkov, de Tour de France nu juist de reden is om te sponsoren. Een bedrijf wil in Frankrijk heel graag geassocieerd worden met de traditie die de Tour de France is. Heel veel bedrijven in Frankrijk melden bijvoorbeeld trots dat ze leverancier zijn van de Tour de France. Fransen hebben wat dat betreft gevoel voor de geschiedenis. Dat kun je chauvinistisch noemen, je kunt het ook gewoon bekijken vanuit het perspectief waaruit Madiot het vertelt, vanuit zijn cultuur. En waarom Madiot dan een klootzak zou zijn om hetgeen hij aangeeft, is mij al helemaal onduidelijk? Wat is er nu klootzakkerig aan het uitleggen waarom hij en zijn ploeg wel van start gaan en daarbij aan te geven dat hij juist blij is met de Tour de France.

Spruch 4 juli 2015 om 11:57

@LB108
Volgens mij geeft hij aan dat hij niet de kant op wil van het verdienmodel wat in de voetballerij heerst, waar een klein geroep van rijke clubs steeds rijker wordt en het gat met de rest steeds groter. Wat hem betreft gaat wielrennen zo te horen om passie niet om geld. Beetje kortzichtig om hem dan voor idioot uit te maken. Ik denk dat er veel liefhebbers zijn die er zo over denken (ook in het voetbal trouwens).

klootje kriekeljon 4 juli 2015 om 12:27

Spruch en dat vind ik echt lovenswaardig, topuitspraak. Precies wat ik zelf ook vind.

Lionel Gesink 13 juli 2015 om 10:59

@Spruch

Zolang de televisiegelden, in tegenstelling tot het voetbal, evenredig over de teams verdeeld worden ontstaat er geen extra verschil tussen de ploegen die deelnemen. Tinkov heeft gewoon gelijk dat in een tijdperk waar het voor ploegen steeds moeilijker wordt om sponsors te vinden, het heel normaal zou zijn als ploegen een x-percentage van de televisie opbrengsten krijgen.

MooieMario 13 juli 2015 om 11:50

Tinkov doet het niet voor het geld. Hij is een puisant rijke liefhebber. Idolaat van wielrennen en een kleurrijk figuur. Hij zal de tour niet boycotten maar dit soort mensen doet ook weleens provocerende uitspraken om een dialoog op gang te krijgen over de toekomst van het wielrennen. Haal de scherpe randjes van zijn teksten af en je ziet gewoon een goed plan.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair