Madiot pleit voor vertrek Cookson als UCI-president

Madiot pleit voor vertrek Cookson als UCI-president

FDJ-manager Marc Madiot - foto: Sirotti

vrijdag 6 januari 2017 om 09:43

Marc Madiot is de huidige UCI-voorzitter Brian Cookson liever kwijt dan rijk. “We hebben een revolutie nodig, een volledige heroverweging van de functie van wielrennen. En dit vereist de verkiezing van een nieuwe president”, zegt de manager van FDJ op zijn blog.

De Brit Cookson werd in 2013 de opvolger van Pat McQuaid in de hoogste functie binnen de internationale wielerunie. Tijdens het aanstaande WK wielrennen in het Noorse Bergen zal een nieuwe verkiezing gehouden worden. Cookson heeft in een eerder stadium al laten weten zich herkiesbaar te stellen.

De kans is groot dat de huidige vice-voorzitter van de UCI, David Lappartient, Cookson zal uitdagen. De Fransman is tevens de grote man binnen de Europese wielerunie UEC, de Franse wielerbond en de Professional Cycling Council. “Lappartient heeft mijn steun”, aldus Madiot. “Het moet zijn zoals in de politiek. Kom met een echt programma, zwart op wit, dat haalbaar is.”

‘Historische wedstrijden in Europa behouden’
Onder meer het beleid van Cookson en de toename van het aantal WorldTour-koersen kan op stevige kritiek rekenen. “Als we zo doorgaan, zal het de komende jaren ten koste gaan van een heilig deel van de kalender. En niet alleen voor de Franse koersen”, voorspelt de manager van FDJ. “Dit is niet iets dat is gebeurd in Qatar. Zij moesten de race cancellen, zij hadden een reden…”

“De kracht van wielrennen is de historie. We moeten de historische Europese wedstrijden, die al moeite hebben met de organisatie, behouden. Als we nieuwe evenementen creëren in exotische landen, maakt dat het alleen maar moeilijker”, aldus Madiot.

Dit artikel delen:

41 Reacties

Frits des Jeux 6 januari 2017 om 09:53

Madiot for president! Dit soort mensen heeft de sport nodig.

0
mus van de maasstad 6 januari 2017 om 09:54

oftwel tegen mondialisering…

vind ik geen goede zaak. natuurlijk moet je wedstrijden als roubaix en luik koesteren. maar daarnaast moet je ook je horizon verbreden wil je het wielrennen naar een hoger niveau tillen.

0
Orakel 6 januari 2017 om 09:54

Gezien de tentakels van Cookson in het Britse wielrennen, is het voor de geloofwaardigheid van de sport sowieso beter dan Cookson zich niet herkiesbaar stelt. Cookson heeft geen gemakkelijke baan en heeft echt wel dingen bereikt, maar als hij het belang van het wielrennen vóór persoonlijke carrière zet, dan gooit hij er eind dit jaar het bijltje bij neer.

0
IlPirata 6 januari 2017 om 09:55

Waar bemoeit die armstrong zich nou weer mee.Laat hem zich lekker concentreren op het uitgeven van zijn met fraude verkregen miljoenen.

0
Attack 6 januari 2017 om 09:55

Die madiot zegt dit ook alleen omdat een Fransman kans heeft om president te worden, typisch Frans weer

0
AkkaBoyD 6 januari 2017 om 10:01

Wat mij persoonlijk nogal tegen staat is de alleenstaande worldtour ranking. Naar mijn idee kunnen ze beter gewoon een algehele ranking maken, waarbij zowel WT, .HC, .1 en .2 koersen gecombineerd worden en dat als maatstaaf gaan gebruiken. (Ik weet van de CQ-ranking) Want nu heb je bijv. de pro-conti ploegen die een etappe winnen in een WT-koers, maar daar eigenlijk niets van terug zien in de Europe tour ranking. Dat lijkt mij nogal onredelijk. Daarnaast zou je daar eventueel een promotie/degradatie regeling aan toe kunnen voegen, mogelijkheden zat!

0
Sunrider 6 januari 2017 om 10:11

@ Frits des jeux, Nou ja, (voorlopig) gaat hij daar niet voor maar ik juich deze ontwikkeling ook toe. De tradities van het wielrennen moeten behouden blijven, nu al krijgen we een overdosering van wedstrijden op de wielerkalender en ook van rondes die tot de worldtour gaan behoren of opgewaardeerd zijn. Je kunt op je blote voeten aanvoelen dat dit tot vergaande verzadiging leidt met als uiteindelijk resultaat minder publieke belangstelling en daardoor minder bereidheid tot sponseren. De Fransen, niet alleen Madiot, komen gelukkig in het geweer.

0
wilco kelderman 6 januari 2017 om 10:18

@AkkaBoyD
Vanaf volgend jaar is er een ranking met alle wedstrijden en niet meer alleen de WT koersen. ;)

0
TK96 6 januari 2017 om 10:20

Wat een vreselijke man die Madiot! Zegt basically dat Europa belangrijker is dan de rest van de wereld. Hoop niet dat mensen met een dergelijke mening teveel invloed krijgen.

0
TykkeThor 6 januari 2017 om 10:29

Als Cookson echt zo veel voor zou hebben met de mondialisering van de sport waarom wordt er dan zo weinig aandacht besteed aan koersen in landen waarin het wielrennen echt leeft. In Zuid-Amerika valt nog een hoop terreinwinst te behalen, maar in plaats daarvan gaat Cookson lekker vuile dollars opstrijken uit het Midden-Oosten en China.

0
molovin 6 januari 2017 om 10:46

@TK96, dat zegt die toch niet volgens mij? Hij geeft alleen aan dat ze ipv het doordrukken van globaliseren eerst eens moeten kijken naar de historische wedstrijden die al van de kalender verdwenen zijn of alle moeite hebben overeind te blijven. Kijk eens naar de mooie rondes in Spanje en Italie die het erg zwaar hebben maar al 70/80 jaar bestaan voor je rondes in Turkije, de Cadel Evans tour? of Chinese rondes met veel geld maar 0 prestige of appeal de WT in zet. Wielrennen leeft voor een groot deel van de historie die de sport uitademt, verloochen die niet moet die gedacht hebben gok ik.

0
Thailand 6 januari 2017 om 11:02

@ Orakel, eens dat hij geen gemakkelijke baan heeft, maar daarnaast ben ik ook even benieuwd, welke dingen heeft Cookson bereikt? (vraag ik zonder vooroordelen)

@ IlPirata, waarom mag Armstrong zich er niet mee bemoeien? Het is geen lieverdje, maar heeft naast de foutieve ook in positieve zin visie getoond. Zou hem niet direct voordragen voor een functie bij de UCI, maar waarom niet luisteren naar wat hij te melden heeft? Iets afwijzen kan altijd nog.

0
wiebipedia 6 januari 2017 om 11:05

Ik ben het met hem eens dat Cookson niet de verlosser is gebleken die we verdient hadden, maar ook niet de verlosser die we nodig hadden. Echter klinkt dit als een Fransman die een Fransman een setje wil geven.
Misschien tijd om een bestuurlijke topper aan te trekken uit een andere tak van sport. Blatter schijnt nog beschikbaar te zijn

0
Tutu888 6 januari 2017 om 11:09

Niet vergeten dat bij ieder voorstel dat een UCI voorzitter doet de ploegen en organisaties van de koersen direct op de achterste benen staan. Een revolutie in een conservatieve wereld als het wielrennen waarbij iedereen ook alleen naar de eigen belangen kijkt is niet eenvoudig te ontketenen.
Madiot’s visie op de mondialisering vind ik veel te beknepen. Tuurlijk moet je van de monumenten van het wielrennen afblijven maar is het werkelijk nodig dat er zoveel WT-koersen in België zijn? Zo blijft het wielrennen een provinciale sport en zullen grote sponsoren op den duur hun geld niet in deze sport steken.

0
wiebipedia 6 januari 2017 om 11:11

@Thailand

Ik geloof niet dat Armstrong enige vorm van realisme heeft wat goed is voor de sport. Of uberhaupt wat er in normale topsport gebeurt. De man heeft in een zeepbel gefunctioneerd en zulks grensoverschrijdend gedrag vertoond dat hij blij mag zijn dat hij nog op zijn miljoenen kan zitten ipv op een stalen bankje achter tralies

0
achtpuntzes 6 januari 2017 om 11:15

@ WF:
waarom nu weer de mening van LA een podium geven? is toch nergens voor nodig?
@ IlPirata:
LA mag twitteren wat hij wil. het is aan de media om hem te negeren.

0
Sagan=hulk 6 januari 2017 om 11:32

Cookson heeft helemaal niks bereikt. Is gewoon een marionet van dat hele Britse gedoe. Hoe sneller hij weg is hoe beter. Deze man heeft alleen maar Sky en het hele Britse wielerproject zitten verdedigen en bevoordelen. Madiot is de enige die dat durft te zeggen en daarvoor heb ik veel respect.

Maar toch is het volgens mij ook geen goed idee om die Fransman uci voorzitter te laten worden. Het lijkt me beter om iemand aan te stellen die niet al te veel nationale belangen heeft met bepaalde teams en/of renners.

0
Pédaleur de charme 6 januari 2017 om 11:32

Cookson nu al weer weg? Ik ben bepaald niet wildenthousiast over die man, maar hij heeft in vergelijking met zijn voorgangers nog erg weinig tijd gehad.

Op zich zou het trouwens na drie angelsaksische voorzitters (ik reken voor het gemak ook Verbruggen daartoe) wel weer eens tijd zijn voor een ‘romaanse’ invalshoek.

0
KnightBiker 6 januari 2017 om 11:38

Dit artikel zal wel weer de helft vertellen van wat Madiot bedoelt, hoewel hij nooit subtiel is geweest… Zijn statement dat het de historische koersen zijn waar het om draait is natuurlijk waar, maar ondertussen is er wel erg veel overlap en dubbele bezetting in bijvoorbeeld frankrijk op het hoogste niveau:
Tour de france
Parijs Nice
Dauphine
Parijs-Roubaix
Plumelec
en nog een resem aan 2e rangs wedstrijden

Voor Italie en Spanje geld hetzelfde: een enorme hoeveelheid aan tradionele races op het hoogste niveau met overlap.

Terwijl landen als Engeland, Nederland en Duitsland er bitter weinig hebben, en andere opkomende landen hebben ook recht op een grote koers.

De Historische kalender moet als kapstok dienen om andere koersen aan op te hangen, maar moet ook gecondenseert worden zodat koersen eromheen passen, de 2de categorie aan races (Coupe de france races etc) dienen een duidelijker onderscheid te krijgen van de World-tour.
De Dauphine staat de ontwikkelingen in Engeland en Duitsland in de weg: de belangrijkste Tour voorbereidings koers moeten naar 1 van die landen toe. Dit zou het Profiel van de Tour ook versterken.
Een Koers als de Omloop het volk (hoe mooi ook) staat voorjaarskoersen in Engeland en Duitsland in de weg. terwijl De omloop feitelijk later in april nog een keer of 4 wordt overgedaan. In alle Vlaamse klassieker geweld moet er een weekeinde klassieker achtige wedstrijden in Engeland komen.

Madiot moet in zijn statement ook voorbehoud maken om ergens in het eigen vlees te snijden om de top koersen er bovenuit te tillen, anders neem ik hem niet serieus: je kan het geld en de noodzaak van wielrennen in andere landen (buiten Europa) niet negeren.
Daarvoor moet er ruimte zijn op de kalender die nu op het hoogste niveau al vol zit, de wedstrijden in Amerika (Zuid en Noord) moeten we ook koesteren.

Een franse UCI president kan goed zijn om door de machtspolitiek van de ASO te breken, maar dat is een probleem dat Madiot hier niet noemt, alle problematiek bij Cookson leggen is ook te makkelijk. Bovendien is het risico van een fransman als UC-president dat er toch teveel gekeken wordt naar de eigen navel.

Wat ik wil zien is de formules van de ronde van vlaanderen, Parijs-Roubaix, Milaan San-remo en de Dauphine toegepast in andere landen. De Cadel-evans Great Ocean Race kan een Milaan-san-remo worden als ze ook echt de hele Great Ocean road befietst, de beelden zullen net als die race de wereld overgaan.
In Nederland zou een rondje ijsselmeer een prachtige sprintklassieker kunnen zijn. In Engeland Coast To Coast een prachtige formule gelijk aan een Luik Bastenaken Luik.
Mensen geven behalve lokaal niet om een rondje om de kerk > de grote geografische uitdagingen spreken tot de verbeelding.

0
Sebas 6 januari 2017 om 11:39

De fundering van het wielrennen ligt in Europa en het gaat slecht met een groot aantal koersen die het wielrennen door de decennia heen zo populair hebben gemaakt. Sterker nog, een heleboel zijn al van de kalender verdwenen. De historie en heroïek van de Europese koersen (niet allemaal) eerst maar eens gaan waarborgen voordat de mondialisering het wéér voor het zeggen krijgt. Want onze Hein maakte er in de jaren 2000 ook al z’n paradepaardje van. Er is genoeg stront aan de Europese knikker om zo maar te zeggen. Laat ze dat eerst oplossen voordat we weer gaan World-Touren in China.

Ik hoor Armstrong graag praten hoor. Hij weet als geen ander waar de rotte appels binnen de UCI zich bevinden/bevonden. Al lijkt één zo’n zinnetje tweeten meer op ergens tegenaan schoppen.

0
Bertvd 6 januari 2017 om 12:02

@ KnightBiker: +10

0
klootje kriekeljon 6 januari 2017 om 12:04

Volledig eens met Madiot. Ook eens met 8.6: Nick, wat is de relevantie van het plaatsen van de tweet van Armstrong bij dit artikel? Vrij belachelijk.. Nog steeds fan??

0
albertooo 6 januari 2017 om 12:20

Er zit totaal geen lijn in Cookson's wedstrijdbeleid. Eind 2014 werd aangekondigd dat er minder wedstrijden op het hoogste niveau zouden komen(120 koersdagen), met als gevolg kleinere ploegen. Vorig najaar kwam men opeens met het huidige gedrocht van een Worldtour aan.(175 koersdagen) En de hervorming in de puntentelling is zelfs slechter. Met plekken 20-60 die nu ook nog punten geven… Terwijl veel mensen het erover eens waren dat men juist minder punten moet geven aan de lagere klassering, om aanvallend rijden te bevorderen.

Wat betreft mondialisering van de sport zie ik geen problemen als dit op natuurlijke wijze gebeurt. In landen waar wielrennen populair is, ontstaan vanzelf rittenkoersen en klassiekers waar de lokale toppers ook verschijnen. Net als in Nederland de AGR is ontstaan nadat het wielrennen in de lift raakte. Jaar na jaar werd hard gewerkt om toppers aan de start te krijgen, tot hij na ruim 20 jaar werd opgenomen in de wereldbeker.

Dit element wordt op dit moment bijna niet meer in acht genomen, met de Chinese en Arabische koersen die als paddenstoelen na een regenstorm uit de grond springen en bijna meteen het hoogste niveau halen. Wielrennen is een sport die op zijn best op een relatief lokale schaal wordt beleefd. De meeste mensen komen opdagen omdat ze 'hun' helden kunnen zien, op een steenworp afstand van huis. Voor sponsoren geldt ook dat ze veel van hun publiciteit dichtbij huis halen. De FDJ-doelgroep gaat in oktober niet naar streams graven om rond 9:00 CET renners in China te zien koersen. De Worldtour wordt zo een steeds slechtere investering voor nationale sponsoren, wat ruimte geeft aan de instroom van multinationals. Het gevolg hiervan is dat ploegen die rond 10 miljoen kunnen besteden, over 175 koersdagen moeten opboksen tegen giganten met 30 miljoen of een praktisch oneindig budget.

0
klootje kriekeljon 6 januari 2017 om 12:28

Ook dat is precies hoe ik erover denk Alberto. Mondialisering is prima als het natuurlijk ontstaat. Maar niet zoals het nu gaat. Misschien slecht voorbeeld want Italië, maar neem Strade Bianche.. Niks mis mee als een koers op die wijze binnen beperkte tijd WT weet te worden.

Je hele reactie is raak trouwens.

0
albertooo 6 januari 2017 om 12:30

@Knightbiker
Waar staat dat Duitsland en Engeland ‘recht’ hebben op koersen? Er zijn geen koersen met de allure van de Omloop of Dauphiné daar. Mag ik er ook aan herinneren dat de Omloop voor 2017 een HC-koers was, waar ploegen uit vrije wil hun toppers naartoe stuurden? Wielrennen hoort zich organisch te ontwikkelen, niet met een soort ‘hand van god’ die beslist welke landen wél een koers op het hoogste niveau verdienen.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone