Maarten Tjallingii ziet Coast to Coast Challenge als ultieme uitdaging: “Je weet waarvoor je het doet”
foto's: Nierstichting
vrijdag 9 februari 2024 om 10:15

Maarten Tjallingii ziet Coast to Coast Challenge als ultieme uitdaging: “Je weet waarvoor je het doet”

Branded Content Van zaterdag 29 juni op zondag 30 juni 2024 organiseert de Nierstichting voor de tweede keer de uitdagende Coast to Coast Challenge. Deze estafettetocht van 500 kilometer, die in 24 uur moet worden afgelegd, laat de deelnemers geld inzamelen voor de strijd tegen nierziekten. Eén van de deelnemers van de eerste editie, die de gehele afstand solo reed, is oud-wielerprof Maarten Tjallingii. “Het is magisch om door de nacht te rijden”, vertelt de Fries over zijn deelname.

Om 12.00 uur start op 29 juni de tweede editie van de Coast to Coast Challenge in het Groningse Zoutkamp. Solisten en estafetteteams van twee tot maximaal vijf personen proberen in deze challenge binnen 24 uur de route richting Zoutelande af te leggen. De Nierstichting zet zich iedere dag in om chronische nierziekten uit de top-5 van meest dodelijke ziektes ter wereld te houden. Een levensreddende doelstelling, waar de wielertocht een bijdrage aan levert.

Vorig jaar was de tocht een groot succes en werd ruim 125.000 euro opgehaald voor onderzoek naar nierfalen. Een van de deelnemers van de Coast to Coast Challenge in 2023, die goed het belang van de Nierstichting kent, is oud-wielerprof Maarten Tjallingii. Toen hij nog maar twee jaar oud was, verloor Maarten vanwege een tumor zijn nier. Deelname was voor hem een logische keuze.

Maarten Tjallingii op kop tijdens de Coast to Coast Challenge 2023

“Vijfhonderd kilometer is zó lang, maar het is heel gaaf om te fietsen”, blikt de oud-prof terug op zijn deelname. Lachend gaat hij verder: “Bij de start regende het pijpenstelen. Velen waren gespannen en er was een beetje een bedrukte stemming. Iedereen had er natuurlijk veel zin in en toen was de regen daar. Het waren maar een paar buien, dus gelukkig viel dat mee. In zo’n tocht rijd je eerst in Groningen, dan in Utrecht en dan in Zeeland. Qua weer en omgeving maak je dus van alles mee.”

Magie op de fiets
Waar de meeste deelnemers in teamverband een estafettetocht reden, legde Maarten de vijfhonderd kilometer door negen provincies solo af. Hoewel de Fries liefst elf grote rondes heeft gereden, was de steun van de andere deelnemers geen overbodige luxe. “Door de estafette had ik constant verse mannen en vrouwen die op kop konden rijden. Zo had ik iedere keer hulp. Iedereen rijdt in allerlei kleine groepjes, dag en nacht. Het is magisch om samen door de nacht te rijden.”

Maarten Tjallingii tijdens de Coast to Coast Challenge 2023

Over het favoriete moment van de tocht hoeft Maarten niet lang na te denken. “De zonsopkomst”, zegt hij resoluut. “We reden Zeeland binnen toen het begon te schemeren. Dan komt dat zonnetje op. De wolken hadden plaatsgemaakt voor een heldere lucht. Wauw. Het is zo’n mooie metafoor. Elke dag komt de zon weer op. Elke dag kun je kiezen om er voor ander te zijn.”

Motivatie is alles 
Het is dit laatste aspect waar de oud-prof tegenwoordig veel mee bezig is. Maarten geeft tegenwoordig samen met zijn partner leiderschapstrainingen. Hij wil men wijzen op het belang van motivatie. De Coast to Coast Challenge laat volgens Maarten duidelijk zien dat het belangrijk is dat je weet waarvoor je iets doet. “Op de fiets doe je eerst alles op fysieke mogelijkheden. Als dat afgepeld is, kom je op de waarom-vraag. Waarom doe ik dit? Als je daar geen goed antwoord op hebt, houd je het niet vol.”

Voor Tjallinggi is zijn eigen motivatie kristalhelder. “Eén van de motivaties is om een rolmodel te zijn. Als een man met één nier 11 grote rondes rijdt en op het podium van Parijs-Roubaix komt, vind ik dat een boegbeeld voor het goede werk van de Nierstichting. Ik wil laten zien dat het kan.” Maarten coachte zelf een van de andere deelnemers van de challenge. “Hij had zijn nier gedoneerd aan zijn zoon. Je geeft dan een orgaan weg bij leven. Dat is een essentiële vraag. Kan ik dat? Hij gaf aan dat hij steun heeft gehad aan mijn voorbeeld. Dat vind ik prachtig.”

Mick van Dijcke overhandigde de cheque aan Tom Oostrom en fietste zelf het laatste stuk mee – foto:

Voor Maarten is het mentale aspect dus van groot belang. “Het gaat erom dat je weet waarom je mee wil doen”, legt hij uit. “Als het voor jou een fysieke uitdaging is, perfect. Dan moet je niet verder zoeken. Kan je er niet voor trainen of weet je dat je het zwaar gaat krijgen tijdens de tocht? Dan is de waarom-vraag belangrijk. Het helpt om jezelf te confronteren met jouw motivatie. Misschien ken je iemand die ziek is of die zelf niet mee kan fietsen. Wanneer je dat in je hoofd houdt, kom je verder. Dat sterkt je.”

Euforische gevoel
“En dan komt die finish dichterbij en begint het bloed weer sneller te stromen”, vertelt Maarten met kippenvel op de armen. Na een tocht van vijfhonderd kilometer komt men over de streep in Zoutelande. “Het was zo euforisch. Je hebt zo’n lang stuk samen afgelegd. Ik kijk alweer uit naar mijn volgende deelname.”

De Coast to Coast Challenge biedt dus zowel een fysieke als een mentale uitdaging, waarbij ieder zijn eigen motivatie heeft om de eindstreep te halen. “Je moet doen wat je kan”, besluit Maarten. “Het zou zomaar een slogan kunnen zijn voor donatie bij leven. Ik doe zelf ook wat ik kan. Zo’n tocht is daar dan een mooi voorbeeld van.”


Begint het bij jou al te kriebelen? Of wil jij graag meer informatie over de Coast to Coast Challenge?

Bekijk dan hier de website

RIDE Magazine