Maarten Tjallingii rondt solo af in Antwerpen, Maes eindwinnaar

zaterdag 31 augustus 2013 om 15:26
Maarten Tjallingii

foto: Sirotti

Maarten Tjallingii heeft de tweede etappe in de World Ports Classic op zijn naam geschreven. De Nederlander van Belkin trok op 20 kilometer van de streep in de aanval, en rondde zijn poging succesvol af. Frederique Robert (Lotto-Belisol) won de sprint voor de tweede plaats, voor Nikolas Maes (Omega Pharma-Quickstep), die eindwinnaar wordt.

Al na enkele kilometers dook een op hol geslagen peloton Zeeland in, waar verschillende ploegen leider Jelle Wallays al probeerden te verschalken. De jonge Belg toonde zich echter sterk, en hield stand in een eerste waaier. De rust keerde snel terug in het peloton en alles kwam weer bij elkaar.

Dat was het moment voor stagiairs Louis Verhelst (Cofidis) en Jacob Rathe (Garmin-Sharp) om even voor het peloton uit te gaan rijden. Het tweetal nam anderhalve minuut voorsprong, maar wanneer de renners de open Nederlandse vlakten weer trotseerden, ging het tempo achteraan de hoogte in. Enkele meters na de eerste tussensprint van de dag waren ze er aan voor de moeite.

Het hoge tempo in het peloton eiste echter zijn tol bij vele renners, waardoor op honderd kilometer van de streep nog slechts 52 renners deel uitmaakten van het eerste peloton. Leider Jelle Wallays toonde zich opnieuw alert, en veroverde – net als onder meer André Greipel en Alessandro Petacchi – een plaats in die groep.

52 renners in de eerste groep was nog steeds te veel voor Lars Bak. De Deen van Lotto-Belisol trok meermaals ten aanval, waarna Wallays zelf het gat dichtte. Na enkele pogingen moesten Wallays en de rest van het peloton Bak echter toch laten rijden. Op 30 kilometer van de streep maakte een vijftien koppige groep met onder meer Bryan Coquard, Frederique Robert en Alexander Porsev de sprong naar de Deen. Het peloton – met leider Jelle Wallays – liet begaan en verloor al snel vier minuten. De goede vlucht was vertrokken.

Een goede verstandhouding tussen de 16 leiders was ver te zoeken, dus ontregelde Maarten Tjallingii met een snedige demarrage de grote ploegen voorraan. Lotto-Belisol en Saxo-Tinkoff waren respectievelijk vier en drie renners vertegenwoordigd in de kopgroep, en namen snel hun verantwoordelijkheid. Desondanks nam Tjallingii een 20 seconden grote voorsprong. Ondanks het harde werk in de achtervolging, bleef Tjallingii vooruit. Nikolas Maes sprintte zich naar een ereplaats, en nam dankzij de bonificatieseconden de eindzege mee naar huis.

World Ports Classic 2013 (2.1)
Uitslag etappe 2: Rotterdam – Antwerpen (191 km)

1. Maarten Tjallingii (Nederland/Belkin Pro Cycling)
2. Frederique Robert (België/Lotto-Belisol) op 3s
3. Nikolas Maes (België/Omega Pharma-Quickstep) z.t.
4. Alexander Porsev (Rusland/Katusha Team)
5. Jonas Vangenechten (België/Lotto-Belisol)
6. Wouter Mol (Nederland/Vacansoleil-DCM)
7. Maarten Wynants (België/Belkin Pro Cycling)
8. Roy Curvers (Nederland/Argos-Shimano)
9. Jonathan Cantwell (Australië/Saxo-Tinkoff)
10. Reinier Honig (Nederland/Crelan-Euphony)

Eindklassement 2013
1. Nikolas Maes (België/Omega Pharma-Quickstep)
2. Jonathan Cantwell (Australië/Saxo-Tinkoff) op 2s
3. Reinier Honig (Nederland/Crelan-Euphony) z.t.
4. Alexander Porsev (Rusland/Katusha Team) op 3s
5. Roy Curvers (Nederland/Argos-Shimano) op 4s
6 Wouter Mol (Nederland/Vacansoleil-DCM) z.t.
7. Tristan Valentin (Frankrijk/Cofidis)
8. Stig Broeckx (België/Lotto-Belisol)
9. Marko Kump (Slovenië/Saxo-Tinkoff) op 15s
10. Jonas Vangenechten (België/Lotto-Belisol) op 30s

Puntenklassement: Nikolas Maes (België/Omega Pharma-Quickstep)
Jongerenklassement: Stig Broeckx (België/Lotto-Belisol)

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair