Maarten Ducrot kondigt afscheid als commentator aan bij de NOS
foto: Cor Vos
maandag 25 juli 2022 om 08:45

Maarten Ducrot kondigt afscheid als commentator aan bij de NOS

Maarten Ducrot stopt volgend jaar als wielercommentator bij de NOS. De 64-jarige oud-wielrenner uit Zeeland heeft dat bekendgemaakt tijdens de laatste etappe van de Tour de France. De Amstel Gold Race 2023 is de laatste wedstrijd die hij zal becommentariën.

Ducrot is sinds 2004 co-commentator bij de Nederlandse tv. Jarenlang was hij de co-commentator naast Herbert Dijkstra, maar de laatste jaren was hij steeds vaker te horen aan de zijde van Joris van den Berg. Bij de NOS wisselde Ducrot de positie van analist in de commentaarcabine steeds vaker af met Stef Clement.

Het is de laatste Tour de France waarin Ducrot als commentator te zien zal zijn. Direct stoppen doet hij nog niet, dat doet hij na de Amstel Gold Race 2023.

RIDE Magazine
105 Reacties
Sorteer op:
24 juli 2022 20:24
Ik vind Ducrot niet altijd vervelend. En sporza is ook niet uit te houden als V Aert in de weer is. Maar misschien heeft hij het gewoon een aantal jaar te lang gedaan. Ik ging dus vooral heen en weer deze tour.

Bij Ducrot herhalen de uitspraken zich te veel en ken je de anecdotes nu wel. Het is zeker lang niet altijd slecht. Maar het is zeker tijd voor vernieuwing.

Een nieuw commentaar koppel is een delicate kwestie, maar ook een beetje een kwestie van smaak.

Nelissen en Roxanne vond ik vandaag prima, maar de lange termijn moet uitwijzen of het een goede combi is.
24 juli 2022 20:26
Leuk commentaar Ducrot, bracht sfeer (maar was feitelijk zeker niet foutloos) Kunnen we ajb verder kijken dan Stef? Heeft een hoog Marcel van Roosmalen-gehalte en daar word ik dan weer heel moe van
    24 juli 2022 20:32
    Oh nee niet weer die naam van van Roosmalen
24 juli 2022 20:27
Einde van een tijdperk. Jammer, leuke en intelligente commentator. O.a. 'linkeballen', 'ondersteboven op de fiets zitten', '...dit is de derde week he' en 'ik ga alvast uit het raam hangen' zullen me bijblijven.
24 juli 2022 20:32
Heel erg blij. Vreselijke stem, waardeloze commentator.
24 juli 2022 20:41
Is dit niet iets voor Meintjes
24 juli 2022 20:53
Was even wennen na als klein jongetje te hebben geluisterd naar Jean Nelissen en Mart Smeets etc maar ik kon wel genieten van Maarten zijn commentaar en verhalen.
24 juli 2022 20:54
Wow, 19 jaar al.. Had wmb al jaren eerder mogen stoppen. Ik kan geen seconde naar hem luisteren zonder me kapot te ergeren aan de enorme hoeveelheid onzin die er uit zn mond komt.
24 juli 2022 21:44
Als commentator kan je volgens de mensen hier sws weinig goed doen. Ik hield wel van de passie die hij had, ondanks de vele herhalingen van uitspraken.

Enorm benieuwd wie het nu gaat overnemen, hopelijk geen Danny Nelissen of Michael Boogerd.

Zou dit niet iets voor Thomas Dekker of Laurens ten Dam zijn?
    24 juli 2022 22:58
    Podcast waar ze samen zitten vind ik ook erg leuk!
    25 juli 2022 02:40
    Verschrikkelijke podcast.
24 juli 2022 21:55
Gelukkig! Dodelijk saai, constant de laatste jaren over het nieuwe wielrennen etc etc . Zit ook vaak mis qua renners. Nou moet ik zeggers Dijkstra ook geen licht is in wieler land qua kennis
24 juli 2022 22:56
Ducrot en Dijkstra zijn een van een paar redenen om de Eurosport Player aan te schaffen.
24 juli 2022 23:08
Benieuwd of dit een vrijwillig of onvrijwillig vertrek is ala Wuyts?
Bijna niet voor te stellen dat Ducrot zichzelf niet meer wil horen. Of hij is dat gezever van kwebbelaar Herbert zat, met respect overigens voor de persoon Dijkstra.
Ach Maarten,

In stijl afscheid genomen vandaag door ons kijkers met je messcherpe wieler-oog er op te wijzen dat Jonas Rutsch er helemaal doorheen zat in de kopgroep. Die bleef natuurlijk als laatste over. Bij ons thuis heet dat een Ducrotje.
Net als helemaal niet doorhebben dat belangrijke dingen gebeuren. Hoe vaak hebben we wel niet voor de televisie zitten schreeuwen 'kijk dan, hij lost', of 'demarage van de gele trui!' terwijl jij rustig verder babbelde, zonder oog voor wat er in de koers gebeurde.

Toch luisterden we graag naar je. Omdat je de wielertaal levend wist te houden en door hebt gegeven aan de volgende generatie. Daarvoor dank. Net als voor je eindeloze bespiegelingen over de psychologie van het peloton. Al zat je er daar ook vaak naast.

Nu ga je stopen. Het nieuwe wielrennen zal wel nieuwe commentatoren nodig hebben, want er gebeurt veel en je moet goed opletten. Da's niet je sterke kant. Hopelijk is je opvolger al gewend aan het nieuwe wielrennen en hoeven we die term nooit meer te horen.

Maar afgezien van die term, bedankt voor de taal.

Het ga je goed,

Zen
P.s. Er is natuurlijk maar 1 echte oplossing voor het gat dat Ducrot achterlaat: dat zijn die jongens van De Rode Lantaarn....
25 juli 2022 00:02
Het commentaar van Maarten werd een beetje suf. Joris is te lollig. Het commentaar bij de dames vond ik ook niets. Lief meisje, Roxanne, maar haar dictie ergert me. Ik luisterde toch liever naar Sporza. Vervanging voor Maarten: Stef doet het prima, Laurens ten Dam 1 keer gehoord op Eurosport tijdens de Giro als vervanger van Karsten. Vond ik verrassend goed. De heren, die op Eurosport de Tour becommentarieerden, vond ik niet om aan te horen. Enfin: smaken verschillen.
25 juli 2022 00:09
Iemand met een dopingverleden verdwijnt uit het wielrennen, dan ben ik altijd blij, ongeacht de kwaliteit van zijn werk.
    25 juli 2022 10:28
    Snap ik, maar het schiet niet op als een andere renner met een dopingverleden voor op de plaats komt toch?
25 juli 2022 01:22
Ik ga Maarten zn enthousiasme, jargon en filosofische blik missen.
25 juli 2022 05:21
Dan graag ook Joris van den Berg vervangen, die is echt ondragelijk flauw. En blijft eindeloos zijn grapjes en invalshoek herhalen. Normaal ging ik naar de Belg, maar deze Tour was dat ook geen genoegen met de overdreven chauvinistische insteek. Dus best vaak uitgeweken naar Eurosport en Bobbi Traksel, dat zegt wat . Jan Hermsen is wel prima. Maar erg jammer dat Karsten Kroon er niet was. Goed duo met Jeroen van Belleghem. Sowieso zou een NL/B duo op de NOS niet mistaan.
    25 juli 2022 12:52
    Hier sluit ik me volledig bij aan, Traksel had gekund als hij volledige zinnen, met de juiste woorden, vervoegingen, gezegdes ed. kon uitspreken, maar helaas, zoiets hoor je, voordat je tienerjaren voorbij zijn, al geleerd te hebben.
    25 juli 2022 13:40
    Ik ben om deze reden ook uitgeweken naar Eurosport; uit pure armoede aanvankelijk want ik heb me ook zo vaak gestoord aan Traksel.
    Maar wat bleek? Ik vond Traksel enorm meevallen, het lijkt wel alsof hij iets met de kritiek gedaan heeft. Goeie inzichten, analyses vaak spot-on, herkent alle renners. Een taalfoutje hier en daar boeit me niet.
    Moest een paar dagen wennen maar ben niet meer op de NOS of Sporza geweest.
    Iedereen brengt z'n mening over commentators altijd alsof ze onwrikbaar in beton zijn gegoten en draagt die als een medaille op z'n borst, maar je kunt ook van mening veranderen en commentatoren kunnen ook veranderen.
25 juli 2022 08:28
Maarten wordt manager van zijn zingende dochter( en die is wel goed trouwens)
25 juli 2022 09:13
Yayy!! Lijkt me een aardige man, maar ben zo blij dat ie stopt!
25 juli 2022 09:24
Dit is eindelijk nog is goed nieuws van de NOS. Nou die andere clown nog Dijkstra heet hij geloof ik. Ik hoop dat ze er nou eens 2 neerzetten die echt verstand van de koers hebben. En dan kunnen we weer is proberen naar de NOS te kijken. Wat een ergens die 2 Pipo’s ppppfffff.
25 juli 2022 10:07
Ik vond het een prettige man om naar te luisteren. Ook Herbert Dijkstra vond ik een prettige stem hebben. Ze maakten hier en daar wel eens een inschattingsfoutje maar ik heb mij nooit geërgerd aan deze twee commentatoren.

Die van den Berg heb ik liever achter op de motor, daar heeft hij meer een stem voor. Zoals hij de overwinning van Poels becommentarieerde in Luik, daar bleef hij tot aan de meet zwammen over andere dingen, en ging de spanning alleen maar omlaag in plaats van omhoog. Clement heeft geen fijne stem om naar te luisteren. Die Kneteman heeft wel een prettige stem maar, zoals hierboven ook al eerder benoemd, té positief en ik mis een kritische noot; alsof ik naar een bloemplukwedstrijd aan het kijken ben. Maar goed, smaken verschillen...

Als ik er eentje mag noemen voor de toekomst (voor de rol als co-commentator): Bauke Mollema.
25 juli 2022 10:25
Ik heb dan toch een andere mening dat de meeste liefhebbers volgens mij. Ik vond Ducrot en Dijkstra juist erg fijn om naar te luisteren. Die hebben iets gezelligs en ik kan die droge opmerkingen van Ducrot ook goed waarderen. Clement, vd Berg, Kroon, Traksel etc. vind ik verschrikkelijk irritante stemmen hebben. Ondanks vele pogingen er iets aan te doen met meditatie, zelfhulpboeken en therapie met psychedelica kan ik de stemmen moeilijk voor een lange tijd verdragen.
    25 juli 2022 13:13
    Ik kon ze samen ook wel waarderen. Alhoewel dijkstra steeds irritanter werd. Ducrot ga ik wel missen, dat vleugje psychologie wat hij er aan toevoegde kon ik erg waarderen.
25 juli 2022 10:36
Thomas Dekker samen met Thijs Zonneveld, kom er maar in.
25 juli 2022 11:18
Maarten vond ik zeker in zijn beginjaren erg aangenaam. Maar nu is zijn tijd gekomen. Hij is te lang uit het peloton om met interessante, relevante informatie aan te komen.

Herbert en Joris (Lobee voor kennissen) vind ik allebei supervervelend. Als ik de NOS was zou ik de 3 weken Tour opsplitsen met 3 co-commentatoren: Clement, Boogerd, Ten Dam. En misschien kan je een hengel uitgooien naar Serge Pauwels en zijn vriendin.

Herman de schermman moet Dione volledige vervangen en Siert de Vos kan misschien wel Joris vervanger ;).

Daarnaast moeten ze ook inspringen op het vrouwenwielrennen. Daarin zijn de Nederlanders de beste en met Roxanne heb je ook iemand die enthousiast erover kan vertellen.
25 juli 2022 11:21
Je mist hem pas als hij er niet meer is.

Wat we nu gaan krijigen is vele malen erger. Vd berg, Clement, beide niet prettig. Kroon moet lekker op Eurosport blijven en v Bellegem ook. Beide ook niet prettig om naar te luisteren.
Blijkbaar is het in NL lastig om een goed duo te vinden wat de koers kan verslaan. .in tegenstelling tot Belgie. Daarom blijf ik maar lekkker Sporza kijken.

Reacties zijn gesloten.