Maandag hakt Jumbo-Visma knopen door: “Eén kopman, twee schaduwkopmannen”
© Cor Vos
woensdag 12 augustus 2020 om 09:15

Maandag hakt Jumbo-Visma knopen door: “Eén kopman, twee schaduwkopmannen”

Hoe verhouden Primož Roglič, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk zich ten opzichte van elkaar in de Tour de France? “Het is niet de bedoeling om met twee of drie kopmannen op gelijke voet naar de Tour te gaan”, klinkt het. “Maandag hakken we knopen door op een ploegleidersvergadering.”

“Primož heeft vandaag een streepje voor”, vertelde Jumbo-Vismaploegleider Arthur van Dongen aan de vooravond van de Dauphiné aan Het Nieuwsblad. “Tom heeft op dit moment niet de stabiliteit in zijn uitslagen die Primož wel al heeft. Na een jaar zonder koersen is dat ook normaal.”

Komende maandag hakt Jumbo-Visma op een ploegleidersvergadering de knopen door over de hiërarchie. Het is volgens Van Dongen in elk geval niet de bedoeling om met twee – of drie, met Steven Kruijswijk – naar Nice af te zakken. “We zullen kiezen voor één kopman en twee schaduwkopmannen.” Ook Dumoulin staat dus voor vijf belangrijke dagen in het Criterium du Dauphiné.

RIDE Magazine
127 Reacties
Sorteer op:
12 augustus 2020 09:21
Nou dat lijkt me duidelijk..
Ik denk zelfs dat Kruiswijk op dit moment hoger in de pikorde staan als Dumoulin.

Voor Kruiswijk zie ik wel de kans om als underdog weer naar het podium te sluipen met een lange vlucht.. Mijn voorspelling

Roglic
Bernal
Kruiswijk
    12 augustus 2020 09:45
    Het zal niet alleen een kwestie van de beste benen zijn denk ik. Tactisch zal er ook tijd gewonnen worden aankomende tour. Stel dat Roglic en Bernal in een klein groepje naar boven rijden en Kruijswijk of Dumoulin rijdt weg, dan zal Bernal moeten werken. Maar als hij dat niet wilt omdat hij dan Roglic meeneemt, kunnen die anderen tijd pakken
    12 augustus 2020 12:28
    @jvh93, dus eigenlijk een beetje zoals Thomas de tour won? Doordat Froome steeds in de gaten werd gehouden kreeg Thomas een klein gaatje en heeft die succesvol verdedigd. Maar de verhoudingen liggen door de sterkere TJV ploeg nu wel ietsje anders. In dat jaar was Sky/Ineos namelijk de te kloppen ploeg, nu zijn zij samen met TJV de favorieten. Als dat kleine groepje wegrijdt, zullen naast Roglic, Kruijswijk en Dumoulin daar ook Bernal, Thomas en misschien ook Hart bij zitten. Als Kruijswijk dan wegrijdt, weet ik zeker dat Thomas er achter aan gaat.

    Ik vind de ploeg van TJV trouwens wel achterlijk goed hoor:
    Roglic, Kruijswijk, T. Dumoulin, Kuss, Gesink, T. Martin, Van Aert en G. Bennett.
    Het is nog niet duidelijk of Froome mee gaat maar met Bernal, Thomas, Hart, van Baerle, Kwiatkowski, Sivakov en Castroviejo acht ik TJV zelfs nog ietsje sterker qua collectief dan Ineos.
    12 augustus 2020 15:43
    Dat eerste ben ik niet met je eens hoor Theo. Toen Thomas de Tour won heeft ie eigenhandig gaten gemaakt en dichtgereden. Daar was weinig tactische winst bij naar mijn mening.
12 augustus 2020 09:21
Hopen dat ze elkaar niet de vernieling in rijden deze Dauphine dan.
    12 augustus 2020 09:29
    Daar zullen ze zelf ook voor waken lijkt me. Goed dat er nog een kort trainingskamp is na de Dauphiné.
    12 augustus 2020 09:37
    Denk dat deze 3 mannen fair genoeg zijn op het moment dat een ander sterker is, ze kijken natuurlijk ook naar de waardes die ze trappen
12 augustus 2020 09:27
Benieuwd hoe ze de Dauphiné gaan aanpakken dan... Elk voor eigen rekening als test?
    12 augustus 2020 09:53
    Jappe, ik verwacht en hoop (zeker gezien een bepaald spel :) )dat Roglic en Kruijswijk rustiger aandoen en dat vooral Dumoulin zich gaat testen.
12 augustus 2020 09:29
Het gevaar ligt nu in het feit dat roglic de beste moet blijven tot en met Parijs. Dat is nog heel lang hoor. Op zich is een schaduwkopman natuurlijk ook beschermd en zegt dat weinig over de tactiek. Zit em alleen in het kopje hoor.
12 augustus 2020 09:29
Tsja, als dit zo is dan denk ik niet dat de Dauphiné nog veel gaat veranderen. Zou in ieder geval erg raar zijn, tenzij Roglic hard valt ofzo.
12 augustus 2020 09:34
Ach die balans is zonder rare gebeurtenissen toch al lang opgemaakt. Uiteindelijk maakt het vrij weinig verschil, 1 kopman en 2 schadow, 2 kopmannen en 1 schaduwkopman. Het is wel handig om te definieren wie van de drie als eerste gaten gaat dichtrijden, maar uiteindelijk moet ook over 2 weken maar in de koers blijken.
    12 augustus 2020 09:40
    Gebasseerd op het klassement, denk ik. Stel, je hebt Roglic in het geel (of het dichtst bij het geel), Kruijswijk op 30 seconden en Dumoulin op 1 minuut, dan is het aan Dumoulin om heel vroeg aan te vallen. Mocht dit niet lukken, dan kan hij samen met o.a. Kuss en Bennett knechten die etappe. Kruijswijk kan erbij blijven, of aanvallen op de laatste kilometer van de streep. Maar Kruijswijk kennende zal hij niet veel aanvallen zolang hij nog kansrijk is voor het podium en gewoon kan volgen.
12 augustus 2020 09:39
Ik zou dit lekker intern houden. De tegenstand niet wijzer maken.
    12 augustus 2020 09:44
    Exact!
    12 augustus 2020 09:55
    Misschien is het wel een grote act en is Dumoulin gewoon stiekem enorm goed. Wie weet speelt Ineos nog het zelfde spelletje ook.
12 augustus 2020 09:42
Maakt voor de tegenstanders niet zoveel uit, Primoz de nummer 1 van de wereldranglijst als kopman is niet bepaald verrassend.
12 augustus 2020 09:44
"Ook Dumoulin staat dus voor vijf belangrijke dagen in het Criterium du Dauphiné."

Lijkt me sterk dat hij graag de absolute kopman zou willen zijn.
    12 augustus 2020 10:26
    Natuurlijk wil hij dat wel, laatste kans om de Tour te winnen dit jaar ivm Evenepoel ;).
    12 augustus 2020 12:17
    Grootste kans om de tour te winnen is als schaduwkopman. Bernal zal dan alleen maar oog hebben voor Roglic. Zo won THomas ook de tour destijds.
12 augustus 2020 09:46
Dumoulin is zelf erg realistisch en kan zich vast vinden in een rol als schaduwkopman. Hij moet nog meer wedstrijdritme krijgen. Mocht Roglic te vroeg gepiekt hebben dan kan hij het wellicht overnemen. Dat Kruijswijk schaduwkopman / luxe helper werd was al min of meer bekend.
    12 augustus 2020 09:55
    Los van het feit dat er regelmatig werd beweerd dat Dumoulin weinig wedstrijd ritme nodig heeft om goed te zijn, is Roglic op alle fronten een betere wielrenner en heeft dat dit weekend nog maar eens ondubbelzinnig duidelijk gemaakt.
    Dumoulin heeft hoogstwaarschijnlijk zijn beste resultaten elders behaald, wen er maar aan!
    12 augustus 2020 09:59
    Dumoulin was anders met name in de 3e rit al erg goed. En na 420 dagen zonder koers is het natuurlijk anders dan na 2 maanden.

    Op alle fronten beter is natuurlijk ook niet zo, hun laatste onderlinge confrontatie in de Tour eindigde in 1-0 voor Dumoulin.
12 augustus 2020 09:46
Die renners zelf zijn hier absoluut niet mee bezig, lijkt het. Roglic sowieso niet, die doet gewoon z'n ding. En Kruijswijk is momenteel eerder de mental coach van Dumoulin dan z'n concurrent.
12 augustus 2020 09:46
In de praktijk zullen ze echt wel zo lang mogelijk alle 3 in het klassement willen houden.
    12 augustus 2020 10:07
    Dat denk ik wel. Als Roglic, Kruijswijk en Dumoulin alleen nog over zijn en er springt iemand weg die gevaarlijk is voor het klassement zullen Kruijswijk en Dumoulin dan waarschijnlijk wel moeten gaan counteren.

    Of ze laten 1 van deze twee aanvallen waardoor de concurrentie ze terug moet gaan halen.

    Zelf hoop ik nog steeds dat Dumoulin de tour ooit gaat winnen, maar ben bang dat het niet meer gaat lukken.
    12 augustus 2020 10:35
    Precies. Ze zullen zeker scenario’s klaar hebben liggen.
    Niet ten koste van alles met 3 maar als het goed verloopt zou je dom zijn wat jij noemt niet uit te spelen.
12 augustus 2020 09:47
Lol - toen JV aangaf met 3 kopmannen naar de Tour te willen gaan, dacht ik dat het om Roglic, Dumoulin en Bennett ging. Blijkt het om Kruijswijk te gaan. Oeps.
Dat maakt de verdeling kopman - schaduwkopman - knecht ineens wel een stuk makkelijker.
    12 augustus 2020 09:50
    Heerlijk hoe die Kruijswijk onder de radar blijft, 'kenners' die hem zwaar onderschatten helpen daar alleen maar bij. George Bennett zelf weet hem gelukkig wel op waarde te schatten.
    12 augustus 2020 09:53
    De nummer 3 van afgelopen Tour vind jij niet goed genoeg als kopman? Wanneer ben je dan wel goed genoeg als kopman bij JV?
    12 augustus 2020 10:00
    Maar er zijn er zoveel die onder de radar lijken te blijven. Het is sowieso al uitgemaakt dat het een strijd gaat worden tussen Ineos en Jumbo lijkt het, en daarnaast blijft dan ook nog Kruijswijk onder de radar. En Froome en Thomas lijken inmiddels ook al afgeschreven. Maar toch denk ik dat de concurrentie echt wel heel veel rekening gaat houden met Kruijswijk.
    12 augustus 2020 10:03
    Rare reactie. Bennett is een prima renner maar heeft totaal niet zulke goede klassementen gereden als Kruijswijk. Volg je het wielrennen wel ?
    12 augustus 2020 10:53
    Ik vind dit, die paar Kruijswijk-trollen, één van de meest onbegrijpelijke verschijnselen op deze website. Helemaal omdat ze pas sinds vorig jaar in deze vorm zijn opgedoken. Ik kan van zo'n Dumoulin-trol nog wel begrijpen waar het vandaan komt, daar zit een stukje verwerking bij, maar een reden om Kruijswijk stelselmatig als een drol van een kopman neer te zetten begrijp ik echt niet. Niet het allergrootste talent, dat zich met hard werk en toewijding, naar een niveau heeft gereden waarmee hij uiteindelijk op het podium van de Tour de France belandt. Wie stoot dat tegen het hoofd?
    12 augustus 2020 11:48
    Silent Hill is een notoire Kruijswijk troll. Schijnt niet te weten dat Bennett in eerste instantie de Tour niet zou rijden en door het wegvallen van de Plus alsnog werd opgesteld. eerst je feiten kennen dan pas roeptoeteren.
    12 augustus 2020 12:30
    Kruijswijk was wel derde afgelopen jaar. En als die etappe op de laatste vrijdag niet was afgebroken, had ik zelfs tourwinst niet uitgesloten. Maar dat zullen we nooit weten. Ik vind wel dat je Kruijswijk tekort doet, alhoewel er best een aansprekende overwinning op zijn palmares bij kan.
12 augustus 2020 09:50
De vraag is toch eigenlijk alleen hoe lang gaan de andere knechten mee? Als die de kopmannen goed afzetten zullen ze alledrie proberen bij de eerste favorieten te blijven. Als de knechten snel opraken zal Roglic de laatste beschermde kopman zijn, maar zo ver zie ik het niet komen.
Bij de eerste echte tests in de bergen zal dan vanzelf wel blijken wie het sterkst is
    12 augustus 2020 10:01
    Etappe 4 zal al veel duidelijk maken met de finish bergop. Voor de rest heb je gelijk. Als de knechten als Kuss en Bennett heel erg goed zijn, dan kunnen Kruijswijk en Tom nog lang een relatief vrije rol in de koers houden. Zijn zij echter minder en staat Primoz het hoogste dan zullen ze toch sneller aan de bak moeten als luxe knecht.
12 augustus 2020 10:03
Als Bernal en Roglic in een groepje zitten en bvb Dumoulin wegrijdt, kan het inderdaad best zijn dat Roglic blijft zitten. Maar dan zal een van de andere uitstekende renners van INEOS meeglippen met Dumoulin e.a. Het ene blok zal het andere blok voortdurend neutraliseren. Eventueel kan een andere (sub)topper (misschien van een net iets minder niveau), ik denk aan Quintana of Pinot, daarvan profiteren.
12 augustus 2020 10:04
Ik denk niet dat we veel aanvallen van Jumbo gaan zien. Het zal vooral in trein naar bovenrijden worden, mat als climax een explosieve laatste km van Roglic.
12 augustus 2020 10:05
Een Bike-off
12 augustus 2020 10:06
Lijkt mij ook wel interessant om de combines buiten de ploegen om in de gaten te houden. Een alliantie tussen Nairo en Bernal of de tandem Pogacar en Roglic kan ook nog wel eens een invloed op de koers hebben.
    12 augustus 2020 10:18
    Ja klopt, wordt interessant! Die bondjes zullen wel maar tot op zekere hoogte gelden denk ik. Roglič gaat om Pogačar te helpen echt niet het klassement van een ploeggenoot in gevaar brengen omdat dat uiteindelijk ten koste zou gaan van zijn strategische positie maar een ritzege gunnen gaat zeker gebeuren. Ik verwacht tevens dat Pogačar zo goed is dat het ook een concurrent is. Dat Quintana en Bernal matties zijn is inderdaad overduidelijk. Nu zullen Dumoulin en Mollema het vast ook goed kunnen vinden samen maar die zie ik dan weer echt geen combine vormen.
    12 augustus 2020 12:25
    @ wheely In de Giro 2017 hebben Tom en Bauke toch echt wel samengewerkt. Of daar nog een rekening van openstaat weet ik niet, maar als Porte weer eens pech heeft, kan Mollema nog best van waarde zijn.
12 augustus 2020 10:15
Daar sla je wel de spijker op zijn kop denk ik idd. Zo lang Bennett, Kuss en Gesink (wat een ondersteuning!) aanwezig zijn, kunnen ze alle drie zich mee laten voeren. Het is aan Ineos om hen ui de tent te lokken.
En vanuit Ineos gezien, geldt precies hetzelfde.
12 augustus 2020 10:19
Zonder gekke dingen is de verdeling duidelijk lijkt me. Als Roglic niet valt of ineens door het ijs zakt is hij de nummer 1. Ik zie dat vele denken dat daarnaast Kruijswijk als eerste moet knechten mocht dat nodig zijn, zelf denk ik dat dat Dumoulin is. TJV geeft continu aan dat de kans groot is dat Dumoulin niet 3 weken lang een hoog niveau kan aanhouden, van Kruijswijk is dit juist wel bekend.
    12 augustus 2020 10:27
    Het is vooral Dumoulin zelf die zegt dat hij nu nog niet zo constant is. Maar hij is al beter dan hij zelf denkt, hij mist vertrouwen. Met de Dauphiné erbij denk ik dat hij best klaar is voor 3 weken Tour.
    12 augustus 2020 11:07
    Maar Kruijswijk kan het niet tegen Bernal opnemen in de bergen. Primoź wel.
12 augustus 2020 10:20
Ik hoop dat Jumbo en Ineos in twee afzonderlijke treintjes naast elkaar alle bergen door tjoeken.
12 augustus 2020 10:22
En hier heb je 't gedonder weer: meerdere kopmannen, en "de leiding" moet gaan bepalen wie van de drie. Bij Sunweb had Dumoulin dit probleem nooit gehad; Kelderman en Oomen zouden de stenen uit de straat voor hem hebben gereden (figuurlijk hè). Het is o zo jammer dat een Nederlandse Tourtitel-kandidaat in dienst van een ander (buitenlander) moet gaan rijden.

En wat, als Dumoulin in de derde week toch over betere papieren blijkt te beschikken? Heeft "de leiding" wel voldoende geduld en vertrouwen in een superatleet die 420 dagen uit de roulatie is geweest? Gaat een voorbereidingsrondje alles bepalend zijn?

Ik hoop van niet.
    12 augustus 2020 10:45
    Je kunt het natuurlijk jammer vinden, maar het is ook een keuze die Dumoulin zelf heeft gemaakt. Hij wilde niet meer absolute en enige kopman zijn voorzover ik heb begrepen.
    12 augustus 2020 10:53
    Ik heb steeds begrepen dat Dumoulin van ploeg moest veranderen wilde hij de TdF kunnen winnen.
    Van dat verhaal blijft bitter weinig over en ik vermoed dat dit jaar voor diverse renners de laatste kans zal zijn.
12 augustus 2020 10:23
Movistar ligt al maanden wakker ivm het ploegenklassement.
12 augustus 2020 10:30
Het lijkt wel alsof de tdf alleen tussen ineos en tjv gaat! Worden Pinot, Buchmann, Pogacar niet over het hoofd gezien. Pinot was vorig jaar duidelijk de sterkste. En Pogacar heeft tijdens de Vuelta al laten zien dat het geen sleper is.
12 augustus 2020 10:39
Ik denk dat Dumoulin en ook Kruijswijk het stiekem wel fijn vinden om geen kopman te zijn en "slechts" beschermd te zijn. Beetje druk van de ketel en het is nu ook weer niet zo dat een beschermd renner direct een 100% knecht is.

Reacties zijn gesloten.