Luxeknechten Evenepoel over laatste bergrit Vuelta: “Je kon de stress voelen”

maandag 7 november 2022 om 09:47
Luxeknechten Evenepoel over laatste bergrit Vuelta: “Je kon de stress voelen”

foto: Cor Vos

Kort voordat hij in Wollongong wereldkampioen werd op de weg, schreef Remco Evenepoel de Ronde van Spanje op zijn naam. In deze Vuelta was er nog lang spanning bij Quick-Step-Alpha Vinyl, vertellen Evenepoels helpers Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke in een interview met Wielerrevue.

Castelli

Voorafgaand aan de voorlaatste rit van de Spaanse grote ronde had Evenepoel een voorsprong van ruim twee minuten op Enric Mas, zijn naaste belager. Maar deze etappe bevatte nog wel de nodige beklimmingen en finishte op de Puerto de Navacerrada. Dat zorgde voor de nodige nervositeit.

“Voor die laatste bergrit had ik veel stress”, vertelt Vervaeke. “Ik had echt faalangst over dat ik niet op de afspraak zou zijn. Dat Mas ons zou aanvallen en dat Remco geïsoleerd zou komen te zitten. Er stond veel op het spel en ik moet toegeven dat ik die rit écht nerveus was.”

Muisstil
Van Wilder had dezelfde ervaring. “Die dag was er een groot contrast met de rest van de etappes. Voor die rit was het muisstil in de bus en kon je de stress voelen. Je merkte het ook aan de ontlading na de finish. Er leek wel een baksteen van onze schouders te zijn gevallen. Remco vertelde na afloop dat hij heel zenuwachtig was, maar ik moest zeggen dat ik dat niet zo heb ervaren. Eerlijk gezegd merkte ik niets van stress bij hem. Hij zette nog altijd zijn harde muziek op, zoals iedere dag.”

De kalmte van Evenepoel en Van der Poel
Vervaeke zat achter Remco in de bus en had wel door dat zijn kopman iets stiller was dan normaal. “Maar hij heeft dat als kopman toch heel goed weggestopt”, zegt de 29-jarige renner, die vorige winter de overstap maakte van Alpecin-Fenix. Voordat Vervaeke ploegmaat werd van Evenepoel, reed hij dus ook al samen met Mathieu van der Poel. “Wat me opvalt, is dat die gasten het spelletje gewoon heel leuk vinden.”

“Zeker bij Mathieu had je dat gevoel. Ook op training draaide het niet om cijfertjes of om blokjes, maar om elkaar pijn doen. Wat mij verbaast, is vooral hoe kalm die gasten blijven onder druk. Je mag niet onderschatten hoeveel druk er op ze wordt gelegd. Het is een groot verschil hoe zij daarmee omgaan.”

Dit artikel delen:

11 Reacties

Marcel de Gendt 7 november 2022 om 10:38

Ik heb het genoegen gehad om Vervaeke van dichterbij mee te maken. Sympathieke gast, die zelf het nodige in zijn rugzak heeft en ondanks zijn talent de absolute top nooit heeft gehaald. En hij heeft de knop om gezet om Remco te helpen en niet meer voor zijn eigen erelijst te koersen.

Of je dat luxeknecht wilt noemen, dat mag iedereen voor zichzelf uit maken. Maar het is m.i. een luxe om mensen met deze mentaliteit in je ploeg te hebben. Zeker voor iemand als Evenepoel, die net komt kijken en ook al op een voetstuk stond voordat hij zijn eerste echt dikke vis had binnengehengeld. Dan is het prettig om iemand op de slaapkamer te hebben die daar ook heeft gestaan (overigens nooit in dezelfde mate als Evenepoel) maar ook weet hoe het is om daar af te vallen.

En de “omgang met druk” is misschien wel exact de reden waarom toppers topper worden en anderen blijven hangen… en misschien veel beter af zijn met een rol in de schaduw.

2
Lo squalo del lago di confine 7 november 2022 om 10:03

Hoezo zijn Van Wilder en Vervake “luxeknechten”? l
Lijken mij eerder heel gemiddelde knechten. Alaphillipe, Van Aert, Majka of Dani Martinez zijn luxeknechten. Twee jongens die zelf nog weinig tot geen echte uitslagen hebben gereden luxeknecht noemen is devaluatie.

0
Mooie Sjors 7 november 2022 om 10:21

Gewoon knechten zal in deze inderdaad wel volstaan. :)

-2
Mooie Sjors 7 november 2022 om 10:26

‘in dezen’ wilde ik eigenlijk typen, maar je kan je berichten blijkbaar niet meer bewerken? Is dat sinds die rangschik-functie werd gelanceerd?

1
Romāns Vainšteins 7 november 2022 om 10:52

Alles is relatief: vergeleken met kloteknechten zijn zij 100% luxe.

En ja, bewerken lijkt stuk sinds de popi-preferering

0
Marlin 7 november 2022 om 11:21

Het zijn inderdaad nog geen luxeknechten zoals een Van Aert (die eigenlijk het seizoen door kopman zou moeten zijn). Ala is dan weer een echte kopman (niet zoals Van Aert), dus zeker geen luxeknecht. Dit seizoen heeft hij enkele keren wat moeten knechten (de weinige keren dat hij competitie was). Telkens duidelijk tegen zijn zin. Dat had enkel te maken met zijn voortdurende fysieke achterstand dit seizoen. Door fysieke tegenslagen.
Van Wilder zie ik wel evolueren tot een luxeknecht, eenmaal wat sterker en stabieler. Net zoals Almeida zal worden en zoals Majka nu al enkele jaren is. Vervaeke is en zal een knecht blijven, want net iets te weinig (klim)talent. Wat geen oneer is. Maar een luitenant of luxeknecht, neen.

0
Marcel de Gendt 7 november 2022 om 11:34

Bij Van Wilder is het de vraag of hij wil blijven knechten, of ook zijn eigen kans mag/wil gaan in de loop van de tijd. Obv zijn resultaten in zijn jeugd zou hij eerder concurrent van Evenepoel kunnen worden ipv zijn knecht.

Persoonlijk geloof ik niet in dit soort jonge knechten. Die willen itt bijvoorbeeld Vervaeke nog niet al hun eigen ambities opzij zetten voor een ander, en terecht. Dit is goed om ze een keer ervaring op te laten doen als stap in de ontwikkeling, maar het echte besluit om knecht te worden moet een talent m.i. pas maken als hij de top net niet weet te bereiken. Dan is in deze fase eerder bijv. Mauri Vansevenant degene die zich af moet vragen hoe reeel het is om voor eigen kans te rijden, ook die lijkt er net niet te geraken…

-1
Mystieke_Monnik 8 november 2022 om 13:47

Flipje vervulde toch met verve zijn rol als luxe-knecht in de Vuelta dit jaar totdat hij uitviel? Ik vond niet te merken dat dit ‘duidelijk met tegenzin’ was.

1
Romāns Vainšteins 8 november 2022 om 15:13

Sterker nog: indien Evenepoel aan de tour deelneemt en er daar goed voor staat zul je Flip alle dagen met verve zien sleuren op een manier waar van Aert instemmend om knikken kan. Waarom zou die in vredesnaam sikkeneurig de kooman uitgaan hangen met een gele trui in het thuisland binnen het vizier? Zo een is het er niet.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone