Lutsenko wint Arctic Race na secondenspel, Hoelgaard pakt slotrit

zondag 18 augustus 2019 om 17:46
Lutsenko wint Arctic Race na secondenspel, Hoelgaard pakt slotrit

foto: Cor Vos (archief)

De eindzege in de Arctic Race of Norway is na een spannend secondenspel gegrepen door Alexey Lutsenko. De Kazachse kampioen van Astana pakte in de eindsprint vier bonificatieseconden én zette Warren Barguil op één seconden, waardoor Lutsenko met een luttele seconde het eindklassement wint. De slotrit werd gewonnen door Daniel Hoelgaard, die met een late aanval Amund Grøndahl Jansen nipt voorbleef.

Openingsfase
Twee Nederlanders waren actief in de openingsfase. Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) en Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) toonden zich en zaten dan ook in een kopgroep van vijf waar ook Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy) deel van uitmaakte. Veel ruimte kregen zij niet met een heuvelachtige finale voor de boeg.

Mads Würtz Schmidt, Jimmy Janssens, Kristian Aasvold en Lucas Eriksson openden die finale, maar kregen niet al te veel ruimte. De favorieten om de eindzege mengden zich ook, met Warren Barguil en Alexey Lutsenko als opvallende toppers. Odd Christian Eiking liet zich op de steile klimmen ook zien.

Secondenspel in top klassement
Ilnur Zakarin toonde zich bij het ingaan van de slotronde, tien kilometer voor de finish. Lutsenko en Barguil moesten zich ook nog inspannen voor de bonificatieseconden die daar te behalen waren. Het verschil tussen beide kemphanen in de top van het klassement was daarna nog maar enkele seconden in het voordeel van Barguil.

De twee bleven nog een tijdje voor het uitgedunde peloton uit rijden, maar werden op de laatste keer Skistula Summit (2,3 km aan 6,6%) gegrepen. Markus Hoelgaard profiteerde van een stil moment om aan te vallen. Die werd gevolgd door een demarrage van Lutsenko, waarna Barguil even twijfelde. De Fransman vond nog wat kracht en sloot aan bij het favorietengroepje van de Kazach.

Hoelgaard klopt Grøndahl Jansen – foto: Cor Vos

Hoelgaard houdt stand
Hoelgaard trok zijn aanval door tot diep in de oplopende slotkilometer. Stephen Cummings trok door en werd gevolgd door Amund Grøndahl Jansen. De Noorse kampioen loste de rest en naderde het wiel van Hoelgaard. In een bloedstollende finale kwam Jansen net tekort om nog langs zijn landgenoot te komen.

De derde plaats was voor Alexey Lutsenko, die daarmee vier seconden aan bonificaties pakte. De vierde plek was voor Warren Barguil, waardoor het een kwestie van seconden werd tussen de Kazach en de Fransman om de eindzege. De seconde die Lutsenko in de eindsprint wegreed van Barguil bleek uiteindelijk beslissend. Krists Neilands werd derde in het eindklassement op negentien seconden.

Dit artikel delen:

17 Reacties

kelderfan 18 augustus 2019 om 17:54

Dat was zeker een spannende finale. Die Markus Hoelgaard had ’t goed gezien en demarreerde op ’t juiste moment. Verdiende zege.

Ajvenema 18 augustus 2019 om 18:03

Deed van der Poel nou nog mee?

Ruben_ 18 augustus 2019 om 18:04

Ja. Gelost in de laatste tien km. Duidelijk nog niet hersteld van ziekte

Marik 18 augustus 2019 om 18:10

VdP had wellicht verstandiger kunnen kiezen en niet meer op kunnen stappen. Het is maar de vraag hoe hij hier van herstelt richting de echt belangrijke wedstrijd.

sooike 18 augustus 2019 om 23:18

Terecht vraag je of Van der Poel nog meedeed. Iedere journalist , die een stukje moet schrijven en die op de hoogte was na de uitlatingen van Van der Poel gisteren, had minstens één of twee regels moeten wijden aan Mathieu. Een journalistiek brevet van onvermogen dus !

EddyB1958 19 augustus 2019 om 08:34

@marik, volgens Wielerkrant noemt van der Poel in De Telegraaf Alaphillipe de favoriet voor die belangrijke wedstrijd.

Bartman 18 augustus 2019 om 18:06

Vd Poel 32e.

Jungle Man 18 augustus 2019 om 18:09

Mooie ronde, knappe overwinning toch van Lutsenko.

Retro Lex 18 augustus 2019 om 18:17

Een speciale vermelding voor Dimension data. 2 Top 10 plaatsen !! Ze kunnen de punten goed gebruiken. En Cummings is nog niet met pensioen.

assen 18 augustus 2019 om 18:43

Het zijn geen WT punten… Jammer voor ze.

bilthoven 18 augustus 2019 om 18:57

Cummings heeft eindelijk de vorm te pakken. Die zou nog wel eens een goed najaar kunnen rijden.

Kosmonaut 18 augustus 2019 om 19:18

Cummings is echt een prototype van zo’n vreemde vlerk wat zich er ineens tussen rijd op het WK, zeker in eigen land.

mamaffia 18 augustus 2019 om 20:15

Wat is Lutsenko toch een heerlijke coureur. Kan op vele terreinen uit de voeten en koerst altijd attractief. Verdiende zege! Overigens ook een mooie, hernieuwde kennismaking met M. Hoelgaard. Vorig jaar al 2e in het eindklassement. Die verdient toch ook wel een kans bij een proconti-team, lijkt me. Hilaire, kom er maar in!

CeRo 18 augustus 2019 om 20:50

Uno-X heeft voor volgend jaar zelf een PCT licentie aangevraagd.

Polleke 18 augustus 2019 om 21:03

Bargeuil…you had 1 job…

koos verrek 18 augustus 2019 om 21:27

Hoe oud is Luts ondertusse? Leuke renner maar ze talent komt er toch niet helemaal uit die zou klassiekers moeten winne..

SnellePelle 18 augustus 2019 om 22:01

Neem gerust de moeite om dat zelf even op te zoeken.

Headlines

Materiaalzone

Populair