Lutsenko met opvallende voorbereiding vijfde in de Amstel: “Kron nam niet echt goed over”
foto: Cor Vos
maandag 17 april 2023 om 09:31

Lutsenko met opvallende voorbereiding vijfde in de Amstel: “Kron nam niet echt goed over”

Alexey Lutsenko sloot vorige week donderdag de Ronde van Sicilië af als eindwinnaar, maar even rustig bijkomen van dat succes was er niet bij voor de Kazach. Hij reed zondag alweer de Amstel Gold Race en eindigde daar als vijfde. Met die prestatie is Lutsenko tevreden, laat hij weten op de site van Astana Qazaqstan.

“Vijfde is niet slecht als je beseft dat ik minder dan 48 uur geleden de koninginnenrit van de Ronde van Sicilië uitreed en won. Na vier uurtjes slaap had ik ook nog een lange reisdag”, zegt de 30-jarige renner na afloop van de Amstel Gold Race. Die koers ontbrandde al vroeg. Op negentig kilometer van het einde ging een zestienkoppige groep met meerdere favorieten, waaronder Lutsenko, ervandoor.

“Als je kijkt naar de grote wedstrijden van tegenwoordig, zie je dat de finale altijd begint op tachtig, negentig kilometer van de finish. Dus ik volgde wat favorieten en kwam in de kopgroep met Pogacar, Pidcock, etc. Ik denk niet dat ik te veel werk verrichte in die ontsnapping. In het begin deed ik wel veel omdat ik het voor mij belangrijk was om vooruit te blijven met de groep.”

Lutsenko over Kron
Lutsenko moest Pogacar, Pidcock en Healy laten gaan op de Eyserbosweg, met nog 36 kilometer te gaan. “We moeten eerlijk zijn, op dit moment is Pogacar te sterk voor iedereen. Toen ik naar mijn vermogensmeter keek, zag ik dat het helemaal niet slecht ging. Het verschil tussen Pogacar en zijn twee medeaanvallers en ik was lange tijd vijf seconden, maar mijn metgezel Andreas Kron nam – hoe zal ik het zeggen? – niet echt goed over.”

Uiteindelijk keerden Lutsenko en Kron niet meer terug bij de koplopers. “Na tweehonderd kilometer is het niet abnormaal als je een gat niet meer kan dichten. Maar in de laatste kilometer leek het nog wel alsof we Pidcock nog terug konden pakken voor een podiumplek, maar we kwamen net te laat. En eerlijk gezegd had ik na zes uur koers ook niet veel meer in de benen. Ze waren dood. We zijn geen machines, maar ik ben blij met het resultaat. Wat een zware dag in de kou en de regen!”, sluit Lutsenko af.

Kron baalt van missen podiumplaats
Kron, die uiteindelijk vierde werd, heeft voor de camera van Cycling Pro Net ook zijn verhaal gedaan. “Het was een hele zware wedstrijd”, vertelt de Deen van Lotto Dstny. “De laatste honderd kilometer heb ik het meeste afgezien. In de finale reed ik samen met Lutsenko. We kwamen nog heel dichtbij Pidcock, dus nu baal ik een beetje dat ik niet op het podium sta. Maar ik ben blij met de manier waarop we vandaag gekoerst hebben.”

In de laatste kilometer pokerden Lutsenko en Kron een beetje. “Ik heb normaal een goede sprint in de finale, maar de laatste tien kilometer voelde ik me niet heel goed. Als we niet geaarzeld hadden, hadden we hem (Pidcock, red.) misschien nog kunnen pakken. Maar dat is koers”, aldus Kron, die nog meegaf dat Lutsenko ‘heel, heel sterk’ was.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
11 Reacties
Sorteer op:
17 april 2023 09:39
Was een mooie illustratie van ‘de ander niets durven gunnen, betekent samen verliezen’. Weliswaar voor plek 3, maar toch.
17 april 2023 09:51
Ze dachten allebei als ik het gat dichtrij, rijd ik de ander naar het podium. Tsja, dat is gewoon koers. Wel prachtig om te zien hoe Pidcock aan het sterven was en nipt stand hield!
17 april 2023 10:26
Kron en Lutsenko kwamen zeer duidelijk moeizaam overeen, dat hoort er af en toe bij.

Denk dat ze met een fraaie 4e en 5e stek prima resultaten behaald hebben en met opgeheven hoofd en als outsiders richting Luik trekken kunnen. Vooral in Lutsenko zie ik iemand die, met veel mazzel-kunst-en-vliegwerk, daar winnen kan.
  17 april 2023 10:32
  Rijden beiden voor ploegen waar het al een poos niet echt soepel loopt, die frustratie weegt door lijkt me.
  17 april 2023 12:13
  Niet lekker loopt? Lotto staat op dit moment 2.000 punten voor op Israël. Die een budget maal 5 hebben van Lotto. Daarnaast staat Lotto 8ste in de UCI puntenstand. Astana telt 3.500 punten minder...

  On topic: Ik denk Kron redelijk tegen de limiet zat toen Pogacar ging. Net zoals woensdag was het niet de beste Kron. Dus ik vermoed dat het meer van niet kunnen, dan van niet willen was.
17 april 2023 10:53
Lutsenko heeft er veel aan gedaan om met die grote groep vooruit te blijven. Misschien wel iets te veel. Jammer dat hij daarna met Kron komt die constant overtuigd moest worden om een seconde op kop te rijden. Dat haalde wel het tempo eruit. Ondanks dat, denk ik dat we een verdiende top 3 hebben.
  17 april 2023 11:56
  Klopt, hij smeet met zijn krachten, dat was 2 keer dom want als je echt zo sterk bent dan moet je dat ook een beetje verdoezelen, later kwam hij diezelfde krachten dan weer te kort… podium weg-gegeven…
  17 april 2023 16:52
  Op een gegeven moment nadat Kron en Lutsenko eraf zijn blijft het gat heel lang hetzelfde. Zelfs nog even iets kleiner. Het ging dus net over het klimmetje waar ze kosten andes waren ze in het wiel met Pidcock, Healy meegereden en mogelijk nog beetje kunnen herstellen want nu om en om continue geven.
17 april 2023 16:40
Beide sterk gekoerst. En Lutsenko met de reis achter de rug, korte nachtrust, en dan nog zo koersen. Sterk hoor.
Ze hadden maar iets meer overeengekomen en was pidcock van het podium gereden.
17 april 2023 10:39
In de Brabantse Pijl was Kron ook al aan het slepen.
  17 april 2023 10:44
  Als zo'n jonge gast puur op wilskracht net wat harder rijdt dan er op dat moment in zit dan gaat overnemen hem gewoon niet worden. Het zag er niet uit als slepen, maar gewoon als niet kunnen. Dat Lutsenko dan ook gaat inhouden lijdt er alleen maar toe dat Kron weer op krachten komt en uiteindelijk als 4e over de meet komt.

  Lutsenko had gewoon even door moeten trappen, dan was Kron weg. Zoals Pogacar dat bij Pidcock deed, die ook puur op wilskracht de Keutenberg op kwam

Reacties zijn gesloten.