Luis León Sánchez wint voor tweede keer in San Sebastian

dinsdag 14 augustus 2012 om 17:15

foto: Sirotti

Luis León Sánchez (Rabobank) heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Clásica San Sebastián gewonnen. Aan het eind van een editie die tot diep in de finale op slot zat ging de laureaat van 2010 in de slotkilometers solo aan de haal en zong het uit tot op de streep. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) klopte een handvol seconden later Gianni Meersman (Lotto-Belisol) voor de derde plaats. Bauke Mollema was onderweg de beste Nederlander en werd vijfde.

In de eerste wedstrijduren bedankten Javier Aramendia (Caja Rural) en Adrian Palomares (Andalucia) de organisatoren voor de wildcard die hun ploeg heeft gekregen. Ze zorgden voor de vlucht van de dag en reden tot twaalf minuten voor het peloton uit. Bij de eerste van twee beklimmingen van de Alto de Jaizkibel, die het begin van de finale inluidt, was alles weer te herdoen.

De Jaizkibel en de daaropvolgende Alto de Arkale baarden echter een muis. Het was wachten op de uitlopers van de tweede beklimming van de Jaizkibel voor verdere actie: leiders Tomasz Marczynski (Vacansoleil) en Rafal Majka (Saxo-Tinkoff) kregen in de afdaling het gezelschap van Sergio Henao (Sky), Gorka Izagirre (Euskaltel), en een tweede man van Vacansoleil: Rafael Valls.

Met een bonus van een kleine halve minuut op het peloton, dat gemend werd door Movistar, draaiden de vijf opnieuw de Arkale op. Op die laatste klim van de dag roerden de favorieten zich dan toch: Joaquim Rodriguez bezegelde het lot van de leiders met een snedige versnelling, die slechts een tiental favorieten, onder wie met Bauke Mollema ook een Nederlander, konden beantwoorden.

In de afdaling keerden nog vijftien renners terug, onder wie Luis Leon Sánchez. Hij sprong meteen weg uit de samengesmolten groep en nam snel tien seconden. Achter hem smoorden Mollema en de eveneens teruggekeerde Robert Gesink voorbeeldig verschillende achtervolgingspogingen in de kiem. Sánchez kende nog een lastig moment op een late strook bergop, maar zette door en soleerde naar de overwinning.

foto: Sirotti

Clásica San Sebastián 2012 (1.WT)
1. Luis Leon Sánchez (Spanje/Rabobank)
2. Simon Gerrans (Australië/Orica-GreenEdge) + 7s
3. Gianni Meersman (België/Lotto-Belisol) allen z.t.
4. Christophe Le Mével (Frankrijk/Garmin-Sharp)
5. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank)
6. Mauro Santambrogio (Italië/BMC Racing Team)
7. Mads Christesen (Denemarken/Saxo Bank-Tinkoff Bank
8. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha Team)
9. Xavier Florencio (Spanje/Katusha Team)
10. Diego Ulissi (Italië/Lampre-ISD)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone