Luis León Sánchez verovert Spaanse wegtitel na veelbewogen finale

zondag 23 augustus 2020 om 13:41
Luis León Sánchez verovert Spaanse wegtitel na veelbewogen finale

foto: Cor Vos (archief)

Luis León Sánchez mag zich op zijn 36e nog een jaar lang Spaans kampioen noemen. Jesús Herrada leek op weg naar een derde nationale titel, maar werd in de laatste kilometer bijgehaald door de taaie Sánchez en kreeg vervolgens af te rekenen met mechanische pech.

In de provincie Jaén zocht de Spaanse wielerfederatie vandaag naar een opvolger van Alejandro Valverde, die vorig jaar in zijn thuisstreek Murcia een derde nationale titel wist te veroveren. Valverde nam al ruim voor het kampioenschap de beslissing om zijn titel niet te verdedigen.

Een tegenvaller voor de organisatie, die wel kon rekenen op de aanwezigheid van toppers als Iván García, Gorka Izagirre en Alex Aranburu. Deze renners hadden ongetwijfeld de ambitie om Spaans kampioen te worden, maar dan moesten ze wel eerst een vroege vlucht van in totaal negen renners terughalen.

Negen renners kiezen het ruime sop 
Ángel Madrazo, Diego López, Xavier Cañellas, Alvaro Trueba, Eusebio Pascual, Javier Chacón, Miguel Ángel Fernández, Víctor Martínez en Albert Torres waren lange tijd op elkaar aangewezen, maar deze negen renners werkten voorbeeldig samen en wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van twee minuten.

Iván García reed een aanvallende koers – foto: Cor Vos

De voorste groep werd langzaam maar zeker uitgedund in het zuiden van Spanje, mede door het op- en afgaande parcours en de verzengende hitte. Torres bleek de sterkste vluchter en de hardrijder van Movistar, die vooral furore maakt als baanwielrenner, reed op een gegeven moment nog alleen voorop.

Koplopers worden bijgehaald, chaos troef 
Een dappere poging van Torres, maar op iets minder dan zestig kilometer van de streep was zijn liedje uitgezongen en was het woord aan de mannen met winstambities. Een bijzonder actieve Óscar Sevilla probeerde op zijn oude dag (de Spanjaard heeft inmiddels de gezegende leeftijd van 43 jaar bereikt) de koers hard te maken, terwijl we ook García en Ruben Fernández aan het front zagen verschijnen.

De finale verliep chaotisch, aangezien geen enkele ploeg in staat was om de koers écht in handen te nemen. Movistar was ernstig verzwakt door het niet-starten van onder meer Valverde, Enric Mas en Marc Soler, waardoor de outsiders hun kans schoon zagen. Zo probeerde oude bekende Gustavo César Veloso het in z’n eentje, maar echt wegrijden kon de ervaren renner ook niet.

Alles op de laatste klim 
Het bleek voor de aanvallers bijzonder moeilijk om op het plaatselijke rondje in en rond Jáen een definitieve voorsprong bijeen te fietsen. Ook al omdat de mannen van Kern Pharma het heft in handen namen in de achtervolgende groep, inmiddels behoorlijk uitgedund na flink wat hoogtemeters en versnellingen.

Met nog 27 kilometer voor de boeg begonnen de renners aan de slotronde van dit Spaans kampioenschap. De voorste groep bestond uit goed dertig man, alle andere deelnemers waren inmiddels gelost of zelfs afgestapt. Enkele mindere goden probeerden nog weg te rijden in de laatste vijftien kilometer, maar de grote kanonnen besloten te wachten op de laatste passage van de klim (7,1 km aan 5,3%) richting de finish in het plaatsje Baeza.

Jesús Herrada, hier op archiefbeeld, kende pech op een cruciaal moment – foto: Cor Vos

Sánchez lacht, Herrada huilt
Vicente García de Mateos en Fernando Barceló gooiden met nog goed zeven kilometer te gaan al hun kaarten op tafel. De voorsprong van deze renners liep op tot maximaal vijftien seconden, maar dit bleek niet voldoende om uit de greep te blijven van de echte toppers. Barceló, die op de beklimming enkele meters wist te pakken op García de Mateos, werd namelijk voorbijgereden door een ploeggenoot: Jesús Herrada.

Herrada, op jacht naar zijn derde Spaanse titel, ging met een indrukwekkende demarrage op en over zijn collega van Cofidis en begon met een mooie voorsprong aan een wat vlakkere tussenstrook. Gorka Izagirre, diens ploegmaat Luis León Sánchez en Iván García: ze moesten allemaal passen bij de versnelling van Herrada. Die laatste leek op weg naar de zege, maar de taaie Sánchez nam absoluut geen genoegen met zilver of brons.

De 36-jarige renner, die uitkomt voor Astana, zette de achtervolging in en wist uiteindelijk naar het achterwiel van Herrada te rijden. We leken ons te kunnen opmaken voor een sprint-à-deux voor de Spaanse titel, maar Herrada kreeg na een bocht plots af te rekenen met een kettingbreuk en kon een nieuwe kampioenstrui vergeten. Sánchez ‘profiteerde’ optimaal en pakte, na twee eerdere podiumplaatsen, zijn eerste wegtitel bij de profs.

Gorka Izagirre maakt Astana-feestje compleet 
Gorka Izagirre maakte het feestje voor Astana compleet door als tweede te finishen, terwijl Vicente García de Mateos nog het brons wist te veroveren. Pechvogel Herrada moest de laatste honderden meters lopend afwerken en finishte zo buiten de top-10.

Dit artikel delen:

16 Reacties

jef wil 23 augustus 2020 om 13:43

Dik verdiende overwinning wat kwam die hard terug in de laatste 3 km

0
Franco Ballerini 23 augustus 2020 om 13:50

Ja, en wat blijft het een fraaie stijl. Alsof het hem totaal geen moeite kost.

0
Dayer Quintana 23 augustus 2020 om 14:23

Hopelijk een mooie trui en straks een vrije rol in de Tour! Opnieuw een knappe zege voor Luis Leon.

0
WernerFranke 23 augustus 2020 om 14:33

Mooie trui? Dit is Astana hoor.

0
Frank V 23 augustus 2020 om 14:28

Dat wordt weer aan dunne bandentrui jammer genoeg.
Spaanse skinsuit in rood en geel zou net een van de fleurigste outfits kunnen zijn.

0
WernerFranke 23 augustus 2020 om 14:33

Lekker van Movistar, een 16e plaats…

0
stibadi 23 augustus 2020 om 14:34

Wat een matig deelnemersveld eigenlijk he. Natuurlijk deed de nieuwe Movistar-tridente niet mee, maar niet dat dit bijzonder veel uitmaakt. In vorige tijdperken stikte het van de Spaanse toppers

0
CechRepublic 23 augustus 2020 om 14:37

Sneu voor Herrada dat hij zelfs niet meer in de top 10, laat staan op het podium, eindigt.

0
CechRepublic 23 augustus 2020 om 14:50

Waarom is het SK ieder jaar om pakweg 14.30 al klaar eigenlijk?

0
Wheely 23 augustus 2020 om 14:53

I dunno. Dat komt siësta technisch zo uit?

0
Wildebert 23 augustus 2020 om 14:53

Warmte misschien. Lees dat de hitte nu al verzengend was.

0
Wildebert 23 augustus 2020 om 14:55

Verder lijken die Astanacoureurs allemaal prima in vorm.

0
Panache 23 augustus 2020 om 15:38

Behalve Tourkopman Lopez dan.

0
tvm 23 augustus 2020 om 15:03

Los van de afwezigheid van de Movistar-mannen: wat een armoe in Spanje als ik de top-10 bekijk.
Soler en Garcia als grootste “talenten” momenteel?

0
lander luypaert 23 augustus 2020 om 15:26

Ayuso het grootste Spaanse talent komt volgend jaar in het peloton :)

0
Panache 23 augustus 2020 om 15:42

Aranburu, García Cortina, Barceló allemaal 24 en gestaag in ontwikkeling. Geen wereldtoppers, maar wel leuke en sterke coureurs.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone