Kennedy klopt twee Nederlanders in eerste Donostia San Sebastian Klasikoa

zaterdag 3 augustus 2019 om 13:50
Kennedy klopt twee Nederlanders in eerste Donostia San Sebastian Klasikoa

foto: Cor Vos

De eerste editie van de Donostia San Sebastian Klasikoa – de Clásica San Sebastián voor vrouwen – is gewonnen door Lucy Kennedy. De Australische leek door pech te worden uitgeschakeld, maar ze wist op de steile Murgil Tontorra nog op en over Janneke Ensing te gaan. Met Ensing en Pauliena Rooijakkers finishten er twee Nederlanders op het podium.

Annemiek van Vleuten, Ashleigh Moolman-Pasio, Amanda Spratt en Tatiana Guderzo verzamelden zich al vroeg in kustplaats San Sebastián. Nee, niet om als toeschouwer aanwezig te zijn bij de Clásica San Sebastián, maar wel om deel te nemen aan de allereerste Donostia San Sebastian Klasikoa. En zo kregen de vrouwen de kans om (in wedstrijdverband) over de beroemde Jaizkibel te rijden.

Omvangrijke kopgroep krijgt de ruimte 
Deze acht kilometer lange beklimming volgde na ruim dertig kilometer koers, maar de beslissing moest toch vallen op de Arkale (na zestig kilometer), de pittige Mendizorrotz (85 kilometer) en de bijzonder steile Murgil Tontorra. Na deze laatste muur volgde nog een afdaling naar San Sebastián, waar de finishstreep was getrokken. Een kopgroep van zestien rensters begon aan de laatste vijftig kilometer.

De namen van enkele koplopers: Lucy Kennedy, Georgia Williams en de Nederlanders Janneke Ensing, Inge van der Heijden en Pauliena Rooijakkers. De vluchters begonnen nog gezamenlijk aan de Mendizorrotz, maar op de steile flanken van deze beklimming spatte de kopgroep uiteen. De Australische Kennedy wist haar kompanen te lossen, waardoor ze als eerste de top bereikte.

foto: Cor Vos

Ongelukkige Kennedy rijdt lek, sterke Ensing ‘profiteert’
In de verraderlijke afdaling van de Mendizorrotz kreeg de renster van Mitchelton-Scott echter af te rekenen met een lekke band. Hierdoor reed Ensing plots voorop met nog 25 kilometer te gaan, op meer dan één minuut gevolgd door Rooijakkers, de Sloveense Eugenia Bujak, de 52-jarige Française Edwige Pitel en de ongelukkige Kennedy. En de topfavorieten? Die waren in geen velden of wegen te bekennen…

De 32-jarige Ensing – uitkomend voor WNT-Rotor – reed alsmaar verder weg van de achtervolgers, maar op goed twintig kilometer van de meet vond er achter Ensing een hergroepering plaats. Plots had Kennedy weer een ploeggenote om op kop te rijden, aangezien Gould wist aan te sluiten. Die laatste zette zich zonder morren op kop van de achtervolgende groep, waardoor het verschil weer kleiner werd.

Ensing versus Kennedy op de Murgil Tontorra 
Ensing begon uiteindelijk met een halve minuut voorsprong aan de Murgil Tontorra (1,8 km aan 11,3%), met uitschieters tot 22%. De Nederlandse wist haar voorsprong lang vast te houden, maar een ontketende Kennedy kwam dichter en dichter. Op de steilste stroken stond Ensing bijna stil, terwijl de Australische nog vrij soepel draaide. In de laatste vijfhonderd meter gebeurde dan ook het onvermijdelijke: Kennedy ging erop en erover.

Janneke Ensing – foto: Cor Vos

De 31-jarige renster uit Brisbane bereikte niet veel later als eerste de top van de Murgil Tontorra. En aangezien ze een geruststellende voorsprong had, hoefde ze geen risico’s te nemen in de afdaling. Kennedy kon in het centrum van San Sebastián uitgebreid juichen. De sterke Ensing wist toch nog als tweede te finishen, terwijl Rooijakkers de sprint om de derde plaats won.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Dolfy 3 augustus 2019 om 15:17

Sterke zege van Kennedy. Weinig van de verwachtte namen verder vooraan, geen Van Vleuten bijvoorbeeld.

Brabander 3 augustus 2019 om 15:49

Verrassende uitslag ja. En het is Kennedy wel heel erg gegund na dat juichfiasco in de Giro Rosa.
Wel jammer voor Herbert Dijkstra dat Janneke Ensing nu het kind van de rekening is

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone