Lucinda Brand rijgt zeges aaneen: “Toch kan ik nog veel stappen zetten”

donderdag 10 december 2020 om 16:14
Lucinda Brand rijgt zeges aaneen: “Toch kan ik nog veel stappen zetten”

foto: Cor Vos

Lucinda Brand heerst de laatste weken in het veld, met zeges in Niel, Merksplas, Kortrijk, Tábor en Boom. De renster van Telenet-Baloise Lions kan aankomende zaterdag in Antwerpen alweer haar vijfde overwinning op rij boeken. “Toch kan ik nog veel stappen zetten”, zo laat de Nederlandse weten.

De 31-jarige Brand rijgt de veldritzeges momenteel aaneen. In Niel en Kortrijk bleek ze over de sterkste sprint te beschikken, in Merksplas haalde ze het na een titanenduel van Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado en in Tábor en Boom bleek ze sterk genoeg om wereldkampioene Alvarado uit de wielen te rijden.

Brand won dit seizoen al zes crossen en finishte verder telkens op het podium. Het is een indrukwekkende statistiek: in haar laatste 31 wedstrijden stond ze maar liefst 29 keer op het podium. Zestien keer mocht ze op het hoogste schavotje plaatsnemen. “Dat is een parcours waar ik wel heel trots op kan zijn.”

Start en techniek 
“De concurrentie bij de vrouwen is zo groot dat je op alle vlakken goed moet zijn. Je moet niet alleen fysiek in orde zijn, maar ook tactisch moet je de perfecte race rijden. Je mag geen foutjes maken”, zo laat Brand weten in een persbericht van Golazo. Toch denkt de Nederlandse dat er nóg meer in het vat zit.

Lucinda Brand zegeviert in Niel – foto: Cor Vos

“Ik heb nu (Brand is bezig aan haar eerste volledige crosseizoen, red.) veel meer tijd gehad om specifiek te trainen en dus zitten de automatismen er al beter in. Toch kan ik nog veel stappen zetten. Mijn start is nog niet explosief genoeg, maar vooral op technisch vlak is er nog veel marge. In het zand moet ik nog beter worden.”

Automatisme
“Hopelijk kan ik zaterdag tonen dat ik al iets heb bijgeleerd”, doelt Brand op de Scheldecross in Antwerpen. “Ook het op- en afspringen kan nog beter. Als ik vermoeid ben, gaat dat niet meer in een vloeiende beweging. En dan is er nog mijn positie op de fiets in de bochten. Dat moet een automatisme worden, terwijl ik er nu nog bewust over moet nadenken.”

Brand steekt veel op van haar mannelijke collega’s bij Telenet-Baloise Lions. “Tijdens een verkenningsronde kan ik in hun spoor mee door de bochten snijden. Aan een hogere snelheid kan ik de juiste houding dan veel beter aanvoelen.” Brand is als nummer twee overigens nog volop in de race voor de eindzege in de X2O Badkamers Trofee. Het verschil met leidster Yara Kastelijn is slechts acht seconden.

Lees hier de voorbeschouwing op de X2O Trofee in Antwerpen

Dit artikel delen:

3 Reacties

Michelangelo 10 december 2020 om 17:07

Wat ik mooi vind bij Brand is dat ze technisch niet de beste is, maar dat ze wel zonder vrees iedere afdaling in duikt die ze tegenkomt. En vaak nog op een hogere snelheid dan rensters die technisch een stuk bekwamer zijn dan zij.

Ze is zeker een aanwinst in het veldrijden, en mooi dat ze het er “niet even bij doet”, maar zich er helemaal op toelegt. Dit soort voltijds crossers stuwen het niveau gewoon omhoog; even een paar crossjes mee doen en meteen op het podium staan (zoals eerder Lechner, Vos, Nash) is er bijna niet meer bij.

0
Pastoor van Dijk 10 december 2020 om 17:55

Het aandeel van de omkadering!

Je zult maar begeleid worden door Sven Nys en Paul van den Bosch. De minidocu op sporza geeft een leuk inkijkje hoe het er op een training aan toe gaat. En behalve dat Lucinda zich nu volledig concentreert op de cross(was een idee van Paul van den Bosch), kan het bijna niet anders dan dat beide toppers een aandeel hebben in het zichtbare succes van poulain Brand. " Ik moet ook mijn verhaal kwijt kunnen"; zegt Lucinda in de minidoc; zeer goed in haar vel ogend!

Yara Kastelijn en Annemarie Worst reden vorig jaar bij 777(tripel seven) beter dan nu. en dat geldt ook voor de daar wel achtergebleven Alice Arzuffi. Ook vorig was de techniciteit bij Yara minder dan dat je haar zou gunnen,…….maar resultaten te over. En natuurlijk kreeg ze er dit jaar in Lucinda en Ceylin twee concurrenten bij, maar dan nog oogde ze vorig jaar veel gelukkiger; werkend met Kempenaar Wellens en de gemoedelijke Camiel van den Bergh. Yara wilde in een nieuwe ploeg meer voor eigen kans gaan………..maar vooralsnog lijkt het geen vooruitgang.

Lucinda Brand is een doorzetter…..knokt terug, koerst sportief..is niet snel verongelijkt………….en geniet van haar sport. Zal zij dit jaar haar wiel in de havenstad als eerste over de meet drukken, of is Denise Betsema- net als in 2018- haar de baas?
Het startschot mag vallen. Pastoor van Dijk is er mentaal helemaal klaar voor.

0
Thijs E 10 december 2020 om 19:27

Brand heeft al een tijdje het hoogste vermogen en de meeste lef, nu wint ze inderdaad ook nog door de combi met goede omkadering en voltijds crossen. Door het hoge tempo gaat de technische eigenlijk betere Alvarado de fouten maken die eerst Brand nog wel eens de das omdeden.

Het is wel zaak dat ze piekt naar het WK. Het zou een beetje zonde zijn als ze straks de veelvraat is van november/december, maar daarna de vorm wegzakt. Wat mij betreft is WK bij de vrouwen nog belangrijker dan bij de mannen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone