Lucinda Brand ploetert naar wereldbekerzege in Namen

Lucinda Brand ploetert naar wereldbekerzege in Namen

foto: PhotoPress.be

zondag 23 december 2018 om 14:21

Lucinda Brand heeft een loodzware editie van de Wereldbekercross van Namen gewonnen. De Nederlands kampioene was – net als de overige deelneemsters – aangewezen op ploeteren, maar wist de zege uit de brand te slepen. Het werd overigens een volledig Nederlands podium, met Marianne Vos en Annemarie Worst als nummers twee en drie.

De eerste editie van de Citadelcross vond pas plaats in 2009, maar de Waalse veldrit heeft zichzelf al een heroïsche status aangemeten. Het parcours in Namen is namelijk loodzwaar, zeker als het ook nog eens regent. En regenen deed het, waardoor de vrouwen zich mochten opmaken voor een pittige cross. Zeker in vergelijking met de relatief snelle Waaslandcross van gisteren.

Nederland bepaalt de koers 
Een Amerikaanse had de beste start. Het was echter niet Katie Compton, maar haar jongere landgenote Ellen Noble. Lang kon ze echter niet genieten van de koppositie, want Italiaanse kampioene Eva Lechner nam al snel over. Op de schuine, zeer technische, kant werd Lechner echter voorbij gereden door Marianne Vos.

De wereldbekerleidster trok vol door, en kreeg landgenote Denise Betsema met zich mee. Dit tweetal begon met een kleine voorsprong aan de tweede ronde, maar kregen niet veel later het gezelschap van Annemarie Worst, Lucinda Brand en Nikki Brammeier. Vier Nederlanders en één Britse: de verhouding was duidelijk.

Lucinda Brand klimt naar de top bij de vrouwen in Namen

Brand zet door! En wint!
Lang bleven de koploopsters echter niet bij elkaar, want het was Brand die het tempo bijzonder hoog hield. Vos, Betsema, Worst en Brammeier: ze moesten allemaal passen. De Nederlands kampioene ging de voorlaatste ronde in met een voorsprong van vijftien seconden; de laatste ronde zelfs met een voorgift van twintig tellen.

Het bleek voldoende voor de overwinning, al was het nog opletten geblazen. Brand wist echter recht te blijven op het spekgladde en dus verraderlijke parcours, en won haar tweede Wereldbekercross van het seizoen. Eerder was ze al de beste in Tabor. Met een brede glimlach kwam ze over de meet.

Tweede wereldbekerzege 
Marianne Vos deed met haar tweede plaats een uitstekende zaak in de Wereldbeker, terwijl Europees kampioene Annemarie Worst als derde eindigde. Brammeier eindigde uiteindelijk als vierde, voor de Zwitserse Jolanda Neff, die met Namen haar eerste cross van dit seizoen reed. Wereldkampioene Sanne Cant eindigde slechts als dertiende, en doet daarmee slechte zaken in de wereldbekerstand.

Het podium in Namen – foto: Photopress.be

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 6, vrouwen: flag-be Namen
1. flag-nl Lucinda Brand (Sunweb) in 45m40s
2. flag-nl Marianne Vos (WaowDeals) +27s
3. flag-nl Annemarie Worst (Steylaerts-777) +32s
4. flag-gb Nikki Brammeier (Mudiita) +35s
5. flag-ch Jolanda Neff (Trek Factory Racing Team) +36s
6. flag-it Eva Lechner (Creafin-Tüv Süd) +54s
7. flag-nl Denise Betsema (Marlux-Bingoal) +58s
8. flag-us Kaitlin Keough (Cannondale-Cyclocrossworld) +1m15s
9. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus) +1m28s
10. flag-be Loes Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) +1m31s

Dit artikel delen:

26 Reacties

EddyB1958 23 december 2018 om 14:25

Voor mij onverwacht deze solo tocht van Lucinda Brand, dik verdiende overwinning.

0
Mwielerfan 23 december 2018 om 16:44

Verbaasd mij niet dat ze wint. In namen komen vaak wegrenners naar voren. Mourey won hier bijv. in het jaar dat hij ook een hele sterke giro had gereden bij fdj.

0
Arema Pro Cycling Team 23 december 2018 om 14:31

Wat een NL dominantie!

0
Dolfy 23 december 2018 om 14:34

Sterk gereden van Brand, die de lijnen dit keer perfect reed. Vos sterk op de schuine kant. Brammeier ook. En die Neff kwam echt van ver. Mooi. Cant zal toch wel tevreden zijn met die 13e plek. Alhoewel haar kennende… :)

0
tendam 23 december 2018 om 14:34

Heerlijk die onvoorspelbaarheid. Nu weer Brand die er met kop en schouders bovenuit steekt, en Betsema die iets tegenvalt. Om over Cant maar te zwijgen…

0
Brabander 23 december 2018 om 15:00

Klopt. Ik las de laatste weken vaak dat Betsema alles zou gaan domineren, maar die vlieger gaat echt niet op hoor. De top is zo lekker breed. Worst, Vos, Brand, Betsema. Cant die je nimmer uit moet vlakken. Brammeier die op een zwaar parcours ook top is. Arzuffi, die de laatste crossen wel wat tegenvalt maar ook mooie dingen heeft laten zien. Het is genieten

0
dikkechaap 23 december 2018 om 16:00

Zou Betsema nog iets te zwaar zijn misschien?

0
maklukzat 23 december 2018 om 17:03

Betsema is juist 7 kilo afgevallen. Dus te zwaar lijkt me niet. Foto’s van een jaar terug en nu is ook een wereld van verschil bij haar.

0
dikkechaap 23 december 2018 om 23:19

Ik weet dat ze is afgevallen, dat is een belangrijke reden waarom ze nu in de top meedraait. Desalniettemin vraag ik me af of in parcoursen met veel hoogteverschillen, zoals vandaag, een paar extra kilo’s eraf het verschil zouden kunnen maken voor haar.

0
Martin Bergstra 23 december 2018 om 14:43

Geweldige reclame ook op zo’n plek voor de cross.
Zou mooi zijn als de nos meer tijd vrijmaakt voor deze sport.

0
steven2743 23 december 2018 om 14:47

Neff was goed, mogelijk zelfs de beste.

0
Mwielerfan 23 december 2018 om 16:48

Tragischdat UCI goede renners zo achteraan laat starten. Enige verklaring kan zijn dat ze fulltime crossers proberen te beschermen tegen sterkere parttime crossers van weg of mtb. En daarmee ontnemen ze ons de kans op een mooi duel met Neff en straks stybar en boom en binnenkort misschien ook wva en mvdp

0
tendam 23 december 2018 om 17:00

Zo werkt het in de mtb-wereld ook, dus ik denk niet dat Neff zich er druk om maakt. En daar ben je eigenlijk kansloos als je achterin start.

0
Brabander 23 december 2018 om 15:05

Fantastische overwinning van Lucinda. Die is echt het ganse jaar op topniveau zo onderhand. Vos ook weer sterk na afwezigheid. Brammeier die bij de zware crossen boven komt drijven. Topprestatie van Neff ook. Arzuffi die wat tegenvalt de laatste crossen. Cant eigenlijk zoals verwacht. Namen is niet haar ding.
Namen is wel mijn ding. Wat een fantastisch parcours is dat toch. Er zouden er nog best 1 of 2 van zulke bij mogen. Zeker na het afvallen van Valkenburg en Francorchamps. Dit is toch veel mooier dan dat draaien en keren op een suf grasveld.

0
Mwielerfan 23 december 2018 om 16:49

Wel mooi dat cant terugvalt. Die werd mij iets teveel beloond qua klassement voor matige klasseringen

0
delgado 23 december 2018 om 20:11

Hier komt dan geen commentaar op (itt op een gelijkaardige post van mij vorige week)? ;)

0
sooike 23 december 2018 om 23:26

Maar vergeet niet dat Cant gisteren de oersterk bezette Waaslandcross al won. Waarschijnlijk voelde ze de bui al hangen voor vandaag, want hier werd nog eens bevestigd dat ons Vlaamse zuurpruimpje bij een echte zware cross niet thuis geeft. Al zal ze ongetwijfeld excuses hebben: slechte start door teveel gedrang van niet-toppers, vannacht veel naar het toilet gemoeten, lekke band op een verkeerd moment, haar hondje was ziek, friteswalm langs het parkoers sloeg op haar longen, buurman hard van de trap gevallen, deur van slaapkamer open laten staan en door de tocht wat grieperig. Kortom, de wereldbeker is me niet gegund….

0
delgado 23 december 2018 om 20:13

Sterk van Brand. Die had power op overschot.

Maar bij zulke zware cross moet ik zeggen dat het ietsje minder aangenaam is om kijken naar de vrouwen. Het valt er net dat beetje meer op dat het een pak trager gaat dan bij de mannen.

0
Brabander 23 december 2018 om 20:49

Jij ziet dus liever een cross tussen wat linten op een weiland? ;)

0
delgado 23 december 2018 om 21:03

Nee hoor, absoluut niet. Namen is een magisch parcours. Het was gewoon een algemene constatatie.

0
Brabander 23 december 2018 om 21:58

Ik snap je wel hoor. Vandaar de knipoog. Maar dat zag je gisteren in Sint-Niklaas ook. Vooral bij die stalen ‘balk’. En dan zie ik toch liever een (inderdaad magisch) parcours als Namen

0
Emergo 24 december 2018 om 12:11

Constatatie ?????????

0
delgado 24 december 2018 om 12:59

Een constatatie ja. Vanwaar de vele vraagtekens?

0
dikkechaap 23 december 2018 om 23:22

Ondertussen wijt Cant haar slechte klassering vrijwel uitsluitend aan een lekke voorband, volgens haar voelde ze zich best goed en verloor ze “niet veel” op Brand.

0
sooike 23 december 2018 om 23:27

Onzin. Vóór haar lekke band reed ze al op ruim een halve minuut !

0
Pelsluis 24 december 2018 om 01:09

Vooraf werd opgemerkt dat deelnemers met een mtb achtergrond in het voordeel zouden zijn. Dat zijn Worst en Betsema. Die hebben dan zeker die sport alleen in NL beoefend want ik heb er niets van gemerkt. Nee, dan Neff. Bochtje binnendoor nemen, fiets uit laten zwaaien door achterwiel te blokkeren en dan een bocht ‘glijden’, dat is het werk. VdP liet ook het eea zien.
Is Brand trouwens niet het t.o. gestelde v een mtb’er?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone