Lucinda Brand gebroken: “Val in de materiaalpost was cruciaal”

zaterdag 2 februari 2019 om 17:33
Lucinda Brand gebroken: “Val in de materiaalpost was cruciaal”

Lucinda Brand was na afloop van het wereldkampioenschap in Bogense, waarin ze tweede werd, een gebroken vrouw. “Het voelde alsof ik de race onder controle had, maar die val in de materiaalpost was cruciaal”, vertelt de Sunweb-renster in het flashinterview na afloop.


Brand viel op twee rondes van het einde in de materiaalpost, vlak na de beslissende aanval van Sanne Cant. “Mijn vader pakte mijn fiets net een seconde te vroeg uit mijn handen. Ik zat nog in pedaal terwijl fiets al genomen werd. Hij deed dat niet met opzet, maar nu is het zuur. Ik was uit het ritme, ook in het hoofd. Marianne Vos was er gelukkig om nog even tempo te maken”, vertelt de Dordtse over de valpartij.

Het lukte Brand vervolgens nog wel om Cant tot op drie seconden te naderen, maar terugkomen deed ze niet meer. Gebroken strandde ze op de tweede plaats. “Het is heel knap dat Cant drie keer op een rij wereldkampioen wordt. Ze heeft het niet gestolen”, eindigt Brand sportief.

Dit artikel delen:

22 Reacties

xistnc 2 februari 2019 om 17:50

Als Brand er een nachtje over geslapen heeft, hoop ik dat ze inziet dat ze vooral door een opeenstapeling van onbeholpen foutjes heeft verloren. Die ene fout in de post telt allicht dubbel, maar krijgt nu teveel de schuld.

Los daarvan is het een teken aan de wand, dat zo’n cruciale taak ingevuld moet worden door familieleden.

platteprijs 2 februari 2019 om 17:56

Een post staat vol met familieleden. Maar het is idd de vraag hoeveel steun Brand van Sunweb krijgt.

Mwielerfan 2 februari 2019 om 20:05

Niet de vraag. Ze heeft geen camper en geen ondersteuning qua personeel. Krijgt ze überhaupt een fiets?

doorak 3 februari 2019 om 02:27

Voor een groot team als Sunweb nogal een blamage wanneer er zo weinig support is van hun aan iemand die grote kanshebber is en de meeste crossen podium rijd.

steven2743 3 februari 2019 om 07:35

@MWielerfan: Of ze wel een fiets krijgt vraag ik me ook af. Ze rijdt volgens mij nog op haar Giant (met afgeplakt logo).

Joachim Agostinho 3 februari 2019 om 10:32

Niet geheel ongebruikelijk, zelfs Wout v, Aert gaf onlangs in een interview aan dat het grootste deel van zijn begeleiding uit familie, vrienden en vrijwilligers bestaat.

Thijs E 2 februari 2019 om 17:54

Ze had ook een seconde eerder kunnen uitklikken. Of niet wisselen, als Cant de tegenstander is, wissel je tegelijkertijd. Of als je pech hebt. Vos idem.

Domestique 2 februari 2019 om 17:59

‘Het voelde alsof ik de race onder controle had’… Ze was erg sterk, maar echt ‘onder controle’ zag het er nu ook niet uit met al die slippertjes en valpartijen…

doorak 3 februari 2019 om 02:32

Begrijp je woorden. alle slippertjes en valpartijen….

Tot de laatste val voelde ze zich nog sterk genoeg om op haar inhoud en power Cant aan te kunnen. Toen had ze al paar slippertjes en een valpartij gehad (wissel)
Helaas moet ze technisch nog wat bijleren en factor geluk heeft iedereen nodig. Die had ze niet vandaag omdat ze als “sterkste” van oranje in het begin al in de achtervolging moest toen ze nog op afstand zat en Worst en Betsema vol gas gaven, was ook niet echt handig in dat opzicht.

Peerke buitenblad 2 februari 2019 om 18:07

Er was er vandaag maar 1 de beste, en dat was Cant. Op alle gebied. Als Brand al slippertjes achterwegen had gelaten hadden we nog n mooie sprint gezien.

Deel Koeper 2 februari 2019 om 19:05

Die vader staat waar hij staat, in de post van de Nederlandse ploeg, hij kan die fiets geen seconde later aannemen, want dan is ze hem voorbij en heeft hij niets vast. Zij moet ervoor zorgen dat ze niet meer in haar pedaal zit als ze bij hem is.

Ach ja, haar uitleg zal wel de emotie van ’t moment zijn.

Mwielerfan 2 februari 2019 om 20:07

Volgens mij kun je langsrijden en half de fiets aannemen zonder de fiets weg te trekken. Dan is er een fractie langer om uit te klikken. Het leek nu alsof de fiets echt weggetrokken werd. Of zag ik dat verkeerd?

xistnc 2 februari 2019 om 22:01

Er is in het geheel geen trekkende beweging waar te nemen. De fiets komt hooguit iets te vroeg voor het ‘standbeen’ van Brand tot stilstand.

Met zo’n mogelijkheid moet je altijd rekening houden, je mag niet afhankelijk zijn van kleine afwijkingen van het perfecte zoals nu.

doorak 3 februari 2019 om 02:38

Ze moet gewoon meer op woensdagmiddag hierij ons komen trainen. Vrijwel de hele mannen en dames top is er dan altijd en ook de junioren nieuwelingen. Bij het ZAnd in Alphen dus.
En dan met vader erbij als de beste man tenminste dan wel kan onder het rijden met de groep en met name de harde rondjes fietswissel keer op keer doen. Bij de formule 1 doen ze dat keer op ker in de fabriek, na de vrije training en maar herhalen en niet voor niets.

ikbenprocycling 2 februari 2019 om 19:23

Goede effort van Brand. Knap dicht bij het goud (de trui) ondanks de mindere momentjes.

oscarito1908 2 februari 2019 om 19:54

Technisch bijzonder zwak. Wat een gestuntel. Nog in je pedaal terwijl iemand de fiets al pakt.

Tripodboom 2 februari 2019 om 21:54

Vooral de keuze om op het schuine stuk tot 3 maal toe onderaan te fietsen en dan weg te.glijden was olie dom.

Fast Freddy 2 februari 2019 om 22:34

Olie dom, toe maar

Pedalo 2 februari 2019 om 22:35

Ze is door haar eigen landgenoten die toch geen kans op de overwinning hadden, Betsema en Worst, kapot gereden. Cant zat in een zetel en die twee reden vol op kop. Waardeloze koers van de Nederlandse.

G99prblms 2 februari 2019 om 23:33

Die konden haar nooit kapot krijgen de afgelopen weken. En ook die hadden echt wel kans op winst vandaag. Tactisch falen ja, maar niet op die manier.

steven2743 3 februari 2019 om 07:40

Bijna alle rijdsters nemen twee passen voordat ze de fiets afgeven. Ze is gewoon te ver doorgereden met haar voeten in de klikkers. Wat mij betreft geen fout van paps.
Ik kan me als vader wel voorstellen dat hij de fout op zich neemt. Je eigen dochter de schuld geven…

Joachim Agostinho 3 februari 2019 om 09:50

Veel veldrijders/sters worden al jaren lang door familieleden ondersteund, die er volledig op ingespeeld zijn. Wegrenster Brand rijdt met toestemming van Sunweb een beperkt programma en reed het WK niet voor Sunweb maar voor de KNWU/ cq. Nederland.
Vanzelfsprekend krijgt ze alle ondersteuning van haar ploeg, die met een dames- en opleidingsteam een veel grotere bijdrage aan de wielersport levert dan veel andere teams.
https://www.youtube.com/watch?v=2JrNNMG4LS8

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Tour de France 2019

Materiaalzone

Populair