Lucinda Brand begint veldritseizoen met winst in Niel

maandag 11 november 2019 om 14:32
Lucinda Brand begint veldritseizoen met winst in Niel

foto: Cor Vos

Lucinda Brand heeft in Niel met overmacht de eerste veldrit van haar seizoen gewonnen. De kersverse kopvrouw van Telenet-Baloise wist in de voorlaatste ronde afstand te nemen van Katie Compton, een voorsprong die ze niet meer weggaf in de slotfase. De derde plaats in de Jaarmarktcross ging naar Marion Norbert Riberolle.

Sterk begin
Lucinda Brand ging furieus van start in haar eerste veldrit van dit seizoen. De Nederlandse kampioene schoot uit de startblokken en zorgde direct voor grote verschillen in de eerste ronde. Marion Norbert Riberolle wist kort daarna de aansluiting te vinden.

De Franse belofte Riberolle was een van de deelneemsters die na het EK van zondag de oversteek had gemaakt naar Niel. Ondertussen had Katie Compton de aansluiting gevonden bij de twee leidsters. Een nieuwe versnelling van Brand zorgde dat alleen de Amerikaanse in haar wiel kon blijven.

foto: Cor Vos

Amerikaanse concurrente
Compton bood voldoende tegenstand, maar zat ook regelmatig op het elastiek bij Brand. Voor de Nederlandse was deze Jaarmarktcross bijzonder omdat het haar debuut was bij Telenet-Baloise, de crossploeg van manager Sven Nys. In haar kenmerkende stijl wist ze in de tweede helft van de cross steeds meer afstand te nemen van Compton.

Met twaalf seconden voorsprong ging Brand de modderige slotronde in, maar een deel van die voorgift leverde ze in door een fietswissel. In een sterke passage door de zandstrook liep Brand weer uit, waarna ze zonder problemen de overwinning kon grijpen. De strijd om de derde plaats werd uiteindelijk gewonnen door Riberolle, die ondanks pech Kim Van de Steene en Ellen Van Loy voorbleef.

Jaarmarktcross Niel 2019
Uitslag elite vrouwen

1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-us Katie Compton op 12s
3. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 1m11s
4. flag-be Kim Van de Steene op 1m22s
5. flag-be Ellen Van Loy op 1m42s

6. flag-be Alicia Franck
7. flag-nl Thalita de Jong
8. flag-be Suzanne Verhoeven
9. flag-nl Pauliena Rooijakkers
10. flag-be Karen Verhestraeten

Dit artikel delen:

16 Reacties

Franco Ballerini 11 november 2019 om 14:41

Deelnemersveld was niet echt imponerend, maar toch indrukwekkend van Brand na pas enkele trainingsdagen.

0
Jan Blokland 11 november 2019 om 14:50

Toch knap dat ze wint. Ondanks de wat matige tegenstand.
Het is toch ongelooflijk dat de Nederlanders iedere keer weer een ander uit het vat halen die wint. Nu Marianne Vos nog en de kring is rond. Oh ja, we hebben ook nog ene Betsema. Nou ja, misschien maar goed dat ze er eventjes niet bij is. Anders lijkt het iedere week wel een nationaal kampioenschap. Goed voor het veldrijden? Nee, lijkt me niet.

0
ChefSpijker 11 november 2019 om 15:12

Je kunt veldrijden in dat geval ook vervangen door wegwielrennen. Dat is toch bij de dames niet anders.

0
Franco Ballerini 11 november 2019 om 15:14

Jammer dat de Belgen buiten Cant niemand hebben die mee kan doen. Niet bij de elite, en bij de beloftes en junioren zit er ook niets aan te komen.

0
adelaarvanantwerpen 11 november 2019 om 16:50

Het is ook wel zo dat in de SP, DVV en op het EK bijna alle buitenlandse toppers er niet zijn. Nu hebben wij qua toppers alleen Kastelijn, Worst, Arzuffi, Alvarado, Lechner, Compton en Cant. Maar in de wb crossen en dan vooral in december en januari komen er nog een paar Amerikaanse toppers of rensters die in Amerika rijden zoals Mani,Keogh, Noble, Rochette en vooral Nash en Richards. Ook wegrensters zoals Vos en Brand komen er nog aan. En als Ferrand Prevot en Neff starten op het WK zijn zij voor mij favoriet vooral Ferrand Prevot. Dus Nederland is inderdaad dominant, maar er is genoeg buitenlandse concurrentie

0
Brabander 11 november 2019 om 18:00

@Franco. Laura Verdonschot oogt tot nu toe ook best aardig. Die zie ik misschien ook nog wel een stap(je) zetten

0
adelaarvanantwerpen 11 november 2019 om 18:55

@Brabander

Laura Verdonschot zet jammer genoeg al drie jaar geen stappen meer.

0
Franco Ballerini 11 november 2019 om 19:11

@Brabander. Zie ander commentaar. Qua Belgen hoop ik op stappen van Kim van de Steene. Veruit de sympathiekste Belgische dame.

0
sooike 11 november 2019 om 16:35

Thalita komt er aan !

0
Pol 11 november 2019 om 16:44

Nu vosje nog, en dan is het elftal compleet.

0
Pol 11 november 2019 om 17:13

@adelaarvanantwerpen
Dan moet je naar de UCI stand kijken Keouch staat op de 9e plaats op 552 punten van Worst.En die andere toppers die jij aangeeft staan daar nog ver achter. De laatste wereldbeker kwamen ze ook niet in het stuk voor.Dus dat valt wel mee.

0
adelaarvanantwerpen 11 november 2019 om 18:50

Deels maar rensters als Vos, PFP, Neff en Brand rijden geen heel seizoen dus dan is het logisch dat zij wat lager staan in de stand. Ook Nash komt niet elk jaar naar Europa voor alle WB manches waardoor zij veel uci punten misloopt, alleen dit jaar waarschijnlijk wel omdat zij leidster is en Richards staat zo laag omdat zij vorig jaar het halve seizoen had gemist vanwege een blessure. Rochette heeft dit jaar een stap gezet dus waarschijnlijk gaat zij nog groeien in de uci ranking. Keogh en Noble zijn inderdaad maar subtoppers en ook super wisselvallig, maar ik wilde ook alleen maar zeggen dat de top in het vrouwenveldrijden meer is dan alleen Nederland.

0
Jan Blokland 11 november 2019 om 18:54

@adelaarvanantwerpen . Ik ben het wel met je eens dat er nog een paar aankomen. Maar zeg nou eerlijk met alle respect overigens, Arzuffi, Nash, Keogh, Mani, Compton, Noble, Rochette wegen toch niet op tegen, Kastelijn, Worst, Brand, Alvarado, Vos, en eventueel Thalita de Jong en wie weet Betsema. Ferrand Prevot en Neff moeten het ook eerst nog maar laten zien of ze top zijn dit jaar. Cant bakt er tot nu toch ook nog niets van. Al denk ik wel dat zij nog wel gaat komen. Ben het ook met je eens dat vrouwenveldrijden meer is dan alleen Nederland, maar tegenstand is wel zeer matig. Is de ene wat minder staat er iedere keer wel steeds een ander op. Daar hebben de buitenlanders geen antwoord op, op dit moment. De enigste die mij verrast is Anna Kay. Maar die is nog erg jong.

0
Franco Ballerini 11 november 2019 om 19:04

En dan komen Puck en Shirin er nog aan.

0
adelaarvanantwerpen 11 november 2019 om 19:19

Zonder twijfel is Nederland dominant dit seizoen en zullen ze blijven domineren in de breedte, maar ik denk dat zij in december wel zullen voelen dat de tegenstand met Richards, Ferrand Prevot en Neff flink zal versterken. Cant gaat uiteraard ook nog groeien want zij is de voorbije jaren altijd al wat minder rond deze periode.
En Alvarado, Worst en Kastelijn moeten deze vorm nog wel een heel jaar kunnen volhouden.

0
Jan Blokland 11 november 2019 om 20:52

@ adelaarvanantwerpen. Klopt, maar wat je nu hebt pakken ze je niet meer af. En voor het zelfde geld houden ze het wel vol. En anders hebben we Brand en Vos nog in januari.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone